حاشیه سود چه مفهومی دارد

نگاهی به مفهوم حاشیه سود
زمان مطالعه: 2 دقیقه
انتشار ۱۸ شهریور ۱۳۹۹
تعداد بازدید: 15991
سطح نیمه حرفه ای

حاشیه سود یکی از نسبت‌های سودآوری متداول برای سنجش میزان کسب درآمد یک شرکت یا یک فعالیت تجاری است. این نسبت در حالت کلی از تقسیم سود به درآمد فروش شرکت به دست می‌آید و با درصد بیان می‌شود. 

سود کسب شده ‌به‌ ازای فروش 

به‌عبارت ساده‌تر این مفهوم نمایانگر سود کسب‌ شده به ازای هر ریال فروش شرکت است. به‌عنوان مثال، اگر حاشیه سود خالص شرکتی در گزارش سه ماهه آخر سال ۳۵٪ باشد، به این معناست که برای هر ریال از فروش شرکت معادل ۰.۳۵ ریال سود خالص محقق شده است.

با وجود انواع مختلف حاشیه سود مانند حاشیه سود ناخالص، عملیاتی و قبل از کسر مالیات معمولاً منظور همان حاشیه سود خالص است.

به‌طور کلی این مفهوم توسط اعتباردهندگان و سرمایه‌گذاران به‌عنوان شاخص سلامت مالی و رشد یک شرکت و همچنین کارایی مدیریت استفاده می‌شود.

مثال

برای درک بهتر موضوع، صورت سود و زیان منتهی به دو سال مالی گذشته شرکت سیمان غرب از سایت کدال استخراج شده است. 

با کسر بهای تمام‌شده تولید از درآمد فروش شرکت، سود ناخالص به دست می‌آید. پس از آن هزینه‌های اداری و عمومی و نیز خالص درآمدها و هزینه‌های عملیاتی شرکت به سود ناخالص اضافه می‌شود تا به سود عملیاتی دست یابیم. 

سود قبل از کسر مالیات نیز از کسر هزینه مالی و افزودن خالص درآمدها و هزینه های غیرعملیاتی به سود عملیاتی بدست می آیند و در نهایت با کاهش مالیات، سود خالص شرکت حاصل می‌شود. در هر مرحله با تقسیم سود بر مبلغ درآمد فروش شرکت می‌توان حاشیه سود مربوطه را محاسبه کرد.

صورت سود و زیان شرکت سیمان غرب در سال ۹۷

با توجه به اعداد به‌دست‌آمده می‌توان نتیجه گرفت که عملکرد مالی شرکت سیمان غرب در سال ۹۷ نسبت به سال گذشته رو به بهبود است، زیرا با افزایش میزان فروش و همچنین کاهش هزینه‌های مالی و افزایش درآمدهای سرمایه‌گذاری توانسته حاشیه سود خالص خود را از ۱۶ درصد در سال ۹۶ به ۲۱ درصد در سال ۹۷ افزایش دهد.

در بررسی این نسبت به‌عنوان یکی از نسبت‌های مالی مطرح شده لازم است به نکاتی از جمله مقایسه حاشیه‌سود شرکت‌های موجود در یک صنعت و همچنین برای یک شرکت در چرخه عمر فعالیت آن توجه کرد، زیرا با گذشت زمان این نسبت نیز تغییر خواهد کرد.

Reza Aliasgari کارشناس بازار سرمایه
guest
2 دیدگاه
قدیمی ترین
جدیدترین پر بحث ترین
Inline Feedbacks
View all comments
علی طاهری چقوش

با سلام و تشکر از زحمت های بی وقفه تمام عزیزان در کار گزاری مفید همچنین با عمل کرد در تمام زمینه های مربوطه و اطلاع رسانی بموقع پاسخ گویی کامل .ضمنا ممنون می شوم در مورد سهام عدالت ان را در پردفوی اصلی قرار داده و همچنین نمادهای شلعابح و ساروج وضعیتش را روشن نمایید چگونه خواهد شد.

کارگزاری مفید

با سلام
ضمن عرض تشکر از همراهی و بازخورد ارزشمند شما، در صورتی که مدیریت سهام عدالت شما به روش مستقیم می‌باشد، معاملات آن در سامانه سهام عدالت کارگزاری مفید انجام می‌شود. در نظر داشته باشید، امکان انتقال سهام عدالت به روش مستقیم به پرتفوی سپرده‌گذاری وجود ندارد.
در صورتی که مدیریت سهام عدالت شما غیر مستقیم می‌باشد، جهت اطلاع از دارایی خود به درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه مراجعه نمایید و در صورت اعلام گشایش و «مجاز» بودن نماد، وارد سامانه‌های معاملاتی آنلاین کارگزاری مفید شوید و درخواست «تغییر کارگزار ناظر» ثبت نمایید.
پس از ثبت درخواست «تغییر کارگزار ناظر»، 60 درصد دارایی در نماد مربوطه طی 48 ساعت کاری به پرتفوی سپرده‌گذاری شما منتقل شده و قابل معامله خواهد بود.
جهت کسب اطلاعات بیش‌تر در رابطه با سهام عدالت مقاله «هر آنچه که لازم است درباره سهام عدالت بدانید!» و در رابطه با حق تقدم مقاله «حق تقدم خرید سهام و نحوه استفاده از آن»، را مطالعه نمایید.