نگاهی به انواع قرارداد اختیار معامله

اختیار معامله یک ابزار مشتقه در مباحث مالی است. اختیار معامله یک قرارداد قانونی است که توسط یک فروشنده به یک خریدار در ازای مبلغ معینی فروخته میشود. خریدار این قرارداد آنگاه این اختیار را به دست میآورد که یک دارایی (اعم از سهام یا کالا) را تا مدت مشخصی به مبلغ تعیین شدهای بخرد یا بفروشد. در ادامه درباره انواع قراردادهای اختیار معامله بیشتر توضیح خواهیم داد.
قرارداد اختیار معامله خرید
یکی از انواع قراردادهای اختیار معامله، اختیار خرید است. این نوع اختیار معامله به خریدار این اجازه را میدهد که مقدار مشخص از یک دارایی را در آینده، در زمانی مشخص و بهقیمتی معین خریداری کند. بهعنوانمثال فرض کنید قرارداد اختیار معاملهی خرید با دارایی پایه سکه در شرکت بورس کالای ایران قابل معامله است. قیمت هر سکه در بازار نقدی در دیماه ســال ۹۵برابر۹۵۰هزار تومان است. چنانچه فردی اختیار خرید مذکور را با قیمت اعمال ۹۵۰هـزار تومان برای سررسید اسفند ۹۵به قیمت ۵۰ هزار تومان (قیمت اختیار معامله) خریداری کند، پایان اسفند سال۹۵، این فرد حق دارد هر سکه را با قیمت ۹۵۰ هزار تومان از فروشنده اختیار معامله خریداری کند.
حال چنانچه قیمت نقدی سکه تا زمان سررسید به یک میلیون و ۶۰هزار تومان رسیده باشــد، خریدار اختیار معامله به ازای هر ســکه، ۱۱۰هزار تومان سود میکند(البته با در نظر گرفتن هزینه خرید اختیار و کسر ۵۰هزار تومان، در کل معادل ۶۰هزار تومان ســود میکند) و چنانچه قیمت نقدی سکه تا زمان سررسید به ۹۰۰هزار تومان رسیده باشد، خریدار اختیار معامله از حق خرید خود استفاده نمیکند و اختیار معامله را اعمال نمیکند(چراکه میتواند در بازار، ســکه را به قیمت کمتر بخرد) و در نتیجه فقط زیانی معادل ۵۰هزار تومان (هزینه خرید اختیار که در ابتدای انعقاد قرارداد پرداخته بود) را متحمل میشود.
قرارداد اختیار معامله فروش
ایــن نوع اختیار معامله به خریدار خود این اجــازه را میدهد که مقدار مشخص از یک دارایی را در آینده در زمانی مشخص و با قیمتی معین به فروشنده اختیار معامله بفروشد. بهعنوانمثال فرض کنید قرارداد اختیار معامله فروش با دارایی پایه سکه در شرکت بورس کالای ایران قابل معامله است.
قیمت هر سکه در بازار نقدی در دیماه ســال ۹۵ برابر ۹۵۰ هزار تومان است. چنانچه فردی اختیار فروش مذکور را با قیمت اعمال ۹۵۰هزار تومان برای سررسید اسفند سال۹۵، به قیمت ۳۰هزار تومان (قیمـت اختیار معامله) خریداری کند، پایان اسفند ۹۵این فرد حق دارد هر سکه را با قیمت ۹۵۰ هزار تومان به فروشنده اختیار معامله بفروشد.
حال چنانچه قیمت نقدی سکه تا زمان سررســید به ۸۵۰هزار تومان رسیده باشد، خریدار اختیار معامله فروش روی هر قرارداد ۱۰۰هزار تومان ســود میکند(که البته با در نظر گرفتن هزینه خرید اختیار به مبلغ ۳۰هزار تومان، در کل معادل ۷۰هزار تومان سود میکند) و چنانچه قیمت نقدی سکه تا زمان سررســید به یک میلیون تومان رسیده باشــد، بدیهی است خریدار اختیار معامله از حق فروش خود استفاده نمیکند و اختیار معامله را اعمال نمیکند(چراکه میتواند در بازار سـکه را به قیمت بیشتری بفروشد). در نتیجه در این حالت تنها زیانی که وی متحمل میشود، مبلغ ۳۰هزارتومانی است که بابت خرید اختیار در ابتدای انعقاد قرارداد پرداخته بود.
سوالات متداول
اختیار معامله یک ابزار مشتقه در مباحث مالی است. اختیار معامله یک قرارداد قانونی است که توسط یک فروشنده به یک خریدار در ازای مبلغ معینی فروخته میشود. خریدار این اختیار را به دست میآورد که یک دارایی را تا مدت مشخصی به مبلغ تعیین شدهای معامله کند.
قرارداد اختیار معامله خرید و قرارداد اختیار معامله فروش.
این قرارداد به خریدار اجازه میدهد که مقدار مشخصی از یک دارایی را در زمانی مشخص و بهقیمتی معین بخرد.
این قرارداد به فروشنده اجازه میدهد که مقدار مشخصی از یک دارایی را در زمانی مشخص و بهقیمتی معین بفروشد.
سلام برای معاملات اختیار کد بورسی جداگانه میخواهد؟
با سلام
برای انجام معاملات اختیار میبایست کد معاملاتی آپشن (اختیار معامله) دریافت نمایید. لازم به ذکر است، در حال حاضر امکان معاملات اختیار خرید و فروش در کارگزاری مفید وجود ندارد.