پرکاربردترین نمودارهای تحلیل تکنیکال
همه افرادی که از تحلیل تکنیکال برای بررسی بازارهای مالی استفاده میکنند، هر ساعت یا هر روز، قیمتها را بررسی و نمودار این تغییرات را ترسیم میکنند. نمودارهای تحلیل تکنیکال دو بعدی هستند. معمولا محور افقی را زمان و معمولا محور عمودی را قیمت تشکیل میدهد. در این مقاله قصد داریم درباره نمودارهای پرکاربرد در تحلیل تکنیکال توضیحاتی ارائه دهیم.
آنچه در این مطلب میخوانیم:
انواع نمودارهای تحلیل تکنیکال
- میتوانند در بازههای زمانی مختلفی ترسیم شوند که این بازه از یک دقیقه شروع شده و تا ماهیانه ادامه دارد.
- میتوانند ساده یا لگاریتمی باشند.(تفاوت نمودارهای ساده و لگاریتمی این است که نمودارهای لگاریتمی درصد تغییرات را به دقت نشان میدهند، اما در نمودارهای حسابی یا ساده این مورد وجود ندارد.)
در حالت کلی نمودارهای پرکاربرد در تحلیل تکنیکال عبارتاند از:
۱- نمودار خطی (Line Chart)
نمودار خطی سادهترین و ابتداییترین نوع از نمودار است که بهصورت خطی از بهم وصل کردن نقاط قیمت آخرین معامله به دست میآید. به بیان دیگر با وصل کردن آخرین قیمت معامله در چند نقطه متفاوت، میتوانید یک دید کلی نسبت به شرایط بازار داشته باشید. این نمودار با وجود ساده بودن یکی از محبوبترین نمودارها برای معاملهگران است، زیرا معتقدند که آخرین قیمت بسیار مهمتر از سایر قیمتها (اولین قیمت، بالاترین قیمت و …) خواهد بود. در انتها نیز میتوان گفت که با نمودار خطی امکان بررسی روند حرکت سهم (صعودی و یا نزولی بودن) وجود دارد.
۲- نمودار میلهای (Bar Chart)
این نوع نمودار اطلاعات بیشتری نسبت به حالت خطی به تحلیلگر میدهد و یکی از رایجترین نمودارها در تحلیل تکنیکال است. با توجه به شکل زیر نوع نمودار به شرح زیر است:
بالاترین نقطه هر میله نشاندهندهی بیشترین قیمت معامله شده در یک بازه زمانی مشخص است. پایین ترین نقطه نیز نشاندهندهی کمترین قیمت معامله شده در آن بازه زمانی است. خط سمت چپ نشانگر قیمت گشایش و خط سمت راست نشاندهندهی قیمت بسته شدن است.
اگر قیمت در انتهای یک دوره زمانی (مثلاً یک روز) بیشتر از قیمت ابتدای آن دوره باشد، یک میله صعودی شکل میگیرد. این میلهها با رنگ سبز در نمودار نمایش داده میشوند. در مقابل، اگر قیمت در انتهای یک دوره زمانی کمتر از قیمت ابتدای آن دوره باشد، شاهد شکلگیری یک میله نزولی خواهیم بود. این میلهها در نمودار با رنگ قرمز نشان داده میشوند.
۳- نمودار کندل شمعی ژاپنی (Candlestick Chart)
این نوع نمودار نسبت به سایر نمودارها اطلاعات بیشتری منتقل میکند و به همین دلیل در تحلیل تکنیکال بهصورت غالب از این نوع نمودار استفاده میشود. هر کندل از اجزای مختلفی تشکیلشده است، بهگونهای که اگر روزی بازار را چک نکرده باشید، تغییرات آن را میتوانید با نگاه کردن به کندل متوجه شوید.
هر شمع در این نمودار نشاندهنده بازه زمانی مشخصی (مانند یک روز یا یک هفته) است. رنگ بدنه شمع نشاندهنده جهت حرکت قیمت است. اگر قیمت پایانی از قیمت آغازین بیشتر باشد، بدنه سفید یا سبز خواهد بود (حرکت صعودی) و در غیر این صورت، بدنه به رنگ سیاه یا قرمز در میآید (حرکت نزولی).
نمودارهای شمعی به دلیل ارائه اطلاعات بصری واضح و کاربردی، به یکی از ابزارهای محبوب تحلیل تکنیکال تبدیل شدهاند. با استفاده از این نمودارها میتوان روند قیمت، نقاط ورود و خروج مناسب و همچنین قدرت خریداران و فروشندگان را در بازار به طور موثرتری تحلیل کرد.
تصویر بالا از بخش ایزی چارت سامانه معاملاتی ایزی تریدر است.
توضیحات در خصوص یک کندل
همانطور که مشاهده میکنید این دو مورد، مثالی از الگوهای کندل استیک هستند که با نگاهی مختصر به آنها میتوان فهمید که در روز معاملاتی چه اتفاقاتی برای سهم یا آن شاخص افتاده است.
در یک کندل به این نکات باید توجه داشت:
- بالای مستطیل
- پایین مستطیل
- بالای خط
- پایین خط
- رنگ مشکی در کندل
- رنگ سفید در کندل
بهنوعی که یک نقطه شروع و یک نقطه پایان داریم که دو طرف مستطیل را تشکیل میدهند و نقاط حداقل و حداکثر نیز بهصورت خط عمودی تعیین شده است. در اصطلاح در نمودار سمت چپ ابتدا سهم در یک نقطه بالایی بازگشایی شده و سپس در طول روز نوساناتی داشته و در انتهای روز در قیمت پایینتری بسته شده است و به همین دلیل برای سهمهایی که کندل با بدنه تیره تشکیل میدهند از یک نقطه بالایی بازگشاییشده و در انتهای روز در قیمت پایینتری بستهشده است.
سوالات متداول
از پرکاربردترین نمودارهای تحلیل تکنیکال میتوان به نموار خطی، نمودار میلهای و نمودار شمعی اشاره کرد.
نمودار خطی سادهترین و ابتداییترین نوع از نمودار است که بهصورت خطی از بهم وصل کردن نقاط قیمت آخرین معامله به دست میآید.
نمودارهای لگاریتمی درصد تغییرات را به دقت نشان میدهند، اما در نمودارهای حسابی یا ساده این مورد وجود ندارد.
من خیلی وقته که دنبال آموزش بورس می گردم وبورس به عنوان یکی از بازارهای مالی خیلی میتونه به ما کمک کنه. توی مفید آموزش هاتون خیلی عالیه
با سلام
از همراهی شما کمال تشکر را داریم.
عالی و مفید بود ممنون از شما
سلام
از ارائه بازخورد مثبت شما متشکریم.
مختصر و مفید.ممنون
سپاس از همراهی شما، هدف ما کسب رضایت شماست.