معرفی بخش نسبت های مالی در سامانه بورس ویو
یکی از مباحث مهم تحلیل بنیادی، محاسبه و تجزیه و تحلیل نسبتهای مالی شرکتهاست. نسبت های مالی حاصل محاسبات بر روی اعداد و ارقامی است که از صورتهای مالی شرکت استخراج شده است. در واقع شاید این اعداد به تنهایی معنادار نباشد و یا تفسیر آنها دشوار باشد، اما با استفاده از نسبت های مالی میتوان وضعیت شرکت را در جنبههای مختلف، تحلیل و بررسی نمود.
معرفی نسبت های مالی
همانطور که بیان شد، نسبت های مالی برای تحلیل وضعیت یک شرکت به کار میرود و هر کدام از نسبت های مالی به جنبه خاصی از وضعیت مالی شرکت اشاره میکند. به عنوان مثال، فرض کنید میخواهیم کارایی یک شرکت را در استفاده از منابع و دارایی تحت اختیار خود جهت کسب سود بسنجیم. در این حالت نیز میتوانیم از نسبت «سود خالص شرکت» به «میانگین کل داراییها» که به نسبت مالی «بازده داراییها» معروف است، استفاده نماییم.
اهمیت نسبت های مالی
به طور کلی سرمایهگذاران از نسبت های مالی برای مشاهده عملکرد شرکت از گذشته تا کنون استفاده میکنند و با استفاده از آنها به دنبال پیشبینی روند آینده شرکت هستند. به طور مثال نسبت «مجموع بدهی» به «مجموع دارایی» که همان «نسبت بدهی» یک شرکت است را در نظر بگیرید. این نسبت، میزان توانایی شرکت را در پرداخت بدهیهای خود نشان میدهد. اگر این نسبت زیاد باشد میتواند حاکی از آن باشد که شرکت توانایی بازپرداخت بدهیهای خود را ندارد و چه بسا ممکن است شرکت در شرف ورشکستگی قرار داشته باشد.
همچنین میتوان از نسبت های مالی جهت مقایسه دو شرکت استفاده کرد. با این مقایسه میتوانیم به این مطلب پی ببریم که کدام شرکت عملکرد بهتری از خود نشان داده است. البته باید به این نکته هم توجه داشت که تفاوت در ویژگیهای عملیاتی شرکتهای مختلف (مانند نحوه تامین مالی، نوع خط تولید و ….)، مقایسه بین دو شرکت را دشوارتر میسازد.
دسترسی به بخش نسبت های مالی در بورس ویو
برای شروع ابتدا نام نماد مدنظر خود را مطابق شکل زیر جستوجو کنید.
با انجام این کار صفحه “اطلاعات نماد” نمایش داده خواهد شد. جهت دسترسی به بخش نسبت های مالی، پس از جستوجوی سهم مورد نظر، مطابق تصویر زیر روی آیکون «نسبت های مالی» موجود در نوار سمت راست کلیک کنید.
انواع نسبت های مالی
در حالت کلی نسبت های مالی به ۶ دسته تقسیم میشوند:
۱) نسبتهای سودآوری: نسبتهای سودآوری، میزان موفقیت شرکت در کسب سود را نشان میدهند. این نسبتها در واقع نشاندهنده توانایی شرکت در به دست آوردن درآمد ناشی از عملکرد اصلی شرکت است. از جمله نسبتهایی که در این دسته قرار میگیرند عبارتند از:
- حاشیه سود ناخالص
- حاشیه سود عملیاتی
- حاشیه سود قبل از مالیات
- حاشیه سود خالص
- بازده داراییها
- بازده حقوق صاحبان سهام
- نسبت سود قبل از بهره و مالیات به دارایی
۲) نسبتهای کارایی (فعالیت): این نسبتها نشاندهنده میزان توانایی شرکت در بهکارگیری منابع و داراییهای خود است. در واقع بیانگر این موضوع است که شرکت در ازای سرمایه گذاری در داراییهای مختلف، چه میزان فروش داشته است. از جمله نسبتهایی که در این دسته قرار میگیرند عبارتند از:
- گردش داراییها
- گردش داراییهای ثابت
- گردش موجودی کالا
- گردش حسابهای دریافتنی
۳) نسبتهای اهرم/ریسک: این نسبتها هر کدام به نحوی نشاندهنده آن است که شرکت با چه میزان ریسکی مواجه می باشد و یا چه میزان ریسکی را در وضعیت مالی خود ایجاد کرده است. از جمله نسبتهایی که در این دسته قرار میگیرند عبارتند از:
- جمع بدهیها به جمع داراییها
- جمع بدهیها به حقوق صاحبان سهام
- نسبت بدهی
- نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام
- نسبت بدهیهای بلندمدت
- نسبت سود انباشته به داراییها
- نسبت پوشش هزینه بهره
۴) نسبتهای نقدینگی: این نسبتها نشاندهنده میزان توانایی نقدی شرکت برای پاسخگویی به بدهیهای کوتاهمدت است. از جمله نسبتهایی که در این دسته قرار میگیرند عبارتند از:
- نسبت جاری
- نسبت آنی
- نسبت نقد
۵) نسبت وجوه نقد: این نسبتها حاوی اطلاعاتی در مورد میزان نقدینگی شرکت از دیدگاه های مختلف در مقایسه با ارقام مهم صورت های مالی شرکت میباشد. از جمله نسبتهایی که در این دسته قرار میگیرند عبارتند از:
- نسبت وجه نقد آزاد شرکت به درآمد
- نسبت وجه نقد آزاد شرکت به سود خالص
- نسبت جریان نقد سهامداران به درآمد
- نسبت جریان نقد سهامداران به سود خالص
- نسبت مخارج سرمایهای به درآمد
- نسبت مخارج سرمایهای به سود خالص
- نسبت وجه نقد عملیاتی به درآمد
- نسبت وجه نقد عملیاتی به جمع بدهیها
۶) مؤلفههای ارزشگذاری (ارزش بازار): این مؤلفه ها، مقادیری را نشان می دهند که در ارزشگذاری شرکت به روش های مختلف از جمله ارزش گذاری از طریق تنزیل جریانات نقدی مورد استفاده قرار می گیرند. از جمله اقلامی که در این دسته قرار میگیرند عبارتند از:
- ارزش بنگاه
- ارزش دفتری
- وجوه نقد عملیاتی
- وجوه نقد آزاد شرکت
- وجوه نقد آزاد سهامداران
برای آشنایی بیشتر با نسبتهای مالی میتوانید مطلب “تجزیه و تحلیل نسبتهای مالی” را بخوانید.
توجه داشته باشید
برای مشاهده گزارشی از نسبت های مالی میتوان سه فیلتر را بر حسب دلخواه خود اعمال کنید:
- نوع گزارش به صورت فصلی یا سالانه
- تعداد دورهها
- ترتیب نمایش (صعودی یا نزولی)
همچنین مطابق تصویر زیر میتوانید با کلیک بر روی آیکون اکسل، این گزارش را در فرمت اکسل دریافت کنید.
بیشتر بخوانید: محدودیتهای تجزیه و تحلیل نسبتهای مالی
سوالات متداول
با استفاده از نسبت های مالی میتوان وضعیت شرکت را از جنبههای مختلف، تحلیل و بررسی نمود.
این نسبت، میزان توانایی شرکت را در پرداخت بدهیهای خود نشان میدهد. اگر این نسبت زیاد باشد میتواند حاکی از آن باشد که شرکت توانایی بازپرداخت بدهیهای خود را ندارد و چه بسا ممکن است شرکت در شرف ورشکستگی قرار داشته باشد.
نسبتهای سودآوری، میزان موفقیت شرکت در کسب سود را نشان میدهند. این نسبتها در واقع نشاندهنده توانایی شرکت در به دست آوردن درآمد ناشی از عملکرد اصلی شرکت است.
این نسبتها حاوی اطلاعاتی در مورد میزان نقدینگی شرکت از دیدگاه های مختلف در مقایسه با ارقام مهم صورتهای مالی شرکت میباشد.
سلام لظفا امکان مقایسه نسبت های مالی را نسبت به کل شرکت های بورسی فراهم آورید
با سلام
از پیشنهاد شما صمیمانه سپاسگزاریم، پیشنهاد شما جهت بررسی و پیگیری به واحد مربوط ارجاع داده شد.
درود
شما در مورد (بازده ها) – (گردش ها) – (حاشیه ها) – (نسبت ها) وغیره و غیره گفته اید . خوب است ولی برای آنان که میدانند این عوامل چه اثری بر ارزش سهام آن شرکت میتواند داشته باشد . اگر میخواهید برای همه آموزنده باشد بهتر است بگوییدو توضیح دهید که هرکدام از اینها نشان دهنده چیست . آیا اگر بیشتر باشد به معنی آنست که آن سهام با ارزشتر است و یا کمتر باشد . فرض بر این است که مشترک شما حسابداری نمیداند . مشترک شما میخواهد بداند که این عوامل و سایر عوامل دیگر در ارزیابی وضعیت شرکتهای سهامی ،
چه اثری میتواند در تصمیم او برای انتخاب سهام ارزنده داشته باشد .
سپاس از تلاشهای شما در آموزش
با سلام
ضمن عرض تشکر از ارائه پیشنهاد شما، موضوع مورد نظر به واحد مربوطه ارجاع داده خواهد شد.
سلام لطفا اگه ممکنه درمورد حاشیه سود MRQ توضیح بدید.ممنون
با سلام
حاشیه سود MRQ در اصل آخرین فصلی که گزارش منتشر شده است و این بدان معنی میباشد آخرین گزارش در فصل بهار منتشر شده است.
سلام
آیا در تفسیر ارقام مالی، گردش حساب های پرداختی موجود نیست؟
با سلام
از پیشنهاد شما برای ارائه بهتر خدمات صمیمانه سپاسگزاریم، پیشنهاد شما جهت بررسی و پیگیری به واحد مربوط ارجاع داده شد.
سلام خسته نباشید در قسمت ” شماره 3)نسبت های اهرم /ریسک ”
گزینه سوم (نسبت بدهی ) و گزینه چهارم (نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام ) چگونه محاسبه میشوند ؟
نسبت بدهی یعنی چه ؟ چه تفاوتی با گزینه اول دارد ؟
ممنون و متشکر از زحمات شما
با سلام
نسبت بدهی به حاصل تقسیم بدهیهای بهرهدار بر جمع داراییها میباشد. در بازههای فصلی این نسبت بر اساس آخرین فصل محاسبه میشود به طوریکه در صورت و مخرج کسر از اعداد فصل اخیر استفاده میشود.
نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهم حاصل تقسیم بدهی بهرهدار بر حقوق صاحبان سهام میباشد. در بازههای فصلی این نسبت بر اساس آخرین فصل محاسبه میشود، به طوریکه در صورت و مخرج کسر از اعداد فصل اخیر استفاده میشود.
باسلام و درود
بهبخشهای مختلف سامانه بورس ویو دسترسی کامل وجود ندارد منطقیاست که امکان دسترسی برای سرمایهگذارانی که مفید را بهعنوان کارگزاری انتخاب کردهاند، فراهم گردد.
با سلام
در حال حاضر امکان استفاده از تمامی ویژگیهای بورس ویو برای سهامداران کارگزاری مفید وجود دارد.
جهت دریافت اشتراک بورس ویو با تخفیف برای سهامداران کارگزاری مفید لطفا به بخش سامانه پلکان بخش پاداش مراجعه نمایید.
لازم به ذکر است، امکان دریافت اشتراک به صورت نقدی با تخفیف نیز برای کاربران وجود دارد.
در نسخه تحت وب با اولین ورود به مدت ۷ روز امکان استفاده از بورس ویو به صورت رایگان و در نسخه همراه بورس ویو امکان استفاده به صورت رایگان وجود دارد.
سلام خسته نباشید
چرا برخی از نسبت های مالی نادرستند و با سایت های دیگه فرق میکنند؟ من چندتا از نسبت های مالی رو خودم حساب کردم و با اونها همخوانی ندارند. از جمله بازده دارایی و بازده حقوق صاحبان سهام
با سلام
جهت بررسی دقیقتر میبایست اطلاعاتی مثل تاریخ و نماد دریافت شود، خواهشمند است جهت بررسی بیشتر از طریق راههای ارتباطی زیر با کارشناسان در ارتباط باشید:
📞شماره تماس ۰۲۱۸۷۰۰ (همه روزه و ۲۴ ساعت شبانهروز)
📩email: 8700@emofid.com (همه روزه از ساعت ۷:۳۰ الی ۰۰:۳۰)
📲چت آنلاین کارگزاری مفید در سامانههای معاملاتی (همه روزه از ساعت ۷:۳۰ الی ۰۰:۳۰)
سلام وقت بخیر
امکانش هست در مورد نسبت وجه نقد تامین مالی به درآمد
و وجه نقد سرمایه گذاری به درآمد
توضیح بدید چه مفهومی داره
خیلی ممنون
با سلام، نسبت جریان نقد تامین مالی به درآمد بیانگر میزان وابستگی شرکت به منابع خارجی است و اگر نسبت آن زیاد باشد شرکت دچار ریسک میشود و جهت وجه نقد خود آن را با بدهی تامین میکند.لطفا درنظر داشته باشید این مورد به تنهایی نشان دهنده ی ریسک نیست وشرکت میتواند با گرفتن قرض دارایی خرید کند و سرمایه گذاری کند.
نسبت جریان نقد سرمایه گذاری به درآمد هم بیانگر آن است که شرکت تا چه حد توانایی خرید دارایی و تولید جریان نقدینگی از سرمایه گذاری را دارد.
سلام وقت بخیر
ببخشید این گردش دارایی رو بر اساس چه پارامترهایی حساب میکنید؟
مگه از اطلاعات کدال استفاده نمیکنید؟
مگه فروش خالص به کل دارایی نیست؟
چرا من هر کدوم رو با کدال چک میکنم یه جواب دیگه بدست میارم؟
ممنون میشم سریعتر جواب بدید
سلام، گردش داراییها از تقسیم درآمد بر میانگین داراییها به دست میآید.
در بازههای فصلی این نسبت براساس 12 ماه گذشته (TTM) محاسبه میشود به طوریکه برای صورت از مجموع مقادیر چهار فصل گذشته و برای مخرج کسر از میانگین مقادیر چهار فصل گذشته استفاده میشود.