هر آنچه که لازم است درباره سهام عدالت بدانید!

هر آنچه که لازم است درباره سهام عدالت بدانید!
زمان مطالعه: 8 دقیقه
انتشار ۲۷ خرداد ۱۴۰۳
تعداد بازدید: 122567
سطح مبتدی

از ابتدای سال ۱۳۹۹ امکان آزادسازی سهام عدالت به دارندگان این سهام داده شد و در همان سال، پس از مدت کوتاهی امکان فروش سهام عدالت به‌صورت مستقیم لغو شد. در این مطلب قصد داریم تا با معرفی کامل سهام عدالت و بیان روش‌های فروش این نوع از سهام، به سوالات شما‌ پاسخ دهیم. 

سهام عدالت چیست؟

در اواسط دهه ۱۳۸۰ دولت مقداری از سهام خود را در برخی از شرکت‌های بورسی، در میان مردم توزیع کرد. به سهامی‌ که از این طریق در میان مردم تقسیم شد «سهام عدالت» و به بیش از ۴۹ میلیون نفری که از این طریق سهامدار این شرکت‌ها شدند «سهامداران سهام‌‌ عدالت‌‌» گفته می‌شود.

نحوه فروش سهام‌ عدالت

هم‌اکنون دو روش برای مدیریت سهام‌ عدالت وجود دارد:

۱) مدیریت به «روش مستقیم» که در آن سهامداران می‌توانند به صورت شخصی اقدام به فروش دارایی سهام‌ عدالت‌ خود کنند. (با توجه به دستورالعمل‌های ابلاغ شده به کارگزاری‌ها، در حال حاضر امکان فروش سهام عدالت به روش مستقیم وجود ندارد)

۲) مدیریت به «روش غیر‌مستقیم» که در آن مدیریت سهام‌ عدالت‌ هر فرد بر عهده شرکت سرمایه‌گذاری مستقر در استان محل زندگی سهامدار است.

در حال حاضر امکان تغییر روش مدیریت سهام عدالت وجود ندارد. اگر روش مدیریت سهام عدالت خود را قبلا تغییر داده باشید، روش مدیریت سهام عدالت شما مستقیم و در غیر این صورت، روش مدیریت سهام عدالت شما به صورت غیرمستقیم است.

نکته: در حال حاضر امکان انتخاب و تغییر روش مدیریت سهام عدالت از طرف سازمان خصوصی‌سازی وجود ندارد.

با توجه به دستورالعمل‌های ابلاغ شده به کارگزاری‌ها، در حال حاضر امکان فروش سهام عدالت به روش مستقیم وجود ندارد.

چطور روش مدیریت سهام عدالت بررسی کنم؟

شما می‌توانید روش مدیریت سهام خود را از طریق سامانه ذینفعان مشاهده کنید. اگر سهام عدالت شما در بخش سهام عدالت سامانه ذینفعان به صورت مجموعه‌ای از سهام شرکت‌های مختلف باشد، روش مدیریت شما به صورت مستقیم است. همچنین اگر این سهام، در قالب نماد سرمایه‌گذاری استانی در بخش سبد دارایی ذینفعان موجود باشد، نشان‌دهنده روش غیر مستقیم است.

نحوه مدیریت سهام عدالت در روش غیر‌مستقیم

اگر روش سهامداری غیر‌مستقیم را انتخاب کرده‌اید، سهام عدالت شما در قالب واحدهای سرمایه‌گذاری در شرکت سرمایه‌گذاری استان‌ شما موجود است. برای دسترسی به واحدهای شرکت سرمایه‌گذاری استانی خود اول از همه باید نماد این شرکت در بازار سرمایه ثبت شده باشد.

در صورتی که نماد مورد نظر ثبت شده است با مراجعه به یکی از سامانه‌های آنلاین کارگزاری مفید مانند ایزی‌تریدر یا مفید آنلاین درخواست تغییر کارگزار ناظر خود را بر روی نماد مورد نظر ثبت کنید تا پس از ۲ روز کاری واحدهای آن را در پرتفوی خود مشاهده کنید. لازم به ذکر است که در صورت ثبت تغییر کارگزار ناظر، تنها ۶۰ درصد سهام عدالت شما به پرتفوی منتقل خواهد شد و در حال حاضر، قابلیت فروش برای ۴۰ درصد مابقی وجود نخواهد داشت.

به عنوان مثال اگر شرکت سرمایه‌گذاری استانی شما مربوط به استان قم است، برای تغییر کارگزار ناظر آن باید مراحل زیر را مطابق شکل طی کنید:

روش سهامداری غیرمستقیم را انتخاب کرده‌ام. برای دسترسی به نماد شرکت سرمایه‌گذاری استانی خود چه کار کنم؟
روش سهامداری غیرمستقیم را انتخاب کرده‌ام. برای دسترسی به نماد شرکت سرمایه‌گذاری استانی خود چه کار کنم؟
روش سهامداری غیرمستقیم را انتخاب کرده‌ام. برای دسترسی به نماد شرکت سرمایه‌گذاری استانی خود چه کار کنم؟

نام نماد وسقم را پس از جست‌وجو و اعمال تغییرکارگزار ناظر باید پس از ۲ روز کاری در پرتفوی خود مشاهده کنید. پس از مشاهده می‌توانید همانند سایر سهام‌های موجود در پرتفوی خود، درخواست فروش کل یا قسمتی از سهام عدالت خود را ارسال کنید. همچنین می‌توانید با خرید سهام وسقم به دارایی خود در این سهام بیفزایید.

نکته: توجه داشته باشید برای فروش سهام عدالت در روش غیرمستقیم نیاز به ثبت نام و دریافت کد معاملاتی دارید.

سود سهام عدالت چه زمانی برای من واریز می‌شود؟

پرداخت سود سهام عدالت از طریق مراجع رسمی انجام می‌شود. بنابراین جهت اطلاع از زمان واریز سود باید منتظر انتشار اخبار رسمی و اطلاع‌رسانی از طریق این مراجع باشید.

چرا سود سهام عدالت واریز نشده یا سود کمی واریز شده است؟

جهت دریافت سود سهام عدالت، باید ثبت نام و احراز هویت سجام شما با موفقیت انجام شده باشد. باید به این نکته توجه داشت که فرایند واریز سود سهام عدالت، از طریق کارگزاری‌ها انجام نمی‌شود. بنابراین برای مشاهده جزئیات پرداخت سود و انجام پیگیری‌های لازم، نیاز است که از طریق پنل سهام عدالت (به آدرس panel.sahamedalat.ir) یا سامانه ذینفعان (به آدرس ddn.csdiran.com) یا پشتیبانی سجام به شماره ۱۵۶۹-۰۲۱ اقدام کنید.

بررسی وضعیت واریز سود سهام عدالت از طریق پنل سهام عدالت

بررسی تاریخچه سود سهام عدالت در درگاه یکپارچه ذی‌نفعان

برای دریافت سهام عدالت متوفیان چه کار باید کرد؟

به منظور تعیین وضعیت و انحصار وراثت سهام عدالت متوفیان لازم است به ۳ نکته زیر توجه داشته باشید:

۱) پیش از هر چیز برای اطمینان از وضعیت سهام‌ عدالت‌ فرد متوفی به درگاه یکپارچه ذی‌نفعان مراجعه کنید. سپس اطلاعات ایشان را در آن وارد کرده و صورت وضعیت دارایی سهام عدالت‌ ایشان را مشاهده کنید. 

۲) برای تقسیم سهام‌ عدالت‌ فرد متوفی، وراث قانونی ایشان و یا وکلای قانونی این افراد باید به یکی از دفاتر پیشخوان خدمات الکترونیک دولت مراجعه نموده و با ارائه مدارک لازم و امضای تقسیم‌نامه سهام‌ عدالت‌ نسبت به انحصار آن اقدام نمایند. لازم به ذکر است که برای انجام این مرحله حضور همه وراث قانونی و یا وکلایشان در دفتر پیشخوان ضروری است.

۳) مدارک لازم برای ارائه به دفتر پیشخوان به منظور تقسیم سهام‌ عدالت‌ فرد متوفی شامل موارد زیر است:

  • کدملی و تاریخ تولد متوفی
  • اصل کارت ملی وراث قانونی
  • اصل گواهی حصر وراثت شخص متوفی
  • شماره شبای بانکی وراث
  • نشانی و کدپستی محل اقامت یکی از وراث

مطالعه بیشتر در رابطه با اقدامات و مراحل لازم برای دریافت سهام عدالت متوفی: پیگیری سهام عدالت متوفی

امکان ثبت نام جدید برای سهام عدالت وجود دارد؟

خیر، در حال حاضر این امکان برای افراد وجود ندارد. در صورتی که فرصت مجددی در رابطه با ثبت نام برای سهام عدالت ایجاد شود، این مورد از طریق مراجع رسمی اطلاع رسانی خواهد شد.

نکات تکمیلی سهام عدالت

مشخصات هویتی من در سامانه سهام عدالت مغایرت دارد. برای اصلاح آن چه کار کنم؟

در صورتی که برخی از مشخصات شما در سامانه سهام عدالت اشتباه ثبت شده است یا اینکه اخیرا تغییر مشخصات داشته‌اید (مانند تغییر نام خانوادگی) و هنوز اطلاعات قبلی‌تان در سامانه نمایش داده می‌شود، برای اصلاح آن می‌بایست به درگاه یکپارچه ذی‌نفعان بازار سرمایه مراجعه و مشخصات خود را در این سامانه ویرایش کنید. لازم به ذکر است برای این که بتوانید از این درگاه استفاده کنید، بایستی احراز هویت سجام را انجام داده باشید.

برای آشنایی بیشتر با فرآیند اصلاح مشخصات در درگاه یکپارچه ذی‌نفعان بازار سرمایه، به این لینک مراجعه کنید.

اگر شرکتی که سهام عدالت آن را در اختیار دارم تصمیم به افزایش سرمایه گیرد، چگونه باید در این فرآیند شرکت کنم؟

اگر افزایش سرمایه شرکت از محل سود انباشته یا تجدید ارزیابی ارزش دارایی‌ها باشد، به دارندگان سهام عدالت هم مانند سایر سهامدارن شرکت سهام جایزه تعلق می‌گیرد. اما اگر افزایش سرمایه از محل آورده نقدی باشد و در نتیجه به شما حق تقدم تعلق گیرد، نماد حق تقدم مربوطه در بخش دارایی‌های سهام عدالت شما نمایش داده می‌شود و می‌توانید آن را مانند سایر نمادهای خود به فروش رسانید. لازم به ذکر است که اگر بخواهید حق تقدم خود را به سهم اصلی شرکت تبدیل کنید، مطابق قانون بازار سرمایه می‌بایست مبلغ اسمی سهم را واریز کنید که البته هنوز دستورالعمل و روشی برای دارندگان برای بر این کار ارائه نشده است.

بیشتر بخوانید: صندوق بازنشستگی تکمیلی آتیه مفید

سوالات متداول

نمی‌توانم به سامانه سهام عدالت مفید وارد شوم. مشکل از کجاست؟

در حال حاضر کلیه سرویس‌های مربوط به سامانه سهام عدالت از سمت سپرده‌گذاری مرکزی با اختلال مواجه شده و قطع می‌باشد.

نحوه دریافت کارت اعتباری سهام عدالت به چه صورت است؟

متقاضیان دریافت کارت اعتباری، باید ابتدا احراز هویت سجام خود را انجام داده باشند و میتوانند به صورت الکترونیکی و از طریق بانک ملی با ورود به سامانه (ایوا) یا بانک تجارت با ورود به سامانه (زمرد)، درخواست خود را ثبت و مدارک مورد نیاز را به یکی از این سامانه ها ارسال و پس از 3 روزکاری کارت اعتباری خود را دریافت کنند. لازم به ذکر است در صورتی که متقاضیان از قبل نسبت به تعیین کارگزار ناظر برای سهام خود اقدام کرده باشند، باید درخواست تغییر ناظر سهام عدالت خود را در به این دو بانک ثبت کنند.

آیا برای فروش سهام عدالت لازم است قبلا عضو کارگزاری مفید شده و کد معاملاتی دریافت کرده باشم؟

برای فروش سهام عدالت در روش مستقیم نیازی به دریافت کد معاملاتی از کارگزاری مفید نیست. با انتخاب روش سهامداری مستقیم می‌توانید اطلاعات خود را در سایت سهام‌ عدالت‌ کارگزاری مفید وارد کرده و در آن ثبت‌نام کنید. سپس، مدیریت فروش سهام‌ عدالت‌ خود را در کارگزاری مفید انجام دهید. توجه داشته باشید برای فروش سهام عدالت در روش غیرمستقیم نیاز به ثبت نام و دریافت کد معاملاتی دارید.

علت اینکه ارزش سهام عدالت در سایت ذینفعان، بیشتر از ارزش آن در پرتفوی است، چیست؟

لازم به ذکر است که تنها ۶۰ درصد از سهام عدالت، قابلیت فروش و انتقال به پرتفوی سامانه معاملاتی را دارد و مغایرت به همین علت است.

محمد رزاقی کارشناس بازار سرمایه
Subscribe
Notify of
85 دیدگاه
قدیمی ترین
جدیدترین پر بحث ترین
Inline Feedbacks
View all comments

سلام. چرا هیچی در مورد روش غیر مستقیم نگفتید چطور میشه روش غیر مستقیم ها اقدام به فروش کنند؟؟؟؟؟

با سلام
در صورتی که مدیریت سهام عدالت شما غیر مستقیم می‌باشد، جهت اطلاع از دارایی خود به درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه مراجعه نموده و سبد دارایی خود را بررسی نمایید.
اگر نماد استانی به شما تعلق گرفته باشد، می‌بایست به پیام ناظر نماد مربوطه مراجعه نمایید. در صورت اعلام گشایش آن نماد، درخواست «تغییر کارگزار ناظر» را برای نماد مربوطه از طریق سامانه‌های آنلاین کارگزاری مفید ثبت نمایید تا نماد استانی طی 48 ساعت کاری به پرتفوی سپرده‌گذاری شما اضافه شود. پس از اعمال نماد استانی به پرتفوی سپرده‌گذاری، امکان ثبت سفارش فروش آن را از طریق سامانه‌های معاملاتی آنلاین کارگزاری مفید خواهید داشت.

بسیار عالیست

با سلام
ضمن عرض تشکر از بیان دیدگاه خود، از حسن نظر شما متشکریم.

سلام خسته نباشید من سهام خودرا از طریق درگاه بانک فروختم ولی کل پول هنوز به دستم نرسیده لطفا راهنمایی بفرمایید

با سلام
جهت بررسی دقیق‌تر می‌بایست با کارگزار ناظر سهام عدالت خود در ارتباط باشید.

علت ارور (تعداد در خواست بیش از حد مجاز ) چیست؟

با سلام
در حال حاضر امکان ثبت سفارش فروش سهام عدالت با مدیریت مستقیم در سامانه سهام عدالت کارگزاری مفید، برای حداکثر 60 درصد از دارایی سهام عدالت وجود دارد و ثبت درخواست فروش می‌بایست در روزهای کاری (شنبه الی چهارشنبه به جز تعطیلات رسمی) صورت پذیرد. در صورتی‌که ارزش سفارشات فروش بیش‌تر از ارزش 60 درصد از دارایی شما در سهام عدالت باشد با خطا مواجه خواهند شد.

سلام
مبلغ سهام عدالت در سامانه سهام عدالت مفید برای یک فرد هست یا برای کل خانواده؟

با سلام
ورود به سامانه الکترونیکی سهام عدالت با کد ملی امکان‌پذیر است. بنابراین سهام عدالت هر فرد متفاوت و مبلغ آن در سامانه سهام عدالت مشخص است.

سلام ببخشید چطوری میتونم درخواست فروش سهام عدالت غیر مستقیم رو ثبت کنم

با سلام
در صورتی که مدیریت سهام عدالت شما غیر مستقیم می‌باشد، جهت اطلاع از دارایی خود به درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه مراجعه نموده و سبد دارایی خود را بررسی نمایید.
اگر نماد استانی به شما تعلق گرفته باشد، می‌بایست به پیام ناظر نماد مربوطه مراجعه نمایید. در صورت اعلام گشایش آن نماد، درخواست «تغییر کارگزار ناظر» را برای نماد مربوطه از طریق سامانه‌های آنلاین کارگزاری مفید ثبت نمایید تا نماد استانی طی 48 ساعت کاری به پرتفوی سپرده‌گذاری شما اضافه شود. پس از اعمال نماد استانی به پرتفوی سپرده‌گذاری، امکان ثبت سفارش فروش آن را از طریق سامانه‌های معاملاتی آنلاین کارگزاری مفید خواهید داشت. جهت فروش سهام، پس از ورود به سامانه‌های معاملاتی، نماد مورد نظر را از قسمت «پرتفوی ‌سپرده‌گذاری» خود انتخاب نمایید. در صورتی که نماد مورد نظر در وضعیت «مجاز» باشد، با استفاده از گزینه «فروش» و ثبت اطلاعاتی نظیر قیمت و تعداد سهام مد نظر، سفارش فروش را ثبت نمایید.
توجه داشته باشید، قیمت را در «بازه مجاز» وارد نمایید. منظور از بازه مجاز، کمترین و بیش‌ترین قیمتی است که امکان معامله برای نماد در آن روز معاملاتی وجود دارد. همچنین زمان معاملات به شرح زیر می‌باشد: 1) از ساعت 8:45 الی 9:00 پیش از ظهر زمان سفارش‌گیری 2) از ساعت 9:00 پیش از ظهر الی 12:30 بعد از ظهر زمان معاملات. لازم به ذکر است، این بازه زمانی، زمان معامله تمامی نماد‌ها نبوده و استثنا نیز وجود دارد.
جهت اطلاع از زمان معاملات یک نماد، پیام ناظر نماد مورد نظر را مطالعه نمایید.
جهت کسب اطلاعات بیش‌تر مقاله «نحوه ارسال سفارش خرید یا فروش در آنلاین‌پلاس» و «ارسال سفارش در ایزی‌تریدر» را مطالعه نمایید.

سلام،شماره موبایل در زمان ثبت نام سهام عدالت اشتباه وارد شده ، به چه صورت تغییرش بدم؟

با سلام
جهت اصلاح شماره همراه خود، می‌بایست وارد سامانه الکترونیکی سهام عدالت شده و اطلاعات خود را ویرایش نمایید.

سلام خسته نباشید چرا دوروزه درخواست فروش سهامم رو زدم چند بار هم درخواست کردم از حد مجازم بیشتر نیست در قسمت کنترل فروش میگه (خطا, در حال ارسال مجدد درخواست) الان دوروزه همین پیغامو میگه چیکار باید بکنم در ضمن روش مستقیم هم هستم

با سلام
در حال حاضر امکان فروش سهام عدالت به روش مستقیم وجود ندارد.

سلام چگونه سهام پالایش یکم رابفروشیم

با سلام
جهت ثبت سفارش فروش دارایی خود می‌بایست در صورت مجاز بودن نماد در ساعات معاملات از طریق سامانه‌های آنلاین کارگزاری مفید نماد مورد نظر را از پرتفوی سپرده‌گذاری خود انتخاب نمایید. توجه فرمایید که پرتفوی سپرده‌گذاری ملاک دارایی بوده و می‌بایست تعداد سهم را جهت ثبت سفارش فروش، مطابق با تعداد دارایی خود انتخاب نمایید.
در صورتی‌که نماد مورد نظر در وضعیت «مجاز» باشد، با استفاده از گزینه «فروش» و ثبت اطلاعاتی نظیر قیمت فروش و تعداد سهام مدنظر، ثبت سفارش فروش را انجام دهید.
توجه داشته باشید، قیمت را در «بازه مجاز» وارد نمایید. منظور از بازه مجاز، کمترین و بیش‌ترین قیمتی است که امکان معامله برای نماد در آن روز معاملاتی وجود دارد.
همچنین زمان معاملات نماد مد نظر به شرح زیر می‌باشد:
1) از ساعت 8:45 الی 9:00 زمان سفارش‌گیری 2) از ساعت 9:00 الی 12:30 زمان معاملات
لازم به ذکر است، این بازه زمانی، زمان معامله تمامی نماد‌ها نبوده و استثنا نیز وجود دارد.
جهت اطلاع از زمان معاملات یک نماد، پیام ناظر نماد مورد نظر را مطالعه نمایید.
برای کسب اطلاعات بیش‌تر مقاله‌های «ارسال سفارش در ایزی‌تریدر» و «نحوه ارسال سفارش خرید یا فروش در آنلاین‌پلاس» را مطالعه نمایید.

سلام. سهام را از طریق کارگزاری‌مفید برای فروش گذاشتیم سال۱۳۹۹ و تا ابان‌ماه۹۹ مقدارکمی از سهام به فروش رفت.اما مابقی سهام در حال فروش خطا در ارسال شده و تا الان ده‌ها بار لغو و فروش‌مجدد انجام دادیم اما بازهم خطا میزنه. از طریق جیمیل هم چند بار تماس گرفتیم و تمام موارد پیشنهادی را دقیق انجام دادیم و باز هم موفق نشدیم. خواهشا پیگیری کنید. منتظر جواب هستیم

با سلام
جهت بررسی بیشتر از طریق راه‌های ارتباطی زیر همه روزه و ۲۴ ساعت شبانه‌روز با کارشناسان در ارتباط باشید:
شماره تماس ۰۲۱۸۷۰۰ و چت آنلاین کارگزاری مفید در سامانه‌های معاملاتی و email: 8700@emofid.com

سلام،من چند روزه میخوام ۶۰ درصد سهام خودمو بفروشم،ولی سیستم مدام لغو میکنه ،علت چیه؟
ارزش تقریبی رو هم کمتر از مقدار فروش میزنم

با سلام
در حال حاضر سامانه‌های کارگزاری مفید اختلال ندارد. درصورتی‌ که آزادسازی سهام عدالت شما به روش مستقیم می‌باشد، با مراجعه به سامانه مدیریت سهام‌ عدالت‌ کارگزاری مفید، می‌توانید به بررسی دارایی سهام‌ عدالت‌ خود شامل لیست شرکت‌ها و ارزش دارایی سهام‌ عدالت‌ خود دسترسی داشته و در زمان مناسب درخواست فروش سهام‌ مورد نظر از میان سهام‌ عدالت‌ خود را ثبت نمایید.در حال حاضر امکان فروش سهام عدالت به روش مستقیم وجود ندارد.
اگر آزادسازی سهام عدالت شما به روش غیرمستقیم است، لطفا از دارایی خود در درگاه ذینفعان بازار سرمایه اطمینان حاصل کنید و سپس از طریق سامانه‌های آنلاین کارگزاری (به شرط مجاز بودن و نداشتن سفارش فروش باز در سامانه‌های دیگر) برای نماد سرمایه‌گذاری استانی خود درخواست تغییر ناظر ثبت نمایید. پس از ثبت درخواست تغییر کارگزار ناظر و انتقال سهم به کارگزاری مفید می‌توانید در قسمت عملکرد (پرتفوی‌ لحظه‌ای) و پرتفوی سپرده‌گذاری سامانه‌های معاملاتی کارگزاری مفید ارزش دارایی خود را مشاهده نمایید. جهت کسب اطلاعات بیش‌تر مقاله‌ی «هر آنچه که لازم است درباره سهام عدالت بدانید!» مطالعه فرمایید.