پیوت ها در تحلیل تکنیکال

پیوت‌ها در تحلیل تکنیکال
زمان مطالعه: 7 دقیقه
انتشار ۱۰ آبان ۱۴۰۲
تعداد بازدید: 15461
سطح نیمه حرفه ای

سال‌ها است که معامله‌گران برای تخمین نقاط بحرانی حمایت و مقاومت از پیوت ها (Pivot Points) استفاده می‌کنند. پیوت‌ها در بازار فارکس هم بسیار محبوب هستند. همچنین ابزار خوبی برای شناخت نقاط ورود، تعیین روند بعدی و نقاط شکست هستند. پیوت‌ها هسته اصلی تحلیل تکنیکال است.

اگر از روش‌های گوناگون مانند الیوت، چنگال اندروز، فیبوناچی یا الگوها استفاده می‌کنید، اگر نتوانید نقاط پیوت‌ را به درستی تشخیص دهید تحلیل‌ها با هر ابزاری باشند، به خطا خواهند رفت. در این مطلب نحوه محاسبه پیوت و نحوه اعمال آن روی سامانه معاملاتی ایزی تریدر را شرح دهیم.

تعریف پیوت

پیوت‌ها نوعی اندیکاتور در تحلیل تکنیکال هستند که به طور کلی برای تخمین روند بازار در تایم فریم های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. 

پیوت با سه قیمت بالا، پایین و بسته شدن روز قبل محاسبه می‌شود. در روز بعدی اگر بالاتر از سطح پیوت‌ معامله انجام شود، نشانه‌ای از ادامه صعود روند و در صورت معامله زیر پیوت‌، نشانه‌ای از نزول قیمت احساس خواهد شد. 

پیوت‌ یک اندیکاتور است، اما با کمک آن می‌توان به سطوح مختلف حمایت و مقاومت که براساس نقاط پیوت محاسبه شده‌اند، دست یافت. تمام این نقاط به معامله‌گر کمک می‌کند تا ببیند قیمت کدام سطوح حمایت و مقاومت را تجربه خواهد کرد. در کل حرکت قیمت در این سطوح، نشان می‌دهد که روند به کدام سمت در حرکت خواهد بود. 

مشخص کردن سه خطوط مقاومت و حمایت در بالا و پایین پیوت

خط پیوت در شکل رسم شده و سه سطح از حمایت و مقاومت در پایین و بالای پیوت‌ مشخص شده است.

معامله با پیوت ها

پیوت‌ها برخلاف سایر میانگین متحرک ها و اسیلاتورها، ثابت هستند و از قیمت‌های ثابت روز قبل باقی مانده‌اند. این نکته به این معنی است که این سطوح ثابت هستند و می‌توان استراتژی معاملاتی خود را روی این نقاط برنامه‌ریزی کرد.

سطوح حمایت و مقاومت اطراف پیوت‌ها، می‌تواند به عنوان هدف معاملاتی یا حد ضرر قرار گیرد. برای مثال، در صورت صعود قیمت به بالای پیوت، S1 حد ضرر و R1، R2 و R3 به ترتیب اهداف ترید ما باشند. 

۱- معامله در زمان پرش قیمت از روی پیوت‌ها:

در قسمت بالا اشاره کردیم که قیمت پس از لمس نقطه پیو‌ت‌، با کندل بعدی خود از سطح پیوت پرش کرده و تایید می‌کند که روند به کدام سمت پیش خواهد رفت. در این شرایط حد ضرر را پایین‌تر از سطح پیوت‌ و هدف قیمتی را یک سطح بالاتر بگذاریم، اما در زمان سفارش کمی زودتر بفروشیم.

حد ضرر و سود پس از پیوت

حد ضرر و حد سود اول و دوم در آغاز یک روند پس از پرش از روی سطح پیوت

۲- معامله طی روند

اگر بخواهیم ترید خود را در نقاط استراحت روند آغاز کنیم. اگر مانند شکل زیر در محدوده R2 بخواهیم وارد معامله خرید شویم، از R1 به عنوان حد ضرر و از R3 به عنوان هدف معاملاتی خود استفاده می‌کنیم. در اینجا پیش‌تر قیمت از سطح پیوت برخاسته بود و روند پیش‌بینی شده بود. حال که روند حاضر را می‌دانیم در راستای آن با انجام معامله دست می‌زنیم.

معامله روی سطوح پیوت

معامله روی سطوح پیوت و حمایت و مقاومت‌ها

انواع پیوت‌

پیوت‌ها سطوح برگشتی قیمت هستند و قیمت در صورت اصابت به این سطوح واکنش نشان می‌دهد. پیوت‌ها در ادامه روند، پتانسیل تبدیل شدن به حمایت و مقاومت را دارند. دو نوع پیوت در روند می‌توان یافت و براساس آن‌ها انجام معامله صورت می‌گیرد.

تشکیل پیوت‌ها

پیوت‌ها از پنج کندل تشکیل می‌شوند و شَمای ایده‌آل پیوت‌ مطابق شکل است. در پیوت اصلی، هیچ کندل به کندل مشکی رنگ نمی‌رسد. چون در اینجا برگشت قیمت را  داریم.

۱- پیوت مینور

مینورها سطوح برگشتی جزئی هستند و نوسانات جزئی بازار را نشان می‌دهند. در سطوح مینور برگشت قیمت نامحسوس است و معامله‌گران معکوس وارد معامله نمی‌شوند. 

پیوت‌های مینور ناشی از حرکت‌های هیجانی بازار است که معامله‌گران تازه‌کار را به تله انداخته و باعث می‌شود که با بستن معاملات خود در سودهای کم، میزان پیش‌بینی شده ریسک به بازده خود را، به طور نامعقولی به پایان برند. عجول بودن تازه کارها باعث ریزش اندک قیمت می‌شود، اما با خروج آن‌ها، دوباره قیمت به روند اصلی خود ادامه می‌دهد.

۲- پیوت ماژور

ماژورها نقاط برگشتی کلیدی هستند که معامله‌گران معکوس وارد معامله می‌شوند و اقدام به نقد کردن معاملات قبلی خود می‌کنند. پیوت ماژور، سطوح مهمی در نمودار قیمت هستند که می‌تواند نشان‌دهنده تغییر روند‌ها باشد.

روش تشخیص پیوت های ماژور با کمک اندیکاتور مکدی

زمانی که اندیکاتور مکدی تغییر فاز دهد، یعنی از خط صفر عبور کرده و از فاز منفی وارد فاز مثبت می‌شود و بالعکس.

با ورود مکدی از فاز منفی به مثبت و عبور از خط صفر، خریداران جدید با حجم بالا وارد سهم شده‌اند. در اینجا کندل‌ها تشکیل کف داده و پیوت اصلی برای برگشت قیمت شکل می‌گیرد. 

وارد شدن روند به روند صعودی

فلش آبی رنگ نشان می‌دهد با تغییر فاز مکدی روند صعودی آغاز شده است.

محاسبه پیوت‌ها

از میانگین ساده قیمت بالا، پایین و بسته شدن روز قبل محاسبه می‌شود. 

P = (High + Low + Close) / 3

اولین حمایت و مقاومت در اطراف پیوت، با دو برابر کردن خود پیوت‌‌ منهای کمترین و بیشترین قیمت، به ترتیب به دست می‌آید. 

R1 = (2 x P) – Low

S1 = (2 x P) – High

دومین سطح حمایت و مقاومت از تفریق قیمت پایین از قیمت بالا روز قبل، سپس به ترتیب اضافه و کم کردن این مقدار به یا از مقدار پیوت به دست می‌آید. 

(R2 = P + (High – Low

(S2 = P – (High – Low

در نهایت، سومین سطح حمایت با دو برابر کردن تفاضل قیمت پایین از پیوت و اضافه کردن این مقدار به بالاترین قیمت به دست می‌آید. همچنین سومین سطح مقاومت نیز از دو برابر کردن تفاضل پیوت‌ از بالاترین قیمت، سپس کم کردن این مقدار از پایین‌ترین قیمت محاسبه می‌شود.

(R3 = High + 2(P – Low

(S3 = Low – 2(High – P

نگران محاسبه دستی این مقادیر نیز نباشید. این روزها پلتفرم‌های گوناگون مقدار پیوت‌ها را محاسبه می‌کنند. در بازار سهام ایران، سامانه معاملاتی ایزی تریدر به محاسبه این مقدار پرداخته است. در ادامه به نحوه اعمال این اندیکاتور روی پلتفرم ایزی تریدر خواهیم پرداخت. برای آشنایی با سایر سامانه‌های معاملاتی مفید این مطلب را مطالعه کنید.

نحوه اعمال پیوت روی ایزی تریدر

برای اعمال این اندیکاتور روی نمودار تحلیل تکنیکال در پلتفرم ایزی تریدر مفید مطابق شکل زیر عمل کنید: ابتدا در نوار ابزار بالا  روی گزینه اندیکاتور کلیک کرده و در پنجره باز شده کلمه Pivot را سرچ می‌کنیم. پس از انتخاب گزینه مشخص شده، روی چارت تکنیکال و سمت چپ و بالا نام این اندیکاتور ظاهر می‌شود. 

اعمال پیوت‌ها روی سامانه معاملاتی ایزی‌تریدر

نحوه اعمال پیوت‌ روی پلتفرم ایزی تریدر مفید

آنچه پس از آن، مشاهده می‌کنید، به صورت زیر خواهد بود. شما می‌توانید با دوبار کلیک روی خطوط پیوت پنجره تنظیمات مربوط را مشاهده کنید. 

نمایش پیوت‌ها روی نمودار

نمایش پیوت روی نمودار با خط مشکی-  حمایت و مقاومت اول با خط آبی، سطح دوم حمایت و مقاومت با خط سبز و سطح سوم با خط بنفش مشخص شده است.

محدودیت‌های پیوت

محدودیت پیوت‌ها این است که فرمول محاسبه بسیار ساده‌ای دارند و هر کسی با محاسبه آن می‌تواند به این سطوح دست یابد و عملا کارایی خودشان را در واکنش قیمت به خود را از دست می‌دهند، در نتیجه ممکن است استراتژی معاملاتی که داریم مفید نباشد. همچنین هیچ تضمینی نیست که قیمت‌ها حول پیوت‌ها نوسان کنند. در واقع، قیمت‌ها ممکن است در هر نقطه از نمودار متوقف شوند. برای رفع این مشکل بهتر است این موضوع را مد نظر داشته باشید که پیوت‌ها تنها یک ابزار تحلیل تکنیکال هستند و نباید به عنوان تنها معیار تصمیم‌گیری در معاملات استفاده شوند. افراد باید از سایر ابزارها و تکنیک‌های تحلیل تکنیکال نیز برای ارزیابی شرایط بازار استفاده کنند.. 

سوالات متداول

پیوت چیست؟

پیوت‌ نوعی اندیکاتور در تحلیل تکنیکال است که برای تخمین روند بازار در تایم فریم‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد.

پیوت به طور کلی چه کاربردی دارد؟

پیوت با سه قیمت بالا، پایین و بسته شدن روز قبل محاسبه می‌شود. در روز بعدی اگر بالاتر از سطح پیوت معامله انجام شود، نشانه‌ای از ادامه صعود روند است. در صورت معامله زیر پیوت، نشانه‌ای از نزول قیمت احساس خواهد شد.

پیوت‌ها به چند دسته تقسیم ‌می‌شوند؟

دو دسته، پیوت ماژور و پیوت مینور

پیوت‌ها چه محدودیتی دارند و چه راهکاری برای این محدودیت وجود دارد؟

پیوت‌ها محاسبه بسیار ساده‌ای دارند و عملا کارایی خودشان را در واکنش قیمت به خود را از دست می‌دهند. برای رفع این مشکل بهتر است از دیگر ابزارهای تکنیکال در کنار پیوت‌ها استفاده شود.

محمد رزاقی کارشناس بازار سرمایه
guest
8 دیدگاه
قدیمی ترین
جدیدترین پر بحث ترین
Inline Feedbacks
View all comments
بهمن

ممنون عالی بود

کارگزاری مفید

با سلام
همراهی شما موجب افتخار ماست. با تشکر

دشتی زاد

پیوت‌ها محاسبه بسیار ساده‌ای دارند و عملا کارایی خودشان را در واکنش قیمت به خود را از دست می‌دهند یعنی بی خیال اونها بشیم؟

کارگزاری مفید

سلام
پیوت ها به صورت سطوح حمایت و مقاومتی معتبر شناخته شده‌اند، همچنین می‌بایست دقت داشته باشیم که امکان از دست رفتن سطوح حمایت و مقاوت وجود دارد.

ناشناس

منظور از سطح اول و دوم و سوم حمایت و مقاومت چیه اگه امکانش هست توضیح بدین در این مورد را

کارگزاری مفید

سلام
ترازهای حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال از مهمترین مفاهیم در روانشناسی بازار و عرضه و تقاضا هستند. این ترازها، سطوحی از قیمت‌ها هستند که معامله گران تمایل به خرید سهام (در نزدیکی تراز حمایت) و فروش سهام خود (در نزدیکی تراز مقاومت) دارند. وقتی که این خطوط روند شکسته شوند، به نظر می‌رسد که میزان عرضه و تقاضا و روانشناسی تغییرات قیمت سهام تغییر می‌کند و در این حالت ترازهای جدیدی برای حمایت و مقاومت تعیین می‌شود.

جهانبخش صابری

درود
اگر بخواهیم سطوح پیوتی را مثلا برای دوره روزانه یه هفتگی رسم کنیم با توجه به اینکه برای رسم سطوح پیوتذدر هر دوره باید انرا دریک دوره بالاتر محاسبه کنیم دراینصورت مثلا برای محاسبه سطوح پیوتی هفتگی چطور باید محدوده هارا برای محاسبه روی نمودار مشخص کنیم؟
تشکر

کارگزاری مفید

سلام
برای محاسبه پیوت هفتگی نیز نیاز است تا یک دوره زمانی بالاتر را چک نمایید.