نگاهی به مفهوم درصد تحقق سود

نگاهی به مفهوم درصد تحقق سود
زمان مطالعه: 4 دقیقه
انتشار ۲۵ مهر ۱۴۰۲
تعداد بازدید: 9465
سطح نیمه حرفه ای

مفهوم «درصد تحقق سود» یکی از موارد مهم برای سرمایه‌گذاران بورسی است. در واقع برای سهامداران همیشه جذاب بوده که در پایان هر دوره مالی میزان ‌سو‌د محقق شده را بدانند. با توجه به اهمیتی که درصدد تحقق سو‌د برای سرمایه‌گذاران بورسی دارد،‌ این مفهوم را ابتدا با تعریفی از «درصد» و سپس با ارائه مثالی ساده تشریح کرده‌ایم.

مفهوم درصد

همان‌طور که می‌دانید مفهوم درصد و استفاده از آن کاربردهای فراوانی دارد. درک درست از این مفهوم، سرمایه‌گذار بورسی را برای تشخیص آن در زمینه‌های گوناگون و چگونگی محاسبه شاخص‌ها و متغیرهای مختلف آماده می‌کند. برای مثال در علم احتمال، مقدار احتمال یا نتایج آن به‌صورت درصد بیان می‌شود. ارائه آمارهای رشد اقتصادی یا کاهش شاخص‌ها با درصد بیان می‌شوند. در زمان حراج فروشگاه‌ها، میزان تخفیف به درصد بیان می‌شود. این قبیل کاربردها باعث شده که اکثر مردم درکی از مفهوم درصد داشته باشند.

در زبان محاوره‌ای وقتی اشاره به قطعیت اتفاقی داریم، از اصطلاح ۱۰۰ درصد استفاده می‌‌کنیم. وقتی به عدم انجام یک اتفاق یقین داریم، احتمال انجام آن اتفاق را با صفر درصد بیان می‌کنیم.

بیشتر بخوانید: سود مرکب چیست و چگونه محاسبه می‌شود؟

مفهوم درصد تحقق سود

حال برای درک مفهوم درصد تحقق سود به این مثال توجه کنید. شرکت الف را در نظر بگیرید. این شرکت در ابتدای سال ۹۴ پیش‌بینی کرده بود که در پایان سال، ۱۰۰ تومان ‌سو‌د به ازای هر سهم به دست آورد. اگر در پایان سال، میزان سو‌د تحقق‌یافته این شرکت به ازای هر سهم، ۸۵ تومان باشد، به این معناست که شرکت الف توانسته ۸۵ درصد ‌سود پیش‌بینی‌شده خود را محقق کند؛ البته همان‌طور که مشخص است، این درصد سو‌د از میزان پیش‌بینی شده و مورد انتظار سهامداران، کمتر است.

درصد تحقق ‌سود یا میزان پوشش سو‌د برای دوره‌های سه‌ماهه، ۶ ماهه، ۹ ماهه و ۱۲ ماهه در گزارش‌های عملکرد فصلی شرکت‌ها ارائه می‌شود. مثلاً اگر در گزارش ۶ ماهه همین شرکت، ۳۸ تومان سو‌د محقق شده باشد، به نسبت پیش‌بینی ‌سو‌د کل سال که ۱۰۰ تومان باید محقق می‌شد، ۳۸ درصد از سو‌د شرکت محقق شده است، بنابراین ‌سو‌د محقق شده شرکت مذکور ۱۲ درصد از پوشش ۵۰ درصد تعیین شده در بازه زمانی ۶ ماه کمتر بوده است.

اهمیت نرخ تحقق سود شرکت‌ها در تصمیمات سرمایه‌گذاری

این مفهوم به صورت عمده، در تحلیل بنیادی سهام شرکت‌های بورسی کاربرد دارد. تحلیل‌گران با مطالعه صورت‌های مالی و گزارش‌های مدیریتی، از وضعیت کلی شرکت مطلع شده و عملکرد مالی آن را می‌سنجند. نقش نرخ تحقق سود شرکت‌ها در تصمیمات سرمایه‌گذاری، آگاهی از میزان پیشرفت شرکت در اهداف مالی خود است. در انتهای یک دوره، هرچه درصد تحقق سو‌د یک شرکت بالاتر باشد، نشان‌دهنده پیش‌بینی دقیق‌تر و عملکرد بهتر آن شرکت خواهد بود. همچنین درصد تحقق سو‌د پایین، نشان‌دهنده وضعیت نامطلوب سو‌دسازی شرکت بوده و می‌تواند در ارزش سهام آن تاثیرگذار باشد.

بیشتر بخوانید: مفهوم سود و جریان نقدی

سوالات متداول

چه عواملی می‌تواند در پایین آمدن این درصد موثر باشد؟

به صورت کلی عوامل مختلفی می‌توانند در میزان نرخ تحقق سود تاثیر داشته باشند. مواردی همچون تغییر در هزینه‌های تولید یا قیمت فروش، تغییر در رفتار مصرف‌کنندگان، وضع قوانین و مقررات جدید و تغییر در فضای رقابتی، از جمله این عوامل به شمار می‌روند.

با چه اقداماتی می‌توان درصد تحقق سود را افزایش داد؟

روش‌ها و عوامل مختلفی برای افزایش نرخ سود شرکت‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. مهم‌ترین اقدام برای افزایش این درصد، بهبود کیفیت محصول و تامین نیاز‌های مصرف‌کنندگان است. همچنین با افزایش میزان فروش، کاهش هزینه‌ها و بهینه کردن فرایند‌های تولیدی و اجرایی، می‌توان در راستای رسیدن به این هدف گام برداشت.

برچسب‌ها:,
Amir dejman کارشناس بازار سرمایه
Subscribe
Notify of
2 دیدگاه
قدیمی ترین
جدیدترین پر بحث ترین
Inline Feedbacks
View all comments

با سلام و سپاس
دوره های زمانی ارائه گزارش توسط شرکتها چگونه تعیین می شود؟ دوره های رایج سه،شش،نه و دوازده ماهه می باشند. آیا می توان این گزارش‌ها را یک ماهه یا پانزده روزه و … ارائه نمود؟

سلام، براساس الزامات سازمان بورس اوراق بهادار به منظور کسب اطلاعات شفاف و به موقع فعالیت‌ها، شرکت‌های بورسی می‌بایست صورت‌های مالی خود را همراه با جزئیات اطلاعات در بازه‌های زمانی ۳ ماهه منتشر کنند. بر این اساس گزارشی تحت عنوان صورت‌های مالی میان‌ دوره‌ای 3، 6 و 9 ماهه توسط شرکت‌ها منتشر می‌شود.
همچنین امکان بررسی گزارش‌های ماهانه در سامانه کدال وجود دارد.