الگوی پروانه

الگوی پروانه
زمان مطالعه: 4 دقیقه
انتشار ۲۰ آبان ۱۴۰۲
تعداد بازدید: 16086
سطح حرفه ای

الگو‌های هارمونیک در تحلیل تکنیکال، الگو‌هایی هستند که از تلفیق نسبت‌های فیبوناچی و اشکال هندسی به وجود آمده‌اند. یکی از محبوب‌ترین الگو‌های هارمونیک، الگوی پروانه است. این الگو همانند اغلب الگو‌های هارمونیک، در دو حالت صعودی و نزولی نمایان می‌شود. الگو پروانه صعودی به شکل حرف M و الگو پروانه نزولی به شکل حرف W در الفبای انگلیسی است.

انواع الگوی پروانه

همانطور که اشاره شد الگو پروانه به دو شکل صعودی یا نزولی نمایان می‌شود که در ادامه به آن‌ها پرداخته می‌شود.

الگوی پروانه صعودی

الگوی پروانه صعودی

همان‌طور که در شکل مشاهده می‌کنید، الگو پروانه صعودی به وسیله رشد قیمت از نقطه X به نقطه A حرکت خود را شروع می‌کند. حرکت بعدی این‌الگو، یک اصلاح از نقطه A تا نقطه B خواهد بود که این اصلاح دقیقاً معادل ۰.۷۸۶ موج XA است. بعد از این اصلاح، شاهد رشد قیمت به‌ اندازه خط BC هستیم که نقطه C در سطوح اصلاحی ۰.۳۸۲ تا ۰.۸۸۶ موج AB جای‌ دارد.

حرکت پایانی این الگو، افت قیمت در امتداد خط CD است که نقطه D در سطوح اصلاحی ۱.۶۱۸ تا ۲.۶۱۸ موج BC، قرار گرفته است. همچنین نقطه D در نسبت ۱.۲۷۲ تا ۱.۶۱۸ موج XA شکل خواهد گرفت. نقطه D ابتدای رشد شارپ قیمت بوده و می‌توان در این نقطه با ارسال سفارش خرید وارد معامله شد.

اهداف قیمتی پیش رو در این الگو به ترتیب موارد زیر است:

۱- تراز ۶۱.۸٪ خط CD

۲- نقطه C

۳- نقطه A

۴- در صورت شکست مقاومت قیمتی A، می‌توان انتظار داشت که چارت قیمت تا تراز ۱.۲۷۲ AD و سپس تا تراز ۱.۶۱۸ AD رشد کند.
حد ضرر الگو پروانه صعودی را می‌توان کمی پایین‌تر از نقطه D در نظر‌گرفت.

الگوی پروانه نزولی

الگوی پروانه صعودی

الگو پروانه نزولی مطابق شکل، با یک افت قیمتی از نقطه X به نقطه A حرکت خود را شروع می‌کند. در ادامه الگو شاهد رشد قیمت از نقطه A تا نقطه B هستیم که این صعود دقیقا معادل ۰.۷۸۶ موج XA است. حرکت بعدی این الگو، نزول قیمت به‌ اندازه خط BC خواهد بود که نقطه C در سطوح اصلاحی ۰.۳۸۲ تا ۰.۸۸۶ موج AB قرار دارد. رشد قیمت در امتداد خط CD آخرین موج این الگو بوده که نقطه D در سطوح اصلاحی ۱.۶۱۸ تا ۲.۶۱۸ موج BC، جای دارد.

همچنین نقطه D در نسبت ۱.۲۷۲ تا ۱.۶۱۸ موج XA شکل قرار‌ خواهد گرفت. نقطه D ابتدای نزول سریع قیمت است. در بازار‌های دو‌طرفه امکان کسب سود از افت قیمت نیز وجود دارد. در‌ این گونه بازار‌ها پس از تشخیص الگو پروانه نزولی می‌توان در نقطه D اقدام به ارسال سفارش فروش نمود و در قیمت‌های پایین‌تر سفارش خرید را ارسال کرد.

اهداف قیمتی پیش‌رو در این الگو به ترتیب موارد زیر است:

۱- تراز ۶۱.۸٪ خط CD

۲- نقطه C

۳- نقطه A

۴- در صورت شکست مقاومت قیمتی A، می‌توان انتظار داشت که چارت قیمت تا تراز ۱.۲۷۲ AD و سپس تا تراز ۱.۶۱۸ AD به افت خود ادامه دهد. 

حد ضرر الگو پروانه نزولی را می‌توان کمی بالا‌تر از نقطه D ترسیم نمود. 

توجه: هنگام تشخیص الگو‌های هارمونیک در نمودار و محاسبه نقطه D، بهتر است از تغییر روند اطمینان پیدا کنیم و بعد اقدام به ورود نماییم. در نتیجه بهتر است منتظر واکنش قیمت بعد از لمس نقطه D بود و در کندل های بعد از این نقطه راجع به ورود یا عدم ورود به سهم تصمیم گرفت. برای اطمینان از تغییر روند بسیاری از اندیکاتور‌ها در تحلیل تکنیکال می‌تواند کار‌ساز باشد. هم‌چنین فراگیری علم تابلو‌خوانی و کندل‌شناسی می‌تواند تا حد قابل توجهی تشخیص تغییر روند نمودار را آسان کند.

مزایای استفاده از این الگو

از آنجایی که الگوی پروانه با ۴ نقطه که بر اساس نسبت‌های فیبوناچی به دست می‌آیند، تشکیل می‌شود، دقت به‌کارگیری و نتایج آن بیشتر از برخی الگوهای دیگر خواهد بود. این الگوها در تمامی نمودارهای قیمتی در همه بازارهای مالی قابل پیاده‌سازی هستند. همچنین مزیت مهم دیگر الگوی پروانه این است که به کمک نسبت‌های فیبوناچی، نقاط احتمالی نسبتا دقیقی را برای تعیین حد سود مشخص می‌کند.

سوالات متداول

الگوهای هارمونیک چگونه به وجود می‌آید؟

الگو‌های هارمونیک در تحلیل تکنیکال، الگو‌هایی هستند که از تلفیق نسبت‌های فیبوناچی و اشکال هندسی به وجود آمده‌اند.

الگوی پروانه در چند حالت تشکیل می‌شود؟

این الگو همانند اغلب الگو‌های هارمونیک، در دو حالت صعودی و نزولی نمایان می‌شود. الگو پروانه صعودی به شکل حرف M و الگو پروانه نزولی به شکل حرف W در الفبای انگلیسی است.

Reza Aliasgari کارشناس بازار سرمایه
guest
6 دیدگاه
قدیمی ترین
جدیدترین پر بحث ترین
Inline Feedbacks
View all comments
سرابی

بسیار عالی ممنون

کارگزاری مفید

با سلام
از همراهی شما صمیمانه سپاسگزاریم.

saeid

با سلام
شما فرمودید که مثلا در نقطه B هستیم که این صعود دقیقا برابر 0.786 موج XA است . آیا منظور اینه که افزایش قیمت از نقطه x تا نقطه a v, رو در عدد 0.786 ضرب کنیم که قیمت در نقطه b بدست بیاد؟ منظور اینه این اعداد از جنس قیمته یا قیمت و تایم با همه و یا اینکه مختصاته؟ چی هست؟
ممنون

کارگزاری مفید

با سلام
اعداد فیبوناچی بوده و از جنس زمان، قیمت و مختصات نمی‌باشند. این اعداد نسبت موج‌ها را نیز نشان می‌دهد. به عنوان مثال در الگوی صعودی عدد ۰.۷۶۸ نسبت موج AB به موج XA را محاسبه می‌کند.

محمد

اصلاح AB از XA اشتباه در شکل باید بشه 0.786

کارگزاری مفید

با سلام
از بازخورد شما در خصوص موضوع اعلام شده صمیمانه سپاسگزاریم، جهت اصلاح به واحد مربوط ارجاع داده شد.