نحوه ورود به قرارداد آتی و انجام معامله
امروزه میتوان با استفاده از ابزارهای مالی جدید از دنیای اطراف و افراد عادی پیشی گرفت. عموم افرادی که در بازار بورس فعالیت میکنند، به دنبال کسب سود از طریق خرید و فروش سهم هستند. بنابراین میتوان با شناخت ابزارهای مالی جدید از جمله قرارداد آتی، نسبت به دیگران برتری یافت.
توجه داشته باشید برای معاملات مشتقه، علاوه بر کد بورسی باید کد معاملاتی مشتقه نیز داشته باشید. برای دریافت کد آنلاین مشتقه کالا (آتی و اختیار معامله) به لینک زیر مراجعه کنید.
قرارداد آتی چیست؟
اگر بخواهیم قرارداد آتی (Futures Contract) را تعریف کنیم، در یک جمله میتوان گفت: «توافقی برای خرید یا فروش دارایی در زمانی مشخص در آینده و با قیمتی مشخص است». در واقع نوع دارایی و اندازه آن (کیلوگرم، تعداد و …)، زمان و مکان تحویل و قیمت آن معلوم است اما توافق در زمان حال صورت میگیرد.
پیدایش قراردادهای آتی بر روی محصولات کشاورزی بوده است اما امروزه روی فلزات گرانبها، داراییهای مالی، کالا و … هم تعریف شده است.
با مراجعه به وبسایت بورس کالا میتوانید لیست قراردادهای آتی که در ایران مبادله میشوند را ببینید.
به چند حالت میتوانیم وارد قرارداد آتی شویم؟
در قراردادهای آتی دو موقعیت داریم: موقعیت خرید و موقعیت فروش
زمانی که فرد انتظار افزایش قیمت دارایی را دارد، میتواند وارد موقعیت خرید قرارداد آتی و زمانی که انتظار کاهش قیمت دارایی را دارد، وارد موقعیت فروش قرارداد آتی شود. بنابراین میتوان گفت برخلاف سهم که فقط در صورت افزایش قیمت سود کسب میکنیم، در قرارداد آتی میتوانیم در صورت برآورد کاهش قیمت دارایی در آینده، وارد موقعیت فروش آن شده و سود کسب کنیم. لازم به ذکر است در قرارداد آتی همواره یک طرف معامله سود و طرف مقابل به همان اندازه زیان میکند.
سازوکار تحویل دارایی پایه و نحوه برخورد افراد با آن
وقتی قرارداد آتی به زمان سررسید خود نزدیک شود، به فردی که موقعیت فروش دارد یک بازه زمانی برای تحویل اعلام میشود. این فرد بایستی در این بازه (اگر دارایی به صورت فیزیکی باشد) کالا را تحویل دهد. لازم به ذکر است اگر در زمان سررسید گزینههای مختلفی برای تحویل وجود داشته باشد، فردی که موقعیت فروش دارد دربارهی مکان و زمان تحویل تصمیمگیری میکند. البته زمان تحویل باید در بازه زمانی اعلام شده باشد. به همین دلیل است که معمولاً قراردادهای آتی قبل از رسیدن به زمان سررسید بسته میشوند.
همانطور که گفته شد معمولاً افراد نمیخواهند وارد مشکلات ناشی از تغییرات زمانی و مکانی تحویل فیزیکی دارایی پایه قرارداد آتی شوند و تصمیم میگیرند قبل از رسیدن به زمان سررسید (مخصوصا وقتی بر روی کالا تعریف شده باشد) از آن خارج شوند. اگر بخواهیم قبل از زمان سررسید از قرارداد آتی خارج شویم، باید وارد یک معامله معکوس (Offsetting Trade) شویم.
به طور مثال فرض کنید امروز ۱ مهر ۱۳۹۹ است. فرد A با توجه به بررسیهایی که انجام داده، انتظار افزایش قیمت یک سهم را دارد. بنابراین موقعیت خرید قرارداد آتی را با اندازه ۲۵۰ و قیمت ۱۰۰ هزار تومان و زمان سررسید ۲۵ اسفند ۱۳۹۹ اتخاذ میکند. اما به دلایلی نمیخواهد تا سررسید منتظر بماند و میخواهد در تاریخ ۵ دی ۱۳۹۹ از این موقعیت خارج شود. بنابراین لازم است از معامله معکوس استفاده کند. یعنی به همان اندازه (۲۵۰) موقعیت فروش قرارداد آتی روی همان سهم اتخاذ کند.
بیشتر بخوانید: آشنایی با قرارداد کشف پریمیوم
چه تضمینی برای عمل به تعهدات وجود دارد؟
تا به اینجا درباره ماهیت کلی قراردادهای آتی صحبت کردیم. شاید بپرسید چه تضمینی وجود دارد که فردی که در قرارداد آتی زیان کرده به تعهدات خود عمل کند؟
لازم است بدانید نقش اصلی بورس، سازماندهی قراردادها و معاملات است به گونهای که نکول (عدم انجام تعهد) رخ ندهد. برای این منظور حسابی به نام حساب ودیعه (Margin Account) وجود دارد. در ابتدای معامله لازم است هر دو طرف معامله، وجهی را به عنوان سپرده اولیه در حساب ودیعه خود بگذارند. (معمولاً ۲۰٪ ارزش معامله). با توجه به اینکه قیمتهای مبنای تسویه روزانه (Settlement Price) و به تبع آن ارزش معاملات به صورت روزانه تغییر میکنند، وجه تضمین لازم نیز به صورت روزانه بهروزرسانی میشود و سود یا زیان ناشی از قرارداد نیز به صورت روزانه محاسبه و در حساب ودیعه افراد منظور میشود. به این مکانیزم، تسویه حساب روزانه یا Daily Settlement گفته میشود.
همچنین مفهومی به نام حداقل وجه تضمین وجود دارد که معمولاً ۷۰٪ وجه تضمین لازم است. اگر مقدار وجه تضمین به این مقدار برسد، به فرد هشدار داده میشود تا وجه خود را افزایش دهد.
شاید بهتر باشد این موضوع را با یک مثال روشنتر کنیم. فرض کنید فردی وارد موقعیت خرید یک قرارداد آتی بر روی طلا با اندازه ۱۰۰ انس و قیمت ۱۲۵۰ دلار به ازای هر اونس شود. مقدار وجه تضمین اولیه ۲۰٪ ارزش معامله، یعنی ۲۵۰۰۰ دلار و حداقل وجه تضمین ۷۰٪ وجه تضمین لازم، یعنی ۱۷۵۰۰ دلار است. اگر حساب ودیعه فرد کمتر از ۱۷۵۰۰ دلار شود، اصطلاحا مارجین کال (Margin Call) شده و به او هشدار داده میشود تا موجودی حساب خود را افزایش دهد و آن را به میزان حداقل وجه تضمین برساند.
سوالات متداول
توافقی برای خرید یا فروش دارایی در زمانی مشخص در آینده و با قیمتی مشخص است
بر روی محصولات کشاورزی (مانند زعفران، پسته و زیره) و همچنین فلزات گرانبها (مانند نقره و سکه طلا)، داراییهای مالی، کالا و … انجام میگیرد.
وقتی قرارداد آتی به زمان سررسید خود نزدیک شود، به فردی که موقعیت فروش دارد یک بازه زمانی برای تحویل اعلام میشود. این فرد بایستی در این بازه (اگر دارایی به صورت فیزیکی باشد) کالا را تحویل دهد.
در ابتدای معامله لازم است هر دو طرف معامله، وجهی را (معمولاً ۲۰٪ ارزش معامله) به عنوان سپرده اولیه در حساب ودیعه خود بگذارند. همچنین مفهومی به نام حداقل وجه تضمین وجود دارد که معمولاً ۷۵٪ وجه تضمین لازم است. اگر مقدار وجه تضمین به این مقدار برسد، به فرد هشدار داده میشود تا وجه خود را افزایش دهد.
سلام خسته نباشید میشه راهنماییم کنید میخوام قرارداده خرید و فروش خودکار رو انجام بدم نمیدونم به چه صورته ،قبلا خرید عرضه اولیه رو فعال کردم ولی به طور کلی خرید و فروشه خودکار رو میخوام لطف میکنید راهنمایی کنید
با سلام
ثبت سفارشات خرید و فروش میبایست از جانب سرمایهگذاران انجام شود. لذا امکان ثبت سفارشات بهصورت خودکار و از جانب کارگزاری مفید وجود ندارد. همچنین با توجه به تغییرات دستورالعمل عرضهاولیه، در حال حاضر ارسال سفارش خرید عرضهاولیه به صورت خودکار مقدور نمیباشد. چنانچه قصد شرکت در عرضهاولیه را دارید، جهت ثبت سفارش میتوانید در ساعت اعلامی توسط ناظر بازار، از قسمت «دیدهبان» سامانه «ایزیتریدر» گزینه «عرضهاولیه» را انتخاب و اقدام به ثبت سفارش بهصورت سریع نمایید. در صورت عدم مشاهده قسمت مذکور در زمان عرضهاولیه، از قسمت «پروفایل» گرینه «راهاندازی دوباره» را انتخاب نمایید. در صورتیکه قصد استفاده از سامانه «آنلاینپلاس» را دارید،میبایست اقدام به ثبت سفارش خرید در تعداد و قیمت دلخواه نمایید. توجه داشته باشید، تاریخ انقضای سفارش شما نیز میبایست درحالت پیشفرض سامانههای معاملاتی یعنی معتبر تا پایان روز باشد.
همچنین امکان ثبت سفارش آفلاین خرید عرضهاولیه از طریق سامانه ایزیتریدر اربیس مهیاست. جهت کسب اطلاعات بیشتر مقالهی «لغو خرید خودکار عرضهاولیه» را مطالعه کنید.
سلام كارگزاري مفيد قرار داد آتي انجام ميشه؟ براي قرار داد آتي علاوه بر كد بورسي كد بورس كالا ميخواد؟ با كد بورسي كه دارم سكه بورسي ميشه معامله كرد؟
با سلام
جهت فعالیت در بازار آتی کالا میبایست علاوه بر کد بورسی اقدام به دریافت کد آتی نمایید. ثبت نام کد آتی از سامانهی ایبیگو انجام میشود. همچنین امکان معاملات گواهی سپرده کالایی سکه طلا با استفاده از کد بورسی و از طریق سامانههای معاملاتی آنلاین کارگزاری مفید (ایزیتریدر و آنلاینپلاس و ایزیتریدر اربیس) مهیا بوده و نیازی به دریافت کد بورس کالا نمیباشد. جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله «گواهی سپرده کالایی سکه طلا» را مطالعه نمایید.
سلام در سررسید قرار داد آتی با موقعیت خریدار آیا کالا مثلا زعفران یا مس باید حتما بطور فیزیکی تحویل گرفته شود یا همان قبض انبار به نام خریدار تغییر می کند و خریدار بعد از تاریخ تحویل تا زمان فروش هزینه انبار را پرداخت می کند؟
با سلام
جهت دریافت گواهی سپرده کالایی زعفران و مس کاتد، ابتدا میبایست از طریق ایمیل ثبت شده در سامانههای معاملاتی آنلاین کارگزاری مفید و یا پشتیبانی آنلاین، درخواست خود شامل مشخصات کامل خودتان (کد بورسی، کد ملی، نام نماد و تعداد نماد) و گواهی سپرده کالایی مورد نظر را به آدرس ایمیل 8700@emofid.com ارسال نمایید. پس از بررسی مدارک و انطباق آن با دارایی شما نزد کارگزاری مفید، نامه خروج گواهی سپرده کالایی مربوطه به انبار صادر شده و نحوه دریافت کالا از انبارهای بورس کالا، از طریق تماس یا پیامک، به شما اطلاعرسانی میشود. سپس با مراجعه به انبار مربوطه، میتوانید سپرده کالایی خود را دریافت نمایید. لازم به ذکر است، هر کالایی تاریخ سررسید مشخصی داشته، و قبل از تاریخ سررسید گواهی سپرده کالایی، میباست دارایی خود را فروخته و یا جهت تحویل فیزیکی کالا به آدرس ایمیل مذکور نامه ارسال نمایید.
سلام ، تو سامانه مفید میشه حد سود و حد ضرر رو مشخص کرد؟
با سلام
امکان ارسال سفارشات شرطی از طریق سامانه ایزیتریدر وجود ندارد.
جهت بهرهمندی و استفاده از سفارشات شرطی، میتوانید از اکانت معاملهگری (real) سامانه معاملاتی مفیدتریدر استفاده نمایید.
در صورت تمایل به ایجاد اکانت معاملهگری سامانه مفیدتریدر از طریق بخش «پروفایل» در اپلیکیشن مفید، وارد بخش توافقنامهها شده و در قیمت توافقنامه مفیدتریدر، اقدام به ایجاد حساب تحلیلگری و سپس معاملهگری نمایید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله «ایجاد حساب معامله گری مفیدتریدر» را مطالعه نمایید.
با سلام
اگر هنگام سررسید قرارداد فروش آتی زعفران، گواهی سپرده زعفران را هم به اندازه تعهد داشته باشیم، همان گواهی سپرده به صورت خودکار و آنلاین تحویل و تعهد فروش انجام می شود؟
با سلام.
در مرحله ایفای تعهد، فروشنده باید اقدام به خرید گواهی سپرده یا تحویل کالای مدنظر کرده باشد بنابراین در صورتی که گواهی سپرده کالایی زعفران را داشته باشید تعهد انجام خواهد شد.
میتوانید جهت کسب اطلاعات بیشتر مقالهی فرآیند تسویه و تحویل قراردادهای آتی کالا را مطالعه نمایید.
سلام.در کدام سامانه معاملاتی آتی انجام میشه؟ لطفا لینکشو ارسال کنید. من در بورس کالا ثبت نام کردم برای معامله در بازار اتی هم باید یوزر پسورد مجزایی بگیرم ؟
با سلام.
برای معاملات آتی باید از طریق سامانه کوین آنلاین اقدام کنید. بعد از ثبت نام در سامانه ایبیگو با یکی از شعب ما تماس داشته باشید و برای امضای قرارداد های آتی مراجعه نمایید.
بعد از تکمیل ثبت نام، نام کاربری و رمز عبور برای شما ایمیل میشود و میتوانید از طریق رمز عبور ارسال شده وارد سامانه شوید.