قرارداد آتی پسته

قرارداد آتی پسته
زمان مطالعه: 6 دقیقه
انتشار ۲۲ دی ۱۳۹۹
تعداد بازدید: 4685
سطح نیمه حرفه ای

پسته از جمله محصولات کشاورزی است که برای آن قرارداد آتی کالا تعریف شده است. کلیه فعالین بازار آتی کالا می‌توانند قرارداد آتی پسته را نیز از طریق بورس کالا معامله کنند. در یک قرارداد آتی کالا فروشنده متعهد می‌شود در زمان سررسید، مقدار معینی از کالای مشخص را به قیمتی که الان تعیین شده، بفروشد. در طرف مقابل، خریدار قرارداد آتی کالا متعهد می‌شود که این کالا را با تمام مشخصات مقرر، خریداری کند.

چگونه کد معاملات آتی دریافت کنیم؟

برای دریافت کد معاملات آتی و فعالیت در این بازار، نیاز است پیش از هر چیز کد بورسی داشته باشید. در صورتی که هنوز کد بورسی خود را دریافت نکرده‌اید، می‌توانید کلیه مراحل ثبت‌نام در کارگزاری مفید و دریافت کد بورسی را به سادگی و به صورت کاملا غیر حضوری طی کنید.

توجه داشته باشید برای معاملات مشتقه کالا، علاوه بر کد بورسی باید کد معاملاتی مربوطه را نیز داشته باشید. برای دریافت کد آنلاین مشتقه کالا (آتی و اختیار معامله) به لینک زیر مراجعه کنید.

نکاتی که باید برای کد معاملات آتی بدانید 

  • حساب در اختیار بورس کالا را می‌توانید از یکی از دو بانک سامان یا ملت افتتاح کنید. در صورتی که تمایل دارید از طریق بانک ملت این کار را انجام دهید، نیازی به دریافت فرم معرفی از کارگزاری نخواهید داشت. در این شرایط، باید قبل از مراجعه به شعبه کارگزاری مفید، یک حساب “کوتاه مدت عادی” و یک حساب “قرض الحسنه (یا جاری)” افتتاح کنید. و در صورتی که تمایل دارید از طریق بانک سامان این کار را انجام دهید، باید به یکی از شعب کارگزاری مفید مراجعه کرده و پس از تکمیل فرم‌های مربوطه، نامه‌ی معرفی به بانک سامان را دریافت کنید. سپس به همراه نامه فوق و سایر مدارک مورد نیاز، برای افتتاح حساب به بانک سامان مراجعه کنید.
  • برای انجام معاملات آتی به دو حساب بانکی نیاز است. یکی از حساب‌ها به نام مشتری و در اختیار بورس کالاست و دیگری حساب شخصی مشتری برای برداشت وجه است.
  • اگر قصد دارید کد معاملاتی آتی خود را از یک کارگزاری (مبدا) به کارگزاری مفید (مقصد) منتقل کنید، با مراجعه به کارگزاری مبدا فرم “انتقال کد معاملاتی آتی” را درخواست کنید و آن را به یکی از شعب کارگزاری مفید تحویل دهید.

آیا می توانیم از کارشناسان آتی کارگزاری مفید مشاوره رایگان دریافت کنیم؟

در صورتی که در زمینه فعالیت در بازار آتی نیاز به مشاوره دارید می‌توانید از طریق این لینک، درخواست مشاوره رایگان ثبت کنید تا کارشناسان آتی کارگزاری مفید با شما تماس بگیرند.

چه عواملی بر قیمت پسته تاثیرگذارند؟

از جمله مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار بر قیمت پسته و قرارداد آتی پسته می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • شرایط محیطی (نظیر خشکسالی و …) و میزان حمایت‌های دولتی از تولیدکنندگان
  • تعرفه‌های گمرکی کشورهای واردکننده پسته
  • میزان عرضه کشورهای رقیب در بازار
  • نرخ ارز
  • قیمت‌های جهانی و میزان تولید سایر کشورهای رقیب

چه کسانی در بازار آتی پسته فعالیت می‌کنند؟

فعالین بازار قرارداد آتی پسته را می‌توان در یکی از گروه‌های زیر قرار داد:

  • تاجران، بازرگانان و سایر افرادی که قصد دارند در آینده پسته را خریداری کنند و نگران افزایش قیمت آن هستند.
  • کشاورزان تولید کننده پسته که در آینده قصد فروش کالای خود را دارند و نگران کاهش قیمت آن هستند.
  • افرادی که از طریق خرید و فروش قراردادهای آتی به دنبال کسب سود هستند.

مشخصات قرارداد آتی پسته

مشخصات کامل قرارداد آتی پسته از جمله استانداردهای تعیین شده برای پسته، در سایت رسمی بورس کالا قرار گرفته است و همچنین در این وبسایت می‌توانید امیدنامه مربوط به آن را مطالعه کنید. در ادامه به بررسی برخی از مشخصات این قرارداد پرداخته می‌شود.

جرائم عدم اعلام آمادگی تحویل و نکول:

  • یک درصد ارزش قرارداد بر مبنای قیمت تسویه روز پایانی
  • دریافت ما به التفاوت قیمت نقدی دارای پایه (میانگین وزنی گواهی سپرده) و قیمت تسویه آخرین روز به نفع مشتری مقابل که نکول نکرده است.
  • کارمزد طرفی که به تعهد خود عمل کرده از طرفی که نکول کرده اخذ خواهد شد

نکته: به شرط رخ دادن موارد فوق، درصورتی که قیمت بازار نقدی دارایی پایه از قیمت تسویه روزانه آخرین روز معاملاتی بیشتر باشد، تفاوت این دو نرخ به نفع مشتری خریدار از فروشنده اخذ می‌گردد. همچنین در صورتی که قیمت بازار نقدی دارایی پایه از قیمت تسویه روزانه آخرین روز معاملاتی کمتر باشد، تفاوت این دو نرخ به نفع مشتری فروشنده از خریدار اخذ می‌گردد.

نکته: در تمامی موارد فوق، کارمزد تسویه و تحویل هر دو سر معامله به نفع بورس از مشتری نکول کننده دریافت می‌شود.

قرارداد آتی پسته در یک نگاه

قرارداد آتی پسته در یک نگاه

جزئیات کارمزد معاملات قرارداد آتی پسته و کارمزد تسویه و تحویل آن

جزئیات کارمزد معاملات قرارداد آتی پسته و کارمزد تسویه و تحویل آن

نحوه محاسبه تضامین قرارداد آتی پسته

وجه تضمین اولیه

وجه تضمین اولیه مربوط به هر قرارداد آتی پسته با توجه به فرمول زیر محاسبه و دریافت می‌شود. وجه تضمین در پایان هر روز معاملاتی بر اساس این فرمول تعدیل می‌شود و پس از دو روز کاری، اعمال می‌شود.

وجه تضمین اولیه

حداقل وجه تضمین

حداقل وجه تضمین قراردادهای آتی پسته معادل ۷۰ درصد وجه تضمین اولیه آن است.

تابلوی بازار قرارداد آتی پسته

در حال حاضر (دی ۹۹)، ۲ نماد معاملاتی مربوط به قرارداد آتی پسته در بازار معامله می‌شود که جزئیات عرضه و تقاضای این نمادها به شرح زیر است:

تابلوی بازار قرارداد آتی پسته

سوالات متداول

قرارداد آتی کالا چه سازو کاری دارد؟

در این قرارداد فروشنده متعهد می‌شود در زمان سررسید، مقدار معینی از کالای مشخص را به قیمت تعیین شده، بفروشد. در طرف مقابل، خریدار قرارداد آتی کالا متعهد می‌شود که این کالا را با تمام مشخصات مقرر، خریداری کند.

حداقل وجه تضمین قرارداد آتی پسته چقدر است؟

حداقل وجه تضمین قراردادهای آتی پسته معادل ۷۰ درصد وجه تضمین اولیه آن است.

چگونه کد معاملات آتی دریافت کنیم؟

برای دریافت کد معاملات آتی و فعالیت در این بازار، نیاز است پیش از هر چیز کد بورسی داشته باشید. سپس با مراجعه به یکی از شعب کارگزاری مدارک هویتی و تحصیلی را ارائه و فرم‌های مربوطه را تکمیل کنید. در نهایت دو حساب‌های عملیاتی نزد یکی از بانک‌ّهای عامل افتتاح و مشخصات آن را به کارگزاری ارائه نمایید.

چه کسانی در بازار آتی پسته فعالیت می‌کنند؟

تاجران، بازرگانان، کشاورزان و افرادی که از طریق خرید و فروش قراردادهای آتی به دنبال کسب سود هستند.

Amir dejman کارشناس بازار سرمایه
Subscribe
Notify of
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments