چگونه سهام یک شرکت را ارزش‌گذاری کنیم؟

چگونه سهام یک شرکت را ارزش‌گذاری کنیم؟
زمان مطالعه: 3 دقیقه
انتشار ۱۶ مهر ۱۳۹۹
تعداد بازدید: 6039
سطح حرفه ای

ارزش‌گذاری سهام که در یک جمله تخمین ارزش ذاتی سهام تعریف می‌شود، فرآیندی پیچیده است. ارزش‌گذاری سهام را می‌توان ترکیبی از علم و هنر دانست. به منشور ارزشیابی سهام یک شرکت، لازم است تحلیلگر پنج اقدام اساسی را در این فرآیند انجام دهد.

۱- فهم کامل کسب و کار شرکت: اولین و مهم‌ترین قدم در فرآیند ارزش‌گذاری، درک کامل و همه‌جانبه از فضای اقتصاد کلان داخلی و خارجی، صنعت و جایگاه شرکت از نظر رقابت‌پذیری در آن صنعت است

۲- پیش‌بینی عملکرد آتی شرکت: در این مرحله لازم است تحلیل‌گر عملکرد آتی شرکت را از نظر فروش، سودآوری و سود نقدی، به منظور استفاده در مدل‌های ارزش‌گذاری پیش‌بینی کند.

۳- انتخاب روش ارزش‌گذاری مناسب: با توجه به ویژگی‌های شرکت و هدف از ارزش‌گذاری باید روش مناسب ارزش‌گذاری را انتخاب کرد.

۴- تبدیل پیش‌بینی به ارزش‌گذاری: بر اساس پیش‌بینی انجام‌ شده برای عملکرد آتی شرکت و روش ارزش‌گذاری انتخابی، ارزش شرکت محاسبه می‌شود.

۵- به‌کارگیری نتایج فرآیند ارزش‌گذاری: در مرحله پایانی ارزش‌گذاری، نتایج به‌دست‌آمده برای تصمیم‌گیری نهایی مانند توصیه یا عدم توصیه به سرمایه‌گذاری در سهام شرکت، به کار گرفته خواهد شد.

بیشتر بخوانید: آموزش کامل و کاربردی تحلیل تکنیکال

انواع روش‌های ارزش‌گذاری سهام

روش‌های متعددی برای ارزش‌گذاری سهام وجود دارد که با توجه به نوع فعالیت، ساختار مالی و حوزه فعالیت شرکت می‌توان آن‌ها را انتخاب کرد. به طور کلی می‌توان این روش‌ها را در دو دسته طبقه‌بندی کرد:

روش مطلق‌ (مستقل)

در این روش، ارزش‌گذاری سهام به عوامل و فاکتورهای بنیادی شرکت وابسته است. به طور کلی ارزش‌گذاری سهام شامل تجزیه و تحلیل اطلاعات مختلفی است که از صورت‌های مالی شرکت استخراج می‌شود. بسیاری از روش‌های ارزیابی مطلق سهام بر عوامل بنیادی شرکت مانند جریان‌های نقدی، سود سهام، نرخ رشد و ارزش دارایی‌های مشهود تأکید دارند. مدل‌هایی مانند تنزیل سود نقدی (DDM) ، تنزیل جریانات نقدی (DCF) و خالص ارزش دارایی ها (NAV) در این طبقه قرار می‌گیرند.

بیشتر بخوانید: ارزش ذاتی و زمانی در قیمت اختیار معامله

روش نسبی (قیاسی)

برخلاف روش ارزش‌گذاری مستقل، روش نسبی به مقایسه وضعیت یک شرکت با وضعیت سایر شرکت‌های وابسته می‌پردازد. 

در این روش، معیار ارزش‌گذاری سهام یک شرکت تنها ارزش ذاتی و واقعی آن شرکت نخواهد بود.در واقع وضعیت شرکت با استفاده از برخی نسبت‌ها و ضرایب با وضعیت سایر شرکت‌های مشابه قیاس می‌شود. نسبت پرکاربرد مورد استفاده در این روش، نسبت قیمت به سود محقق شده (P/E) است.

روش‌های موجود در این دسته به دلیل سهولت در محاسبات و مفاهیم مورد استفاده در آن‌ها، نسبت به روش مطلق (مستقل) بیشتر مورد استقبال فعالان بازارهای مالی قرار می‌گیرند. ممکن است در تفسیر این نسبت‌ها نکات مهم و حساسی نادیده گرفته شود.

برای آشنایی بیشتر با این مدل ها می‌توانید به مقاله نگاهی بر مدل های ارزش گذاری سهام مراجعه کنید.

Amir dejman کارشناس بازار سرمایه
guest
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments