ساختار بازار بورس جهانی
فهرست مطالب:
بازار بورس جهانی در حالت کلی به ۴ دستهی بازار سهام، بازار کالاها، بازار اوراق قرضه و بازار تبادلات ارزی تقسیم میشود. در این مطلب ضمن ارائه تعریفی مختصر از این بازارها، به معرفی بزرگترین بازارهای بورس جهانی می پردازیم.
انواع بازار بورس جهانی
بازار سهام (Stock Market):
بازار سهام محلی برای خرید و فروش سهام برخی از شرکتهاست. معمولا بازار سهام هر کشور، نقش بسزایی در اقتصاد آن ایفا میکند.
برگه سهام نشاندهنده مالکیت فرد بر بخشی از یک شرکت است و سهامداران میتوانند در سود و دارایی شرکت سهیم باشند. خرید و فروش در بازار سهام میتواند به صورت فیزیکی یا اینترنتی و از طریق سامانههای معاملاتی باشد و معمولاً نظارت بر آن توسط یک نهاد رسمی مانند بورس اوراق بهادار تهران انجام میشود. بازار سهام میتواند یکی از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر رشد اقتصادی و توسعه کشورها است.
بازار کالاها (Commodity):
بازار کالا نیز محل مبادلهی منطقهای یا جهانی کالاهایی نظیر طلا، نقره، فلزات، مواد خوراکی، نفت، گاز، برق، زغالسنگ و …. است.
بازار اوراق قرضه (Bond Market):
اوراق مشارکت و سایر اوراق تامین مالی از طریق این بازارها بین سرمایهگذاران مبادله می شود.
بازار تبادلات ارزی (Foreign Exchange):
بازار تبادلات ارزی یا بازار فارکس، محلی برای ارزشگذاری واحدهای پولی دنیا بر اساس یکدیگر و مبادله آنهاست.
ارزش بازار سهام شرکتها در جهان
به گزارش سایت اقتصادی ویژوال کاپیتالیست، در ماه آوریل سال ۲۰۲۰ میلادی، مجموع ارزش بازار سهام شرکتها در سراسر جهان حدود ۸۹.۵ تریلیون بوده است. در این بین، ۱۰ بورس بزرگ دنیا حدود ۷۸.۸ درصد و ۲ بورس بزرگ دنیا (NYSE و Nazdaq) حدود ۴۶ درصد از ارزش کل بازار سهام شرکتها در جهان را به خود اختصاص دادهاند.
معرفی بزرگترین بورس سهام شرکت ها در جهان
در ادامه به بررسی بیشتر لیست ۱۰ مورد از بزرگترین بازار سهام شرکتها در جهان بر اساس ارزش بازار پرداخته میشود.
۱- بورس نیویورک (New York Stock Exchange)
بورس نیویورک (NYSE) با ارزشی در حدود ۲۸ تریلیون دلار، در جایگاه نخست این لیست قرار میگیرد. بورس نیویورک که در خیابان معروف “وال استریت” قرار دارد، فعالیت خود را تحت این عنوان از سال ۱۹۶۳ میلادی آغاز کرده است. بازار بورس نیویورک قدرتمندترین و بزرگترین بازار بورس جهانی به شمار میرود که سهام بیش از ۲۴۰۰ شرکت در آن معامله میشود.
۲- بورس نزدک (Nasdaq)
بورس نزدک با ارزشی در حدود ۱۳ تریلیون دلار، جایگاه دوم این لیست را به خود اختصاص داده است. بورس نزدک نیز که در نیویورک واقع شده است، در سال ۱۹۷۱ توسط جمعی از کارگزاران محلی پایهگذاری شد. معاملات بازار بورس نزدک همواره به صورت الکترونیکی و تلفنی انجام شده است و به همین خاطر، اولین بازار بورس الکترونیک در جهان محسوب میشود. سهام شرکتهای معروفی مانند مایکروسافت، اپل، فیسبوک و تسلا نیز در این بازار مبادله میشوند.
۳- گروه بورس ژاپن (Japan Exchange Group)
گروه بورس ژاپن (JPX) با ارزشی در حدود ۵.۳ تریلیون دلار در جایگاه سوم این لیست قرار میگیرد. در سال ۲۰۱۳، از ادغام دو بورس فعال در بازار ژاپن یعنی بورس اوراق بهادار توکیو و بورس اوساکا که رقیب یکدیگر به شمار میرفتند، گروه بورس ژاپن ایجاد شد.
۴- بورس شانگهای (Shanghai Stock Exchange)
بورس شانگهای (SSE) با ارزشی در حدود ۴.۹ تریلیون دلار در جایگاه چهارم لیست بزرگترین بازارهای سهام جهان قرار میگیرد. بورس شانگهای یکی از سه بازار بورس مستقل در کشور چین است که در کنار بورسهای شنژن و هنگکنگ فعالیت میکند.
۵- بورس هنگکنگ (Hong Kong Exchange)
بورس هنگکنگ با ارزشی در حدود ۴.۵ تریلیون دلار در جایگاه پنجم این لیست قرار میگیرد. بورس هنگکنگ به عنوان یکی از بازارهای بورس کشور چین، در سال ۱۸۹۱ توسط انجمن کارگزاران هنگکنگ تاسیس شد.
۶- بورس یورونکست (Euronext)
بورس یورونکست با ارزشی در حدود ۳.۸ تریلیون دلار در جایگاه ششم لیست بزرگترین بازارهای سهام جهان قرار میگیرد. بورس یورونکست که در کشور هلند و در شهر آمستردام قرار دارد، در سال ۲۰۰۰ میلادی تشکیل شد. بورس یورونکست در واقع نمایانگر اقتصاد کلی اروپاست.
۷- بورس شنژن (Shenzhen Stock Exchange)
بورس شنژن با ارزشی در حدود ۳.۵ تریلیون دلار در جایگاه هفتم این لیست قرار میگیرد. بورس شنژن در سال ۱۹۸۷ میلادی در شهر شنژن چین فعالیت خود را آغاز کرده است.
۸- بورس لندن (London Stock Exchange)
بورس لندن (LSE) به عنوان یکی از قدیمی ترین بازارهای خرید و فروش سهام در جهان با ارزشی در حدود ۳.۱ تریلیون دلار در جایگاه هشتم این لیست قرار میگیرد. ساختمان کنونی بازار بورس لندن در میدان پاترنوستر در شهر لندن واقع شده است.
۹- بورس عربستان سعودی (Saudi Stock Exchange)
بورس عربستان سعودی که به تداول (Tadawul) نیز معروف است، با ارزشی در حدود ۲.۱ تریلیون دلار در جایگاه نهم این لیست قرار میگیرد. بورس تداول در سال ۲۰۰۳ میلادی فعالیت خود را آغاز کرده است و ساختمان اصلی آن در شهر ریاض قرار دارد.
۱۰- گروه TMX
گروه TMX با ارزشی در حدود ۱.۹ تریلیون دلار در جایگاه دهم این لیست قرار میگیرد. گروه TX در واقع یک شرکت خدمات مالی کانادایی متشکل از بازارهای بورس کانادا شامل بازار بورس مونترال، تورنتو و … است.
سوالات متداول
بازار سهام، بازار کالاها، بازار اوراق قرضه، بازار تبادلات ارزی
بورس نیویورک (NYSE) با ارزشی در حدود ۲۸ تریلیون دلار، در ارزشمندترین بازار بورس دنیاست. بورس نیویورک که در خیابان معروف “وال استریت” قرار دارد، فعالیت خود را تحت این عنوان از سال ۱۹۶۳ میلادی آغاز کرده است.
در سال ۲۰۱۳ از ادغام دو بورس فعال در بازار ژاپن یعنی بورس اوراق بهادار توکیو و بورس اوساکا که رقیب یکدیگر به شمار میرفتند، گروه بورس ژاپن ایجاد شد.
هر 6 عنوان بسیار آموزنده و در عین حال مختصر و مفید بود.
ممنون
با سلام
رضایت شما باعث دلگرمی ماست. با تشکر