آنچه که باید در مورد متنوع‌سازی بدانید!

آنچه در مورد متنوع‌سازی باید بدانید
زمان مطالعه: 5 دقیقه
انتشار ۷ آذر ۱۴۰۲
تعداد بازدید: 4575
سطح مبتدی

“همه‌ی تخم‌مرغ‌هایتان را در یک سبد نگذارید!”؛ این جمله را بارها شنیده‌ایم و حال می‌خواهیم کارکرد این روش ساده‌ی کاهش ریسک را در بازار سرمایه بررسی کنیم، چیزی که در بورس به متنوع‌سازی سبد سهام یا diversification مشهور است.

فهرست مطالب:

متنوع­‌سازی چیست؟

متنوع‌سازی سبد سهام از اولین توصیههایی است که به هر معامله‌گر می‌­شود. اما آیا واقعاً تنوع‌بخشی به پرتفوی به نفع ماست؟ متنوع‌سازی منطق ساده‌ای دارد. وقتی پرتفوی شما متشکل از چند سهم باشد در صورتی که یکی از سهم‌ها وارد دوران زیان شود، سود سهم‌های دیگر، ضرر آن را جبران می­کنند.

اگر هنوز وارد بازار سرمایه نشده‌اید می‌توانید از طریق لینک زیر افتتاح حساب کرده و معاملات خود را آغاز کنید.

نگاهی عمیق‌تر

 در نگاه اول این موضوع ساده و منطقی به نظر می‌آید. اما فرض کنید سهمی دارید که فکر میکنید  قرار است سود خوبی نصیب شما کند ولی شما با هدف متنوع‌سازی تنها بخشی از سرمایه خود را به آن سهم تخصیص ‌داده‌اید. مدتی بعد اگر همان‌طور که پیش‌بینی کرده بودید آن سهم رشد خوبی داشته باشد، ممکن است شما از این که همهی سرمایه‌ی خود را به آن سهم اختصاص ندادید پشیمان شوید. این موضوع نشان میدهد متنوع‌سازی نیاز به بررسی و تحلیل بیشتری دارد.

آنچه تحقیقات می‌گویند

تحقیقات و مدلسازی‌های ریاضیاتی درباره‌ی کارایی متنوع‌سازی نشان میدهد:

“اگرچه ممکن است در موارد خاصی تنوع‌بخشی به پرتفوی در کوتاهمدت به سود کمتر منجر شود اما در بلند مدت یک سبد متنوع است که با کاهش ریسک می‌تواند سوددهی بیشتر شما را تضمین کند.”

اما آیا متنوع‌سازی می‌تواند سبد ما را از هر ریسکی مصون سازد؟ برای پاسخ به این سوال باید مختصری در مورد انواع ریسک توضیح دهیم.

انواع ریسک

ریسک را در بازار سهام می‌توان به دو بخش تقسیم کرد: نوع اول ریسک که به آن ریسک سیستماتیک می‌گویند از متغیرهای کلانی چون ثبات سیاسی کشورها، جنگ، تورم، نرخ بهره و عوامل این چنینی ناشی می‌شود که بر روی هر صنعت و شرکتی تاثیر می­گذارد. این نوع از ریسک اجتناب ناپذیر است. اما نوع دوم ریسک که ریسک غیرسیستماتیک است فقط یک شرکت، صنعت، بازار یا حتی کشور خاص را شامل می­شود. این نوع ریسک اجتنابپذیر است!

با این توصیف پاسخ به سؤالمان راحت خواهد بود:

” متنوع‌سازی فقط ریسک غیرسیستماتیک را کاهش می‌دهد. “

حال چگونه متنوع‌سازی را به بهینه‌ترین صورت انجام دهیم؟

فرض کنید شما سهام شرکتA  که در زمینه خودروسازی فعال است را در اختیار دارید. حال برای متنوع‌سازی سهام شرکتB  را که رقیب شرکت A در زمینه تولید خودرو است می‌خرید. در این صورت اگر هر کدام از این دو رقیب از دیگری پیشی بگیرد شما برنده خواهید بود. این استدلال جذاب به نظر می‌رسد، اما اگر کل صنایع خودروسازی به دلیل وضع مالیات بر ارزش سوخت دچار رکود شوند چه؟ هر دو سهام شما دچار افول خواهند شد. پس می‌توان نتیجه گرفت:

” تنوع بخشی باید در ابعاد مختلفی انجام شود. سبدی به خوبی متنوع شده‌است که شامل تنوعی از شرکت‌­ها، صنایع و اوراق باشد.”

اما متنوع‌سازی تا کجا؟

متنوع‌سازی از حدی به بعد تاثیر چندانی روی کاهش ریسک ندارد و صرفا هزینه‌های زمانی و انرژی شما برای بررسی مداوم سبد دارایی را بالا می‌برد. تعداد بهینه دارایی‌ها بستگی به میزان سرمایه شما نیز دارد. ولی به طور کلی تعداد ۱۰ الی ۱۵ دارایی متنوع می‌تواند ریسک غیرسیستماتیک به طور قابل توجهی کاهش دهد.

رابطه‌ی صندوق‌های سرمایه‌گذاری و متنوع‌سازی

تنوع­‌بخشی به پرتفوی می­تواند وقتگیر باشد. چرا که شما مجبورید سهم‌های مختلف را تجزیه و تحلیل نمایید. اما این مشکل راهکار ساده‌­ای دارد: “سرمایه‌گذاری در صندوق سرمایه گذاری“. صندوق‌های سرمایه‌گذاری خود شامل انواع سهام و اوراق هستند که دائما توسط افراد متخصص تجزیه و تحلیل می‌شوند. اگر وقت و تخصص کافی برای متنوع‌سازی ندارید پیشنهاد ما سرمایه‌گذاری در این صندوق‌ها است. 

همچنین صندوق‌های سرمایه گذاری نیز انواع مختلفی دارد که شامل صندوق‌های سهامی، درآمد ثابت، مختلط، بخشی، اهرمی، صندوق تضمین اصل سرمایه، شاخصی و صندوق‌های مبتنی بر سکه طلا است و شما با توجه به میزان دارایی خود، افق زمانی مد نظر شخص و میزان ریسک پذیری می‌توانید صندوق یا صندوق‌های مناسب خود را انتخاب و با بررسی آن‌ها، سبد سرمایه‌گذاری خود را متنوع کنید.

به جرئت می‌توان تشکیل پرتفوی هوشمند با صندوق های سرمایه گذاری را بهترین استراتژی سرمایه گذاری در بورس دانست.

آنچه بهتر است مرور کنیم

متنوع‌سازی اگرچه در برابر ریسک سیستماتیک نمی‌تواند کاری انجام دهد اما اگر به‌صورت بهینه انجام شود بدون شک ریسک غیرسیستماتیک را به ‌طرز معجزهآسایی کاهش می‌دهد. هرچند این کاهش ریسک ممکن است در کوتاهمدت باعث سوددهی کمتر شود اما در بلندمدت یک پرتفوی متنوع سوددهی بیشتری دارد.

در این میان اگر فرصت کافی برای تجزیه و تحلیل مداوم سبد دارایی‌های خود را ندارید بهتر است سرمایه‌گذاری در تنوعی از صندوق‌های سرمایه گذاری را انتخاب کنید.

سوالات متداول

منظور از متنوع سازی سبد سهام چیست؟

متنوع سازی یعنی پرتفوی خود را متشکل از چند سهم کرده و از تک سهم شدن بپرهیزید؛ در این صورت اگر یکی از سهم‌ها وارد روند نزولی شود، سود سهم‌های دیگر، ضرر آن را جبران کرده و از زیان کلی شما جلوگیری خواهد شد.

بهترین روش متنوع سازی برای اشخاصی که فرصت کافی برای تحلیل و رصد بازار ندارند، چیست؟

استفاده از صندوق‌های سرمایه گذاری می‌تواند بهترین استراتژی سرمایه گذاری برای این افراد باشد.

Amir dejman کارشناس بازار سرمایه
guest
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments