کدال چیست و چه کاربردی دارد؟

کدال چیست و چه کاربردی دارد؟
زمان مطالعه: 5 دقیقه
انتشار ۲۹ خرداد ۱۴۰۳
تعداد بازدید: 21754
سطح مبتدی

کدال در واقع مخفف عبارت انگلیسی Comprehensive Database Of All Listed Companies بوده که به معنای سامانه یا پایگاه اطلاعات جامع شرکت‌های پذیرفته شده (فهرست شده در بورس) است. این سامانه در واقع یک سامانه الکترونیکی است که گزارش‌های مالی با اهمیت مثل صورت‌های مالی، گزارش عملکرد ماهانه، گزارش فعالیت هیئت مدیره و سایر اطلاعات با اهمیت شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس، فرابورس، صندوق‌های سرمایه‌گذاری، شرکت‌های مشاور سرمایه‌گذاری و سایر نهادهای مرتبط با بازار سرمایه را در اختیار عموم قرار می‌دهد.

سامانه‌ای برای تحلیل‌ دقیق‌تر

همان‌طور که می‌دانید، یکی از بازار‌های مناسب برای سرمایه‌گذاری، بازار بورس اوراق بهادار است. سرمایه‌گذاری در این بازار نیازمند اطلاعات و همچنین تحلیل‌های سطح کلان و خرد نسبت به شرکت‌های ثبت‌ شده در بورس اوراق بهادار است. یکی از ابزار‌هایی که می‌تواند به جمع‌آوری اطلاعات و آگاهی درباره وضعیت و فعالیت‌های شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار ایران کمک کند، سامانه‌ای به نام کدال است که در ادامه بیشتر درباره آن توضیح می‌دهیم.

سازمان بورس اوراق بهادار ایران همانند بسیاری از بازار‌های سرمایه و بورس دنیا اقدام به ایجاد یک سامانه یا درگاه آنلاین کرده است که براساس مواد قانونی بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران (مصوب آذر ۱۳۸۴)، از حقوق سرمایه‌گذاران بورس حمایت کند.

حمایت از حقوق سرمایه‌گذاران

هدف از ایجاد و راه‌اندازی سامانه کدال، ساماندهی، حفظ و نگهداری و انتشار الکترونیکی اطلاعات مالی و اطلاعات مربوط به سهام (مجامع و…) شرکت‌های ثبت‌شده در بورس اوراق بهادار ایران است. طبق ماده 2 قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران (مصوب آذرماه ۱۳۸۴)، «سازمان بورس و اوراق بهادار» در راستای حمایت از حقوق سرمایه‌گذاران و باهدف ساماندهی، حفظ و توسعه بازار شفاف، منصفانه و کارای اوراق بهادار و به‌منظور نظارت بر حٌسن اجرای قانون و بر اساس ماده ۷ همان قانون، اتخاذ تدابیر لازم جهت پیشگیری از وقوع تخلفات در بازار اوراق بهادار و نیز نظارت بر افشای اطلاعات با اهمیت توسط شرکت‌های ثبت‌شده نزد «سازمان» بر عهده هیئت‌مدیره این سازمان است.

در این خصوص سامانه یکپارچه گردآوری، نظارت و انتشار الکترونیکی اطلاعات به نشانی codal.ir به‌منظور مكانیزه كردن جمع‌آوری، بررسی و انتشار اطلاعات مالی شرکت‌های ثبت‌شده نزد سازمان و سایر اشخاصی که طبق قانون بازار اوراق بهادار ملزم به گزارش اطلاعات خود هستند، طراحی ‌شده است.

فرآیندهای اصلی سایت کدال عبارت‌اند از:

  • آماده‌سازی و ثبت گزارش‌ها به‌وسیله ناشران
  • دریافت و پذیرش گزارش‌ها توسط سامانه
  • ذخیره و بازیابی گزارش‌های دریافتی
  • تحلیل و نظارت بر گزارش‌ها توسط كارشناسان سازمان
  • انتشار اطلاعات به عموم

اهداف اصلی طراحی و به‌کارگیری سایت کدال عبارت‌اند از:

  • تسریع در ارائه اطلاعات ناشران اوراق بهادار و افشای عمومی آن
  • ایجاد سازوکاری جهت تسهیل فرایند تهیه و افشای اطلاعات
  • ایجاد سازوکارهای بهینه و مناسب گزارش‌گیری و گزارشگری مبتنی بر اصول جهانی جهت فعالان بازار سرمایه
  • فراهم آوردن امكان دسترسی آسان استفاده‌کنندگان به اطلاعیه‌ها
  • فراهم آوردن امكان نظارت مؤثرتر بر نحوه ارائه و افشای اطلاعات
  • افزایش شفافیت اطلاعاتی از طریق کاهش دورۀ زمانی تهیه تا انتشار اطلاعات و افزایش دقت در محاسبات و کنترل‌ها
  • افزایش هماهنگی واحدهای درون‌سازمانی و برون‌سازمانی و ارتقای سطح اطلاع‌رسانی

بخش‌های مهم در سایت کدال 

پس از ورود به سایت کدال بخش‌های مختلفی از جمله خانه، اطلاعات ناشران، نهادهای مالی، سامانه سنم، سامانه تدان و سامانه صورتحساب قابل نمایش است. در ادامه به بررسی هریک از این بخش‌ها می‌پردازیم.

بخش‌های مهم در سایت کدال

۱. خانه: در قسمت خانه، آخرین اطلاعیه‌های شرکت‌ها نمایش داده می‌شوند. در صورت نیاز به اطلاعات یک شرکت خاص، می‌توانید نام نماد را در بخش «جستجوی اطلاعیه‌ها» وارد کنید. همچنین با کلیک بر روی گزینه «اطلاعیه‌های قدیمی» اطلاعیه های قدیمی منتشر شده در سایت سازمان بورس که از سال ۱۳۸۲ تا سال ۱۳۸۹ قابل نمایش است.

۲. ناشران: در بخش ناشران، اطلاعات مربوط به شرکت‌های پذیرفته‌ شده‌ در بورس نمایش داده‌ می‌شود.

۳. نهادهای مالی: در بخش نهادهای مالی سایت، اطلاعات مربوط به کارگزاری‌ها، سبدگردان‌ها، صندوق‌ها، مشاوره‌های سرمایه‌گذاری و تامین سرمایه منتشر شده‌ است. به عنوان نمونه، مشخصات، مجوز فعالیت و تاییدیه‌های فنی سامانه‌های معاملات برخط را می‌توانید مشاهده کنید.

۴. سامانه سنم: این سامانه با هدف نظارت بر صندوق‌های سرمایه‌گذاری ایجاد شده‌ است. مدیران صندوق‌ها موظفند روزانه اطلاعات صندوق تحت مدیریت خود را بروزرسانی کنند. در صورت عدم اعلام یا عدم شفافیت اطلاعات توسط ناشران، نماد به صورت احتیاط نمایش داده‌ می‌شود.

۵. سامانه تدان: این سامانه بستری برای ارائه تحلیل‌های کارشناسان بازار سرمایه و مطرح کردن پرسش از ناشران فراهم شده‌است.

۶. سامانه صورتحساب: این سامانه جهت سهولت در تصمیم‌گیری مدیران سازمان‌ها راه‌اندازی شده‌ است. در این قسمت امکان درخواست آنلاین پیش‌صورتحساب، مشاهده بدهی‌های قبلی و مشاهده و چاپ صورتحساب‌های صادر شده‌ یا نشده وجود دارد.

سوالات متداول

۱. سامانه کدال چیست؟

سامانه کدال گزارش‌های مالی با اهمیت مثل صورت‌های مالی، گزارش عملکرد ماهانه، و سایر اطلاعات با اهمیت شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس و فرابورس را در اختیار فعالان بازار سرمایه و عموم مردم قرار می‌دهد.

۲. فرایندهای اصلی سامانه کدال کدام است؟

از مهم‌ترین فرایندهای سامانه کدال می‌توان به آماده‌سازی و ثبت گزارش‌ها به‌وسیله ناشران، دریافت و پذیرش گزارش‌ها توسط سامانه، ذخیره و بازیابی گزارش‌های دریافتی، تحلیل و نظارت بر گزارش‌ها توسط كارشناسان سازمان و انتشار اطلاعات به عموم اشاره کرد.

۳. بخش‌های مهم در سایت کدال کدامند؟

۱. خانه. ۲. ناشران. ۳. نهادهای مالی. ۴. سامانه سنم. ۵. سامانه تدان. ۶. سامانه صورتحساب. 

برچسب‌ها:, ,
Amir dejman کارشناس بازار سرمایه
Subscribe
Notify of
4 دیدگاه
قدیمی ترین
جدیدترین پر بحث ترین
Inline Feedbacks
View all comments

باسلام وسپاس از اطلاع رسانی شما عزیزان..بسیار کامل وعالی بود .دورود فراوان به شما ومجموعه شما..

با سلام
رضایت شما باعث دلگرمی ماست. سپاس از همراهی و نظر شما

درود پس کاربردش برای سهامداران را نگفتید دقیق

سلام.
با استفاده از سایت کدال، می‌توانید از گزارش‌های مالی با اهمیت مثل صورت‌های مالی، گزارش عملکرد ماهانه، گزارش فعالیت هیئت مدیره و سایر اطلاعات با اهمیت شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس، فرابورس، صندوق‌های سرمایه‌گذاری، شرکت‌های مشاور سرمایه‌گذاری و سایر نهادهای مرتبط با بازار سرمایه و … با خبر شوید.