صندوق بخشی پتروشیمی چیست؟ | آشنایی با صندوق «اکتان» مفید

زمان مطالعه: 7 دقیقه
انتشار ۷ شهریور ۱۴۰۳
تعداد بازدید: 1155
سطح مبتدی

صنعت پتروشیمی یکی از شریان‌های اصلی اقتصاد ایران به شمار می‌رود که تولید بسیاری از محصولات، به صورت مستقیم یا غیرمستقیم، به آن وابسته است. این صنعت با تبدیل نفت خام و گاز طبیعی به محصولات با ارزش افزوده بالاتر، نقش مهمی در ایجاد اشتغال، رونق صادرات غیرنفتی و توسعه اقتصادی کشور ایفا می‌کند. از جمله مهم‌ترین محصولات نهایی پتروشیمی می‌توان به پلاستیک، الیاف مصنوعی، کودهای شیمیایی، داروها و مواد شوینده اشاره کرد.

این صنعت با برخورداری از سهم قابل توجهی در تولید ناخالص داخلی (GDP) و ایجاد فرصت‌های شغلی فراوان، موتور محرک بخش بزرگی از اقتصاد ایران به شمار می‌رود. از سوی دیگر، این صنعت با صادرات محصولات خود، نقش بسزایی در تامین ارز مورد نیاز کشور ایفا می‌کند.

نگاهی بر صنعت پتروشیمی در بازار سرمایه

بخش محصولات شیمیایی که در بین فعالان بازار سرمایه به عنوان صنعت پتروشیمی شناخته می‌شود، یکی از متنوع‌ترین گروه‌های بازار سرمایه از لحاظ حوزه فعالیت شرکت‌ها به شمار می‌رود. شرکت‌های فعال در بخش پتروشیمی به تولید محصولاتی همچون اوره، متانول، الفین، آروماتیک، دوده صنعتی و شوینده را می‌پردازند.

در حال حاضر، صنعت پتروشیمی با دربرگرفتن ۶۷ شرکت بورسی و فرابورسی که ارزش بازار آن‌ها، در مجموع معادل ۲۳ درصد کل ارزش بازار سرمایه ایران است، بزرگ‌ترین صنعت بازار سرمایه ایران به شمار می‌رود. این صنعت به عنوان یکی از صنایع شاخص‌ساز، نقش غیرقابل انکاری در تعیین روندهای کلی بازار سرمایه ایفا می‌کند.

برخی از دلایل جذابیت سرمایه‌گذاری در صنعت پتروشیمی

استفاده از پتانسیل صادرات

صنعت پتروشیمی از نظر صادرات و ارزآوری جایگاه بی‌نظیری در اقتصاد ایران دارد. همچنین در صورت برطرف‌شدن برخی موانع، سودآوری این صنعت از محل صادرات رشد فزاینده‌ای خواهد داشت.

بهره‌مندی از ظرفیت‌های بورس کالا

در حال حاضر بخشی از محصولات پتروشیمی در بورس کالا عرضه می‌شود و قیمت‌گذاری آنها تا حدی تابع عرضه و تقاضاست. این مزیت می‌تواند تاثیر مهمی بر سودآوری صنعت پتروشیمی داشته باشد.

نسبت تقسیم سود بالا

صنعت پتروشیمی با تقسیم سود متوسط ۷۲ درصدی، از لحاظ نسبت تقسیم سود جزو برترین صنایع بازار سرمایه محسوب می‌شود.

بررسی بازدهی بخش پتروشیمی

اگرچه تضمینی وجود ندارد که یک صنعت در آینده نیز عملکرد گذشته خود را تکرار کند، اما سرمایه‌گذاری در صنایعی که در سال‌های گذشته عملکرد بهتری به جای گذاشته‌اند، احتمال کسب بازدهی مطلوب را برای شما افزایش می‌دهد.

با بررسی آمار مربوط به صنعت پتروشیمی در ۱۰ سال اخیر، مشخص می‌شود که بخش محصولات شیمیایی بیش از ۸ هزار درصد و بخش پاک‌کننده‌ها و ترکیبات نیتروژنی بیش از ۴ هزار درصد بازدهی داشته‌اند. در نتیجه این صنعت از لحاظ میزان بازدهی، رتبه نخست را در میان صنایع بزرگ و شاخص‌ساز بازار سرمایه به خود اختصاص داده است.

همچنین با بررسی بازدهی ۵ ساله منتهی به تیر ۱۴۰۳، می‌توان به این نکته پی برد که با سرمایه‌گذاری در هر یک از صنایع اوره و نیتروژن، محصولات شیمیایی و پاک‌کننده‌ها، ارزش دارایی شما به ترتیب ۱۳، ۹ و ۵ برابر می‌شد. در حالی که در همین بازه زمانی، سرمایه‌گذاری در دارایی‌هایی همچون دلار،‌ بازدهی به مراتب کمتری را رقم زده است.

مقایسه بازدهی صنعت پتروشیمی و بازارهای موازی

نمودار بازدهی دلاری صنعت پتروشیمی نیز کاملا گویای این واقعیت است که طی پنج سال اخیر، سرمایه‌گذاران می‌توانستند با سرمایه‌گذاری در این صنعت، علاوه بر پوشش افزایش نرخ دلار، بازدهی مناسبی را در مقایسه با شاخص کل و سکه طلا کسب کنند.

مقایسه بازدهی دلاری صنعت پتروشیمی و بازارهای موازی

صندوق بخشی پتروشیمی چیست؟

در حال حاضر، ابزارهای متنوع و پیشرفته‌ای در اختیار سرمایه‌گذاران قرار گرفته است تا مطابق ترجیحات و انتظارات خود به فعالیت در بازار سرمایه بپردازند. صندوق بخشی یکی از راهکارهای مناسب سرمایه‌گذاری غیرمستقیم برای آن دسته از افرادی است که تمایل به سرمایه‌گذاری تخصصی در یک صنعت خاص دارند.

حداقل ۷۰ درصد از سبد دارایی یک صندوق بخشی پتروشیمی، از سهام شرکت‌های این بخش تشکیل می‌شود. بنابراین با سرمایه‌گذاری در یک صندوق پتروشیمی، می‌توانید از ظرفیت‌های رشد ارزش سهام شرکت‌های فعال در این صنعت بهره‌مند شوید.

چرا در صندوق پتروشیمی سرمایه‌گذاری کنیم؟

صندوق‌های بخشی پتروشیمی، راه حلی مناسب برای سرمایه‌گذاری در این صنعت، بدون نیاز به دانش تخصصی و صرف زمان زیاد هستند. مزایای سرمایه‌گذاری در این صندوق‌ها عبارتند از:

  • تنوع سبد سهام:

صندوق‌های بخشی پتروشیمی معمولاً در سهام چندین شرکت فعال در زیرشاخه‌های مختلف این صنعت سرمایه‌گذاری می‌کنند. برای مثال، ممکن است بخشی از سبد سرمایه‌گذاری یک صندوق به سهام شرکت‌های تولیدکننده پلی‌اتیلن، بخش دیگری به سهام شرکت‌های تولیدکننده کود شیمیایی و بخشی دیگر به سهام شرکت‌های پالایشگاهی اختصاص یابد. این تنوع در سرمایه‌گذاری، سبب می‌شود تا دارایی شما تاثیر منفی کمتری از نوسانات قیمتی یک شرکت یا زیرشاخه‌ای خاص از صنعت پتروشیمی بپذیرد.

  • مدیریت حرفه‌ای دارایی:

سبد سرمایه‌گذاری صندوق‌های بخشی توسط گروهی از متخصصان مجرب در حوزه بازار سرمایه و صنعت پتروشیمی مدیریت می‌شود. این گروه تلاش می‌کنند تا با به‌کارگیری قواعد سرمایه‌گذاری حرفه‌ای و شناسایی بهترین فرصت‌های سرمایه‌گذاری، بازدهی مطلوبی را برای شما به دست آورند. در نتیجه این امکان برای شما فراهم می‌شود تا بدون نیاز به دانش تخصصی و همچنین اختصاص زمان زیاد برای تحلیل وضعیت بازار، از بازدهی احتمالی این صنعت بهره‌مند شوید.

  • نقدشوندگی مناسب واحدهای صندوق:

یکی از مزایای مهم صندوق‌های بخشی پتروشیمی، نقدشوندگی بسیار بالاتر آن‌ها نسبت به خرید و فروش مستقیم سهام است. وجود رکن بازارگردان در صندوق‌های قابل معامله (ETF)، احتمال تشکیل صف خرید یا فروش را تا حد زیادی کاهش می‌دهد. در نتیجه شما این امکان را دارید تا در صورت نیاز، واحدهای خود را به فروش رسانده و تبدیل به دارایی نقد کنید.

  • کاهش هزینه‌های معاملاتی:

سرمایه‌گذاری در صندوق‌های بخشی پتروشیمی هزینه‌های معاملاتی کمتری نسبت به خرید مستقیم سهام دارد. طبق آخرین مصوبه سازمان بورس و اوراق بهادار در تاریخ مهر ۱۴۰۲، مجموع کارمزد خرید و فروش سهام و صندوق‌های قابل معامله (ETF) به ترتیب حدود ۱/۲۵ درصد و ۰/۲۳ درصد است.

بهره‌مندی از فرصت‌های سرمایه‌گذاری در بخش پتروشیمی با صندوق اکتان مفید

صندوق تخصصی بخشی اکتان مفید، یکی دیگر از صندوق‌های بخشی سبدگردان مفید به شمار می‌رود که فرصت سرمایه‌گذاری تخصصی در صنعت پتروشیمی را برای سرمایه‌گذاران فراهم می‌کند. علاقه‌مندان به سرمایه‌گذاری در شرکت‌های بخش پتروشیمی، می‌توانند از دانش و تخصص کارشناسان مفید، برای بهره‌مندی از بهترین فرصت‌های سرمایه‌گذاری در این صنعت استفاده کنند.

با سرمایه‌گذاری در صندوق پتروشیمی اکتان مفید، دیگر نیازی نیست تا زمان زیادی را به تحلیل شرکت‌های این صنعت اختصاص دهید. شما می‌توانید با حداقل ۱۰۰ هزار تومان، واحد‌های این صندوق را خریداری کنید و از بازدهی احتمالی برترین سهام شرکت‌های این بخش منتفع شوید.

شیوه سرمایه‌گذاری در صندوق اکتان مفید

برای سرمایه‌گذاری در صندوق ETF اکتان مفید، پس از آغاز معاملات صندوق، نیاز است که در ابتدا نماد «اکتان» را در سامانه‌های معاملات آنلاین بورسی مانند ایزی تریدر یا مفید آنلاین جستجو کنید. سپس کافی است تعداد واحد و قیمت مدنظر را درج و سفارش خرید خود را ارسال کنید.

حداقل مبلغ برای سرمایه‌گذاری در صندوق‌ بخشی پتروشیمی اکتان چقدر است؟

صندوق بخشی اکتان یک صندوق قابل معامله (ETF) است. شما می‌توانید با حداقل ۱۰۰ هزار تومان، در این صندوق سرمایه‌گذاری کنید.

آیا خرید واحدهای این صندوق از طریق همه سامانه‌های معاملاتی امکان‌پذیر است؟

بله. شما می‌توانید با جستجوی نماد «اکتان» در تمامی سامانه‌های معاملات آنلاین کارگزاری‌های بورسی، واحدهای صندوق بخشی اکتان را خریداری کنید.

ترکیب دارایی صندوق اکتان از چه مواردی تشکیل می‌شود؟

حداقل ۷۰ درصد از کل دارایی صندوق بخشی اکتان در سهام شرکت‌های صنعت پتروشیمی سرمایه‌گذاری می‌شود. همچنین طبق امیدنامه صندوق‌های بخشی، این امکان وجود دارد که تا حداکثر ۱۰ درصد از ترکیب دارایی این صندوق در سهام و حق تقدم سهام شرکت‌های سایر صنایع، حداکثر ۱۵ درصد در اوراق با درآمد ثابت و حداکثر ۵ درصد در گواهی‌های سپرده کالایی سرمایه‌گذاری شود.

عرفان افراسیاب پور کارشناس بازار سرمایه
Subscribe
Notify of
20 دیدگاه
قدیمی ترین
جدیدترین پر بحث ترین
Inline Feedbacks
View all comments

سلام عرض میگنم این پیش پذیره نویسی ویا پذیره نویسی نماد اکتان از چه زمانی شروع میشود؟

سلام، شروع پیش پذیره‌نویسی صندوق «اکتان» از تاریخ 15 شهریور 1403 انجام خواهد شد.
بازه پذیره‌نویسی این صندوق نیز 19 تا 21 شهریور 1403 است.

سلام همونطور که در متن اشاره کردید نسبت تقسیم سود ۷۲ درصدی که به طور متوسط در صعنت پتروشیمی هست چطور در صندوق لحاظ میشود؟ آیا در nav صندوق یا صرف چیزی دیگر میشود

سلام، چنانچه سهم‌های موجود در صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله (ETF) مشمول تقسیم سود مجمع شوند، روی NAV صندوق تاثیر می‌گذارد.

حداکثر مبلغ سرمایه‌گذاری در این صندوق چقدر است؟

محدودیتی در خصوص حداکثر تعداد واحد قابل خریداری اعلام نشده است.

با درود و احترام لطفا در مورد سهامداران اصلی صندوق و اینکه صندوق سهام کدام شرکت های پتروشیمی رو چند درصد آن را خریداری و یا مد نظر دارد خریداری نماید اگر امکان دارد اطلاع رسانی و یا راهنمایی کنید که خودمان مطالعه کنیم

سلام، در برنامه زنده کارگزاری مفید در تاریخ 20 شهریور 1403 مدیران سرمایه‌گذاری این صندوق در خصوص سیاست‌های آن توضیح خواهند داد.
لازم به ذکر است، تمامی برنامه‌های زنده ذخیره می‌شوند. پس از ذخیره برنامه زنده، در سایت آموزش کارگزاری مفید از قسمت آرشیو لایو در بخش «پخش زنده» قابل مشاهده خواهند بود.

سلام
بعداز پایان پذیره نویسی بطور تقریبی بعداز چه مدتی،نماد اکتان وارد بازار معامله وخرید و فروش خواهد شد؟

سلام، کارگزاری مفید تلاش می‌کند تا با اخذ مجوزهای لازم، شروع فعالیت صندوق در سریعترین زمان ممکن انجام شود. امکان پیش بینی زمان در این خصوص وجود ندارد.
صندوق «سیمانو» پس از حدود 15 روز کاری و صندوق‌های «خودران» و «استیل» پس از حدود 10 روز کاری بازگشایی شده‌اند.

سلام این نماد کی باز میشه؟

سلام، زمان بازگشایی قابل پیش بینی نمی‌باشد. کارگزاری مفید تلاش می‌کند تا در سریع ترین زمان ممکن بازگشایی صورت گیرد.
سایر صندوق‌ها مانند «خودران» و «استیل» پس از حدود 10 روز کاری و صندوق «سیمانو» پس از حدود 15 روز کاری بازگشایی شده‌اند.

سلام وضعیت اکتان در حال حاضر چگونه است در تابلو نیست و خرید و فروش بسته است چرا؟؟؟

سلام، نماد اکتان هنوز بازگشایی نشده است. کارگزاری مفید تلاش می‌کند تا با اخذ مجوزهای لازم، شروع فعالیت صندوق در سریعترین زمان ممکن انجام شود. زمان بازگشایی و شروع معاملات از طریق پیام ناظر اطلاع‌رسانی می‌شود.

سپاسگزارم

هدف ما کسب رضایت شماست.

سلام
معاملات صندوق کی شروع میشه ؟
ممنون میشم اطلاع بدهید

سلام، مجوز فعالیت صندوق «اکتان» در سریعترین زمان ممکن اخذ شده و در حال تکمیل پرتفوی صندوق هستیم.
نماد در روزهای آتی بازگشایی می‌شود و این مورد از طریق پیام ناظر اطلاع رسانی خواهد شد.

آیا این صندوق هم مثل صندوق آوند سود مرکب می دهد؟

صندوق‌های قابل معامله (ETF) که دارای تقسیم سود دوره‌ای هستند، شامل سود و اثر مرکب نمی‌باشند.