
اوراق اختیار فروش تبعی را بهتر بشناسیم!
اختیار فروش تبعی اوراقی است که به کمک آن میتوانید سهام خود را بیمه کنید.اما فراموش نکنید که این اوراق مانند یک شمشیر دو لبهاند؛ خرید صحیح آنها میتواند سرمایه شما را بیمه کند و خرید اشتباه آنها چیزی جز نابودی سرمایه را در پی ندارد.
همانطور که میدانید بازارهای مالی مانند بورس دائما در حال نوسان هستند و هر سرمایهگذاری تمایل دارد با حداقل کردن ریسک، بازدهی مناسبی را به دست آورد. با خرید اوراق اختیار فروش تبعی میتوانید خود را در برابر کاهش قیمتها بیمه کنید و مانع ایجاد ضرر و زیان سنگین شوید.
نکاتی مهم که پیش از خرید اوراق اختیار فروش تبعی باید بدانید
۱ – در صورتی که سهم اصلی (پایه) اوراق تبعی را ندارید، این اوراق را خریداری نکنید.
۲ – بیشتر از تعداد سهم پایه، اوراق تبعی آن سهم را نخرید.
۳ – دقت کنید که این اوراق قابل فروش نیستند.
۴ – فقط در تاریخ سررسید قابلیت تسویه دارند.
۵ – اوراق تبعی به هر قیمتی ارزش خرید ندارند، با توجه به بازده مورد انتظار خود آنها را خریداری کنید.
اختیار فروش تبعی چیست؟
قراردادی است که براساس آن، خریدار قرارداد، حق (نه الزام و تعهد) دارد که مقدار معینی از دارایی مندرج در قرارداد را با قیمت معین و در زمانی مشخص بفروشد. شاید این تعریف کمی مبهم به نظر برسد. بدین منظور در ادامه به روشنی مفهوم آن را بیان میکنیم.
وقتی میگوییم فردی اختیار فروش دارد، به این معنی است که این فرد میتواند (اجباری نیست) دارایی که در قرارداد ذکر شده است را با قیمتی مشخص (که به آن قیمت اعمال یا Strike Price گویند) و در زمانی مشخص (زمان سررسید) بفروشد. در صورتی که دارنده اختیار فروش بخواهد از حق خود استفاده کند، فروشنده اختیار فروش ملزم به ایفای تعهدات خود خواهد بود.
هدف از انتشار این اوراق
هدف از انتشار این اوراق، کاهش ریسک سرمایهگذاری در بازار بورس و اطمینانبخشی به سهامداران در خصوص ارزندگی سهم و حفظ منافع آنها است. بنابراین سهامداران میتوانند با خرید اوراق اختیار فروش تبعی، سهم خود را در برابر کاهش قیمت بیمه کنند.
مثالی از کاربرد این قرارداد
موضوع را با یک مثال شفافتر میکنیم. فرض کنید شما ۱۰۰۰ سهم از نمادی را به قیمت فعلی ۲۰۰۰۰ ریال خریدهاید و قصد بیمه کردن آن را دارید. به این منظور «اختیار فروش تبعی» این سهم را میخرید. طبق این اوراق، سهام شما به قیمت تعیینشده در قرارداد (مثلا ۲۲۰۰۰ ریال یا به عبارتی ۱۰ درصد بالاتر از قیمت فعلی) خریداری میشود. حال ۲ سناریو ممکن است رخ دهد:
۱- قیمت سهم در زمان سررسید کمتر از ۲۲۰۰۰ ریال شود. در اینصورت شما میتوانید سهام خود را با همان قیمت ۲۲۰۰۰ ریال به شرکت بفروشید و برخلاف سایر سهامداران این سهم که متحمل ضرر شدهاند، سود تضمینشده ۱۰ درصدی را کسب کنید.
۲- قیمت سهم در زمان سررسید بیشتر از ۲۲۰۰۰ ریال شود. در اینصورت منطقی نیست که از اختیار فروش خود استفاده کنید؛ زیرا میتوانید همین سهم را در بازار با قیمتی بالاتر به فروش برسانید. در این حالت تنها هزینهای بابت بیمه کردن سهام خود پرداخت کردهاید.
یک نمونه اوراق اختیار فروش تبعی
نماد اوراق اختیار فروش تبعی معمولاً با استفاده از فرمول «حرف “ه”+ بخشی از نماد سهم پایه + تاریخ سررسید» ساخته میشود. مثلا “هصادر۹۱۲”، نماد اوراق اختیار فروش تبعی سهام بانک صادرات ایران (وبصادر) است که سررسید آن اسفند سال ۹۹ است.
در این مثال، به «وبصادر» اصطلاحاً سهم پایه گفته میشود.
فرم اطلاعیه عرضه اوراق اختیار فروش تبعی
فرم اطلاعیه عرضه اوراق اختیار فروش تبعی حداقل یک روز کاري قبل از عرضه، توسط سازمان بورس منتشر میشود و شامل اطلاعات زیر است:
۱- سهم پایه: سهمی که “اوراق اختیار فروش تبعی” مبتنی بر آن است.
۲- نام عرضه کننده و کارگزار عرضه کننده: شخصی است که پس از اخذ مجوز، با شرایط معین، به عرضه اوراق اختیار فروش تبعی اقدام میکند
۳- قیمت و تاریخ اعمال: قیمتی است که عرضه کننده تعهد می کند سهام پایه “اوراق اختیار فروش تبعی” را بر اساس شرایط این دستورالعمل در تاریخ اعمال با آن قیمت تسویه نماید.
۴- دوره معاملاتی: فاصله بین اولین روز معاملاتی و آخرین روز معاملاتی “اوراق اختیار فروش تبعی” است که در اطلاعیه عرضه اعلام می شود
۵- سررسید : آخرین روز دوره معاملاتی است که پس از پایان جلسه معاملاتی آن روز، اوراق اختیار فروش تبعی قابلیت اعمال دارد

خرید اختیار فروش تبعی به شرط داشتن سهم پایه آن!
مجموع تعداد اوراق اختیار فروش تبعی تحت مالکیت شما باید کمتر یا مساوی تعداد کل دارایی پایه آن اوراق که در پرتفوی خود دارید باشد. متاسفانه برخی افراد به دلیل ندانستن این نکته مهم و بدون آنکه سهام پایه اوراق اختیار فروش تبعی را داشته باشند، اقدام به خرید این اوراق میکنند.
در صورتی که در انتهای روز معاملاتی خرید اوراق اختیار فروش تبعی ، دارایی پایه را تحت مالکیت نداشته باشید یا بیش از تعداد دارایی پایه خرید کرده باشید ، اوراق اختیار فروش تبعی مازاد فاقد اعتبار بوده و وجه پرداختی جهت خرید پس از کسر هزینههای احتمالی به خریدار اوراق اختیار فروش تبعی بازگردانده خواهد شد.
امکان فروش اوراق اختیار فروش تبعی بعد از خرید آن وجود ندارد. در واقع این اوراق، معاملات ثانویه ندارند.
به عنوان مثال، اگر از بانک صادرات ایران ۵ هزار سهم دارید، میتوانید حداکثر به همین تعداد اوراق اختیار فروش تبعی آن را به منظور بیمه کردن سهام خود خریداری کنید. اگر به اشتباه ۶ هزار ورقه اختیار فروش تبعی از این نماد را بخرید، وجهی که بابت تعداد مازاد (هزار ورقه) پرداخت کردهاید، از بین میرود.
اعمال اوراق اختیار فروش تبعی
در صورتی که در زمان سررسید قصد اعمال اختیار خود را دارید، میبایست حداکثر تا ساعت ۱۲ همان روز درخواست اعمال خود را از طریق پنل مشتری در سایت اصلی کارگزاری خود اعلام کنید. توجه داشته باشید درخواست اعمال، پس از ارسال آن توسط کارگزار به سپردهگذاری مرکزی، قابل اصلاح یا لغو نیست.
پس از ارسال درخواست اعمال طی مهلت مقرر، مطابق با اطلاعیه عرضه این اوراق یکی از اقدامات زیر انجام خواهد شد:
- انتقال سهم به قیمت اعمال، از دارنده اوراق به عرضه کننده اوراق
- پرداخت مابهالتفاوت قیمت اعمال و قیمت پایانی سهم پایه به دارنده اوراق اختیار فروش تبعی به صورت نقدی
برای آشنایی بیشتر با فرآیند فعالسازی و اعمال اوراق تبعی کلیک کنید
به تاریخ اعمال این اوراق توجه کنید؛ زیرا اوراق اختیار فروش تبعی بعد از این تاریخ ارزشی ندارند.
کارمزدهای مربوط به اوراق اختیار فروش تبعی به این ترتیب است:
کارمزد خرید اوراق اختیار فروش تبعی 0.103 درصد
کارمزد اعمال و تسویه فیزیکی ۰.۵۵ درصد (۰.۰۵ کارمزد اعمال و ۰.۵ مالیات)
کارمزد اعمال و تسویه نقدی ۰.۰۵ درصد ( کارمزد اعمال)
اوراق تبعی را با هر قیمتی نخرید !!
ابتدا بهتر است با نحوه محاسبه بازده آشنا شوید.

به طور مثال اوراق تبعی هصادر ۹۱۲ که اطلاعیه عرضه اوراق آن در بالا موجود است را بررسی می کنیم :
فرض کنید در روز ۲۳ شهریور سال ۱۳۹۹ قصد خرید ۲۰۰۰ سهم از اوراق تبعی هصادر ۹۱۲ را داریم. دقت داشته باشید که ما در این صورت لازم است حداقل به تعداد ۲۰۰۰ سهم از سهام پایه (یعنی سهم بانک صادرت با نماد وبصادر) را در پرتفوی خود داشته باشیم یا در همان روز ۲۳ شهریور به همین تعداد وبصادر خرید کنیم که ما حالت دوم را در نظر میگیریم :
- تعداد اوراق تبعی خریداریشده: ۲۰۰۰
- قیمت اعمال اوراق تبعی در زمان سررسید: ۳۷۵۰ ریال
- قیمت خرید نماد وبصادر: ۳۶۲۰ ریال
- قیمت خرید نماد هصادر ۹۱۲: ۲۷۰ ریال
بنابراین با توجه به فرمول فوق میتوان بازدهی حاصل از این معامله را محاسبه کرد:

همانطور که مشاهده کردید در این مثال خرید اوراق تبعی نه تنها با سود همراه نبود، بلکه ضرر ۴.۱۲ درصدی عاید خریدار اوراق میکند!!
اوراق تبعی را با چه قیمتی بخریم ؟
برای به دست آوردن قیمت خرید اوراق اختیار فروش تبعی میتوان در فرمول بالا بازده مورد انتظار خود را قرار داد تا قیمت مدنظر به دست آید. در این مثال با توجه به سرسید ۶ ماهه هصادر ۹۱۲ اگر نرخ بازده مورد انتظار سالیانه خود را ۱۶ درصد درنظر بگیریم وفرض کنیم که نماد وبصادر را در روز ۲۳ شهریور به قیمت ۳۴۳۰ ریال خرید کرده باشیم، داریم :

پس برای خرید ۲۰۰۰ سهم اوراق اختیار فروش تبعی هصادر ۹۱۲ با فرض بازده مورد انتظار سالیانه ۱۶ درصد با احتساب کارمزد خرید با تقریب بسیار نزدیک، هر سهم اورق تبعی را باید ۲۹ ریال بخریم.
توجه داشته باشید در محاسبات بالا، هزینه خرید سهام پایه (۶۸۸۵۴۶۴ ریال) با در نظر گرفتن کارمزد معامله بدست آمده است.
لیست نمادهای اوراق اختیار فروش تبعی که در بازار بورس و فرابورس موجود است شامل نام نماد، تاریخ اعمال، قیمت اعمال ( ریال ) و سهام پایه آن به شرح زیر است:

سلام بنده ندانسته 500سهم اوراق تبعی برکت راخریداری کردم تارخ سررسیدش اسفندماه می باشد .کی اختارفروشش رادارم
با سلام
امکان فروش اوراق اختیار فروش تبعی بعد از خرید آن وجود ندارد و در واقع این اوراق، معاملات ثانویه ندارند. فقط در تاریخ سررسید قابلیت اعمال و تسویه دارند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله “نحوه اعمال اوراق اختیار فروش تبعی چگونه است؟” مراجعه نمایید.
آیا میشیدبعدازگذشت مدتی ازخریداوراق فروش تبعی،سهم پایه راخرید؟مثلااوراق تبعی رامهرماه خریدوسهم پایه رایکماه بعد یعنی آبان ماه خرید؟
با سلام
میتوانید سهم پایه و اوراق تبعی آن را همزمان در یک روز و حداکثر باید به تعداد سهام، خرید کنید. در غیر این صورت وجهی که بابت خریداری اوراق میپردازید از بین خواهد رفت زیرا این اوراق به عنوان بیمهی سهم شما خواهد بود و درصورتی که سهم پایه را نداشته باشید بیمهای هم نمیتوانید داشته باشید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به مقاله نکاتی مهم در خصوص اوراق اختیار فروش تبعی مراجعه نمایید.
سلام
نوشته خوبی بود
اما یه نکته از قلم افتاده
شما فکر کن امروز سررسید اوراقه چطوری باید اعمال بشه؟
زنگ بزنیم کارگزاری ؟
جایی تو سامانه بنویسیمش؟
چیکارش کنیم؟
با سلام
اوراق اختیار فروش تبعی امکان فروش و معامله ثانویه ندارند.
برای اعمال این اوراق خود کافیاست تا در زمان سررسید اوراق به پنل کاربری کارگزاری مفید خود مراجعه و درخواست خود را تا قبل از ساعت 12 ظهر روز کاری سررسید ثبت کنید. در غیر این صورت اوراق اختیار فروش تبعی شما از بین خواهد رفت.
جهت کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله نحوه اعمال اوراق اختیار فروش تبعی چگونه است؟ را مطالعه نمایید.