حضور موفق در بازار سرمایه۲

زمان مطالعه: 60 دقیقه
انتشار ۱ آذر ۱۴۰۰
تعداد بازدید: 1489
سطح مبتدی

این گفت‌وگو ادامه‌ بخش اول گفت‌وگوی حضور موفق در بازار سرمایه است. بازار سرمایه همواره فراز و نشیب‌های زیادی داشته است و شخصی در این بازار موفق خواهد بود که بتواند از فرصت‌ها و تهدید‌های این بازار به نفع خود استفاده کند. شما می‌توانید ویدیو این گفت‌و‌گو را مشاهده نمایید یا متن زیر، که گزارشی از مهم‌ترین بخش‌های این گفت‌وگو است را مطالعه کنید. 

نسبت‌های مالی در بورس

تجزیه و تحلیل نسبت‌های مالی شرکت‌ یکی از مباحث مهم تحلیل بنیادی است. نسبت‌های مالی با استفاده از اعداد و ارقامی که از صورت‌های مالی شرکت استخراج می‌شود، محاسبه می‌شود. با استفاده از نسبت‌های مالی امکان بررسی وضعیت شرکت از جنبه‌های مختلف به‌وجود می‌آید. یکی از این نسبت‌های مهم نسبت P به E است. 

نسبت P به E چیست؟

نسبت P/E، رابطه بین قیمت سهام شرکت و درآمد هر سهم (EPS) را نشان می‌دهد. P حرف ابتدایی واژه Price به معنای قیمت و منظور از E، EPS یا همان سود است. نسبت P به E در واقع از تقسیم قیمت بازاری سهم بر EPS آن به دست می‌آید. 

نسبت P به E روشی برای ارزش‌گذاری سهام در بورس

فرض کنید طبق محاسبه نسبت P به E، سهمی ۱۰۰۰ تومان ارزش داشته باشد و آن  سهم در بازار بورس با قیمت ۵۰۰  تومان در حال خرید و فروش باشد. بر اساس این اطلاعات خرید سهم با این قیمت می‌تواند یک فرصت مناسب باشد. همین اتفاق ممکن است در حالت عکس نیز رخ بدهد. مثلا سهمی بیش از ۵۰۰ تومان ارزش نداشته باشد، اما قیمت آن تا ۱۰۰۰ تومان هم بالا رفته باشد. در این حالت که سهمی بیش از ارزش واقعی خود قیمت خورده است نمی‌تواند گزینه مناسبی برای خرید باشد. بنابراین بررسی نسبت P به E در سهام مورد مهمی است که خوب است هر سرمایه‌گذار قبل از خرید یک سهم به آن توجه کند. 

یک سرمایه‌گذار موفق به چه نکاتی باید توجه کند؟

  • استفاده از سرمایه‌مازاد

سرمایه مازاد سرمایه‌ای است که زندگی و امرار معاش افراد به آن وابسته نیست. برای شروع سرمایه‌گذاری در بورس بهتر است که سرمایه‌ای استفاده شود که سرمایه‌گذار به آن احتیاجی نداشته باشد و به عبارتی دارایی‌هایی را در بورس سرمایه‌گذاری کند که عدم وجود آن‌ها زندگی او را مختل نسازد. سرمایه‌گذار برای سرمایه‌گذاری نباید سرمایه‌های اصلی زندگی خود مانند وسیله نقلیه، ملک و… را بفروشد و آن را در بورس سرمایه‌گذاری کند. بازار سرمایه فراز و نشیب زیادی دارد و ممکن است در جریانات منفی و زمانی که بازار در حال اصلاح است سرمایه او به خطر بیفتد. 

همچنین ممکن است افراد برای سرمایه‌گذاری در بورس از وام و قرض استفاده کنند. مقروض بودن هر اندازه هم که قابل پرداخت باشد، با فشار روانی همراه است و ذهن فرد بدهکار پیوسته بر پرداخت مبلغی متمرکز خواهد بود که قرض گرفته است. چنین شرایطی احتمال ورشکستگی را افزایش داده و از سوی دیگر، دید بلندمدت را نسبت به سرمایه‌گذاری در فرد از بین خواهد برد.

  • داشتن دید سرمایه‌گذاری مناسب

گاه ممکن است افراد تصور کنند که برای سرمایه‌گذاری بلند مدت حتما نیاز به سرمایه‌های کلان است و سرمایه‌گذاری بلند مدت با سرمایه‌های خرد راه به جایی ندارد یا سود خوبی را نصیب آنان نمی‌کند. در واقع تصور این افراد این است که دید کوتاه مدت و حتی نوسان‌گیری برای سرمایه‌های خرد مناسب‌تر است. این یک تصور اشتباه است. سرمایه‌گذاری بلندمدت با مبالغ خرد نیز امکان‌پذیر است و می‌تواند بازدهی خوبی برای سرمایه‌گذاران به همراه داشته باشد.

  • عدم مقایسه همزمان با سایر بازارها 

پیشنهاد اکثر مشاورهای مالی در خصوص سرمایه‌گذاری در بورس، سرمایه‌گذاری به صورت بلند مدت است. چرا که با بررسی تاریخچه بورس در دراز مدت مشاهده می‌کنیم روند بورس صعودی بوده است اما در بازه‌های زمانی کوتاه مدت روزهای پیاپی منفی نیز در بازار تجربه شده است. ممکن است در همین روزهای منفی سایر بازارهای موازی بازار سرمایه نظیر طلا، ارز و… وضعیت مثبتی داشته باشند. شوک‌های منفی و مثبتی که به بازارهای مالی وارد می‌شود دارای اثر یکسانی بر بازارها نیست. به این معنی که ممکن است با یک اتفاق سیاسی بازار ارز صعودی و بورس نزولی شود یا بالعکس. در این مواقع ممکن است سرمایه گذار با این تفکر که اگر در سایر بازارهای مالی سرمایه‌گذاری انجام داده بود وضعیت بهتری را تجربه می‌کرد، اقدام به رفتار هیجانی کند و با ضرر از بازار سرمایه خارج شود. در صورتی که با مشاهده روند نمودار بورس در گذشته متوجه می‌شویم که بورس در دراز مدت بازدهی بهتری نسبت به سایر بازارهای موازی داشته است.

  • مدیریت احساسات در بازار 

سرمایه‌گذار برای انجام یک معامله هوشمندانه علاوه بر تسلط کافی بر انواع تحلیل‌ها، باید بر موضوعات روانشناسی بازار نیز تسلط کافی داشته باشد. علم روانشناسی بازار شامل آنالیز احساسات و واکنش‌های معامله‌گران در طی فرایند معامله است. حتی معامله‌گران خبره نیز دچار هیجانات گوناگون در بازار می‌شوند؛ اما تنها ویژگی قابل تامل، توانایی آن‌ها در کنترل احساساتشان است. ترس از دست دادن سرمایه یکی از ترس‌های موجود در بازار سرمایه است که یک معامله‌گر در صورتی که نتواند آن را کنترل کند ممکن است سرمایه خود را به خطر بیندازد. بنابراین کنترل و مدیریت احساسات و هیجان در بازار از واکنش‌های غلط در سرمایه‌گذار جلوگیری می‌کند.

پیام خزائی کارشناس بازار سرمایه
Subscribe
Notify of
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments