اختیار معامله صندوق توان

زمان مطالعه: 4 دقیقه
انتشار ۲۴ آبان ۱۴۰۲
تعداد بازدید: 4352
سطح نیمه حرفه ای

از روز سه‌شنبه ۸ فروردین ۱۴۰۲، معاملات قراردادهای اختیار خرید و فروش واحدهای صندوق توان آغاز شده است. توان، صندوق سرمایه‌گذاری اهرمی کارگزاری مفید است. این صندوق از ابزار اهرم مالی برای به دست آوردن بازدهی (سود یا زیان) بیشتر از یک سرمایه‌گذاری استفاده می‌کند. در ادامه به معرفی قرارداد اختیار معامله صندوق توان و نکات مربوط به آن خواهیم پرداخت.

نوسانات شدید قیمتی و مکانیزم اهرم مالی موجود در این بازار، می‌تواند سرمایه افراد را متوجه زیان کرده یا حتی منجر به از بین رفتن کل سرمایه آن‌ها شود. برای فعالیت در بازار اختیار معامله، کسب دانش تخصصی و به‌کارگیری استراتژی‌های مناسب برای مدیریت این ریسک‌ها ضروری است.

برای آشنایی بیشتر با این صندوق، مطلب «صندوق سرمایه‌گذاری توان مفید» را بخوانید.

اختیار معامله چیست؟

پیش از پرداختن به جزئیات اختیار معامله صندوق توان، بهتر است مروری بر مفهوم اختیار معامله داشته باشیم. اختیار معامله یکی از انواع قراردادهای مشتقه است و در حالت کلی به دو نوع اختیار خرید (Call Option) و اختیار فروش (Put Option) تقسیم می‌شود. این اوراق یکی از ابزارهای اصلی مورد استفاده در استراتژی هجینگ برای پوشش ریسک سرمایه‌گذاری محسوب می‌شوند. همچنین به دلیل وجود اهرم مالی، می‌توانند در صورت به‌کارگیری اصولی، به کسب بازدهی مضاعف کنند.

به طور کلی یک اختیار خرید، این حق (و نه الزام) را به دارنده آن می‌دهد که دارایی موضوع قرارداد را با قیمت معین و در تاریخ مشخص بخرد. یک اختیار فروش نیز این حق (و نه الزام) را به دارنده آن می‌دهد که دارایی موضوع قرارداد را با قیمت معین و در تاریخ مشخص بفروشد.

برای کسب اطلاعات بیشتر، مطلب «اختیار معامله سهام» را مطالعه کرده یا دوره ویدیویی «آشنایی با قراردادهای اختیار معامله» را ببینید.

اهرم بیشتر با اختیار معامله صندوق توان

همانطور که پیش‌تر اشاره شد، از روز سه‌شنبه ۸ فروردین ۱۴۰۲، می‌توان قراردادهای اختیار خرید و فروش واحد‌های صندوق توان را در سررسیدهای خرداد، شهریور و اسفند سال ۱۴۰۲ در بازار ابزارهای مشتقه فرابورس ایران معامله کرد. معاملات مربوط به این قراردادها تنها به صورت آنلاین و از طریق کارگزاران مجاز قابل انجام خواهد بود. در همین راستا توجه به نکات زیر ضروری است:

  • نمادهای اختیار خرید توان با حرف ض (ضتوان) و نمادهای اختیار فروش توان با حرف ط (طتوان) آغاز می‌شوند.
  • پس از پایان دوره معاملاتی قراردادهای اختیار معامله توان، دارندگان موقعیت باز خرید در صورت تمایل به اعمال قرارداد، باید درخواست اعمال و نوع تسویه خود را در مهلت مقرر و به روش تعیین شده در قرارداد، به کارگزار ارائه کنند و دارندگان موقعیت باز فروش در صورت اعمال دارندگان موقعیت باز خرید، به طور قطع وارد فرآیند اعمال خواهند شد.
  • قراردادهای اختیار معامله دارای دو زمان تسویه نقدی و تسویه فیزیکی به شرح زیر هستند:
    • زمان تسویه نقدی: یک روز کاری پیش از سررسید (زمان تسویه فیزیکی) است.
    • زمان تسویه فیزیکی: روز سررسید (آخرین روز معاملاتی قراردادهای اختیار معامله) است.

برای آگاهی از جزئیات بیشتر و لیست کامل نماد‌های اختیار معامله صندوق توان، اطلاعیه عرضه را به صورت کامل مطالعه کنید.

توجه داشته باشید که برای آغاز معاملات اختیار در کارگزاری مفید، لازم است تا قرارداد مربوطه را مطالعه و امضا کرده باشید. اگر هنوز اقدامات مقتضی را انجام نداده‌اید، وارد قسمت «قراردادهای من» در پروفایل کاربری خود در مفید اپ (این لینک) شده و مراحل زیر را طی کنید:

ورود به مفید اپ
انتخاب گزینه پروفایل کاربر در مفید اپ
انتخاب گزینه قراردادهای من در مفید اپ
انتخاب گزینه قرارداد اختیار معامله در مفید اپ

ریسک اختیار معامله صندوق توان

صندوق توان با توجه به بهره‌گیری از ابزار اهرم، در دسته صندوق‌های سرمایه‌گذاری پرریسک قرار می‌گیرد. همچنین معامله قراردادهای اختیار معامله نیز با توجه به پیچیدگی‌هایی که دارد، همواره جز معاملات با ریسک زیاد شناخته می‌شود. کنار هم قرار گرفتن این موارد می‌تواند بازدهی (سود یا زیان) را بیش از پیش کند.

به بیان دیگر به همان اندازه که ممکن سود است بالایی را نصیب سرمایه‌گذاران کند، احتمال زیان بالا نیز وجود دارد. پس توجه داشته باشید که ورود آگاهانه به این نوع معاملات، اهمیت بسیار زیادی دارد. بنابراین انجام محاسبات دقیق و رعایت اصول مدیریت ریسک، از موارد ضروری در انجام معاملات اختیار صندوق توان محسوب می‌شود.

سوالات متداول

آیا می‌توانیم در زمان سررسید اختیار خرید، قرارداد خود را اعمال نکنیم؟

بله. اگر شما خریدار یک قرارداد اختیار خرید باشید، این حق را دارید که از اعمال کردن قرارداد خود صرف نظر کنید. در این شرایط، زیان شما تنها محدود به مبلغ پرداختی بابت خرید قرارداد اختیار خواهد بود.

آیا بلافاصله پس از امضای قرارداد اختیار معامله، امکان خرید یا فروش این اوراق را خواهم داشت؟

به این نکته توجه داشته باشید که امضای قرارداد از سوی شما تنها مقدمه انجام این معاملات است و پس از آن، باید منتظر تماس همکاران ما به جهت بیان ریسک‌های موجود و اطمینان از آشنایی شما با اوراق اختیار بمانید. در نهایت پس از تکمیل موفقیت‌آمیز مراحل، دسترسی شما برای انجام معاملات اختیار فعال خواهد شد.

Alireza Gitinavard کارشناس بازار سرمایه
Subscribe
Notify of
6 دیدگاه
قدیمی ترین
جدیدترین پر بحث ترین
Inline Feedbacks
View all comments

سلام
در زمان یک روز مانده به سر رسید وقتی اختیار خرید نقدی رو اعمال میکنیم ولی داخل پرانتز نوشتید تسویه فیزیکی؟؟
ولی تسویه فیزیکی توضیح ندادید؟
وضمنا کی می تونیم بفروشیم و آیا خریداری وجود داره یانه؟

باسلام
زمان تسویه فیزیکی یک روز پس از انجام و مشخص شدن نتایج تسویه نقدی آغاز می‌شود.
برای ثبت درخواست تسویه فیزیکی اختیار معامله می‌توانید به سربرگ «درخواست تسویه فیزیکی اختیار» در برنامه آنلاین پلاس رجوع کنید.
هر زمان مایل باشید می‌توانید تا قبل از زمان سررسید اختیار صندوق توان ثبت فروش داشته باشید.

عالی

با سلام
از اینکه همراه ما هستید مفتخریم.

در آموزش اختیار معامله، یک مثال ویدئویی از یک نماد واقعی رو نشون بدید تا درک موضوع بهتر انجام شود

سلام
برای بررسی دقیق‌تر می‌توانید به سایت آموزش مفید مراجعه نمایید و در بخش دوره‌ها دوره آشنایی با قراردادهای اختیار معامله را مشاهده کنید.