آشنایی با شرکت بورس اوراق بهادار تهران

آشنایی با شرکت بورس اوراق بهادار تهران
زمان مطالعه: 4 دقیقه
انتشار ۶ مرداد ۱۴۰۲
تعداد بازدید: 8703
سطح مبتدی

شرکت بورس اوراق بهادار تهران به عنوان یکی از ارکان بازار سرمایه ایران در نیمه‌ دوم سال ۱۳۴۶ (بر پایه‌ی قانون تصویب شده توسط مجلس شورای ملی در اردیبهشت ماه سال ۱۳۴۵) تاسیس شد و با ورود سهام بانک توسعه صنعتی و معدنی و در ادامه شرکت نفت پارس رسما فعالیت خود را آغاز کرد.

شرکت بورس تهران تحت نظارت مستقیم سازمان بورس اوراق بهادار قرار دارد و بعد از شورای عالی بورس و سازمان بورس اوراق بهادار در کنار شرکت‌های فرابورس ایران، سپرده گذاری مرکزی و تسویه وجوه، بورس کالای ایران، بورس انرژی ایران و مدیریت فناوری بورس ارکان بازار سرمایه ایران را تشکیل می‌دهند. ماموریت تعریف شده برای این شرکت، ایجاد بازاری منصفانه، کارآمد و شفاف با ابزارهای متنوع و دسترسی آسان به‌منظور ایجاد ارزش افزوده برای ذی‌نفعان است.

در حال حاضر شرکت های بسیاری در صنعت های مختلف از طریق این شرکت در بازار سرمایه ایران فعالیت دارند. بیش از ۱۰۶ کارگزاری نیز در سراسر ایران تحت نظارت این شرکت فعالیت می‌کنند.

وظایف شرکت بورس تهران 

۱- تشکیل، سازماندهی و اداره بورس اوراق بهادار

۲- پذیرش اوراق بهادار مطابق قوانین و مقررات

۳- تعیین شرایط عضویت، پذیرش متقاضیان، وضع و اجرای ضوابط حرفه‌ای و انضباطی و نظارت بر فعالیت اعضا

۴- فراهم کردن شرایط عادلانه برای دسترسی اعضا به منظور انجام معاملات

۵- نظارت بر حسن انجام معاملات و فعالیت ناشران

۶- تهیه، جمع‌آوری، پردازش و انتشار اطلاعات مربوط به سفارش‌ها و معاملات 

و …

شرکت بورس تهران در بورس 

شرکت بورس تهران همچنین یک شرکت سهامی عام است. برای اولین بار در دی ماه سال ۱۳۸۵ با عرضه درصدی از سهام خود در تابلوی اول با نماد “بورس” درج شد و تا به امروز هم فعالیت این شرکت در بورس تهران ادامه دارد. 

تفاوت بازار اول و دوم بورس اوراق بهادار تهران چیست؟

شرکت‌های پذیرفته شده در بورس تهران با استفاده از معیار‌هایی مانند: شفافیت، نقدشوندگی، درصد سهام شناور آزاد، سودآوری و … به دو دسته‌ی بازار اول و دوم تقسیم می‌شوند. بازار  اول خود به دو قسمت اصلی و فرعی تقسیم می‌شود که تفاوت شرکت‌های حاضر در این تابلو‌ها در مواردی مانند سرمایه ثبت شده، تعداد سهامداران، درصد حقوق صاحبان سهام و … می‌باشد.

به صورت کلی معیار‌هایی که توسط آنها شرکت‌ها طبقه‌بندی می‌شوند به دو دسته معیار‌های عمومی و اختصاصی تقسیم‌ می‌شوند. تمامی شرکت‌های حاضر در بورس تهران باید معیار‌های عمومی را دارا باشند ولی درمورد معیار‌های اختصاصی برای هر تابلو حداقل‌هایی وجود دارد که شرکت‌ها برای درج در آن تابلو، باید آن حداقل‌ها را دارا باشند.

درگاه اینترنتی شرکت بورس اوراق بهادار تهران

در سایت شرکت بورس اوراق بهادار تهران اطلاعات تمامی بازار‌های زیر‌مجموعه این شرکت که شامل بازار سهام، آتی، اختیار معامله، اوراق بدهی، تبعی و صندوق های سرمایه گذاری مشترک و قابل معامله (ETF) می‌باشد با جزئیات قابل مشاهده است. شاخص کل بورس و سایر شاخص‌های مهم نیز در صفحه اول این سامانه دیده می‌شود.

از دیگر اطلاعات موجود در سایت این شرکت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • آشنایی با محصولات عرضه شده توسط این شرکت که شامل: سهام، اوراق بدهی، اوراق مشتقه و صندوق‌ها می‌باشد.
  • آشنایی با شرایط پذیرش در بورس تهران، شرکت های پذیرفته شده و لغو پذیرش شده
  • دریافت اطلاعات در مورد اعضای شرکت بورس تهران شامل کارگزاران، تالارها و حسابرسان معتمد این سازمان
  • مراجعه به بخش آموزش و استفاده از محتواهای آموزشی این سایت در حوزه بازار سرمایه برای گروه‌های متفاوتی از مخاطبان

سوالات متداول

ارکان بازار سرمایه ایران به چه ترتیبی است؟

شرکت بورس تهران تحت نظارت مستقیم سازمان بورس اوراق بهادار است و پس از شورای عالی بورس و سازمان بورس اوراق بهادار در کنار شرکت‌های فرابورس ایران، سپرده گذاری مرکزی و تسویه وجوه، بورس کالای ایران، بورس انرژی ایران و مدیریت فناوری بورس ارکان بازار سرمایه ایران را تشکیل می‌دهند.

بازار اول و دوم بورس تهران چه تفاوتی با هم دارند؟

بازار  اول به دو قسمت اصلی و فرعی تقسیم می‌شود که تفاوت شرکت‌های حاضر در این تابلو‌ها در مواردی مانند سرمایه ثبت شده، تعداد سهامداران، درصد حقوق صاحبان سهام و سایر موارد است.

Amir dejman کارشناس بازار سرمایه
guest
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments