بررسی بازار سرمایه

زمان مطالعه: 3 دقیقه
انتشار ۱ آذر ۱۴۰۰
تعداد بازدید: 1259
سطح مبتدی

در این گفت‌وگو به بررسی بازار سرمایه و روندی که بازار در پیش گرفته است خواهیم پرداخت. شما می‌توانید ویدیو این گفت‌و‌گو را مشاهده نمایید یا متن زیر، که گزارشی از مهم‌ترین بخش‌های آن است را مطالعه کنید. 

وضعیت کلی بورس در دو سال اخیر (۱۳۹۹-۱۴۰۰)

شهریور ماه سال ۹۹ برای بورس و سرمایه‌گذاران آن شروعی فرسایشی بود و در این برهه صنایع و سهم‌های زیادی نزولی شدند. در این بین افراد تازه وارد و کم‌تجربه بیشتر مشمول ضرر شدند. از ابتدای سال ۱۴۰۰ نیز بورس شرایط خوبی را برای سرمایه‌گذاران خود به‌وجود نیاورد و تعدادی از سهام‌داران با تجربه‌کردن روزهای قرمز و منفی پی‌در‌پی بورس از آن خارج شدند. برخی دیگر از سهام‌داران نیز به امید بازگشت روزهای سبز بورس و کسب سود دوباره در این بازار ماندگار شدند.

نتیجه این انتظارات رشد و صعود بازار سرمایه در خردادماه ۱۴۰۰  بود که این تغییر وضعیت بورس، با انتخابات ریاست جمهوری خردادماه بی ارتباط نبود. این وضعیت در حدود ۳ ماه به طول انجامید که در این ۳ ماه شاخص کل از یک میلیون و صد هزار تومان شروع به رشد کرد. این رشد تا عدد یک میلیون و ششصد هزار واحد نیز بالا رفت. اما پس از اخذ تصمیم‌های سیاسی جدید در دولت سیزدهم و انتشار اخبار در خصوص توافقات برجام، بورس مجددا روزهای قرمز را تجربه کرد. 

پس از این اتفاقات، دولت به دلیل کسری بودجه در نیمه دوم سال ۱۴۰۰، اقدام به فروش اوراق بیشتری کرد. در پی این اتفاق، نرخ بهره روندی صعودی در پیش گرفت. به‌عنوان مثال نرخ بهره اوراق یک ساله در اخزا به ۲۳ درصد رسید. انتظار می‌رود که این افزایش تا زمستان ۱۴۰۰ ادامه داشته باشد و به ۲۴ تا ۲۵ درصد برسد.

تماشا کنید: تاثیر افزایش تورم بر قیمت سهام

شرایط بازار در صورتی که توافق احیای برجام انجام نشود چگونه خواهد شد؟

در صورتی که توافق برجام انجام نشود، انتظار می‌رود که بازار سرمایه و دلار روندی صعودی در پیش بگیرند. البته این روند صعودی به‌صورت موقت خواهد بود، و در بلند مدت سهام‌دار بازار سرمایه متضرر خواهد شد. در بلند مدت فرآیند تولید فرسوده خواهد شد و در نتیجه خط تولیدها به سمت فرسودگی خواهد رفت. 

شرایط بازار در صورتی که توافق احیای برجام انجام شود چگونه خواهد شد؟

به دلیل کسری بودجه‌ای که دولت در حال حاضر دارد، در صورتی که توافقات انجام شود نمی‌توان انتظار داشت که اثر این اتفاق به یک‌باره و یک‌روزه در بازار  سرمایه حس شود. بنابراین در صورت رخ دادن این اتفاقا ممکن است تا چندین ماه بازار با رکود همراه شود و پس از اینکه وضعیت کسری بودجه دولت و آزادسازی پول‌های بلوکه شده ایران بهتر شود، شرایط رفته رفته تغییر خواهد کرد.

Mohammad Farrokhian کارشناس بازار سرمایه
Subscribe
Notify of
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments