نگاهی به انواع ارزش سهام در بازار سرمایه

نگاهی به انواع ارزش سهام در بازار سرمایه
زمان مطالعه: 5 دقیقه
انتشار ۵ مرداد ۱۴۰۲
تعداد بازدید: 15601
سطح مبتدی

در بازار سرمایه ایران، چهار نوع ارزش برای قیمت یک سهم تعریف می‌شود. در این مقاله به معرفی انواع ارزش سهام خواهیم پرداخت.

انواع ارزش سهام

الف) ارزش اسمی

ارزش اسمی به ارزش یک برگه سهام یا هر نوع اوراق بهادار در بدو تاسیس شرکت گفته می‌شود. ارزش اسمی هر سهم شرکت‌های پذیرفته ‌شده در بورس ایران، ۱۰۰ تومان (یک هزار ریال) است. مبلغ ارز‌ش اسمی، بر روی برگه‌های سهام درج می‌شود. در تصویر زیر، نمونه یک برگه نشان داده شده است. همان‌طور که مشاهده می‌کنید، کل سرمایه شرکت، تعداد سهام منتشر شده و ارزش اسمی هریک از سهام، به‌علاوه تعداد سهامی سهامدار در اختیار دارد، بر روی برگه سهام درج شده است.

ب) ارزش‌ دفتری

اگر مجموع بدهی‌های شرکت را از مجموع دارایی‌های آن کم کنیم، مبلغ باقیمانده نشان‌دهنده مجموع ارزش سرمایه سهامداران شرکت یا به تعبیر دقیق‌تر، مجموع حقوق صاحبان سهام شرکت خواهد بود. حال اگر مبلغ حقوق صاحبان سهام را بر تعداد سهام شرکت تقسیم کنیم، عدد حاصل بیانگر ارزش دفتری هر سهم است.

یکی از کاربردی‌ترین نسبت‌های ارزش بازار برای تحلیل یک سهم نسب قیمت به ارزش دفتری (P/B) است. که هرچه میزان این نسبت کم‌تر باشد نشان دهنده این موضوع است که قیمت سهم زیر ارزش واقعی خود قرار دارد.

ارزش سرمایه سهامداران = مجموع بدهی‌ها – مجموع دارایی‌ها

ار‌زش دفتری = تعداد سهام / ارز‌ش سرمایه

برای مثال، فرض کنید مجموع ارزش دارایی‌های شرکت الف در پایان سال اول فعالیت شرکت، ۱۰ میلیارد تومان است. این شرکت همچنین در مجموع هفت میلیارد تومان به بانک‌ها و سایر شرکت‌ها، بدهی دارد. بنابراین، مجموع حقوق صاحبان سهام این شرکت سه میلیارد تومان خواهد بود. حال اگر شرکت مذکور در مجموع تعداد ۲۰ میلیون سهم منتشر کرده باشد، ارزش دفتری هر سهم این شرکت ۱۵۰ تومان خواهد بود. دلیل ذکر کلمه «دفتر» در ارزش دفتری سهم هم این است که اعداد و ارقام مربوط به دارایی‌ها و بدهی‌های شرکت، براساس ارقام ثبت‌شده در دفاتر حسابداری شرکت، مدنظر قرار می‌گیرند.

ج) ارزش بازار

ارزش بازار یا قیمت معاملاتی، قیمتی است که سهام براساس آن، در بورس معامله می‌شود. همان‌طور که قبلا توضیح داده شد، اگرچه قیمت اسمی هر سهم در بورس ۱۰۰ تومان است، اما سهام اغلب شرکت‌ها در بورس براساس قیمت اسمی و حتی ار‌زش دفتری، معامله نمی‌شود.

آنچه قیمت سهم در بورس را تعیین می‌کند، میزان عرضه و تقاضا برای یک سهم است (مکانیزم تعیین قیمت معاملاتی سهام در بازار بورس). برای مثال، ممکن است به علت عملکرد خوب یک شرکت، سرمایه‌گذاران زیادی متقاضی خرید سهام آن شرکت در بورس باشند. بنابراین، قیمت آن در بورس براساس میزان تقاضا، افزایش خواهد یافت و حتی ممکن است این افزایش تا چند برابر قیمت اسمی هم باشد. در نقطه مقابل، عملکرد ضعیف یک شرکت ممکن است باعث بی‌رغبتی سرمایه‌گذاران به خرید یا نگهداری سهم مذکور و درنتیجه، افزایش عرضه آن در بورس باشد. طبیعتا با افزایش عرضه، قیمت سهم کاهش‌یافته و اگر این روند ادامه یابد، ممکن است قیمت سهم حتی به زیر قیمت اسمی، یعنی ۱۰۰ تومان برسد؛ بنابراین، ارزش بازاری یک سهم، قیمتی است که در بورس بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا تعیین می‌شود.

د) ارزش ذاتی

در مباحث مالی به ارزش واقعی سهام یک شرکت یا یک دارایی ارزش ذاتی اطلاق می‌شود که بر پایه بررسی تمامی ابعاد کسب‌وکار مورد نظر، از جمله صورت‌های مالی، پتانسیل رشد شرکت و لحاظ دارایی‌های مشهود و نامشهود انجام گرفته‌ است. فرض کنید قیمت بازار سهم شرکت الف، هم اکنون ۲۰۰ تومان است، به‌بیان‌دیگر، سهام شرکت الف هم اکنون با قیمت ۲۰۰ تومان در بورس در حال خریدوفروش است. اما سرمایه‌گذاران زیادی همچنان متقاضی خرید این سهم هستند. اگر از این سرمایه‌گذاران سؤال کنید که چرا قصد دارید سهام این شرکت را خریداری کنید؟ پاسخ همه آن‌ها این خواهد بود که «به نظر ما، این سهم بیشتر از ۲۰۰ تومان ار‌زش دارد.» معنی این جمله این است که ارزش واقعی سهام شرکت الف، بیشتر از قیمت بازار این سهم است.

بنابراین، در یک تعریف ساده، ارزش ذاتی یک سهم، بیانگر قیمتی است که سرمایه‌گذاران برای سهم قائل هستند. اگر از دید سرمایه‌گذاران، ار‌زش‌ ذاتی یک سهم بالاتر از ار‌زش بازار آن باشد، گزینه مناسبی برای خرید خواهد بود. اما اگر ارز‌ش ذاتی یک سهم کمتر از ار‌زش بازار آن باشد، سهم مذکور گزینه مناسبی برای سرمایه‌ گذاری به شمار نمی‌رود.

ارزش ذاتی یکی از پارامترهای کلیدی در تحلیل بنیادی (Fundamental Analysis) محسوب می‌شود. تحلیلگر با محاسبه ار‌زش ذاتی و مقایسه آن با ارز‌ش بازاری، در مورد خرید، فروش یا نگهداری سهم تصمیم‌گیری می‌کند.

بیشتر بخوانید: سهام دلاری چیست؟

سوالات متداول

ارزش اسمی سهم به چه معناست؟

ارزش اسمی یکی از انواع ارزش سهم است که نشان‌دهنده قیمتی است که عرضه اولیه سهام براساس آن انجام می‌شود.

ارزش دفتری چگونه محاسبه می‌شود؟

اگر مبلغ حقوق صاحبان سهام را بر تعداد سهام شرکت تقسیم کنیم، عدد حاصل بیانگر ارزش دفتری هر سهم است.

ارزش ذاتی چیست و چگونه محاسبه می‌شود؟

در مباحث مالی به ارزش واقعی سهام یک شرکت یا یک دارایی ارزش ذاتی اطلاق می‌شود. این ارزش بر پایه بررسی صورت‌های مالی، پتانسیل رشد شرکت و لحاظ دارایی‌های مشهود و نامشهود انجام می‌گیرد.

ارزش بازار چیست؟

ارزش بازار یا قیمت معاملاتی، قیمتی است که سهام براساس آن، در بورس معامله می‌شود.

محمد رزاقی کارشناس بازار سرمایه
guest
8 دیدگاه
قدیمی ترین
جدیدترین پر بحث ترین
Inline Feedbacks
View all comments
حمید

ممنون از شما به خاطر مطالب گفته شده فقط میشه بگید از ارزش دفتری سهام چه استفاده ای میشه و چه طوری باید در سرمایه گذاری ازش استفاده کنیم ؟

کارگزاری مفید

با سلام
ارزش دفتری از نظر ارزیابی، معیاری مهم تلقی می‌شود که از آن برای تعیین ارزش یک شرکت و اینکه آیا قیمت سهام آن بالاتر یا پایین‌تر از ارزش واقعی‌اش است، مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما به طور طبیعی در زمان ارزیابی، باید همه‌ گزارش‌های مالی به‌دقت مطالعه شوند و گزینه‌های دیگری نیز در کنار این ارزش مانند ماهیت دارایی‌ها و بدهی‌ها، اینکه آیا شرکت در حال حاضر سودآور است یا زیان‌ده، نسبت بدهی به دارایی و غیره نیز مورد بررسی قرار بگیرند.

ایرج

سلام خسته نباشید .
من تعدا 5.527.000 سهم 10 ریالی یه شرکتی رو دارم که الان که میخواد وارد بورس بشه باید مبلغ هر سهم 1000 ریالی بشه میخواستم لطف کنید بگید که اگه از 10 ریالی به 1000 ریالی تغییر پیدا کنه تعدا سهام من تغییری پیدا میکنه ؟
ممنون از شما .

کارگزاری مفید

با سلام
با ورود یک نماد به بازار بورس، در صورت داشتن برگه سهم از آن نماد، تعداد دارایی تغییر نخواهد کرد. لازم به ذکر است، پس از ورود نماد به بازار بورس قیمت آن با توجه به عرضه و تقاضا تعیین خواهد کرد.

صالح

یعنی منظور شما همون ارزش بازار یا ارزش ذاتی

کارگزاری مفید

باسلام
ارزش ذاتی به معنی ارزش واقعی یک سهام است و ممکن است گاهی با ارزش آن سهم در بازار متفاوت باشد. ارزش سهام در بازار، قیمتی است که معاملات سهام مد نظر در بورس در حال انجام است.

محمدرضا

اطلاعات ارزش دفتری سهم شرکتها در تاریخ معین رو از کجا میتونیم بیاریم؟

کارگزاری مفید

سلام
امکان بررسی ارزش دفتری در سایت کدال وجود دارد.