بهترین صندوق بخشی

بهترین صندوق بخشی
زمان مطالعه: 7 دقیقه
انتشار ۹ خرداد ۱۴۰۳
تعداد بازدید: 732
سطح مبتدی

افراد می‌توانند در دارایی‌های مختلفی مانند زمین، طلا، صندوق‌های سرمایه‌گذاری، سهام، خودرو و … سرمایه‌گذاری کنند. سرمایه‌گذاری در هر کدام از این دارایی‌ها، مزایا و معایب خاصی دارد. انتخاب روش مناسب سرمایه‌گذاری بستگی به هدف شخصی، تمایلات، زمان، دانش و تحمل ریسک هر فرد دارد.

بازار سرمایه در سال‌های اخیر مورد توجه افراد قرار گرفته است. سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه به دو روش مستقیم و غیر مستقیم (صندوق‌های سرمایه‌گذاری و سبدگردانی اختصاصی) انجام می‌شود. صندوق‌ها از نظر نحوه خرید و فروش نیز به دو نوع قابل معامله در بورس (ETF) و صندوق‌های صدور و ابطالی تقسیم می‌شوند.

مزایای سرمایه‌گذاری در صندوق‌ها

صندوق‌های سرمایه‌گذاری توسط یک تیم تحلیلگر حرفه‌ای و با تجربه مدیریت می‌شوند. افراد با سرمایه‌گذاری در صندوق‌ها نیازی به صرف زمان برای تحلیل و رصد بازار نخواهند داشت. صندوق‌ها در دارایی‌های مختلفی مانند سهام، اوراق قرضه، گواهی سپرده شمش و سکه طلا و … سرمایه‌گذاری می‌کنند. از جمله مزایای سرمایه‌گذاری در صندوق‌ها می توان به نقدشوندگی بالا، معافیت مالیاتی، امکان سرمایه‌گذاری با مبلغ اندک (حداقل ۱۰۰ هزار تومان) و … اشاره کرد. 

صندوق بخشی یکی از انواع صندوق‌های سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه به شمار می‌رود. در ادامه به بررسی و معرفی بهترین صندوق بخشی می‌پردازیم.

آشنایی با صندوق‌های بخشی

صندوق سرمایه گذاری بخشی یکی از انواع صندوق‌های قابل معامله در بورس (ETF) است. این صندوق عمده سبد دارایی‌ خود را در یک بخش یا صنعت خاص، مانند فلزات اساسی، خودروسازی، پتروشیمی، سیمانی، غذایی و … سرمایه‌گذاری می‌کند. 

طبق مقررات، حداقل ۷۰ درصد از کل دارایی‌های صندوق بخشی باید در یک صنعت خاص و حداکثر ۱۰ درصد دارایی در سهام و حق تقدم سهام سایر صنایع سرمایه‌گذاری شود. به علت اینکه صندوق‌های بخشی در یک صنعت خاص سرمایه‌گذاری می‌کنند، تحت تاثیر ریسک و بازدهی صنعت مربوطه قرار می‌گیرند. بنابراین برای سرمایه‌گذاری در این صندوق‌ها، لازم است که شرایط صنعت را بررسی کرده و در زمان مناسب اقدام به سرمایه‌گذاری کرد.

بررسی شرایط صنعتی که صندوق بخشی در آن سرمایه گذاری کرده است، به انتخاب بهترین صندوق بخشی و کسب بازدهی مناسب کمک می‌کند. در تصویر زیر برخی از ترکیب دارایی‌های یک صندوق بخشی نمایش داده شده است.

ترکیب دارایی صندوق بخشی

صنایع برتر در بازار سرمایه

در بازار سرمایه صنایع مختلفی مانند فلزات اساسی، پتروشیمی، سیمان، خورو، املاک و مستغلات، دارویی و … وجود دارد. صنعت فلزات اساسی، خودرو و سیمان از لحاظ ارزش معاملات جزء ده صنعت برتر بازار سهام قرار دارند. سهام شرکت‌های مرتبط با صنعت فلزات اساسی معمولا جزء سهام‌ بنیادی بازار بورس محسوب می‌شوند. صنعت خودروسازی و قطعات خودرو یکی از صنایع کلیدی و سودآور در جهان است. این صنعت نقش مهمی در توسعه صنعتی و رونق اقتصادی دارد. در بازار سرمایه ایران نیز صنعت خودروسازی، یکی از صنایع مورد توجه سهامداران است.
صنعت سیمان به عنوان یکی از قدیمی ترین صنایع کشور شناخته می‌شود. صنعت سیمان در میان جوامع مختلف نقش بسیار مهمی در تکامل و پیشرفت سازه‌ها و زیرساخت‌ها ایفا می‌کند. همانطور که در تصویر زیر قابل مشاهده است، صنایع ذکر شده در یک بازه‌ پنج ساله منتهی به ۱۵ فروردین ۱۴۰۳ ، بازده مناسبی را نسبت به سایر بازار‌ها کسب کرده اند. 

مقایسه بازدهی صندوق های بخشی با بازار های موازی

معیارهای انتخاب بهترین صندوق بخشی

انتخاب بهترین صندوق بخشی به عوامل مختلفی بستگی دارد. در ادامه معیارهایی که می‌توان برای انتخاب بهترین صندوق بخشی در نظر گرفت را بررسی می‌کنیم:

۱- بازدهی صندوق

بررسی بازدهی صندوق و مقایسه آن با بازدهی صنعت مدنظر در دوره‌های گذشته، یکی از روش‌های انتخاب بهترین صندوق بخشی است. از این طریق می‌توانید عملکرد صندوق را در شرایط مختلف بازار و صنعت، مورد بررسی قرار دهید.

۲- نقدشوندگی

عملکرد بازارگردان و ارزش معاملات روزانه، از عوامل موثر در نقدشوندگی صندوق‌های قابل معامله (ETF) هستند. صندوق‌های سرمایه‌گذاری ETF به دلیل وجود بازارگردان، معمولا نسبت به سهام از نقدشوندگی بهتری برخوردار هستند. صندوق‌های بخشی از نوع صندوق های قابل معامله هستند و می‌توانید برای بررسی میزان نقدشوندگی، تجربه بازارگردان و ارزش معاملات روزانه این صندوق‌ها را بررسی کنید.

۳- مدیریت صندوق 

تجربه و سابقه تیم مدیریتی صندوق در عملکرد و موفقیت آن نقش مهمی دارد. بررسی و انتخاب یک صندوق دارای تیم مدیریتی با سابقه و عملکرد مناسب در گذشته، برای انتخاب بهترین صندوق بخشی از اهمیت بالایی برخوردار است.

صندوق‌های بخشی مفید؛ انتخابی مناسب برای سرمایه‌گذاری 

صندوق‌های بخشی کارگزاری مفید، شامل صندوق استیل، خودران و سیمانو است. این صندوق‌ها به ترتیب در صنایع فلزات، خودرو و سیمان سرمایه‌گذاری می‌کنند.

صندوق استیل

صندوق استیل، به عنوان اولین صندوق بخشی کارگزاری مفید از سال ۱۴۰۲ فعالیت خود را آغاز کرده است. این صندوق همچنین به عنوان اولین صندوق فلزی بازار سرمایه، امکان کسب بازدهی مناسب از طریق تشکیل سبدی از سهام ارزشمند این صنعت را فراهم کرده است. طبق مقررات، حداقل ۷۰ درصد از دارایی تحت مدیریت این صندوق به سهام شرکت‌های موجود در صنعت فلزات اساسی و حق تقدم سهام موجود در این صنعت و حداکثر ۱۰ درصد به سهام و حق تقدم سایر صنایع اختصاص دارد.

اگر در تیر ماه سال ۱۳۹۸ مبلغ یک میلیون تومان را در صنایع فلزی و سایر بازار‌های موازی (سکه، دلار و شاخص) سرمایه‌گذاری می‌کردید، مبلغ بازدهی کسب شده طی بازه پنج ساله منتهی به تیر ۱۴۰۳ در تصویر زیر قابل مشاهده است.

بازدهی پنج ساله صندوق استیل

صندوق خودران

صندوق خودران مفید، شامل سبدی از شرکت‌های برتر بخش خودرویی است. در این صندوق، حداقل ۷۰ درصد از سبد دارایی به سهام و حق تقدم سهام شرکت‌های فعال در صنعت خودرو و قطعات خودرو اختصاص دارد. 

در نمودار زیر می‌توانید مشاهده کنید که اگر در تیر ماه ۱۳۹۸، مبلغ یک میلیون تومان را در شاخص کل و صنایع خودرویی و سایر بازارهای موازی سرمایه‌گذاری می‌کردید، در یک بازه پنج ساله منتهی به تیر ۱۴۰۳ ، دارایی شما به چه میزانی می‌رسید. 

بازدهی پنج ساله صندوق خودران

صندوق سیمانو

صندوق سیمانو یکی دیگر از صندوق‌های بخشی کارگزاری مفید است که حداقل ۷۰ درصد از ترکیب دارایی این صندوق را سهام شرکت‌های بخش سیمان، آهک و گچ تشکیل می‌دهند.

بررسی روند قیمتی صنعت سیمان در پنج سال گذشته، نمایانگر بازدهی بالاتر سرمایه‌گذاری در این بخش، نسبت به شاخص کل بورس و سایر بازارهای موازی است. در نمودار زیر قابل مشاهده است که اگر در تیر ماه سال ۱۳۹۸ مبلغ  یک میلیون تومان را در صنعت سیمان سرمایه‌گذاری می‌کردید. دارایی شما در تیر ۱۴۰۳ به چه میزانی می‌رسید.

بازدهی پنج ساله صندوق سیمانو

بیشتر بخوانید: صندوق سیمانی

صندوق اکتان

صندوق اکتان، یکی از صندوق‌های بخشی تحت مدیریت سبدگردان مفید است که فرصتی برای سرمایه‌گذاری هدفمند در صنعت پتروشیمی را برای سرمایه‌گذاران فراهم می‌کند. این صندوق حداقل ۷۰ درصد از دارایی‌های خود را در سهام شرکت‌های مرتبط با صنعت پتروشیمی سرمایه‌گذاری می‌کند.

در نمودار زیر می‌توانید مشاهده کنید که اگر در تیرماه ۱۳۹۸، مبلغ یک میلیون تومان را در شاخص کل، صنعت پتروشیمی و سایر بازارهای موازی سرمایه‌گذاری می‌کردید، در یک بازه پنج ساله منتهی به تیر ۱۴۰۳ ، دارایی شما به چه میزانی می‌رسید. 

بازدهی پنج ساله صنعت پتروشیمی

نحوه سرمایه‌گذاری در صندوق‌های بخشی کارگزاری مفید

همانطور که گفته شد صندوق‌های استیل، خودران و سیمانو جزء صندوق‌های بخشی کارگزاری مفید به شمار می‌روند. این صندوق‌ها از نوع ETF هستند که مشابه فرایند معاملات سهام،می‌توانید نام نماد صندوق مد نظر را از طریق تمامی سامانه‌های معاملاتی آنلاین مانند ایزی تریدر و مفید آنلاین جستجو کنید. در گام بعد، نیاز است که تعداد و قیمت مدنظر را تعیین و سفارش خرید خود را ثبت کنید. همچنین امکان خرید و فروش صندوق‌های بخشی مفید از طریق مفید اپ نیز امکان پذیر است.


در نهایت می‌توان گفت که انتخاب بهترین صندوق بخشی برای سرمایه‌گذاری، نیازمند تحقیق و ارزیابی دقیق صندوق ها، بررسی ریسک صنایع و اهداف سرمایه‌گذاری در بازه‌های زمانی مختلف (کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلند‌مدت) است.

بیشتر بخوانید: بهترین صندوق شاخصی

سوالات متداول

۱- مزایای سرمایه‌گذاری در صندوق‌های بخشی مفید چیست؟

با خرید واحد‌های صندوق‌های بخشی مفید، می‌توانید در سبدی ارزشمند از سهام برترین صنایع سرمایه‌گذاری کنید. همچنین می‌توانید از مزیت‌هایی مانند مدیریت حرفه‌ای دارایی، تشکیل پرتفوی متنوعی از سهام  و امکان سرمایه گذاری با مبلغ اندک بهره‌مند شوید.

۲- چگونه می‌توان در صندوق‌های بخشی سرمایه‌گذاری کرد؟

برای سرمایه‌گذاری صندوق‌های بخشی، می‌توانید نام نماد صندوق بخشی مورد نظر را از طریق تمامی سامانه‌های معاملات آنلاین جستجو کنید. در گام بعد، باید حجم و قیمت مدنظر را مشخص و سفارش خرید خود را ارسال کنید.

۳- برای انتخاب بهترین صندوق بخشی نیاز است به چه معیار‌هایی توجه شود؟

برای انتخاب بهترین صندوق بخشی نیاز است که معیار‌های مختلفی همچون نقدشوندگی صندوق، بازدهی صندوق، مدیریت حرفه ای و … در نظر گرفته شود.

الهه نیازی کارشناس بازار سرمایه
Subscribe
Notify of
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments