بهترین صندوق سرمایه گذاری

کاور بهترین صندوق سرمایه گذاری
زمان مطالعه: 7 دقیقه
انتشار ۱۰ مهر ۱۴۰۲
تعداد بازدید: 62910
سطح مبتدی

بهترین صندوق سرمایه گذاری باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد؟ چگونه در میان تنوع بی‌شمار صندوق‌های سرمایه‌گذاری می‌توان بهترین صندوق سرمایه گذاری را شناسایی کرد؟ در این مطلب می‌خواهیم در خصوص ویژگی‌ها و نحوه انتخاب یک صندوق سرمایه‌گذاری مناسب صحبت کنیم.

فهرست محتوا

در شرایط کنونی اقتصادی که حفظ ارزش پول اولویت بالایی دارد، اهمیت سرمایه‌گذاری بسیار پررنگ‌تر از گذشته است. سرمایه‌گذاری روش‌های مختلفی دارد که هر کدام جزئیات و پیچیدگی‌های مختص خود را دارد. در این میان صندوق‌های سرمایه‌گذاری به دلیل عدم نیاز به صرف زمان و هزینه برای یادگیری، گزینه مناسبی برای سرمایه‌گذاران محسوب می‌شوند. صندوق‌ها انواع مختلفی دارند که هر کدام با توجه به ترکیب دارایی تحت مدیریت، سطح ریسک متفاوتی دارند. در نتیجه هر شخص با هر درجه از میزان ریسک‌پذیری می‌تواند صندوق مناسب خود را انتخاب کند. علاوه بر این ویژگی‌های دیگری مانند عملکرد صندوق، دارایی تحت مدیریت و… وجود دارد که به شما در انتخاب بهترین صندوق کمک خواهد کرد. 

پیش از انتخاب بهترین صندوق این نکته را در نظر داشته باشید

یکی از مهمترین مواردی که برای انتخاب بهترین صندوق سرمایه‌گذاری باید در نظر داشت، میزان ریسکی است که هر سرمایه‌گذار حاضر به پذیرش آن است. انواع صندوق‌های سرمایه‌گذاری شامل صندوق‌های اهرمی، شاخصی، بخشی، کالایی، سهامی، مختلط، صندوق تضمین اصل سرمایه و درآمد ثابت است که به ترتیب بیشترین تا کمترین میزان ریسک را دارند. شما باید ابتدا میزان ریسک‌پذیری خود را بسنجید سپس با در نظر گرفتن آن، صندوق سرمایه گذاری مناسب خود را انتخاب کنید. 

همینطور تجربه تیم مدیریت دارایی صندوق در مدیریت طیف وسیعی از صندوق‌ها و سبدها نیز می‌تواند نشانه مثبتی باشد. تیم‌های مدیریت باتجربه، متشکل از تحلیل‌گران و کارشناسان خبره‌ای است که سا‌ل‌ها در بازار سرمایه فعالیت کرده‌اند. این افراد به خوبی بازار را می‌شناسند و در بزنگاه‌های حیاتی، بهینه‌ترین تصمیم‌ها را اتخاذ می‌کنند.

ویژگی‌های بهترین صندوق سرمایه گذاری

  • کارنامه عملکرد (بازده تاریخی صندوق)
  • ضریب بتا
  • ضریب آلفا
  • دارایی تحت مدیریت

در ادامه با ویژگی‌های بهترین صندوق سرمایه‌گذاری آشنا خواهید شد.

کارنامه عملکردی (بازده تاریخی) صندوق

همانطور که پیش‌تر اشاره شد صندوق‌ها انواع مختلفی دارند و عملکرد هر یک متفاوت از دیگری است. برای انتخاب بهترین صندوق سرمایه‌ گذاری بررسی بازده صندوق در ادوار گذشته کمک زیادی به شما خواهد کرد. در وبسایت همه صندوق‌ها امکان بررسی بازده دوره‌ای کسب شده وجود دارد. بررسی بازده می‌تواند سنگ محک خوبی برای سنجش عملکرد صندوق باشد، چرا که توان صندوق را در مواجهه با فراز و فرودهای اقتصادی نشان می‌دهد. البته باید در نظر داشت که بازدهی در تناسب با ریسک معنا پیدا می‌کند. به عنوان مثال قیاس یک صندوق درآمد ثابت با نوسانات شاخص کل، نمی‌تواند اطلاعات دقیقی در اختیار شما قرار دهد. 

ضریب بتا

ضریب بتا میزان ریسک صندوق سرمایه‌گذاری را با ریسک سیستماتیک مربوط به شاخص کل بورس مقایسه می‌کند. در نتیجه ضریب بتا فاکتور مهمی برای انتخاب بهترین صندوق سرمایه گذاری است. برای محاسبه ضریب بتا می‌توان از فرمول زیر استفاده کرد:

بتا بهترین صندوق سرمایه گذاری

در این رابطه rm لیست بازدهی روزانه شاخص کل بورس برای دوره مربوطه، ri لیست بازدهی روزانه صندوق برای دوره مربوطه و n تعداد روزهای دوره است.

اگر ضریب بتای صندوق برابر با یک باشد، انتظار می‌رود درصد افزایش و کاهش قیمت واحدهای آن صندوق درست به اندازه درصد افزایش یا کاهش شاخص کل باشد.

اگر ضریب بتای صندوق بیشتر از یک باشد، نوسانات بازدهی آن بیشتر از نوسانات بازار خواهد بود. بالعکس، صندوق‌هایی که ضریب بتای آن‌ها کمتر از یک باشد، نوساناتی کمتر از نوسانات بازار را تجربه خواهند کرد.

اگر ضریب بتای یک صندوق ۲ باشد، افزایش و کاهش قیمت آن ۲ برابر شاخص بازار خواهد بود. یعنی هنگامی‌که بازار ۱۰ درصد رشد قیمت را تجربه می‌کند، ارزش واحدهای این صندوق ۲۰ درصد افزایش می‌یابد و زمانی که بازار ۱۰ درصد سقوط می‌کند، ارزش واحدهای این صندوق ۲۰ درصد کاهش می‌یابد. همینطور صندوقی که بتای آن ۰/۵ است، اگر رشد شاخص بازار ۱۰ درصد باشد، رشد قیمت واحدهای آن صندوق پنج درصد خواهد بود و اگر بازار ۱۰ درصد افت کند، ارزش واحدهای آن پنج درصد افت خواهد کرد.

صندوقی که بتای صفر دارد، با نوسانات بازار تغییر نمی‌کند و این بدان معنا است که نمی‌توان هیچ رابطه‌ای میان رشد و افت بازار و رشد یا افت این سهم پیدا کرد.

اگر علاقه‌مند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، مقاله «کاربرد ضریب بتا در سرمایه‌گذاری» را مطالعه کنید.

ضریب آلفا

ضریب آلفا مقدار بازدهی مازاد یک صندوق را نسبت به شاخص معیار (شاخص بازار) نشان می‌دهد. به ضریب آلفا بازده فعال نیز گفته می‌شود. آلفا می‌تواند عددی مثبت، منفی یا صفر باشد. آلفای منفی، به معنای عملکرد ضعیف‌تر نسبت به شاخص معیار و آلفای مثبت، به معنای عملکرد بهتر نسبت به شاخص معیار است. آلفای صفر نیز یعنی بازدهی صندوق متناسب با ریسک آن بوده است. در حالت کلی هر چقدر مقدار آلفا بیشتر باشد، بدین معناست که صندوق عملکرد بهتری داشته است. در نتیجه محاسبه ضریب آلفا می‌تواند به شما در انتخاب بهترین صندوق سرمایه گذاری کمک کند.

برای محاسبه ضریب آلفا می‌توان از فرمول زیر استفاده کرد:

آلفا بهترین صندوق سرمایه گذاری

در این رابطه Rm برابر بازدهی شاخص کل، Rp بازدهی صندوق از آغاز فعالیت، Rf معادل نرخ بازده بدون ریسک و Bp ضریب بتا صندوق است.

لازم به ذکر است که می‌توان ضریب آلفا و بتا صندوق‌های سرمایه‌ گذاری را از سایت فیپیران نیز استخراج کرد.

آلفا و بتا فیپیران

همانگونه که در تصویر بالا قابل مشاهده است، می‌توان مشخصات صندوق‌ها را در کنار هم مقایسه کرد. همچنین با کلیک بر روی هر کدام از صندوق‌ها جزییات آن به نمایش در خواهد آمد.

آلفا و بتا فیپیران

دارایی تحت مدیریت صندوق در انتخاب بهترین صندوق سرمایه گذاری

یکی دیگر از معیارهای مهم برای بررسی بهترین صندوق سرمایه گذاری، میزان دارایی تحت مدیریت (AUM) است. هر چه یک صندوق دارایی بیشتری را تحت مدیریت داشته باشد، نشان از اعتماد تعداد بیشتری از سرمایه‌گذاران به صندوق است. همچنین هر چه میزان دارایی تحت مدیریت صندوق بیشتر باشد، مدیریت آن سخت‌تر خواهد بود و به تیم مجرب‌تری نیاز خواهد داشت. به طور مثال صندوق پیشتاز کارگزاری مفید با بیش از ۴۰ هزار میلیارد ریال دارایی تحت مدیریت، در جایگاه بزرگترین صندوق سهامی غیر دولتی بازار سرمایه ایران قرار دارد.

صندوق های سرمایه گذاری کارگزاری مفید

کارگزاری مفید با تاسیس صندوق‌های سرمایه‌گذاری متنوع، در تلاش است خواسته طیف گسترده‌ای از سرمایه‌گذاران را پوشش دهد. این صندوق‌ها شامل صندوق‌های سهامی (پیشتاز، پیشرو، امید توسعه، اطلس)، شاخصی(آرام)، مختلط (ممتاز)، درآمد ثابت (حامی، نامی و آوندصندوق تضمین، صندوق سرمایه گذاری طلا (عیار)، صندوق اهرمی (توان)، صندوق بازنشستگی تکمیلی (آتیه) و صندوق بخشی (استیل، خودران) هستند. همانطور که پیش‌تر اشاره شد صندوق‌های سهامی بیشترین ریسک، و به طبع آن بالاترین بازده مورد انتظار را دارند. میزان ریسک و بازده مورد انتظار صندوق‌های مختلط و درآمد ثابت به ترتیب پس از صندوق‌های سهامی قرار می‌گیرد. به لطف حضور تحلیل‌گران حرفه‌ای بازار سرمایه در تیم مدیریت سرمایه گذاری هر یک از صندوق‌های سرمایه گذاری مفید، ریسک و بازده به نحو مطلوبی کنترل شده و مدیریت دارایی به گونه‌ای حرفه‌ای انجام می‌شود. 

همچنین برای خرید و فروش واحدهای صندوق‌های سرمایه‌گذاری مبتنی بر صدور و ابطال کارگزاری مفید، می‌توانید با کلیک بر روی لینک زیر، درخواست خود را از طریق مفید اپ ثبت کنید.

چگونه به اطلاعات صندوق‌ها دسترسی پیدا کنیم؟

مقایسه صندوق‌های مختلف با هم می‌تواند کمک شایانی به انتخاب بهترین صندوق سرمایه‌گذاری کند. شما می‌توانید با مراجعه به سایت شرکت مدیریت فناوری بورس تهران یا سایت فیپیران، اطلاعات صندوق‌های مختلف را مشاهده کنید. همینطور اطلاعات مورد نظر را می‌توان به صورت جداگانه در سایت هر صندوق نیز مشاهده کرد. 

سوالات متداول

چه عواملی در انتخاب بهترین صندوق سرمایه گذاری موثر است؟

بازده تاریخی، ضریب بتا، ضریب آلفا، دارایی تحت مدیریت

آیا دارایی تحت مدیریت در انتخاب بهترین صندوق سرمایه گذاری موثر است؟

بله دارایی تحت مدیریت بیشتر صندوق، نشان از اعتماد تعداد بیشتری از سرمایه‌گذاران به صندوق سرمایه گذاری مورد نظر دارد.

ضریب بتا چیست؟

ضریب بتا میزان تغییر ارزش دارایی‌های صندوق نسبت به بازار را نشان می‌دهد. در واقع با محاسبه ضریب بتا می‌توان میزان ریسک صندوق را محاسبه کرد. در نتیجه ضریب بتا فاکتور مهمی برای انتخاب بهترین صندوق سرمایه گذاری است.

ضریب آلفا چیست؟

ضریب آلفا مقدار بازدهی مازاد یک صندوق را نسبت به شاخص معیار (شاخص بازار) نشان می‌دهد. به ضریب آلفا بازده فعال نیز گفته می‌شود.

Alireza Gitinavard کارشناس بازار سرمایه
guest
12 دیدگاه
قدیمی ترین
جدیدترین پر بحث ترین
Inline Feedbacks
View all comments
سعیدی

تعداد واحدهای صندوق سرمایه گذاری شاخصی مثل آرام چطور افزایش می یابد؟ آیا سود صندوق سیو میشود و به تعداد واحدها اضافه می شود ؟ یا صندوق ها افزایش سرمایه دارند ؟

کارگزاری مفید

با سلام
صندوق شاخصی «آرام» تقسیم سود به صورت دوره‌ای ندارد و ارزش هر واحد این صندوق با توجه به نحوه سرمایه‌گذاری صندوق و شرایط بازار تغییر خواهد کرد. لذا با توجه به قابل معامله (ETF) بودن صندوق آرام، سود یا زیان سرمایه‌گذار به صورت مابه‌التفاوت قیمت خرید و فروش واحدهای این صندوق محاسبه خواهد شد.

محمد حسین قمی

سلام بازه صندوق ها ی مفید را از کجا می توانیم ببینیم؟

کارگزاری مفید

با سلام
جهت کسب اطلاع از بازدهی دوره‌ای صندوق‌های کارگزاری مفید به سایت صندوق‌ مدنظر مراجعه کرده و از قسمت «گزارش‌های صندوق»‌، بازدهی دوره‌ای‌ آن را با توجه به تاریخی که مد نظر دارید، مشاهده نمایید.
جهت کسب اطلاعات بیش‌تر مقاله «صندوق‌های سرمایه‌گذاری کارگزاری مفید در یک نگاه» رامطالعه نمایید.

کاوه

سلام
آیا خرید و فروش سهام ، در صندوق اطلس نیاز به علم ورود و خروج و تحلیل ها دارد؟ اگر جواب مثبت است پس چرا برای افرادی که فرصت کافی برای یادگیری ندارند صندوق های مفید توصیه می شود ؟ سپاسگزارم

کارگزاری مفید

با سلام.
برای سرمایه‌گذاری در صندوق ها باید اطلاعاتی در مورد صندوق، بازدهی آن و میزان ریسک پذیری داشته باشید.
«اطلس»، بهترین و ارزنده‌ترین سهام موجود در بازار سرمایه ایران به انتخاب کارشناسان کارگزاری مفید را در پرتفوی خود دارد، بازدهی سرمایه گذاری در اطلس بیش از هر چیز دیگری، تحت تاثیر شرایط کلی بازار سهام قرار دارد.
هر شخص با هر درجه از میزان ریسک‌پذیری می‌تواند صندوق مناسب خود را انتخاب کند.
اگر مایل باشید می‌توانید با ثبت درخواست «مشاوره رایگان» صندوقی که مناسب خودتان باشد را انتخاب نمایید.

علی

سلام ودرود
میخواهم مبلغ ۳۰میلیون در صندوق ها به دید ۳تا ۵سال آینده سرمایه گذاری کنم مردد به انتخاب هستم کدوم صندوق بهتر هست

کارگزاری مفید

با سلام.
جهت دریافت مشاوره رایگان سرمایه‌گذاری می‌توانید در سایت کارگزاری مفید، گزینه «مشاوره رایگان سرمایه‌گذاری» را انتخاب نموده و شماره همراه خود را ثبت نمایید تا مشاوران ما با شما تماس بگیرند.
جهت کسب اطلاعات بیش‌تر مقاله «صندوق‌های سرمایه‌گذاری کارگزاری مفید در یک نگاه» را مطالعه نمایید.

مهدی ابوالحسنی

قابل دلگرمی است

کارگزاری مفید

با سلام
از همراهی شما با کارگزاری مفید صمیمانه سپاسگزاریم.

مرتضی میرزایی

اول فکر میکردم که صندوق های سهامی ریسک زیادی دارند. اما حالا متوجه شدم که در ازای گذشتن عمرم صندوق های که بازده بیشتری در دراز مدت داشته باشند ریسک کمتری برام دارند. و سرمایه گذاری که در ازای همان مقدار زمان بازده کمتری بهم بده در واقع ریسک بزرگتری برام داشته. (ریسک یعنی رشد کم سرمایه یا به خطر انداختن سرمایه)
قانون طلایی سوم آرکاد «طلا با خوشحالی برای مردی افزوده میشه که آن را با مشورت متخصصان مالی با تجربه سرمایه گذاری کند»

کارگزاری مفید

سلام.
با تشکر از بازخورد ارزشمند شما.