بررسی نمادهای منتخب صنعت پتروشیمی

زمان مطالعه: 60 دقیقه
انتشار ۲۳ شهریور ۱۴۰۱
تعداد بازدید: 1462
سطح مبتدی

در این گفت‌وگو به بررسی نمادهای منتخب صنعت پتروشیمی می‌پردازیم. شما می‌توانید ویدیو این گفت‌و‌گو را مشاهده نمایید یا متن زیر که گزارشی از مهم‌ترین بخش‌های آن است را مطالعه کنید. 

روند نمودار شاخص کل بورس و صنایع بورسی در گذشته

از ابتدای بهمن ۱۴۰۰ تا به امروز (۲۵ اردیبهشت ماه ۱۴۰۱)، بازار سرمایه و شاخص کل بورس به صورت کلی روندی صعودی داشته‌اند که بر این اساس شاخص کل بورس ۲۵ درصد، صنایع شیمیایی ۳۳ درصد و فلزات اساسی ۲۲ درصد بازدهی داشته‌اند. در میان نمادهای این صنعت قصد داریم هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس را بررسی کنیم.  این شرکت از تاریخ ۵ بهمن ۱۴۰۰ تا به امروز ۵۰ درصد بازدهی داشته است. بازدهی سایر نمادهای این صنعت نیز به این صورت بوده است: خراسان ۴۷ درصد، پردیس ۴۵ درصد، پتروشیمی نوری ۴۵ درصد، جم پیلن ۴۴ درصد، آریا ساسول ۳۶ درصد، پترول ۲۸ درصد، خارک ۱۸ درصد و نماد زاگرس ۱۶ درصد بازدهی را توانسته‌اند کسب کنند. 

در میان این نمادها، پتروشیمی زاگرس بازدهی به مراتب کمتری از بازدهی شاخص داشته است. البته این نماد مدتی همراه سایر نمادهای پتروشیمی روندی صعودی داشت اما در نهایت نتوانست این روند صعودی را حفظ کند. 

تماشا کنید: جایگاه صنعت پتروشیمی در بازار سرمایه

بررسی و مقایسه نمودار قیمتی دلار 

صنعت پتروشیمی یک صنعت صادرات محور است و بنا به شرایطی ممکن است تغییرات قیمت دلار روی آن تاثیر گذار باشد. به همین دلیل نمودار دلار آزاد و شاخص کل بورس را بررسی و مقایسه خواهیم کرد. از بهمن ماه ۱۴۰۰ تا به امروز روند قیمتی دلار تغییر خاصی نداشته است. در تاریخ ۳ ماهه منتهی به ۲۵ اردیبهشت ماه نیز بازدهی دلار آزاد ۱- درصد و دلار نیمایی تقریبا صفر درصد بوده است.

بررسی اطلاعیه پتروشیمی مبین و زاگرس

پتروشیمی زاگرس مواد اولیه خود را که مهم‌ترین آن اکسیژن است، از پتروشیمی مبین خریداری می‌کند. شرکت پتروشیمی مبین درخواست افزایش قیمت برای برخی محصولات خود را از اداره نظارت بر ناشران گروه  شیمیایی و غذایی مطرح نمود. این دو شرکت در گذشته بارها بر سر مسائل این چنینی درگیر بوده‌اند که در نهایت پس از مطرح شدن موضوع در شورای رقابت، نحوه تعیین قیمت اکسیژن مشخص گردید. به این صورت که بر اساس یک فرمول خاص تعیین قیمت صورت بگیرد. کلیت این فرمول به این صورت بود که بر اساس ارزش دارایی‌های مولد دو شرکت قیمت محصولات برای خرید و فروش مشخص گردد. مشکل اصلی پتروشیمی مبین این بود که دارایی‌های مولد شرکت زاگرس بر خلاف شرکت پتروشیمی مبین که تنها دارایی ثابت دارد، روز به روز در حال افزایش بود. این عمل باعث می‌شد که قیمت خرید شرکت زاگرس بالا نرود و عملا پتروشیمی مبین با این که متانول خود را با قیمت بالا از زاگرس تهیه می‌کرد، فروش برابری نداشته باشد. پس از تنش‌های فراوان بالاخره شرکت ملی پتروشیمی تصمیم گرفت تا یک فرمول متناسب با خوراک مصرفی پتروشیمی مبین تصویب نماید.

پیرو انتشار اطلاعیه پتروشیمی مبین در تاریخ ۱ اردیبهشت سال ۱۴۰۱، این اطلاعیه را باهم بررسی خواهیم کرد:

در این اطلاعیه عنوان شده که پیرو مصوبات شورای رقابت در خصوص «دستورالعمل تنظیم قیمت سرویس‌های جانبی»، موضوع افزایش قیمت توسط شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای شرکت مبین انجام خواهد شد. در پی این اتفاق شرکت پتروشیمی زاگرس نیز اطلاعیه‌ای را منتشر کرده که افزایش قیمت باید توسط شورای رقابت تایید شود، و نامه‌ی شورای رقابت را مبنی بر اینکه «افزایش قیمت  صورت نخواهد گرفت و این اتفاق نیاز به بررسی‌ها و کارشناسی‌های مجدد نیاز دارد» منتشر کرده است. در نهایت مقرر شده است که نتیجه این کارشناسی‌ها و بررسی‌ها تا پایان خرداد ماه مشخص گردد.

پیام خزائی کارشناس بازار سرمایه
guest
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments