چگونه یک سرمایه گذاری کم ریسک انجام دهیم؟
فهرست مطالب:
- نکات مهمی که سرمایهگذار باید در خصوص ریسک سرمایهگذاری بداند
- انواع روشهای سرمایهگذاری کم ریسک
- سرمایه گذاری بدون ریسک چگونه است؟
- مقایسه سرمایهگذاری در صندوقهای درآمد ثابت و سپردههای بانکی
- سرمایهگذاری در صندوقهای درآمد ثابت کارگزاری مفید
- کاهش ریسک سرمایهگذاری با استفاده از دانشهای تحلیلی
- سوالات متداول
هر سرمایهگذاری ریسکهای مختص به خود را دارد. بسیاری از افراد به دنبال محلی برای سرمایهگذاری هستند که ضمن داشتن ریسک کم، بازدهی مناسبی نیز داشته باشد. اگرچه سپردهگذاری در بانک به عنوان یکی از روش های سرمایه گذاری کم ریسک محسوب میشود، اما لزوما بهترین روش نیست!
در این مطلب، ضمن آشنایی کلی با ریسک و نحوه مدیریت آن، بهترین روش یک سرمایه گذاری کم ریسک را معرفی خواهیم کرد.
نکات مهمی که سرمایهگذار باید در خصوص ریسک سرمایهگذاری بداند
- تعریف ریسک
ریسک در لغت به معنای خطر است و در بازارهای مالی آن را میتوان انحراف بازدهی محقق شده از بازدهی پیشبینی شده یک دارایی و خطر متحمل شدن ضرر از آن تلقی کرد که همواره وجود دارد. انواع ریسک نیز به دو دسته ریسک سیستماتیک و غیرسیستماتیک تقسیمبندی میشوند.
- مدیریت ریسک
ریسک یکی از بخشهای جداییناپذیر سرمایهگذاری در بازارهای مالی است و مدیریت ریسک هم کلید موفقیت در این سرمایهگذاری است. مدیریت ریسک (Risk Management) عبارت است از شناسایی و ارزیابی خطرات احتمالی در یک سرمایهگذاری و سپس استفاده مناسب از منابع، برای به حداقل رساندن احتمال تاثیر اتفاقات ناگوار در آن سرمایهگذاری.
مدیریت ریسک، نقش بسزایی در کاهش آثار زیانآور فعالیت مالی از طریق اقدام آگاهانه دارد. برای آگاهی بیشتر در این زمینه میتوانید از مقاله مدیریت ریسک استفاده کنید.
- انتخاب استراتژی مناسب در مدیریت ریسک
یک سرمایهگذار موفق در بازارهای مالی همواره در تلاش است که ریسک خود را کمتر کند و به نسبت سرمایهگذاریهای با ریسک مشابه، سود بیشتری کسب کند. اجتناب از ریسک و کاهش ریسک دو استراتژی برای مدیریت ریسک هستند که باید در هر سرمایهگذاری در نظر گرفته شوند.
اما از چه راههایی میتوان سرمایهگذاری کمریسک انجام داد؟ در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت.
انواع روشهای سرمایهگذاری کم ریسک
همانطور که پیشتر به آن اشاره کردیم، ریسک انواع مختلفی دارد و باید در برابر انواع ریسک رویههای مختلفی را اتخاذ نمود. میزان تحمل ریسکپذیری برای افراد مختلف متفاوت است. به این صورت که افراد ریسکگریز به دنبال گزینههای سرمایه گذاری کم ریسک بوده و در مقابل افراد ریسکپذیر، حاضر به پذیرش ریسک بیشتری برای کسب بازدههای بالاتر هستند. در ادامه به انواع معرفی انواع روشهای سرمایه گذاری کم ریسک میپردازیم.
- سرمایهگذاری در بانک
یکی از محلهای سرمایه گذاری کم ریسک، استفاده از سپردههای بانکی است. بانکها برای حفظ امنیت سرمایههای نقد مردم ساخته شدند. در واقع سپردهگذاری در بانک سرمایهی اولیهی شما را با ریسک پایین حفظ میکند. بانکها نرخ مشخصی برای ارائه سود بر روی پول سرمایهگذاران دارند و به صورت ماهانه، سالانه یا …،این سود را به حساب سرمایهگذار واریز میکنند. در خصوص میزان سوددهی سپردههای بانکی باید به این موضوع اشاره کنیم که نرخ سود بانکی سپردهگذاری توسط بانک مرکزی تعیین شده و معمولا هرچند وقت یک بار تغییر میکند.
- صندوقهای سرمایهگذاری
سرمایهگذاری در بازارهای مالی ذاتا مخاطره آمیز است. بسیاری از افراد از مشاوران مالی برای مدیریت سرمایه خود و افزایش بازده و کاهش ریسک سرمایهگذاری استفاده میکنند. یکی از مطمئنترین راههای سرمایه گذاری کم ریسک، استفاده از صندوقهای سرمایهگذاری درآمد ثابت است. برای افرادی که قصد سرمایهگذاری با کمترین درجه ریسک را دارند، صندوق درآمد ثابت یک گزینه ایدهآل محسوب میشود.
بیشتر بخوانید: آشنایی با صندوق قابل معامله درآمد ثابت
سرمایه گذاری بدون ریسک چگونه است؟
سرمایه گذاری بدون ریسک یکی از روشهای سرمایهگذاری است که در آن ریسک سرمایهگذاری «صفر» یا به عبارتی «نزدیک به صفر» است. نمیتوان از یک سرمایه گذاری بدون ریسک انتظار کسب بازدهی بالا داشت، چرا که رابطه ریسک و بازده یک رابطه مستقیم است. هرچه میزان ریسک بیشتر باشد، بازدهی بیشتری میتوان از آن کسب کرد.
مقایسه سرمایهگذاری در صندوقهای درآمد ثابت و سپردههای بانکی
میتوان گفت که صندوق درآمد ثابت مانند بانکها سرمایه گذاری کم ریسک را انجام میدهد، با این تفاوت که بازدهی صندوق درآمد ثابت عموما از بازدهی سپردهگذاری در بانک بیشتر است. تاثیراتی که سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری درآمد ثابت در پی دارد، هم برای سرمایهگذار مثبت است و هم برای جامعه. از این رو که با سرمایهگذاری در صندوقها افراد به نوعی به چرخه اقتصاد کشور کمک میکنند و سرمایه خود را به بازار تزریق میکنند. از طرفی دیگر نیز این نوع صندوقها بازدهی بالاتری نسبت به سپردههای بانکی دارند و مزایایی از جمله محاسبه سود روزشمار را شامل میشود.
سرمایهگذاری در صندوقهای درآمد ثابت کارگزاری مفید
کارگزاری مفید مدیریت انواع صندوقهای سرمایهگذاری مختلط، سهامی، شاخصی، صندوق تضمین اصل سرمایه و… را بر عهده دارد. صندوقهای درآمد ثابت کارگزاری مفید، بازدهی مطمئنی را برای سرمایهگذاران محتاط به ارمغان میآورند. به همین منظور افرادی که به دنبال یک سرمایه گذاری کم ریسک هستند، میتوانند در این نوع صندوقها سرمایهگذاری کنند.
- صندوق حامی
برای سرمایهگذاری در صندوق حامی کافیست تا سرمایهگذار پس از فعال کردن طرح حامی برای خود، حساب خود را نزد کارگزاری مفید شارژ کند و مبلغ واریز شده بهصورت راکد در حساب وی باقی بماند. به این معنی که هیچ خریدی با مبلغ مذکور انجام نشود. به تعداد روزهایی که مبلغ مورد نظر در حساب سرمایهگذار قرار داشته باشد، سود روزانه تعلق میگیرد و در نهایت پرداخت سود به وی انجام میشود. صندوق حامی در آخر هر ماه سود را محاسبه و در اولین روز کاری ماه بعد به سهامداران خود پرداخت میکند.
یکی از مزایای سرمایهگذاری در صندوق حامی استفاده از سود مرکب در سرمایهگذاری است. چنانچه سرمایهگذار سودی که در آخر ماه به حساب کاربری وی واریز میشود را برداشت نکند، این مبلغ به سرمایه وی اضافه خواهد شد و به آن نیز سود تعلق میگیرد.
- صندوق نامی
صندوق نامی نیز دیگر صندوق با درآمد ثابت کارگزاری مفید است. صندوق نامی نیز بهصورت دورهای و در اواخر هر ماه سود کسب شده را بهحساب سرمایهگذاران خود واریز می کند. سود مرکب در خصوص صندوق نامی نیز صدق میکند و سرمایهگذار میتواند تعیین کد که تمام یا بخشی از سود هر ماه، مجددا سرمایهگذاری شده و به آن نیز سود تعلق بگیرد.
برای آشنایی بیشتر و سرمایهگذاری در این صندوق، به مطلب «صندوق نامی کارگزاری مفید» مراجعه کنید.
- صندوق آوند
صندوق آوند یک صندوق با درآمد ثابت نوع دوم و از نوع قابل معامله در بازار (ETF) است. سود صندوق آوند در قیمت واحدهای آن لحاظ میشود و این صندوق پرداخت سود دورهای ندارد. بازدهی سرمایهگذاری در این صندوق نیز از اختلاف قیمت خرید و فروش واحدهای آن محاسبه میشود.
صندوقهای با درآمد ثابت نوع دوم باید حداقل ۹۰٪ از داراییهای خود را به اوراق با درآمد ثابت، گواهی سپرده بانکی و سپرده بانکی، حداکثر ۵٪ را به سهام، حق تقدم سهام و قرارداد اختیار معامله سهام و حداکثر ۵٪ را به واحدهای سرمایهگذاری صندوقهای سرمایهگذاری تخصیص دهند.
واحدهای صندوق آوند را میتوان از طریق سامانههای معاملاتی آنلاین و با جست و جوی نام «آوند» خرید و فروش کرد.
- واحدهای عادی صندوق توان
«توان»، صندوق سرمایهگذاری اهرمی مفید است. صندوق توان دو نوع واحد سرمایهگذاری عادی و ممتاز دارد. واحدهای عادی صندوق توان، واحدهای کمریسک و واحدهای ممتاز، واحدهای پر ریسک این صندوق هستند. در حال حاضر واحدهای عادی صندوق توان بازدهی موثر سالیانه ۲۵ تا ۲۸ درصد را به صورت روزشمار تضمین میکنند.
هیچ یک از واحدهای عادی و واحدهای ممتاز صندوق توان پرداخت سود دورهای ندارند و سود واحدهای عادی و سود یا زیان واحدهای ممتاز در NAV آنها لحاظ میشود.
برای سرمایه گذاری در این واحدها میتوانید از طریق مفید اپ یا بخش سرمایه گذاری در سامانه معاملاتی ایزی تریدر استفاده کنید.
کاهش ریسک سرمایهگذاری با استفاده از دانشهای تحلیلی
سرمایهگذاری در صندوقهای درآمد ثابت و سپردهگذاری در بانک، از روشهای غیرمستقیم سرمایهگذاری هستند. در مقابل این روشهای غیرمستقیم، روش مستقیم سرمایهگذاری وجود دارد که شخص میتواند خود مستقیما در سهام سرمایهگذاری کند و سود کسب کند.
نخستین قدم در سرمایهگذاری مستقیم، ثبت نام سجام و دریافت کد بورسی است. در این شیوه از سرمایهگذاری، پس از ثبتنام و افتتاح حساب در کارگزاری، کد بورسی برای سرمایهگذار صادر میشود. اما این نوع سرمایهگذاری نیازمند داشتن آگاهی و دانش لازم در خصوص بازار سرمایه، انواع تحلیلها و… است. چرا که آموزش و افزایش دانش در هر زمینهای ریسک فعالیت در آن حوزه را کاهش میدهد.
افرادی که آموزشهای لازم برای سرمایهگذاری در بورس را دیده باشند یا با روشهای تحلیلی بورس همچون تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال آشنا باشند، میتوانند ریسک سرمایهگذاری خود را کاهش دهند.
یکی دیگر از مواردی که در یک سرمایه گذاری کم ریسک اهمیت دارد و میتواند در خصوص پایین آوردن ریسک سرمایهگذاری به سرمایهگذار کمک کند، متنوع سازی سبد سهام است. حتما این جمله را بارها شنیدهاید که تمامی تخم مرغهای خود را در یک سبد قرار ندهید. مفهوم این جمله این است که یک سرمایهگذار صرفا نباید تمام دارایی خود را در یک سهم یا یک صنعت خاص سرمایهگذاری کند، چرا که عوامل خارجی (ریسک سیستماتیک) ممکن است بر روی یک صنعت خاص تاثیر بگذارند و سهامدار در آن صنعت مشمول ضرر شود.
سوالات متداول
صندوقهای سرمایهگذاری درآمد ثابت یکی از انواع صندوقهای سرمایهگذاری هستند که ضمن ریسک بسیار کم، بازدهی متناسب با ریسک و مناسبی برای سرمایهگذاران ایجاد میکنند.
سود یا بهره مرکب به نوعی از سود گفته میشود که در آن، سود کسب شده در هر دوره مجددا به اصل سرمایه اضافه شده و به آن نیز سود تعلق میگیرد.
صندوق حامی، صندوق نامی، واحدهای عادی صندوق توان و صندوق آوند جزو صندوقهای با درآمد ثابت تحت مدیریت کارگزاری مفید هستند.
افراد میتوانند با مراجعه با سایت هر صندوق سرمایهگذاری، و ورود به قسمت گزارشهای صندوق و سپس گزارشهای دورهای صندوق، عملکرد هر صندوق را در بازه زمانی روز، هفته، ماه، سه ماه، شش ماه و یکسال گذشته مشاهده کنند.
ضمانت این صندوق ها توسط چه نهادی تامین میشود.
با سلام.
شرکت سبد گردان مفید ضامن صندوقهای کارگزاری مفید میباشد.
بسیار عالی
باسلام
ممنون از همراهی شما
عالی بود
باسلام
از همراهی شما صمیمانه سپاسگزاریم.
سلام مقالهتون خوب بود.
باسلام
از نظر ارزشمند شما متشکریم.
سلام….سود نامی چند درصداست؟؟وهرموقع هم که بخواهیم میتونیم انصراف بدیم ؟؟وسودصندوق نامی هم بصورت ماهانه واریزمیشه؟؟؟باتشکر
باسلام
برای بررسی سود نامی میتوانید وارد سایت صندوق نامی شوید و قسمت گزارش صندوق، قسمت بازدهی دوره ای را بررسی کنید.
در حال حاضر به دلیل تغییر ساختار امکان صدور واحدهای صندوق نامی وجود ندارد.
سلام و سپاس
باسلام. قدردان همراهی شما هستیم.