حضور موفق در بازار سرمایه

زمان مطالعه: 60 دقیقه
انتشار ۱ آذر ۱۴۰۰
تعداد بازدید: 1494
سطح مبتدی

در این گفت‌وگو در خصوص حضور موفق در بازار سرمایه صحبت خواهیم کرد. بازار سرمایه همواره فراز و نشیب‌های زیادی دارد و شخصی در این بازار موفق خواهد بود که بتواند از فرصت‌ها و تهدید‌های این بازار به نفع خود استفاده کند. شما می‌توانید ویدیو این گفت‌و‌گو را مشاهده نمایید یا متن زیر، که گزارشی از مهم‌ترین بخش‌های این گفت‌وگو است را مطالعه کنید.

قسمت دوم این گفتگو را می‌توانید از این لینک مشاهده کنید.

حضور موفق در بازار سرمایه یعنی چه؟

حضور در بازار سرمایه نیازمند داشتن دانش و تجربه است. این بازار ممکن است در نگاه اول از دید عموم محلی ساده برای کسب سودهای آنچنانی باشد، اما تخصص و آگاهی، یکی از اصول مهم موفقیت در این بازار است. کم و بیش افرادی را در این بازار می‌بینیم که معامله‌گری به شغل اصلی آن‌ها تبدیل شده و با صرف چندین ساعت وقت در روز، سرمایه خود را چندین برابر کرده‌اند. میل به کسب سود و حفظ ارزش سرمایه در شرایط تورمی ممکن است دغدغه خیلی از افراد باشد و بر همین اساس تصور کنند با ورود به این بازار و دریافت سیگنال‌های خرید و فروش سهام از سایر افراد و تنها با یک کلیک می‌توانند به هدف خود برسند.

 اما همه چیز به یک کلیک برای خرید و فروش سهام ختم نمی‌شود. چرا که سهام‌دار باید قبل از خرید سهام یک شرکت، اطلاعات کافی را در خصوص آن کسب کند. دانش تجزیه و تحلیل این اطلاعات در قالب علم تحلیل بنیادی (فاندامنتال) بیان می‌شود و هدف آن این است که سهام‌دار بررسی کند که آیا سهم مورد نظر با قیمت فعلی ارزش خریداری را دارد یا خیر؟ یا اینکه اطلاعات مالی، فرصت‌ها و اتفاقات پیش روی سهام تا چه اندازه می‌تواند بر قیمت آینده سهم و روند آن تاثیر گذار باشد؟ علاوه بر دانش تحلیل فاندامنتال، یک سرمایه‌گذار نیاز دارد تا از دانش تحلیل تکنیکال نیز آگاهی داشته باشد.

 سرمایه‌گذاری در بازارهای مالی موفق است که بتواند با آگاهی و دانش کافی به بازار وارد شود. چرا که معامله‌گری بدون دانش و آگاهی می‌تواند آسیب‌های جبران ناپذیری در پی داشته باشد.

رفتار هیجانی در بازار سرمایه چیست و چه عواقبی دارد؟

هیجان یکی از مواردی است که در معاملات می‌تواند در آن واحد همه چیز را خراب‌ کند. کنترل هیجان در بازار سرمایه بسیار حائز اهمیت است، چرا که از اتخاذ تصمیم‌های نادرست در مورد خرید، فروش یا نگهداری سهام در بازه‌های زمانی مختلف جلوگیری می‌کند. ورود به یک سهم و خروج از آن در زمان‌های نادرست، می‌تواند ناشی از رفتارهای هیجانی سرمایه‌گذاران در بازار باشد. این رفتار از آن‌جا نشات می‌گیرد که گاها سهام‌دار ممکن است با مشاهده یک صف فروش در اوایل ساعات بازار فکر کند که همه چیز تمام شده و باید از این سهم خارج شود. در صورتی که در ساعات انتهایی بازار همان سهم با صف خرید سنگین مواجه شده و این صف خرید تا چندین روز ادامه داشته باشد. 

از طرف دیگر سرمایه‌گذاری که با خروج از سهم متحمل ضرر شده ممکن است با مشاهده سهم در حال رشد رفتاری هیجانی از خود نشان می‌دهد و مجددا به سهم وارد می‌شود. این ورود هیجانی ممکن است در روزی صورت بگیرد که بازار در حال اصلاح باشد و سرمایه‌گذار را با رنج منفی سهم روبرو سازد.

مثال دیگری که در این خصوص می‌توان به آن اشاره کرد، مثال سرمایه‌گذاریست که بدون در نظر گرفتن ارزش واقعی یک سهم و تنها بر اساس گفته‌ها و شنیده‌های حاکی از سوددهی بالای یک سهم در چند روز گذشته و روند مثبت آن در آينده، اقدام به خرید سهم می‌کند. در صورتی‌که ممکن است سهم در آن برهه زمانی بالاتر از ارزش ذاتی خود معامله شده و هر آن امکان دارد با عرضه زیاد همراه شود و تا چندین روز همچنان روندی نزولی را در پیش بگیرد.

 همچنین یک سرمایه‌گذار ممکن است در زمان اصلاح یا ریزش بازار هیجانی عمل کند و با تحمل ضرر از سهم خود خارج شود. اصلاح ذات بازار سرمایه است و تنها سهام‌داری که در تحلیل‌های خود روندی صعودی را برای سهم پیش‌بینی کرده، با اندکی صبوری و رعایت حد ضرر خود نه تنها از ضرر خارج می‌شود، بلکه سود خوبی نیز کسب می‌کند. 

عدم تصمیم‌گیری بر اساس اخبار و حاشیه‌ها در فضای مجازی و تکیه بر دانش‌های تحلیلی، از راهکارهای رهایی از موج هیجان در بازار سرمایه هستند. البته کسب تجربه در بازار نیز می‌تواند در آینده به سرمایه‌گذار در انجام معاملات اصولی کمک کند و او را از هیجان بازار دور نگاه دارد.

افراد بی‌تجربه چگونه می‌توانند به بازار سرمایه وارد شوند؟

آموزش، اصلی‌ترین مبحث قبل از ورود به بازار سرمایه است. همانطور که پیش‌تر توضیح داده شد،  افرادی که آموزش‌های لازم را ببینند و دانش لازم جهت معامله‌گری را کسب کنند، می‌توانند در این بازار حضوری موفق داشته باشند. اما در این بین ممکن است افرادی وجود داشته باشند که فرصت کافی برای فراگیری مباحث بورسی را نداشته باشند. سرمایه‌گذاری به روش غیرمستقیم و از طریق سرمایه‌گذاری در صندوق‌های سرمایه‌گذاری، مناسب‌ترین گزینه برای این افراد است. در این نوع سرمایه‌گذاری افراد دارایی‌ خود را در اختیار یک تیم حرفه‌ای قرار می‌دهند و آن‌ها نیز  بر اساس تحلیل‌های حرفه‌ای، در اوراق بهادار مناسب و ارزنده سرمایه‌گذاری می‌کنند. صندوق‌های سرمایه‌گذاری مختلفی در بازار سرمایه وجود دارند که افراد می‌توانند با توجه به سطح ریسک‌پذیری خود، در آن‌ها سرمایه‌گذاری کنند. 

استراتژی سرمایه‌گذاری چیست؟

اگر شخصی این آگاهی را داشته باشد که برای رسیدن به اهدافش چه‌کاری باید انجام دهد، می‌توان گفت که او دارای یک برنامه است. علاوه بر این، اگر آن شخص بداند که چه کاری نباید انجام دهد، آنگاه او یک برنامه راهبردی یا استراتژی دارد. از همین رو، تعیین استراتژی سرمایه‌گذاری و تعیین سطح ریسک، اهمیت بسزایی در سرمایه‌گذاری موفق دارد. 

انتخاب استراتژی مناسب سرمایه‌گذاری 

در بازار سرمایه ممکن است گزینه‌های زیادی برای سرمایه‌گذاری وجود داشته باشد. گفتنی است گزینه‌های مختلف سرمایه‌‌گذاری، محاسن و معایب و همچنین ریسک‌ مخصوص به خود را دارند. هر سرمایه گذار باید با در نظر گرفتن اهداف و شرایط خاص خود اقدام به انتخاب آن‌ها برای سرمایه‌ گذاری کند. یک سرمایه‌گذار برای انتخاب استراتژی مناسب ابتدا باید خودش را بشناسد. منظور از خودشناسی این است که باید اهداف و ویژگی‌های شخصیتی و روحیات خود را دقیق و درست بشناسد. همچنین باید فاکتور‌‌های تاثیرگذار در سرمایه‌گذاری را نیز مد نظر خود قرار دهد. این فاکتورها شامل موارد زیر است:

  • میزان ثروت موجود و افق زمانی مورد نظر برای سرمایه‌گذاری
  • میزان ریسک‌پذیری‌ 
  • وضعیت درآمد و میزان ثبات آن
  • تعهدات و بدهی‌هایی که در آینده ممکن است به‌وجود بیایند
  • میزان دانش فرد نسبت به سرمایه‌‌گذاری
  • ویژگی‌ها و تمایلات شخص سرمایه‌گذار در حوزه‌های گوناگون

سود مرکب در سرمایه‌گذاری چیست؟

یکی از پایه‌های استراتژی سرمایه‌گذاری وارن بافت، سرمایه‌گذار موفق در دنیا، گلوله برفی نام دارد. وارن بافت این موضوع را این‌گونه تعریف می‌کند که زندگی مانند یک گلوله برف است. پیدا کردن یک تپه بلند و مقداری برف خیس، مسئله‌ای حائز اهمیت است. شروع با یک گلوله برف کوچک، رسیدن به یک گلوله برف بزرگ را در پی دارد. به همین ترتیب، در نظر گرفتن زمانی کافی برای سرمایه‌گذاری، رشد را در پی‌ خواهد داشت. چرا که در گذر زمان، سود سرمایه‌گذاری نیز به اصل سرمایه اضافه خواهد شد و اصطلاح سودآوری با سود رقم خواهد خورد. در واقع منظور از سود مرکب، سرمایه‌گذاری مجدد سودهای به دست آمده و کسب سود از آن‌هاست. این سود به‌صورت تساعدی رشد خواهد کرد و می‌توان گفت این مسئله خود یک استراتژی مناسب در سرمایه‌گذاری است.

پیام خزائی کارشناس بازار سرمایه
Subscribe
Notify of
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments