نسبت P/E و کارکرد آن
نسبت P/E یا قیمت به سود هر سهم یکی از متداولترین معیارهای ارزیابی سهام شرکتهاست. این نسبت نهتنها در ایران بلکه در اکثر بازارهای مالی دنیا مورد استفاده قرار میگیرد. اگرچه ممکن است در ظاهر درک این نسبت آسان بهنظر برسد اما درک و تجزیه و تحلیل صحیح آن نیازمند تجربه و تامل فراوان است.
دسترسی سریعتر به مطالب
نحوه محاسبه نسبت P/E
برای محاسبه نسبت P/E، قیمت روز سهام (Price) یک شرکت به سود هر سهم (Earning Per Share) آن تقسیم میشود. با توجه به نحوه محاسبه سود هر سهم، میتوان انواع مختلفی از P/E را تعریف کرد.
اگر در این نسبت از سود سال گذشته و محقق شده شرکت استفاده شود، اصطلاحا به آن P/E دنبالهرو یا گذشتهنگر گفته میشود و اگر از سود پیشبینی شده شرکت برای سال آینده استفاده شود، اصطلاحا به آن P/E پیشرو یا آیندهنگر گفته میشود. همچنین تحلیلگر خود میتواند سود آینده شرکت را برآورد کرده و با استفاده از قیمت روز سهم این نسبت را محاسبه کند که در این صورت به آن P/E برآوردی گفته میشود.
در واقع این نسبت بیانکننده مبلغی است که سرمایهگذاران حاضرند برای به دست آوردن یک ریال سود بپردازند. مثلا اگر نسبت P/E سهمی معادل ۱۰ باشد، به این معنی است که سرمایهگذاران حاضرند برای به دست آوردن یک ریال سود، مبلغ ۱۰ ریال بپردازند.
تفسیر دیگر این نسبت نرخ بازگشت سرمایه است؛ به این معنی که اگر این نسبت عدد ۵ باشد، با توجه به سودی که شرکت محقق میکند، ۵ سال زمان میبرد تا اصل سرمایه سرمایهگذار بازگردد.
مقاله پیشنهادی: صندوق بخشی چیست؟
P/E بالا یا P/E پایین چه مفهومی دارد؟
این نسبت به تنهایی قابل تفسیر نیست و بایستی آن را با P/E گروهی که در آن قرار دارد مقایسه کرد. معمولا P/E شرکت به سمت P/E گروه خود حرکت میکند. حال اگر نسبت قیمت به سود هر سهم شرکتی از نسبت مشابه آن برای صنعت کمتر باشد احتمال دارد که قیمت سهم افزایش یابد تا این نسبت تعدیل شود.
از سوی دیگر اگر این نسبت از نسبت مشابه گروه بیشتر باشد یک تفسیر از آن این است که احتمالا سرمایهگذاران انتظار دارند که در آینده سود شرکت افزایش پیدا کند و اکنون حاضرند برای خرید هر سهم از آن مبلغ بالاتری را بپردازند.
P/E منفی به چه معنایی است؟
P/E منفی به معنای آن است که شرکت به جای سود، زیان کرده است. مقدار P/E به دو عامل قیمت سهم و سود هر سهم وابسته است. بنابراین اگر شرکتی به جای سود، زیان شناسایی کرده باشد، طبیعتاً مقدار P/E آن منفی خواهد بود. اگر P/E شرکتی به طور مداوم منفی باشد، این نشان میدهد که شرکت در امر سودآوری ناموفق بوده و در صورت ادامه این وضعیت، احتمال ورشکستگی آن در آینده وجود دارد.
اما توجه داشته باشید که P/E منفی همیشه دال بر عملکرد ضعیف شرکت نیست. معمولاً شرکتهای نوپا، شرکتهای فناورانه و شرکتهایی که سرمایه گستردهای را به تحقیقات و توسعه اختصاص دادهاند، ممکن است در مقطعی P/E منفی داشته باشند. در این موارد، P/E منفی چندان کاربردی نبوده و برای ارزیابی این شرکتها باید از سایر نسبتهای مالی استفاده کرد.
P/E چه کارکردی دارد؟
P/E یکی از ابزارهای ارزشگذاری سهام شرکتها به شمار میرود. به عنوان مثال فرض کنید حدس میزنید سودآوری یک شرکت تغییر خواهد کرد، در این حالت، از ضرب کردن سود برآوردی هر سهم در P/E آن، قیمت جدید سهم محاسبه میشود و میتوانید با مقایسه این قیمت با قیمت بازاری سهم، در خصوص خرید یا فروش این سهم تصمیمگیری کنید. در تابلوخوانی نیز نسبت P/E کاربرد فراوانی دارد. در وبسایت شرکت مدیریت فناوری بورس تهران نیز P/E در تابلوی سهم گزارش میشود.
تحلیل و بررسی سهام با بازدهی بالا در هر دوره بازار نشان میدهد که نسبت P/E ، تنها عامل تعیینکننده روند قیمت سهام نیست. بنابراین نباید تنها با تکیهبر P/E سهمی اقدام به خرید و فروش آن کرد. در حالت کلی، دلایل بسیار زیادی برای ارزنده بودن قیمت یک سهم وجود دارد.
مطالعات نشان میدهد که نرخ رشد سود هر سهم به مراتب اهمیت بیشتری از P/E دارد. به همین دلیل ابتدا باید به بررسی عوامل بنیادی سهام یک شرکت از جمله نرخ رشد، طرحهای توسعه، وضعیت حقوق صاحبان سهام، بازده داراییها و… پرداخته شود.
لازم به ذکر است که مقایسه شرکتهایی که در صنایع مختلفی قرار دارند با استفاده از نسبت P/E میتواند گمراهکننده باشد. چرا که P/E مناسب هر صنعت با دیگر صنعتها متفاوت است.
سوالات متداول
نسبت P/E یا قیمت به سود هر سهم یکی از متداولترین معیارهای ارزیابی سهام شرکتهاست. در واقع این نسبت بیانکننده مبلغی است که سرمایهگذاران حاضرند برای به دست آوردن یک ریال سود بپردازند.
برای محاسبه نسبت P/E، قیمت روز سهام (Price) یک شرکت به سود هر سهم (Earning Per Share) آن تقسیم میشود.
اگر در این نسبت از سود سال گذشته شرکت استفاده شود، اصطلاحا به آن دنبالهرو یا گذشتهنگر گفته میشود. اگر از سود پیشبینی شده شرکت برای سال آینده استفاده شود، اصطلاحا به آن پیشرو یا آیندهنگر گفته میشود.
خیر این نسبت به تنهایی قابل تفسیر نیست. میبایست آن را با P/E گروهی که در آن قرار دارد مقایسه کرد. معمولا P/E شرکت به سمت P/E گروه خود حرکت میکند.
سلام ممنون از شما بابت اطلاعات جامع وعالی
با سلام
رضایت شما موجب دلگرمی ماست. با تشکر
خوب بود
باسلام
قدردان همراهی و لطف شما هستیم.
عرض سلام و ادب خدمت اساتید محترم کارگزاری مفید.
آیا در فیلتر نویسی می توان به p/e گروه هم دسترسی داشت.
با تشکر از مطالب مفیدتون
باسلام
میتوانید در قسمت فیلترنویسی از این گزینه استفاده فرمایید. رضایت شما مایه افتخار ماست. سپاس از همراهی شما
عالی بود
با سلام
از اینکه همراه ما هستید مفتخریم. با تشکر از حسن نظر شما
سلام،
P/e کل بازار رو از کجا میشه دید؟
باسلام
در سایت بورس ویو میتوانید مشاهده فرمایید.
سلام p/Eبالاترباشدبهتریتچاپاینترعدد خاصی دارد مثلاهفت یانه
با سلام
برای محاسبه نسبت P/E، قیمت روز سهام (Price) یک شرکت به سود هر سهم (Earning Per Share) آن تقسیم میشود. هر چه نسبت P/E کوچکتر باشد، به این معنا است که با پرداخت مبلغی کمتر سودآوری سریع تر و بیشتری خواهیم داشت. همین طور اگر نسبت P/E بزرگتر باشد، باید مبلغ بیشتری پرداخت کرده و یا مدت زمان طولانیتری را به انتظار بازگشت سرمایه نشست.
آیا فیلتی میتوان نوشت که p/e گرروه ضرب eps را به ما بدهد ؟
سلام.
در سایت مدیریت فناوری بورس تهران این مورد برای فیلتر نویسی تعریف نشده است، بنابراین به دلیل عدم تعریف این پارامتر، امکان این فیلتر نویسی وجود ندارد.
مرسی
سلام
از همراهی شما صمیمانه سپاسگزاریم.
سلام
آیا هر چه نسبت p/e کوچکتر باشد معنی آن این است که سود حاصل از هر سهم خریداری شده زودتر به بازدهی خواهد رسید؟
سلام، نسبت p/e گذشتهنگر است و برای محاسبه آن باید با تحلیل بینیادی آشنایی داشته باشید تا بتوانید نسبت p/e آیندهنگر را محاسبه تمایید.
عالی بود قشنگ مطلب رو متوجه شدم
سلام
از ارائه بازخورد مثبت شما صمیمانه سپاسگزاریم، در صورتی که نیاز به راهنمایی و دریافت اطلاعات داشتید، پاسخگوی شما هستیم.
حالا p بر E یک سهم اگر 0 باشه معنی ش چیه؟
با سلام، در خصوص P/E عدد منفی معنایی ندارد.
به همین دلیل محاسبه ی P/Eبرای شرکت های زیان ده، کاربری ندارد.
البته برخی نیز این نسبت را برای شرکت های زیان ده معادل صفر در نظر می گیرند.