نگاهی به کارکرد صندوق‌های‌‌ سرمایه‌گذاری نیکوکاری

نگاهی به کارکرد صندوق‌های‌‌ سرمایه‌گذاری نیکوکاری
زمان مطالعه: 5 دقیقه
انتشار ۲۲ مرداد ۱۴۰۳
تعداد بازدید: 6628
سطح مبتدی

صندوق‌‎‎های سرمایه‎‎‌گذاری نیکوکاری به‌ عنوان یک نهاد مالی، ضمن تجمیع سرمایه‌های خرد خیرین، با سرمایه‎‎‌گذاری آن در بازارهای مالی، منافع حاصل را به مصارف نیکوکارانه مندرج در اساسنامه خود می‎‎‌رسانند. این دسته از صندوق های سرمایه گذاری با توجه به امکانات و توانایی‌هایی که در اختیار دارند، تلاش می‌کنند که سرمایه‌گذاری در بازار را جذاب‌تر کرده و فرصت‌ها و انتخاب‌های بیشتری را با ریسک کمتر و بازدهی بالاتر برای خیرین فراهم کنند.

دسترسی سریع به مطالب

صندوق‌های نیکوکاری چطور عمل می‌کنند؟

سرمایه‌گذاری در این صندوق‌‎‎ها یکی از شیوه‎‎‌های نیکوکاری است که در آن ضمن حفظ اصل سرمایه، عواید به دست آمده به صورت هدفمند توسط یک مدیر اجرایی مورد تایید سازمان بورس و اوراق بهادار صرف نیازمندان واقعی جامعه می‎‎‌شود.

خیرین در این شیوه با خرید واحدهای سرمایه‌‎‎گذاری صندوق، منابع خود را تجمیع می‎‎‌کنند و در اختیار یک نهاد تخصصی قرار می‎‎‌دهند تا در بازار سرمایه در خریدوفروش دارایی‌های بورسی سرمایه‌گذاری کند.

در این شیوه‎‎ سرمایه‌گذاری که عملاً به جمع‌آوری وجوه سرمایه‌‎‎گذاران غیرحرفه‎‎‌ای و اختصاص آن به سبدی از سهام و اوراق با مدیریت حرفه‌ای می‌‎‎انجامد، سرمایه‌گذاران با کاهش ریسک سرمایه‎‎‌گذاری و بازدهی مطمئن‎‎‌تری روبرو خواهند شد.

نحوه مشارکت در صندوق‌های نیکوکاری معمولاً به این صورت است که سرمایه‎‎‌گذار با حفظ واحدهای سرمایه‌گذاری خود، درآمد حاصل از سرمایه‎‎‌گذاری این صندوق یا قسمتی از درآمد آن را به فعالیت‎‎‌های خیرخواهانه اختصاص می‌‎‎دهد و یا واحدهای سرمایه‌گذاری را هم می‌تواند به نیکوکاری اختصاص دهد.

به‌عنوان نمونه عواید این صندوق‌‎ها می‎‎تواند براساس امیدنامه‌ آن‌ها به حمایت از دانشجویان دانشگاه‌ها، فعالیت‌های ورزشی، بیماران خاص، کودکان بی‌سرپرست، زندانیان جرائم مالی غیرعمد و… اختصاص یابد.

مزیت صندوق‌های سرمایه‌گذاری نیکوکاری‌

مشارکت در امور نیکوکاری از طریق سرمایه‌گذاری در صندوق‌های نیکوکاری نسبت به مشارکت انفرادی مزیت‌هایی دارد. نخست این که سرمایه‌های اندک نیز می‌توانند با سرمایه‌گذاری در این صندوق‌ها، در امور نیکوکاری یاد شده مشارکت کرده و صندوق با تجمیع این سرمایه‌ها می‌تواند اثر قابل‌توجهی در پیشبرد اهداف نیکوکارانه مد نظر داشته باشد.

ثانیاً سرمایه‌گذاران بسته به سلیقه خود می‌توانند به حالت‌های مختلف مندرج در امیدنامه، در امور نیکوکارانه یاد شده مشارکت کنند. مثلاً اشخاص نیکوکار می‌توانند اصل سرمایه را برای خود حفظ و منافع آن را به فعالیت‌های نیکوکارانه اختصاص دهند و این امکان وجود دارد که سرمایه‌گذار تعیین کند که چه مقدار از سود سرمایه‌گذاری به امور نیکوکارانه و چه مقدار از آن به خود او اختصاص یابد.

مزیت صندوق‌های سرمایه‌گذاری نیکوکاری‌

شفافیت عملکرد صندوق‌های نیکوکاری‌

ساختار نظارت بر صندوق‌های نیکوکاری به‌گونه‌ای طراحی‌شده که از نحوه اختصاص منافع صندوق مذکور به امور نیکوکاری مندرج در امیدنامه اطمینان زیادی حاصل شود.

لازم به ذکر است ارکان نظارتی نظیر متولی و حسابرس صندوق بر حٌسن انجام این کار نظارت دارند؛ درحالی‌که عملیات اجرایی توسط شخص دیگری تحت عنوان مدیر اجرا صورت می‌پذیرد. علاوه بر این در دوره‌های کوتاه‌مدت، گزارش نحوه صرف منافع اختصاصی در امور نیکوکارانه تهیه و مورد رسیدگی قرار گرفته و از طریق وب‌سایت صندوق به اطلاع عموم می‌رسد. این گزارش علاوه بر آنکه شامل گزارش عملکرد صندوق و صورت‌های مالی آن است؛ باعث می‌شود تا شفافیت عملکرد صندوق افزایش‌ یافته و نظارت همگانی را نیز به دنبال خواهد داشت.

گفتنی است اولین صندوق سرمایه‎‎‌گذاری در ایران از اواسط سال ۱۳۸۶ کار خود را آغاز کرد و با تصویب قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی در سال ۱۳۸۸، فعالیت این صندوق‎‎ها توسعه بیشتری در کشورمان پیدا کرد. امروزه این صندوق‌‎‎‌ها در اکثر کشورهای توسعه‌ یافته به‌عنوان هسته مرکزی بازار سرمایه محسوب می‏‏‌شوند و سالانه مبالغ قابل‌توجهی از سرمایه افراد را به فعالیت‌های انسان‌دوستانه اختصاص می‌دهد.

سرمایه‌گذاری در صندوق‌های نیکوکاری

به صورت کلی صندوق‌های سرمایه گذاری از نظر شیوه خرید و فروش به دو گروه مبتنی بر صدور و ابطال و قابل معامله (ETF) تقسیم می‌شوند. سرمایه‌گذاری در صندوق‌ نیکوکاری نیز به همین صورت است.

برای خرید و فروش واحدهای صندوق سرمایه‌گذاری به ثبت نام در سایت سجام نیاز است. همچنین برای سرمایه گذاری در صندوق‌ های نیکوکاری قابل معامله (ETF) باید در یک کارگزاری ثبت نام کرده و سپس نماد صندوق مدنظر را در بازه زمانی معاملات، جست‌وجو و سفارش خرید خود را ثبت نمایید. اگر روش معامله صندوق مورد‌نظر به صورت صدور و ابطالی باشد، سرمایه‌گذار باید به سایت یا سامانه اختصاصی صندوق مراجعه کند و درخواست صدور را انجام دهد.

صندوق‌ سرمایه‌گذاری مشترک «مدرسه کسب و کار صوفی رازی» و صندوق سرمایه‌گذاری مختلط « تعالی دانش مالی اسلامی» تنها صندوق‌های نیکوکاری کارگزاری مفید هستند.

سوالات متداول

۱. نحوه مشارکت در صندوق‌های نیکوکاری به چه صورت است؟

با خرید واحد‌های صندوق نیکوکاری، افراد ضمن داشتن واحدهای سرمایه‌گذاری خود، درآمد حاصل شده از سرمایه‎‎‌گذاری یا قسمتی از درآمد آن را به فعالیت‎‎‌های خیرخواهانه اختصاص می‌‎‎دهند.

۲. خرید و فروش واحدهای صندوق سرمایه‌گذاری نیکوکاری به چه صورت است؟

برای خرید و فروش واحدهای صندوق سرمایه‌گذاری نیاز است تا ابتدا در سایت سجام ثبت نام انجام شود و همچنین برای سرمایه گذاری در صندوق‌ های نیکوکاری قابل معامله (ETF) باید ثبت‌نام در یک کارگزاری نیز انجام شود. سپس نماد صندوق مورد نظر را در زمان مشخص شده برای انجام معاملات، در سامانه معاملاتی جست‌وجو کرده و سفارش خرید خود را ثبت کنید. درصورتی که روش معامله صندوق مورد‌نظر به صورت صدور و ابطالی بود، نیاز است که به سایت یا سامانه اختصاصی صندوق مراجعه کرده و درخواست صدور واحد را ثبت کنید.

۳. سرمایه‌گذاری در صندوق‌های سرمایه‌گذاری نیکوکاری‌ چه مزیت‌هایی دارد؟

از مزیت‌های سرمایه‌گذاری در صندوق‌های نیکوکاری می‌توان به ۱. جمع شدن سرمایه‌های کوچک خیرین برای استفاده در اهداف نیکوکاری بزرگ. ۲. امکان تخصیص بخشی از سود کسب‌شد‌ه از فعالیت‌های صندوق به خود سرمایه‌گذاران. ۳. ساختار قانونی و نظام‌مند برای استفاده از سود سرمایه‌گذاران در امور نیکوکاری. ۴. ایجاد جریان مستمر وجوه، در صورتی که وجوه نقد به صورت راکد ذخیره نشوند. ۵. امکان حفظ اصل سرمایه نیکوکاران.

Reza Aliasgari کارشناس بازار سرمایه
Subscribe
Notify of
2 دیدگاه
قدیمی ترین
جدیدترین پر بحث ترین
Inline Feedbacks
View all comments

سلام وخسته نباشید خدمت عزیزان زحمت کش
پیشنهاد می کند در کار تولید هم واردشوید واز افراد توانمند هم کسب تجربه وهم به بیکاری کمک شود با احترام وسپاس

سلام.
با تشکر از پیشنهاد شما، این موضوع به واحد مربوطه ارجاع داده خواهد شد.