الگوهای کلاسیک بازگشتی در تحلیل تکنیکال

زمان مطالعه: 7 دقیقه
انتشار ۲۲ مهر ۱۳۹۹
تعداد بازدید: 13117
سطح نیمه حرفه ای

الگوهای کلاسیک شکل پیشرفته خطوط روند و کانال‌ها هستند. این الگوها با کمک پیوت ها شکل می‌گیرند. در مبحث روند و کانال‌ها توضیح دادیم که یک روند تا ابد پایدار نخواهد ماند و سهم پس از دست‌یابی به هدف قیمتی خود، مسیرش تغییر خواهد کرد. اشکالی که در انتهای روند تشکیل می‌شوند، الگوهایی را می‌سازند که با کمک آن‌ها می‌توان استراتژی معاملاتی بهتری داشت. الگوهای کلاسیک در تحلیل تکنیکال به دو دسته بازگشتی و ادامه دهنده تقسیم می‌شوند که از جمله الگوهای ادامه دهنده می‌توان به الگو پرچم اشاره کرد. در این مطلب قصد داریم الگوهای بازگشتی را شرح دهیم. از انواع الگوهای بازگشتی که در اینجا به آن خواهیم پرداخت، الگوی سروشانه، الگوی کف یا سقف دوقلو، الگوی کف یا سقف سه قلو و الگوی کنج هستند.

الگوی کلاسیک بازگشتی سر و شانه

الگوی سر و شانه به عنوان یکی از الگوهای کلاسیک بازگشتی، در انتهای روند شکل می‌گیرد و موجب برگشت روند می‌شود. این الگو سه سقف دارد. الگوی سروشانه همان‌طور که از نامش پیداست، دارای دو شانه چپ و راست و یک سر است.

این الگو زمانی تشکیل می‌شود که در یک روند صعودی، قیمت نتواند سقف بالاتری از سقف قبلی بسازد. خطی که دو دره پایینی روند را به یکدیگر متصل می‌کند، خط گردن نام دارد. در این الگو پس از اینکه قیمت خط گردن را شکست، با پولبک به آن ریزش قیمت آغاز می‌شود. بهتر است شیب الگوی سروشانه سقف کمی صعودی باشد و با شکست خط گردن اقدام به معامله کنید.

 الگوی بازگشتی سر و شانه سقف

 استراتژی الگوی بازگشتی سروشانه سقف

در یک روند نزولی الگوی سر و شانه معکوس با سه دره تشکیل می‌شود و موجب برگشت روند خواهد شد. در الگوی سر و شانه کف بهتر است شیب خط گردن مایل به نزولی باشد.

ساختار سروشانه کف

ساختار الگوی بازگشتی سروشانه کف

در این الگو، در زمان شکست خط گردن یا پس از پولبک به خط گردن، اقدام به خرید سهم می‌کنیم. 

حد ضرر را زیر دره چپ می‌گذاریم تا در صورت نقض الگو با کمترین زیان از معامله خارج شویم. ‌حد سود به اندازه ارتفاع سر تا خط گردن، از خط گردن در نظر گرفته می‌شود. 

حد سو و حد ضرر در الگوی بازگشتی سروشانه کف

حد سو و حد ضرر در الگوی سروشانه کف

الگوی سروشانه سقف در بازار ایران برای خروج از سهم است و در بازار آتی و فارکس برای باز کردن پوزیشن فروش مورد استفاده قرار می‌گیرد. 

حد سود و حد ضرر در الگوی سروشانه سقف

حد سود و حد ضرر در الگوی سروشانه سقف

اگر قیمت حد ضرر الگو را بزند و به سمت سر برود، با شکست مقاومت می‌تواند به مسیر ادامه دهد اما اگر قیمت در زمان پولبک به اطراف خط گردن چرخش کند و مسیرش را انتخاب نکند، الگو نقض می‌شود.

الگوی کلاسیک بازگشتی سقف دوقلو

الگوی سقف دوقلو به عنوان یکی از الگوهای کلاسیک بازگشتی، در انتهای روند صعودی تشکیل می‌شود. این الگو زمانی تشکیل می‌شود که روند صعودی دیگر قادر به ساخت سقف بالاتر از سقف قبلی خود نیست. پس از اینکه معامله‌گران می‌بینند برای بار دوم قیمت نتوانسته سقف قبلی را بشکند، از بازار خارج می‌شوند. خطی که از آخرین کف بازار می‌گذرد، خط گردن نام دارد. 

ساختار الگوی سقف دوقلو یا الگوی دو سقف یا M

ساختار الگوی بازگشتی سقف دوقلو یا الگوی دو سقف یا M

معامله‌گران با شکست خط گردن و شروع به ریزش روند، معاملات خرید خود را با فروش سهم به پایان می‌برند. در بازار سهام ایران از الگوی دو سقف به منظور خروج از بازار استفاده می‌شود، اما در بازارهای آتی و فارکس، می‌توان برای باز کردن پوزیشن فروش از آن استفاده کرد. 

به این صورت که پس از تشکیل دو سقف و شکست خط گردن، با ورود به موقعیت فروش، حد ضرر را کمی بالاتر از دو سقف و حد سود را به اندازه ارتفاع سقف الگو تا خط گردن قرار می‌دهیم. البته شکست خط گردن در بیشتر مواقع با پولبک به آن همراه می‌شود.

استراتژی فروش در الگوی دو سقف

استراتژی فروش در الگوی دو سقف

نقض الگوی دو سقف زمانی اتفاق می‌افتد که پس از تشکیل سقف دوم، قیمت با قدرت خط گردن را نشکند یا با تعداد کندل بیشتری ریزش کند. در این صورت ممکن است که الگو ریزش نکرده و برای ساخت سقف سوم افزایش ‌یابد و با شکست سقف قبلی به روند صعودی خود ادامه ‌دهد. به همین دلیل پیش‌تر گفتیم که حد ضرر را کمی بالاتر از دو سقف قرار دهیم تا در صورت نقض الگو با کمترین ضرر از معامله خارج شویم.

الگوی کلاسیک بازگشتی کف دوقلو

الگوی کف دوقلو به عنوان یکی از الگوهای کلاسیک بازگشتی، در انتهای روند نزولی تشکیل می‌شود و از پایان روند نزولی خبر می‌دهد. این الگو زمانی تشکیل می‌شود که قیمت توانایی شکست کف قبلی را ندارد و فروشندگان تسلط خود را در بازار از دست می‌دهند و خریداران جدید وارد بازار می‌شوند. 

خطی که از آخرین سقف می‌گذرد، خط گردن نام دارد. ممکن است قیمت در زمان صعود بار دیگر خط گردن را لمس کند و پس از آن به روند خود ادامه دهد. 

ساختار الگوی کف دوقلو یا دو کف یا W

ساختار الگوی بازگشتی کف دوقلو یا دو کف یا W

در زمان تشکیل الگوی دو کف، مانند سقف دوقلو باید منتظر شکست خط گردن باشیم. پس از شکست خط گردن یا پولبک به آن، می‌توان اقدام به خرید سهم کرد. در این حالت بهتر است حد ضرر را کمی پایین‌تر از دو کف قرار دهیم تا در صورت نقض الگو و ادامه ریزش با کمترین ضرر از بازار خارج شویم. 

حد سود را به اندازه ارتفاع دو کف تا خط گردن قرار می‌دهیم. هر چند بهتر است قبل از رسیدن به این تارگت، از بازار خارج شد و کمی پایین‌تر از تارگت اقدام به فروش سهم کرد. این اولین حد سود پس از مشاهده الگو است. حد سود در پله‌های بعدی با ابزار روند یا چنگال بهتر به دست می‌آید. 

استراتژی خرید در الگوی دو کف

استراتژی خرید در الگوی دو کف

الگوی سقف یا کف سه قلو

در الگوی کف یا سقف دوقلو به عنوان یکی از الگوهای کلاسیک بازگشتی، اگر به جای دو کف یا دو سقف، سه کف یا سه سقف تشکیل شود، الگو تغییر نام می‌دهد. در الگوی سه سقف یا سه کف، اعتبار الگو بیشتر است. زیرا سقف مقاومت و کف حمایت بیش از دو بار آزموده شده و الگوی برای برگشت روند اعتبار بیشتری دارد.

ساختار سه سقف و سه کف

ساختار سه سقف و سه کف

ساختار الگوهای سه سقف و سه کف

الگوی کنج

الگوی دره یا کنج به عنوان یکی از الگوهای کلاسیک بازگشتی از نوع الگوهای مثلث است. با این تفاوت که در الگوی مثلث دو خط حمایت و مقاومت در خلاف جهت یکدیگر حرکت می‌کنند، اما در الگوی کنج دو خط بالا و پایین الگو هم جهت هستند. این الگو از نوع برگشتی است و در انتهای روند ظاهر می‌شود. 

اگر الگوی کنج در روند صعودی ظاهر شود، خود الگو به صورت صعودی است و مانند روند صعودی دره و قله‌های بالاتر تشکیل می‌دهد؛ اما روند افزایش قله‌ها از روند افزایش دره‌‌ها کم شیب‌تر است. 

برای معامله در این الگو، از زمانی که الگو شکسته می‌شود و سهم شروع به ریزش می‌کند، حد سود به اندازه قاعده الگوی کنج است. همچنین حد ضرر بالاتر از آخرین قله قرار می‌گیرد. معامله با این الگو در بازارهای آتی و فارکس انجام می‌شود. 

ساختار الگوی کنج در روند صعودی و حد سود برای معامله با این الگو

ساختار الگوی بازگشتی کنج در روند صعودی و حد سود برای معامله با این الگو

اگر الگوی کنج در روند نزولی تشکیل شود، خود الگو به صورت نزولی است و مانند روند نزولی، کف و سقف‌های بالاتری تشکیل می‌دهد؛ اما شیب نزولی دره‌ها کندتر از شیب نزول قله‌ها است. از زمانی که الگو شکسته می‌شود، حد سود به اندازه قاعده الگو است. همچنین حد ضرر زیر آخرین دره قرار می‌گیرد.

ساختار الگوی کنج در روند نزولی و حد سود برای ترید با این الگو

ساختار الگوی کنج در روند نزولی و حد سود برای ترید با این الگو

نوع دیگری از الگوی کنج وجود دارد که برای استراحت قیمت و ادامه روند به کار می‌رود. این الگو در روند صعودی، به صورت نزولی و در روند نزولی به صورت صعودی ظاهر می‌شود. 

استراحت قیمت و ادامه روند

سوالات متداول

الگوهای کلاسیک چیست و چگونه شکل می‌گیرد؟

الگوهای کلاسیک شکل پیشرفته خطوط روند و کانال‌ها هستند. این الگوها با کمک پیوت‌ها شکل می‌گیرند.

الگوی بازگشتی سر و شانه چه ویژگی‌هایی دارد؟

الگوی سر و شانه به عنوان یک الگوهای کلاسیک بازگشتی، در انتهای روند شکل می‌گیرد و موجب برگشت روند می‌شود. این الگو سه سقف دارد. الگوی سروشانه همان‌طور که از نامش پیداست، دارای دو شانه چپ و راست و یک سر است.

الگوی بازگشتی سقف دوقلو چه زمانی تشکیل می‌شود؟

این الگو زمانی تشکیل می‌شود که روند صعودی دیگر قادر به ساخت سقف بالاتر از سقف قبلی خود نیست.

الگوی مثلث چه تفاوتی با الگوی کنج دارد؟

در الگوی مثلث دو خط حمایت و مقاومت در خلاف جهت یکدیگر حرکت می‌کنند، اما در الگوی کنج دو خط بالا و پایین الگو هم جهت هستند.

محمد رزاقی کارشناس بازار سرمایه
guest
4 دیدگاه
قدیمی ترین
جدیدترین پر بحث ترین
Inline Feedbacks
View all comments
حسن

عالی بود

کارگزاری مفید

با سلام.
رضایت شما مایه قوت قلب ماست. با تشکر از حسن توجه شما

سمیرا

عالی بود ممنون

کارگزاری مفید

با سلام.
از همراهی با شما مفتخریم و از لطف شما کمال تشکر را داریم.