عرضه اولیه به روش Book Building

عرضه اولیه به روش book building
زمان مطالعه: 5 دقیقه
انتشار ۲ آذر ۱۳۹۸
تعداد بازدید: 23718
سطح مبتدی

در عرضه اولیه به روش book building (بوک بیلدینگ)، آگهی عرضه ۴۸ ساعت قبل از وجود عرضه اطلاع رسانی می‌گردد که در آگهی موارد ذیل باید اعلام گردد:

  • نام سهم قابل عرضه
  • تاریخ روز عرضه
  • تعداد سهام قابل عرضه
  • مدیر عرضه
  • متعهد و درصد میزان سقف تعهد خرید
  • سهمیه خریدار حقیقی و حقوقی
  • دامنه قیمتی (قیمت پایه تا سقف قیمتی)
  • ساعات ثبت سفارش و موارد ضروری، در پیام ناظر، در روز عرضه اولیه، توسط ناظر انجام می‌گیرد.

ثبت سفارش برای عرضه اولیه

بعد از رویت پیام ناظر و مشخص شدن ساعت ثبت سفارش، شما می‌توانید سفارش خود را در زمان اعلام شده در سامانه‌های آنلاین کارگزاری مفید وارد کنید.

به نکات زیر توجه کنید

  • حداکثر حجم در آگهی عرضه مشخص شده است در مورد قیمت میبایست بر اساس دامنه اعلام شده اقدام کنید.
  • تا پایان مهلت ارسال سفارش می توانید سفارش خود را حذف و یا ویرایش نمایید.
  • در این روش هر کد معاملاتی امکان ثبت یک سفارش را تنها و تنها از یک کارگزاری خواهد داشت.
  • پس از اتمام زمان سفارش گیری، امکان حذف یا ویرایش سفارش وجود نخواهد داشت.

لازم به ذکر است در روش book building، چنانچه تحلیل مناسب قیمتی برای شرکت در عرضه اولیه نداشته باشید ( با توجه به شناور بودن قیمت) احتمالات زیر وجود خواهد داشت:

۱) سهم به شما تخصیص پیدا نکند.
۲) با توجه به هیجان بازار و ارزشگذاری نادرست متضرر شوید.

تخصیص سهام عرضه اولیه

بعد از مرحله ثبت سفارش، نوبت به مرحله تخصیص سهام به کدها می رسد که با توجه به شرایط ثبت سفارش به قرار زیر انجام خواهد گرفت.

۱. در صورتی که حجم کل سفارشات، در قیمت سقف دامنه، از تعداد سهامی که سهامدار عمده قرار است عرضه کند بیشتر باشد، قیمت پایانی سهم همان قیمت سقف خواهد بود. نحوه تخصیص به کدها به این صورت است که تعداد حداقلی را مشخص و از اولین تا آخرین سفارش، عرضه و دوباره از ابتدا تا انتها تکرار می‌شود تا میزان سهم مشخص به اتمام برسد.

مثال

اطلاعات زیر را برای یک عرضه اولیه در نظر بگیرید:

  • تعداد سهام قابل عرضه: ۱میلیون
  • حجم سفارشات ثبت شده در سقف ۲ میلیون
  • محدودیت هر کد: ۱۰۰۰ سهم (۲۰۰۰ کد)

نحوه تخصیص دادن:

با توجه به نظر ناظر، ابتدا یک تعداد حداقلی مشخص می‌گردد (فرض کنید در اینجا ۱۰۰ عدد). حال به شرکت کنندگان در عرضه که قیمت خود را سقف وارد کرده اند (۲۰۰۰ نفر) ۱۰۰ عدد سهم داده می شود. مجددا ۱۰۰ عدد دیگر داده می‌شود. این فرآیند تا اتمام سهام قابل عرضه ادامه خواهد داشت.

توجه داشته باشید در این مرحله به کسانی که زیر سقف قیمتی سفارش گذاشته اند سهمی تعلق نخواهد گرفت.

۲. در صورتی که حجم کل سفارشات ثبت شده مساوی تعداد سهام قابل عرضه باشد، عرضه بر اساس اولویت قیمتی از بالاترین تقاضا تا کف قیمتی عرضه میگردد. قیمت پایانی به همان روش میانگین موزون قیمت تخصیص یافته در بازار عادی محاسبه خواهد شد.

۳. در صورتی که حجم کل سفارش‌های ثبت شده هنگام book building در دامنه قیمت، بیشتر از تعداد قابل عرضه باشد ابتدا با توجه به اولویت قیمتی سهم‌ها از بالاترین قیمت به سمت پایین‌ترین قیمت، عرضه می شود. چنانچه در پایین‌ترین قیمت سفارش‌ها بیش از تعداد سهام باقیمانده باشد دقیقا به روش شماره ۱ با حداقلی مشخص سهام باقیمانده اختصاص می‌یابد.

مثال

اطلاعات زیر را در نظر بگیرید:

  • تعداد سهام قابل عرضه: ۱ میلیون سهم
  • حجم (۲۰۰۰ کد) سفارش: ۲میلیون سهم
  • دامنه قیمتی فرض: ۱۰۰۰ تا ۱۱۰۰ ریال

با توجه به روش book building، اگر حجم ۵۰۰ هزار سهم، بین قیمت ۱۰۰۱ تا ۱۱۰۰ ریال باشد ابتدا به این کدها بر اساس اولویت قیمتی اختصاص می یابد. ۵۰۰ هزار سهم مانده که در کف قیمتی است (۱۰۰۰ ریال) به کدها بر اساس تعیین حداقل به روش شماره ۱ اختصاص می یابد.

۴. در صورتی که حجم کل سفارش های ثبت شده کمتر از تعداد کل سهام قابل عرضه ولی به گونه‌ای باشد که پس از اعمال تمام یا بخشی از تعهد خرید، کل سهام قابل عرضه معامله شود، در صورتی که ایفای تعهد خرید حداقل به میزان ۵۰ درصد کل تعهد و بیش از ۱۰ درصد کل سهام قابل عرضه باشد، قیمت عرضه معادل قیمت کف خواهد بود.

مثال

اطلاعات زیر را در نظر بگیرید:

  • تعداد سهام قابل عرضه: ۱میلیون سهم
  • حجم کل خریدار: ۶۰۰ هزار سهم
  • تعهد سهامدار عمده: ۵۰درصد = ۵۰۰ هزار سهم

با توجه به اینکه حجم خریدار از تعداد سهام قابل عرضه کمتر است، ۴۰۰ هزار سهم باقیمانده را خود سهامدار عمده یا نماینده او باید خریداری نماید.

۵. در صورتی که حجم کل سفارش های ثبت شده به گونه ای باشد که با اعمال تعهد خرید هم کل سهام قابل عرضه معامله نشود، عرضه انجام نمی شود. در این صورت عرضه اولیه شکست خورده و باید با قیمت پایین تری مجددا اطلاعیه عرضه اعلام گردد.

سوالات متداول

حداکثر حجم قابل سفارش در روش book building چقدر است؟

حداکثر حجم در آگهی عرضه مشخص شده است در مورد قیمت می‌بایست بر اساس دامنه اعلام شده اقدام کنید.

پس از خاتمه مهلت سفارش‌گذاری در روش book building، آیا امکان حذف یا ویرایش سفارش وجود دارد؟

خیر پس از اتمام زمان سفارش گیری، امکان حذف یا ویرایش سفارش وجود نخواهد داشت.

ثبت سفارش برای عرضه اولیه به روش Book Building در چه ساعتی انجام می‌شود؟

ساعات ثبت سفارش و موارد ضروری، در پیام ناظر، در روز عرضه اولیه، توسط ناظر اعلام می‌شود.

برچسب‌ها:
سروش شاه صفی کارشناس بازار سرمایه
Subscribe
Notify of
22 دیدگاه
قدیمی ترین
جدیدترین پر بحث ترین
Inline Feedbacks
View all comments

سلام
سوال؛ بنده به اندازه حداکثر سهم هر شخص حقیقی (۱۰۰۰سهم)، پرداخت داشته ام، آیا ممکن است در ساعت مقرر برای عرضه، تعدادی کمتر از ۱۰۰۰ سهم به بنده تعلق بگیرد؟

با سلام
اختصاص سهام توسط سازمان بورس و اوراق بهادار به کدهای معاملاتی انجام می‌گیرد و معمولاً به دلیل تقاضای زیاد، همه افراد به‌طور مساوی و به تعدادی کمتر از حجم تعیین‌شده از عرضه اولیه بهره‌مند می‌شوند.

تازه وارد هستم. قیمت کف زدم متاسفانه بهم تعلق نگرفت. چندوقت پیش حداقل 2 بار عرضه اولیه به این صورت گرفته بودم اما از بعد عید هیچ عرضه اولیه ای بهم تعلق نگرفت

با سلام
با توجه به اینکه خرید عرضه‌اولیه به روش تخصیص بوک بیلدینگ می‌باشد، اولویت تخصیص سهام با سفارشاتی است که در سقف بازه قیمتی ثبت شده است.
لذا در صورتی که حجم کل سفارشات، در قیمت سقف دامنه، از تعداد سهامی که سهامدار عمده قرار است عرضه کند بیشتر باشد، قیمت پایانی سهم همان قیمت سقف خواهد بود و عرضه‌اولیه به افرادی که سفارشات خود را در سقف قسمت ثبت نکرده باشند، تعلق نخواهد گرفت.

چطور سفارش ثبت کنم

سلام، امکان ثبت سفارش آفلاین خرید عرضه‌اولیه از طریق سامانه ایزی‌تریدر نسخه جدید (اربیس) چند روز قبل از عرضه مهیاست. جهت خرید عرضه اولیه، پیش از زمان برگزاری عرضه‌اولیه و یا در زمان برگزاری آن به بخش دیده بان مراجعه نموده و از تب عرضه اولیه سفارش خود را ارسال نمایید.

سلام. برای خرید عرضه اولیه به صورت دستی، آیا مثل سهم‌های عادی باید کف قیمت پانصد هزار تومان رعایت شود یا میتوان با مبالغ کمتر از پانصد هزار تومان هم ثبت سفارش نمود؟ باتشکر

با سلام
عرضه‌های اولیه از قانون ثبت سفارش به مبلغ حداقل ۵۰۰ هزار تومان پیروی نمی‌کنند. پیش از برگزاری عرضه‌اولیه، پیام ناظر نماد مورد عرضه در سایت مدیریت فناوری بورس تهران انتشار می‌یابد. یکی از اطلاعات منتشر شده در پیام ناظر مربوطه، «حداکثر نقدینگی مورد نیاز» می‌باشد. جهت ثبت سفارش عرضه‌اولیه حداقل مبلغ وجود نداشته و «حداکثر نقدینگی مورد نیاز» به معنای حداکثر مبلغی که می‌توان جهت ثبت سفارش خرید عرضه اولیه مد نظر استفاده کرد، می‌باشد.

Last edited 2 سال قبل by کارگزاری مفید

باسلام
چطوری میتونیم نسبت به ارزش‌گذاری و قیمت عرضه اولیه تحلیل درست و مناسبی داشته باشیم؟! با توجه به اینکه عرضه اولیه تازه داره وارد بازار میشه؟! شاید این تحلیل برای قدیمی‌های بازار امکان پذیر باشه، ولی برای تازه واردها پیشنهادتون چیه؟! برای تحلیل قیمت و ارزش‌گذاری؟! ممنون

با سلام
شما می‌توانید از تحلیل بنیادی استفاده کرده و گزارش‌های شرکت را از نظر میزان سودآوری، فروش و تولید بررسی نمایید. همچنین می‌بایست در زمینه ارزش‌گذاری بنیادین شرکت‌ها در بازار سرمایه، اطلاعات کافی کسب نمایید. جهت کسب اطلاعات بیش‌تر مقاله‌های «نگاهی به روش‌های مختلف طبقه‌بندی و تحلیل صنعت» و «روش‌های تحلیل بازار را بهتر بشناسید» مطالعه نمایید.

Last edited 2 سال قبل by کارگزاری مفید

با تشکر از توضیح جامع اگر امکان داره با وجود عدم خرید اتوماتیک قبل، لطفا اطلاع رسانی در مورد پذیره نویسی و عرضه اولیه های جدید را موردی و دقیق تر به اطلاع کاربران کارگزاری برسانید
ممنون

با سلام
ضمن عرض تشکر از نظر ارزشمد شما، پذیره‌نویسی سهام و عرضه‌های اولیه از طریق پیام ناظر همچنین در صفحه اینستاگرام (mofidsecurities) و کانال کارگزاری مفید (mofidsecurities@) اطلاع‌رسانی خواهد شد.
همچنین امکان بررسی این مورد از طریق پیام ناظر نیز وجود دارد.
به‌علاوه، امکان ثبت سفارش آفلاین خرید عرضه‌اولیه از طریق سامانه ایزی‌تریدر اربیس مهیاست. چنانچه قصد شرکت در عرضه‌اولیه‌ را دارید، جهت ثبت سفارش می‌توانید از قسمت «دیده‌بان» سامانه «ایزی‌تریدر اربیس» گزینه «عرضه‌اولیه» را انتخاب و اقدام به ثبت سفارش بصورت آفلاین نمایید.
جهت کسب اطلاعات بیش‌تر مقاله «ثبت سفارش آفلاین در عرضه‌های اولیه» را مطالعه نمایید. برای دسترسی به سامانه‌ی آموزش مفید می‌توانید عبارت «آموزش مفید» را جستجو نمایید.

سلام مفید بود و ممنون از پیگیری همکاران شما در کارگزاری

با سلام
هدف ما پیشرفت و ارتقای سطح خدمات به شماست. سپاس از همراهی و نظر ارزشمند شما

سلام در روش بوک بیلدنگ مثلا در پذیره نویسی تکیمیا اگه قرار باشه به هر کد ۷میلیون تومن برسه برای اونی که ۱۰ میلیون سفارش گذاشته و اونی که ۷ میلیون تومن سفارش گذاشته فرقی وجود داره

با سلام
در صورتی که حجم کل سفارش‌های ثبت شده هنگام book building در دامنه قیمت، بیشتر از تعداد قابل عرضه باشد ابتدا با توجه به اولویت قیمتی سهم‌ها از بالاترین قیمت به سمت پایین‌ترین قیمت، عرضه می شود و همچنین نحوه تخصیص به کدها به این صورت است که تعداد حداقلی را مشخص و از اولین تا آخرین سفارش، عرضه و دوباره از ابتدا تا انتها تکرار می‌شود تا میزان سهم مشخص به اتمام برسد. سفارشات اولویت بالاتری بر اساس حجم نخواهند داشت.

باسلام و خسته نباشید درمورد عرضه اولیه که مقدار آن خیلی کم تعلق می‌گیرد چطور وکی می‌توان به تعداد بالا عرضه اولیه گرفت

با سلام.
عرضه‌های اولیه از قانون ثبت سفارش به مبلغ حداقل ۵۰۰ هزار تومان پیروی نمی‌کنند و جهت سفارش حداقل ۵۰۰ هزار تومان، بعد از اتمام برگزاری عرضه اولیه و در پیام ناظر نماد در سایت شرکت مدیریت فناوری بورس تهران ، شروع معاملات ثانویه نماد اطلاع رسانی می‌گردد و می‌توانید در زمان معاملات ثانویه سفارش گذاری داشته باشید.

سلام و خدا قوت
من در روز عرضه از دو طریق ثبت سفارش زدم هم به صورت آفلاین که سقف قیمت بود و سهمی حدود ۲۹۲ سهم برایم مشخص کرد و هم وارد سهام مورد نظر شدم دکمه خرید رو درکف قیمت زدم ولی با هیچکدام موافقت نشد چرا اشکال کار کجاست

با سلام
در روز عرضه، تنها می‌بایست به یک روش (آفلاین و یا آنلاین) سفارش خرید خودتان را ثبت نمایید.
با توجه به این‍که عرضه اولیه به روش بوک بیلدینگ عرضه می‌شود، حجم کل سفارشات، در قیمت سقف دامنه، از تعداد سهامی که سهامدار عمده قرار است عرضه کند بیشتر باشد، قیمت پایانی سهم همان قیمت سقف خواهد بود. نحوه تخصیص به کدها به این صورت است که یک سهم به هر کد بورسی تعلق گرفته و این فرآیند دوباره از ابتدا تا انتها تکرار می‌شود تا میزان سهم مشخص شده برای عرضه به اتمام برسد.
با توجه به اینکه موضوع مد نظر نیاز به بررسی دقیق‌تر و دریافت اطلاعات از شما را دارد، خواهشمند است جهت بررسی بیشتر از طریق راه‌های ارتباطی زیر با کارشناسان در ارتباط باشید:
📞شماره تماس ۰۲۱۸۷۰۰ (همه روزه و ۲۴ ساعت شبانه‌روز)
📲چت آنلاین کارگزاری مفید در سامانه‌های معاملاتی (همه روزه از ساعت ۷:۳۰ الی ۰۰:۳۰)
📩email: 8700@emofid.com (همه روزه از ساعت ۷:۳۰ الی ۰۰:۳۰)

Last edited 1 سال قبل by کارگزاری مفید

طبق اعلام ناظر به هرکد بورسی حقیقی ،که توسط صندوق های کارگزاری به هرکد تعلق میگیره 104سهم بودش که بصورت آفلاین درعرصه اولیه شرکت کردیم روز عرضه درخواست ارسال شد، اما خب بیشتر 59سهم تعلق نگرفت این اختلاف سهم اعلام شده چطور بوجود اومد

سلام.
با توجه به اینکه عرضه اولیه به روش بوک بیلدینگ صورت می‌گیرد، معمولا تعداد سهام تعلق یافته یه هر کد ملی کمتر از تعداد اعلام شده می‌باشد؛ در مقاله بالا به طور کامل روش بوک بیلیدنگ توضیح داده شده است.