پیگیری سهام عدالت متوفیان

پیگیری سهام عدالت متوفیان
زمان مطالعه: 7 دقیقه
انتشار ۷ بهمن ۱۴۰۲
تعداد بازدید: 56830
سطح مبتدی

وراث پس از اطمینان از وضعیت سهام عدالت شخص متوفی و انجام مراحل مربوط به انحصار وراثت سهام وی، امکان ورود به فرآیند دریافت دارایی متوفی را خواهند داشت. در ادامه نحوه پیگیری تشکیل پرونده انحصار وراثت و اقدامات لازم برای دریافت سهام عدالت شخص متوفی را شرح می‌دهیم.

اقدامات متقاضی (وراث)

پس از آغاز آزادسازی سهام عدالت در ابتدای سال ۱۳۹۹، امکان انتخاب روش مستقیم یا غیرمستقیم دریافت آن برای افراد فراهم شد. در صورتی که روش دریافت سهام عدالت شخص متوفی به صورت غیرمستقیم و تاریخ فوت وی، پیش از ۱۳۹۹/۰۵/۰۱ باشد (در حال حاضر، امکان پذیرش وراثی که تاریخ فوت متوفی آنان بعد از ۱۳۹۹/۰۵/۰۱ باشد، وجود ندارد)، لازم است مراحل زیر انجام شود:

۱- در ابتدا متقاضی (یکی از وراث) باید به درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه مراجعه کند. سپس با وارد کردن کد ملی و تاریخ تولد در پنجره «امور سهام عدالت متوفیان» و بخش «استعلام نوبت تشکیل پرونده»، از این موضوع که آیا زمان تشکیل پرونده متوفی فرا رسیده است یا خیر اطمینان پیدا کند. چنانچه زمان تقسیم نرسیده باشد، متقاضیان باید منتظر نوبت تشکیل پرونده خود باشند.

بخش «امور سهام عدالت متوفی» در سامانه ذی‌نفعان

مطالعه بیشتر: انتقال سهام قهری

۲- یک نفر از وراث به همراه مدارک لازم، به شعب منتخب کارگزاری مفید یا شعب بانک‌های منتخب (بانک‌های ملی، ملت، تجارت و پارسیان) مراجعه کند.

نکته: برای انجام فرآیند انحصار وراثت سهام عدالت، سجامی بودن فرد مراجعه‌کننده الزامی است.

در صورتی که سجامی نیستید، می‌توانید با کلیک بر روی لینک زیر، به صورت رایگان در سجام ثبت نام کنید.

استعلام وضعیت پرونده سهام عدالت متوفی

پس از مراجعه به شعب منتخب کارگزاری مفید یا سایر مراکز ذکرشده و انجام اقدامات لازم مربوط به انحصار وراثت سهام عدالت، می‌توانید روند پیگیری امور را از طریق سامانه ذینفعان بررسی کنید. برای این کار، ابتدا وارد درگاه یکپارچه ذینفعان شوید و گزینه «امور سهام عدالت متوفی» را انتخاب کنید. سپس مطابق تصویر زیر، اطلاعات پرونده خود را در بخش «استعلام وضعیت پرونده» مشاهده خواهید کرد.

استعلام وضعیت پرونده سهام عدالت متوفی

مدارک لازم

۱- کارت ملی و صفحه اول شناسنامه متوفی. (در صورتی که متوفی شناسنامه و یا کارت ملی ندشته باشد، ارائه گواهی فوت یا کپی برابر اصل گواهی فوت نیز به عنوان جایگزین کارت ملی و شناسنامه قابل قبول خواهد بود.)

۲- ‌اصل یا کپی برابر با اصل کارت ملی و صفحه اول شناسنامه تمامی وراث تعیین شده در گواهی حصر وراثت. (رسید متقاضی کارت ملی یا گواهی شماره ملی دارای مهر سازمان ثبت احوال، به عنوان جایگزین کارت ملی قابل قبول است)

۳- در صورتی که شرایط زیر برقرار باشد، ارائه تمامی صفحات شناسنامه متوفی و وراث الزامی است :

  • الف) مادر فرد متوفی جزو وراث باشد.
  • ب) فرد متوفی یا وراث، نام یا نام خانوادگی خود را تغییر داده باشند.
  • ج) در صورتی که فرد متوفی، تعدد زوجین داشتند.

۴- ‌اصل یا کپی برابر با اصل گواهی حصر وراثت متوفی. ( لازم به ذکر است در صورتی که مادر در عداد وراث باشــد، با توجه به بند ب ماده 892 قانون مدنی جهت کنترل حاجب، صفحات شناسنامه مربوط به تعداد فرزندان پدر و مادر متوفی نیز الزامی است.)

۵- در صورتی که متوفی دارای وصیت‌نامه رسمی باشد که در گواهی حصر وراثت نیز به آن اشاره شده است، اصل یا کپی برابر با اصل وصیت‌نامه نیز ضروری است.

۶- ارائه اصل یا کپی برابر با اصل گواهی پرداخت مالیات بر ارث مندرج بر سهام عدالت ضروری است. چرا که مطابق تبصره سه ماده دو آیین‌نامه اجرایی آزادسازی سهام عدالت، تقسیم سهام عدالت متوفیانی که تاریخ فوت آن‌ها بعد از تاریخ ۱۳۹۹/۰۵/۰۱ باشد، منوط به پرداخت مالیات بر ارث است.

برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با نحوه دریافت سهام عدالت فرد متوفی، با پشتیبانی کارگزاری مفید با شماره ۸۷۰۰-۰۲۱ تماس حاصل بفرمایید.

مشاهده سهام عدالت پس از اتمام فرایند انحصار وراثت

پس از تکمیل مراحل مربوط به انحصار وراثت سهام عدالت متوفی و تخصیص آن، وراث می‌توانند دارایی خود را در سامانه ذینفعان مشاهده کنند. به این نکته توجه داشته باشید که در حال حاضر، فرایند انحصار وراثت سهام عدالت آن دسته از متوفیانی که روش غیرمستقیم را انتخاب کرده بودند، در حال انجام است.

بنابراین در صورتی که وراث نیز قبلا روش غیرمستقیم را انتخاب کرده باشند، این دارایی به نماد سهام عدالت استانی آن‌ها اضافه خواهد شد. همچنین اگر مدیریت سهام عدالت آن‌ها مستقیم باشد، سهام عدالت متوفی در قالب نماد صندوق استانی و به صورت جداگانه به سبد دارایی آن‌ها اضافه خواهد شد.

برای مشاهده سهام عدالت، ابتدا وارد درگاه یکپارچه ذینفعان شوید. سپس به پنجره «دارا» مراجعه و گزینه «گزارش سبد دارایی» را انتخاب کنید. همانطور که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید، تمام دارایی‌های تحت مالکیت شما در این بخش به نمایش در می‌آید.

نکته: پس از اضافه‌شدن نماد مربوط به سهام عدالت در بخش دارا، سهامدار باید از طریق کارگزاری خود، برای این نماد درخواست تغییر کارگزار ناظر ثبت کند.

نکته: لازم به ذکر است که پس از طی‌کردن فرایند انحصار وراثت، تنها ۶۰ درصد از سهام عدالت فرد متوفی در سامانه ذینفعان وراث نمایش داده شده و قابل معامله خواهد بود. (در صورتی که نماد مربوط به سهام عدالت استانی در وضعیت مجاز باشد، افراد می‌توانند دارایی خود را به فروش برسانند.)

نکته: افرادی که پروسه تقسیم سهام عدالت متوفی خود را تا تاریخ ۱۷ اسفند ۱۴۰۲ انجام داده بودند. سود سهام عدالت سال ۱۴۰۲ برای آن‌ها واریز شده است. در خصوص افرادی که بعد از این تاریخ اقدام کرده‌اند، اطلاعیه‌ای مبنی بر تاریخ پرداخت سود سهام عدالت متوفی اعلام نشده است.

مشاهده سهام عدالت پس از انحصار وراثت

مطالعه بیشتر: هر آنچه که لازم است درباره سهام عدالت بدانید!

فرایند کلی انحصار وراثت دارایی‌های متوفی در کارگزاری مفید

به صورت کلی، این امکان وجود دارد که فرد متوفی به غیر از سهام عدالت، دارایی‌هایی نظیر اوراق بهادار، وجه نقد یا ترکیبی از همه موارد را تحت نظارت کارگزاری مفید داشته باشد. با توجه به نوع دارایی، فرایند دریافت و تقسیم آن در میان وراث متفاوت خواهد بود. اگر شخص متوفی اوراق بهادار در پرتفوی خود داشته باشد، نیاز است که وکیل وراث که دارای وکالت رسمی از همه وراث است، به همراه مدارک لازم به دفاتر پیشخوان دولت مراجعه کند.

همچنین در حالتی که شخص متوفی، وجه نقد در حساب کارگزاری مفید داشته باشد، ضروری است که یکی از وراث با همراه داشتن مدارک مورد نیاز، به دفاتر پیشخوان منتخب یا دفاتر قضایی منتخب مراجعه کند. لازم به ذکر است که فرایند دریافت وجه نقد مربوط به واحدهای صندوق‌های سرمایه‌گذاری نیز به همین ترتیب است.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در رابطه با جزئیات و مراحل دریافت دارایی‌های فرد متوفی، می‌توانید مطلب «نحوه انحصار وراثت در بازار سرمایه و کارگزاری مفید» را مطالعه کنید.

بیشتر بخوانید: صندوق بخشی خودرویی

سوالات متداول

به صورت کلی برای انحصار‌ وراثت سهام عدالت فرد متوفی چه اقداماتی نیاز است؟

در گام اول، نیاز است که به درگاه یک‌پارچه ذی‌نفعان بازار سرمایه مراجعه کنید و از بخش «امور سهام عدالت متوفی»، استعلام پرونده شخص متوفی را بگیرید. در صورتی که زمان تشکیل پرونده فرا رسیده باشد، کافیست یکی از وراث با در دست داشتن مدارک لازم، به شعب منتخب کارگزاری مفید یا شعب بانک‌های منتخب (بانک‌های ملی، ملت، تجارت و پارسیان) مراجعه کند.

در صورت عدم تشکیل پرونده، همچنان امکان مراجعه حضوری برای تسریع فرآیند دریافت سهام عدالت وجود دارد؟

خیر. اگر هنوز زمان تشکیل پرونده فرا نرسیده باشد، باید در انتظار طی مراحل قانونی ماند. مراجعه به شعب منتخب کارگزاری مفید یا شعب بانک‌های منتخب، تنها پس از اطمینان از تشکیل پرونده موثر خواهد بود.

برای تقسیم سهام‌ عدالت‌ فرد متوفی، ارائه چه مدارکی مورد نیاز است؟

کارت ملی و صفحه اول شناسنامه متوفی.
اصل یا کپی برابر با اصل کارت ملی و صفحه اول شناسنامه تمامی وراث تعیینی در گواهی حصر وراثت.
اصل یا کپی برابر با اصل گواهی حصر وراثت متوفی.
اصل یا کپی برابر با اصل وصیت‌نامه فرد متوفی در صورت وجود.
اصل یا کپی برابر با اصل گواهی پرداخت مالیات بر ارث مندرج بر سهام عدالت.

مهران شجاعی کارشناس بازار سرمایه
guest
380 دیدگاه
قدیمی ترین
جدیدترین پر بحث ترین
Inline Feedbacks
View all comments
ف حیدری

باتشکر از راهنمایی هاتون

کارگزاری مفید

سلام
از اینکه همراه ما هستید، متشکریم.

عمار رسولی زاده

با سلام
ببخشید گفتم برای انتقال سهام متوفی به قسمت میز خدمت میرم قسمت انتقال دارایی متوفی نیس چیکار کنم

کارگزاری مفید

سلام
برای پیگیری سهام عدالت متوفی یکی از وراث باید وارد سامانه ذینفعان شده و در بخش “امور سهام عدالت متوفی” در قسمت “استعلام نوبت تشکیل پرونده” وضعیت دارایی سهام عدالت متوفی را مشاهده کند. در صورتی که متوفی دارایی داشته باشد در این قسمت به وراث اعلام می‌شود که نوبت رسیدگی به پرونده ایشان رسیده است یا خیر.

بافتنی

سلام اگر پیام صفحه این باشه که فرد مورد نظر سهم ندارد باید چکار کنیم؟

کارگزاری مفید

سلام.
در این صورت متوفی دارای سهام عدالت نمی‌باشد.
در صورتی که از داشتن سهام عدالت ایشان اطمینان دارید، با پشتیبانی سهام عدالت به شماره ۱۵۶۹ تماس حاصل کنید.

ساداتی

سلام منم همین مشکل دارم مادرم برگه سهام داره یک بار هم سود دریافت کرد بعد که فوت شده الان بهمون میگن سهام به اسم مادرت نیست چطور امکان داره؟؟چه جوری پیگیر باشم

کارگزاری مفید

برای پیگیری این مشکل با شماره ۱۵۶۹ تماس حاصل نمایید.

آرش قره گوزلو

با سلام کارشناس مفید / میخواستم سهام عدالت یکی از متوفیان را از طریق کارگزاری مفید انتقال بدم اما نمیدونیم که سهامم عدالتش مستقیم هست یا غیر مستقیم / از طریق سامانه سهام عدالت هم اگه بخواهیم استعلام بگیرم باید موبایل بنام فرد که متوفی شده باشه که این امکان برا استعلام وجود نداره / لطفا راهنمائی کنید

کارگزاری مفید

سلام
در صورتی که فرد قبل از تاریخ ۱۳۹۹/۰۵/۰۱ و سهام عدالت‌شان غیر مستقیم باشد، نیاز است تا با ورود به سایت ذینفعان بخش امور سهام عدالت متوفی قسمت استعلام نوبت تشکیل پرونده، با وارد نمودن کدملی و تاریخ تولد متوفی نسبت به اطلاع از دارایی های متوفی مطلع شوید، بنابراین درصورتی‌که ورثه از دارایی های متوفی و روش سهام عدالت مطلع نباشند می توانند از این طریق مطلع شده و نسبت به تشکیل پرونده (تقسیم سهام عدالت) اقدام کنند.
در صورتی که این امکان وجود ندارد لطفا با پشتیبانی ذینفعان (۱۵۶۹) تماس بگیرید.

Last edited 4 ماه قبل by پگاه اعتماد مقدم
جمشید توسلی

سلام . ضمن تشکر . وراث متوفیانی که سهام عدالت انان در سامانه بصورت ((مستقیم ))ذکر شده و نوبت تشکیل پرونده ی آنان 20آذرماه قید شده باید چیکار کنند ؟ سپاسگزارم

کارگزاری مفید

سلام، یکی از وراث با مدارک ذکر شده به یکی از شعب کارگزاری مراجعه داشته باشند.

مریم شادمان حجتی

پدرم سال 98 فوت شده تشکیل پرونده دادیم ولی هیچی ننوشته استعلام وضعیت پرونده هیچی نیست نام پدرم علی اکبرشادمان حجتی درگاه ذینفعان رفتم استعلام پیگیری وضعیت پرونده هیچی داخلش نیست چرا؟؟؟؟

کارگزاری مفید

سلام.
در این خصوص لطفا با شماره ۱۵۶۹ تماس بگیرید.

صبا

اگر متوفی کد ملی نداشته باشد چه باید کرد ؟

کارگزاری مفید

سلام.
در این صورت پذیرش گواهی فوت به عنوان آخرین مدرک صادره از سازمان ثبت احوال قابل قبول است.

حسین

سلام وقت بخیر ببخشید خواهر بنده فوت شده و شناسنامش نداریم فقط کارت ملی و فوتنامه داریم و دفتر خدمات قضایی میگن حتما شناسنامه میخواهد راهنمایی میکنید لطفاً

کارگزاری مفید

سلام
برای تقسیم سهام عدالت متوفی، نیاز به ارائه شناسنامه و کارت ملی متوفی است ولی در موارد خاص که شناسنامه و کارت ملی متوفی مفقود شده و یا به عللی‌ در دسترس نیست پذیرش گواهی فوت به عنوان آخرین مدرک صادره شده از سمت سازمان ثبت احوال کافی است.

کیمیا

سلام پن پدرم سل۸۵ فوت شدن ولی سهام داشته بعد ما به دافتر پیسخان مراجعه میکنیم میگن اسمی از پدرم نیست حلا باید چکار کنی

کارگزاری مفید

سلام.
برای بررسی این موضوع یکی از وراث باید وارد سامانه ذینفعان شده و در بخش “امور سهام عدالت متوفی” در قسمت “استعلام نوبت تشکیل پرونده” وضعیت دارایی سهام عدالت متوفی را مشاهده کند. در صورتی که متوفی دارایی داشته باشد در این قسمت به وراث اعلام می‌شود که نوبت رسیدگی به پرونده ایشان رسیده است یا خیر؟

مهیار

سلام وقت بخیر برادر من فوت کرده زتش بابت سهام عدالت سهم خودشو بچه هاشو گرفته ولی سهم پدر مادرمون ندادن بهش الان مدارک دسته اونه ایا برم پیگیری کنم میتونم با کپی سهم پدر مادرمون براشون بگیرم

کارگزاری مفید

سلام
مدارک مورد نیاز برای پیگیری تقسیم سهام عدالت فرد متوفی شامل تصویر اصل و یا کپی (نیاز به داشتن مهر کپی برابر اصل است.) شناسنامه و کارت ملی تمامی وراث، تصویر کارت ملی و صفحه اول شناسنامه فرد متوفی و در صورت مفقود شدن و یا در دسترس نبود گواهی فوت به عنوان آخرین مدرک صادر شده از ثبت احوال قابل قبول است، تصویر اصل و یا کپی گواهی حصر وراثت، در صورت داشتن وصیت نامه رسمی نیاز است اصل و یا کپی برابر با اصل طبق گواهی حصر وراثت وجود داشته باشد و … نیاز است.

ف.ف

سلام خسته نباشید
پدر من سال ۸۹ فوت شدند و درآن زمان پدربزرگ و مادربزرگم زنده بودند، و درحال حاضر فوت شدند،و اسمشون در گواهی حصر وراثت پدرم هست، الان من باید شناسنامه عمه ها و عمو خودمم بارگزاری کنم ؟؟یعنی اونها از سهام عدالت ارث میبرن؟

کارگزاری مفید

سلام
ابتدا برای سهامدار سهام عدالت، مدارک تمامی وراث شامل وراث فوت شده را باید به همراه داشته باشید، پس از تقسیم سهام عدالت برای تمامی وراث، وراثِ وراث فوت شده به شعب کارگزاری مفید با مدارک گفته شده مراجعه نمایند تا سهام عدالت وارث مذکور به ایشان تعلق گیرد. در زمان مراجعه وراث برای دارنده سهام عدالت فوت شده، مدارک وراث وراث فوت شده را نیز به همراه داشته باشند تا فرآیند به طور همزمان صورت گیرد. مراحل انجام انحصار وراثت حداقل ۳ ماه است.
مدارک مورد نیاز برای پیگیری تقسیم سهام عدالت فرد متوفی شامل تصویر اصل و یا کپی (نیاز به داشتن مهر کپی برابر اصل است.) شناسنامه و کارت ملی تمامی وراث، تصویر کارت ملی و صفحه اول شناسنامه فرد متوفی و در صورت مفقود شدن و یا در دسترس نبود گواهی فوت به عنوان آخرین مدرک صادر شده از ثبت احوال قابل قبول است، تصویر اصل و یا کپی گواهی حصر وراثت، در صورت داشتن وصیت نامه رسمی نیاز است اصل و یا کپی برابر با اصل طبق گواهی حصر وراثت وجود داشته باشد و … نیاز است.

خسروی

سلام
گفتین “در صورتی که روش دریافت سهام عدالت شخص متوفی به صورت غیرمستقیم و تاریخ فوت وی، پیش از ۱۳۹۹/۰۵/۰۱ باشد،”
حالا اگر روش انتخابی مستقیم و تاریخ فوت در سال 1402 باشد. باید چه مراحلی طی شود؟
ممنون

کارگزاری مفید

سلام
در حال حاضر امکان تقسیم سهام عدالت متوفی، در صورتی که سهام عدالت شخص متوفی به صورت غیرمستقیم و تاریخ فوت وی، پیش از ۱۳۹۹/۰۵/۰۱ باشد، وجود دارد.
لطفا منتظر اطلاع رسانی در خصوص تقسیم سهام عدالت مستقیم برای فرد متوفی بمانید.

Saba

سلام تاریخ تولد متوفی۱۲۹۶هست ولی تو سیستم تعریف نشده!الان تکلیف چیه!؟

کارگزاری مفید

سلام
لطفا در این خصوص با شماره ۱۵۶۹ داخلی ۱ در ارتباط باشید.

آرمین

با سلام، در صورتیکه متوفی روش مستقیم را انتخاب کرده باشد به چه صورت اقدام باید کرد؟

کارگزاری مفید

سلام
در حال حاضر امکان تقسیم سهام عدالت متوفی، در صورتی که سهام عدالت شخص متوفی به صورت غیرمستقیم و تاریخ فوت وی، پیش از ۱۳۹۹/۰۵/۰۱ باشد، وجود دارد.
لطفا منتظر اطلاع رسانی در خصوص تقسیم سهام عدالت مستقیم برای فرد متوفی بمانید.

شیخ

لطفا دفاتر کارگزاری مفید را اعلام فرمایید

کارگزاری مفید

سلام
آدرس شعب کارگزاری مفید را می‌توانید از سایت کارگزاری بررسی نمایید.
شما می‌بایست قبل از مراجعه به شعب منتخب کارگزاری مفید به سامانه ذینفعان مراجعه نموده و در قسمت استعلام نوبت تشکیل پرونده با وارد کردن کدملی، تاریخ تولد و فوت متوفی نسبت به این موضوع که آیا زمان تشکیل پرونده فرارسیده است یا خیر، اطلاع حاصل نمایید و در صورت تایید زمان تشکیل پرونده میتوانید به شعب منتخب کارگزاری مراجعه داشته باشید.
همچنین می‌توانید جهت بررسی وضعیت پرونده‌ای که تشکیل داده‌اید از بخش”استعلام وضعیت پرونده” بررسی لازم را انجام دهید.

علی

سلام من کد بورسی دارم و در کارگزاری مفید فعال هستم اما وقتی میخوام وارد درگاه یکپارچه ذینفعان بشم نمیشه و برای ثبت نام من را وارد سامانه سجام میکنه که قبلا ثبت نام کردم

کارگزاری مفید

سلام
در صورتی که ثبت‌نام شما در سایت سجام تکمیل نشده باشد، نیاز است تا ثبت‌نام خود را تکمیل و مجدد وارد سایت ذینفعان شوید.
اگر ثبت‌نام شما تکمیل است و مجدد این مراحل طی می‌شود، لطفا با پشتیبانی ذینفعان بازار سرمایه با شماره ۱۵۶۹ در ارتباط باشید.

امیر

سلام.
در مرحله استعلام نوبت تشکیل پرونده پیامی ظاهر میشود :
در حال حاضر امکان تشکیل پرونده متوفی وجود ندارد لطفا منتظر اطلاع رسانی شرکت سپرده گذاری باشید.
تکلیف چیست ؟

کارگزاری مفید

سلام
بعد از وارد کردن کد ملی در سایت ذینفعان، لطفا منتظر اعلام تاریخ و زمان برای تشکیل پرونده متوفی بمانید.

طاها

سوال منم هست .یعنی چی ؟ منتظر چی باید باشیم؟

کارگزاری مفید

سلام
در این خصوص لطفا با پشتیبانی سایت ذینفعان با شماره ۱۵۶۹ داخلی ۱ در ارتباط باشید.