معرفی شرکت های بازارگردانی

شرکت‌های بازارگردانی
زمان مطالعه: 3 دقیقه
انتشار ۲۹ مهر ۱۳۹۹
تعداد بازدید: 3989
سطح مبتدی

بازارگردانی فرآیندی سودمند است. به‌گونه‌ای که در بازارهای مالی توسعه‌یافته دنیا، بازارگردان به‌عنوان متعادل‌کننده بازارها نقش مهمی ایفا می‌کند. به همین خاطر شرکت های بازارگردانی یکی از نهادهای مهم بازارهای مالی به شمار می‌آیند.

 حضور بازارگردان‌ در معاملات بازار سرمایه مزایای بسیار زیادی از جمله کمک به نقدشوندگی نماد دارد. فروش سهم در قیمتی بیش از مجموع قیمت خرید و کارمزد آن، منجر به سود می‌شود و همین موضوع، منبع کسب درآمد بازارگردان‌ هاست.

 بازارگردان‌ مطابق با دستورالعمل بازارگردانی‌ خود، معاملات زیادی انجام خواهد داد. برخی از این معاملات منجر به زیان می‌شود و برخی دیگر منجر به سود. از همین رو، برآیند سود و زیان معاملات یک بازارگردان است که سود یا زیان کل او از عملیات بازارگردانی‌ را مشخص می‌کند. بنابراین، ممکن است در برخی موارد، فعالیت شرکت های بازارگردانی سودده نباشد.

اهداف شرکت های بازارگردانی

بازارگردان‌ در طول ساعات بازار با توجه به شرایط، سفارش‌های بسیاری را با در نظر گرفتن ضوابط تعریف‌شده، برای خرید یا فروش ورقه بهادار ثبت می‌کند و درنتیجه معاملات زیادی را رقم می‌زند. بازارگردان اهدافی را دنبال می‌کند که عبارت‌اند از:

  • متعادل کردن عرضه و تقاضا
  • افزایش نقدشوندگی ورقه بهادار
  • کنترل قیمت و جلوگیری از نوسانات شدید آن

بازارگردان‌ هر نماد، هم حجم زیادی از آن را در اختیار دارد و هم سرمایه زیادی در دست دارد و با توجه به شرایط، سفارش‌هایی در سمت خرید و فروش در حدود قیمتی تعیین‌شده ثبت می‌کند. 

مثلاً اگر شخصی بخواهد این ورقه بهادار را عرضه کند (بفروشد) و از طرفی تقاضا (خریدار) در بازار وجود نداشته باشد، بازارگردان‌ طبق ضوابط و با ثبت سفارش‌هایی در سمت تقاضا، ورقه بهادار را از او خریداری می‌نماید. این موضوع باعث می‌شود که ورقه بهادار نقدشونده‌تر شود و نگرانی سهامدار بابت عدم توانایی در فروش سهام، کمتر شود. از طرفی چون بازارگردان در حدود قیمتی مشخص سفارش ثبت می‌نماید، از نوسانات ناخواسته قیمت ورقه بهادار جلوگیری می‌کند.

ویژگی سهامی که دارای بازارگردان است

 از روزی که عملیات بازارگردانی‌ برای یک سهم شروع می‌شود، دامنه نوسان می‌تواند افزایش پیدا کند. مقدار افزایش دامنه نوسان آن مطابق با مجوزی است که بازارگردان از سازمان بورس دریافت می‌کند. 

به عنوان مثال، در برخی از سهامی که دارای بازارگردان‌ است، دامنه نوسان جدید دو برابر شده و از ۵ درصد به ۱۰ درصد تغییر پیدا کرده است. افزایش دامنه نوسان باعث می‌شود که صف خرید یا فروش زودتر کنترل شود و گره معاملاتی از بین رفته و سهم زودتر متعادل شود.

نمادهایی که بازارگردانی‌ می‌شود

در حال حاضر نمادهای بسیاری در بازارهای بورس و فرابورس بازارگردان دارند. برای مشاهده لیست نمادهای دارای بازارگردان در بازار بورس کافی است روی لینک زیر کلیک نمایید.

برای مشاهده اطلاعات نمادهای دارای بازارگردان در بازار فرابورس کافی است وارد سایت فرابورس شده و پس از انتخاب قسمت اطلاعیه‌ها، در قسمت عنوان کلمه بازارگردان را جست‌وجو نمایید تا تمامی اطلاعیه‌های مربوط به آن نمایش داده شود.همچنین برای اطلاع از جزئیات بیشتر فرآیند بازارگردانی‌ می‌توانید دستورالعمل فعاليت بازارگرداني در بورس اوراق بهادار تهران را مطالعه نمایید.

Amir dejman کارشناس بازار سرمایه
Subscribe
Notify of
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments