آشنایی با فروش فزاینده

زمان مطالعه: 5 دقیقه
انتشار ۶ دی ۱۴۰۲
تعداد بازدید: 3474
سطح مبتدی

آنچه در این مطلب می‌خوانیم:

فروش فزاینده چیست؟

فروش فزاینده یکی از انواع معاملات در قراردادهای آپشن است. فروش فزاینده به این معنی است مشتری بدون آن که موقعیت «اختیار باز» داشته باشد، اقدام به اخذ «موقعیت فروش» کرده یا «تعداد موقعیت‌های باز فروش» خود را افزایش دهد. در موقعیت فروش فزاینده، ریسک «نامحدود» و سود «محدود» است. 

فرض کنید یک مشتری، قرارداد اختیار معامله خرید نماد «ضسپا» را با قیمت اعمال «۱۰۰ ریال» و مبلغ پرمیوم «۵ ریال» می‌فروشد. در این حالت سود مشتری نهایتا تا سقف پرمیوم دریافتی بوده اما ممکن است «قیمت سهم» تا سقف «۱۵۰ ریال» افزایش پیدا کند و مشتری با توجه به فروش اختیار و تقاضای خریدار مجبور به اعمال قرارداد تا سقف «۱۰۰» ریال شود. به همین دلیل ممکن است سقف ضرر مشتری «نامحدود» باشد. 

فروش فزاینده

نحوه محاسبه مبلغ لازم برای ثبت سفارش

حجم سفارش * (وجه تضمین اولیه + ضریب کارمزد فروش * مبلغ سفارش * اندازه قرارداد)

در نظر داشته باشید که وجه تضمین لازم به صورت نقدی در مانده حساب مشتری بلوکه خواهد شد. 

وجه تضمین اولیه برای قراردادهای اختیار معامله خرید

برای اخذ یک موقعیت فروش اختیار خرید، هر معامله‌گر باید مبلغی را ‌به‌عنوان وجه تضمین اولیه در حساب در اختیار خود موجود داشته باشد. وجه تضمین اولیه، فقط در مواردی که موقعیت فروش اخذ کرده‌ایم، کاربرد دارد. اگر وجه تضمین اولیه واریز نشود، معامله‌گر نمی‌تواند موقعیت فروش را اخذ کند. این مورد را در نظر داشته باشید که در معاملات اختیار معامله، جهت اخذ موقعیت خرید، نیازی به پرداخت وجه تضمین نیست. مبلغ وجه تضمین در قراردادهای اختیار معامله، مقدار مشخصی ندارد و طی جلسه معاملاتی بر اساس تغییرات قیمت، تغییر خواهد کرد.

وجه تضمین اولیه برای قراردادهای اختیار معامله خرید از طریق فرمول زیر محاسبه می‌شود:

((مبلغ حاصل از فروش قراردادهای اختیار معامله (قیمت قرارداد اختیار معامله × اندازه قرارداد) + ۲۰ درصد قیمت مبنای دارایی پایه × اندازه قرارداد – مقدار در زیان بودن قرارداد اختیار معامله))

وجه تضمین اولیه برای قراردادهای اختیار معامله فروش

وجه تضمین اولیه برای قراردادهای اختیار معامله فروش از طریق فرمول زیر محاسبه می‌شود:

((قیمت پایانی قرارداد اختیار معامله × اندازه قرارداد + ۲۰ درصد قیمت مبنای دارایی پایه × اندازه قرارداد – مقدار در زیان بودن قرارداد اختیار معامله))

نکته: وجه تضمین لازم و اولیه نباید از “مبلغ حاصل از فروش قرارداد اختیار معامله + ۱۰ درصد قیمت اعمال × اندازه قرارداد” کمتر باشد.

استراتژی Covered call چیست؟

Covered Call یا توثیق در واقع یک نوع استراتژی است که در بازار اختیار معامله استفاده می‌شود. این استراتژی به این صورت است که مشتری دارایی پایه نماد مورد نظر خود را خریداری می‌کند و سپس اختیار خرید آن را به میزانی که دارایی پایه دارد، می‌فروشد. 

به عنوان مثال مشتری ۲۰۰۰ عدد برگه سهم نماد خساپا را خریداری می‌کند و سپس تعداد ۲ قرارداد (هر قرارداد برابر با ۱۰۰۰ عدد) اختیار معامله خساپا (ضسپا) را می‌فروشد یا به اصطلاح موقعیت فروش فزاینده در این نماد اختیار اخذ می‌کند.

آیا استراتژی Covered call به سود مشتری است؟

در خصوص اینکه Covered Call به نفع مشتری است یا خیر، نیاز است که خود مشتری به صورت دقیق تحلیل و بررسی را انجام دهد، اما به صورت کلی، به دلیل کاهش قیمت دارایی پایه، فروشنده اختیار ضرر می‌کند. 

مثال) 

فرض کنید یک مشتری ۱۰۰۰۰ عدد برگه سهام نماد خساپا را به قیمت ۱۸۰۰ ریال خریداری کرده و سپس با تحلیل و پیش‌بینی به این نتیجه می‌رسد که بازار صعودی خواهد بود و نماد نیز در آینده رشد قیمتی خواهد داشت. سپس وی ۱۰ قرارداد «ضسپا» (اختیار معامله خساپا) را به قیمت اعمال ۲۲۰۰ ریال و پرمیوم دریافتی ۵۰۰ ریال می‌فروشد. 

در حالت فوق، در صورتی که قیمت سهم در سررسید برابر با ۱۲۰۰ ریال باشد، خریدار اختیار قرارداد را اعمال نمی‌کند و مبلغ ۵۰۰ ریال پرمیوم دریافتی مشتری خواهد بود. در این صورت با توجه به کاهش قیمت سهم پایه، مشتری متضرر می‌شود. با توجه به کاهش ۶۰۰ ریالی قیمت سهم و دریافت ۵۰۰ ریال پرمیوم سهم، مشتری با توجه به فرض بالا مبلغ ۱۰۰ ریال بابت هر سهم زیان می‌کند. 

سوالات متداول

فروش فزاینده چیست؟

فروش فزاینده یعنی معامله‌گر بدون آن که موقعیت «اختیار باز» داشته باشد، «موقعیت فروش» اخذ کند یا «تعداد موقعیت‌های باز فروش» خود را افزایش دهد. در موقعیت فروش فزاینده، ریسک «نامحدود» و سود «محدود» است.

استراتژی Covered call چیست؟

Covered Call یا توثیق در بازار اختیار معامله به این صورت است که مشتری ابتدا باید دارایی پایه نماد مورد نظر خود را خرید کند و بعد از آن اقدام به اخذ موقعیت فروش اختیار خرید دارایی پایه خود کند. 

آیا برای اخذ موقعیت خرید، نیازی به پرداخت وجه تضمین است؟

خیر، برای اخذ موقعیت خرید، نیازی به پرداخت وجه تضمین نیست و فقط برای اخذ موقعیت فروش وجه تضمین در حساب در اختیار واریز می‌شود.

پیام خزائی کارشناس بازار سرمایه
guest
6 دیدگاه
قدیمی ترین
جدیدترین پر بحث ترین
Inline Feedbacks
View all comments
علی

آیا امکان فروش فزاینده در سامانه انلاین مفید وجود دارد؟

کارگزاری مفید

سلام
در صورتی که مجموع ارزش پرتفوی و مانده حساب، ۱ میلیارد تومان یا بیشتر باشد، امکان فعالسازی فروش فزاینده از اپلیکیشن کارگزاری مفید بخش پروفایل کاربر بخش قراردادهای من وجود دارد.
لازم به ذکر است، ابتدا نیاز به درخواست فعال‌سازی اختیار معامله است و سپس درخواست فروش فزاینده را ثبت نمایید.

علیرضا

در استراتژی Covered call آیا این امکان وجود دارد که سهم پایه به عنوان وجه تضمین اولیه قرار گیرد و مبلغ در قدرت خرید بلوکه نشود؟ به چه صورت انجام میشود؟

کارگزاری مفید

سلام
با توجه به اینکه موضوع مد نظر نیاز به بررسی دقیق‌تر و دریافت اطلاعات از شما را دارد، خواهشمند است جهت بررسی بیشتر از طریق راه‌های ارتباطی زیر با کارشناسان در ارتباط باشید:
📞شماره تماس ۰۲۱۸۷۰۰ (همه روزه و ۲۴ ساعت شبانه‌روز)
📩email: 8700@emofid.com (همه روزه از ساعت ۷:۳۰ الی ۰۰:۳۰)
📲چت آنلاین کارگزاری مفید در سامانه‌های معاملاتی (همه روزه از ساعت ۷:۳۰ الی ۰۰:۳۰)

حمید

سلام
اگر کسی تعدادی از یک سهم را داشته باشد آیامی تواند همان تعداد از اختیار فروش آن سهم را بفروشد؟

کارگزاری مفید

سلام
امکان فروش تعداد سهم به همراه اختیار سهم وجود دارد.