آشنایی با اندیکاتور RSI

آشنایی با اندیکاتور RSI
زمان مطالعه: 6 دقیقه
انتشار ۱۷ مهر ۱۴۰۳
تعداد بازدید: 18164
سطح نیمه حرفه ای

اندیکاتور یکی از ابزارهای مهم در تحلیل تکنیکال است که به منظور تجزیه و تحلیل داده‌های قیمتی و حجم معاملات استفاده می‌شود. این ابزارها با استفاده از فرمول‌های ریاضی و آماری، اطلاعاتی درباره روند قیمت، میزان نوسانات قیمت و … ارائه می‌دهند. اندیکاتورها به معامله‌گران کمک می‌کنند تا نقاط ورود و خروج مناسب را شناسایی کنند و تصمیمات معاملاتی بهتری بگیرند. اندیکاتور RSI یکی از پرکاربردترین اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال است.

اندیکاتور RSI در دسته اسیلاتورها قرار می‌گیرد. اسیلاتورها دسته‌ای از اندیکاتورها هستند که مانند یک دماسنج هیجان‌های بازار را به ما نشان می‌دهند و حول یک خط مرکزی یا میان سطح‌های مشخصی در نوسان هستند.

RSI چیست؟

 RSI مخفف عبارت Relative Strength Index به معنای شاخص قدرت نسبی است که توسط ولز وایلدر ابداع و در کتاب «مفاهیم جدید در سامانه‌های معاملاتی تکنیکال» معرفی شد.

اندیکاتور RSI شاخصی است که با نوسان بین دو عدد صفر و صد اطلاعات مفیدی را در مورد روند معاملات، محدوده‌های اشباع خرید و فروش و … به ما می‌دهد. زمانی که شاخص بر روی عدد ۷۰ یا بالاتر از آن قرار می‌گیرد، ما به محدوده اشباع خرید رسیده‌ایم. در این حالت انتظار می‌رود که شاهد یک برگشت در روند قیمت و یا اصلاح باشیم. به همین صورت زمانی که شاخص به محدوده ۳۰ کاهش می‌یابد اشباع فروش اتفاق افتاده و انتظاراتی مثل حالت قبلی خواهیم داشت. این پایه‌ای ترین و ابتدایی‌ترین کاربرد اندیکاتور RSI برای ما خواهد بود.

اندیکاتور RSI

در ادامه به دنبال  آشنایی بیشتر با RSI می‌رویم تا ببینیم چه اطلاعات دیگری و چه روش هایی برای تحلیل رفتار این اندیکاتور وجود دارد.

اندیکاتور RSI به ما چه می‌گوید؟

پیش‌تر گفته شد که وقتی RSI به عددهای ۷۰ و ۳۰ میرسد اشباع خرید و فروش اتفاق می‌افتد و انتظار بازگشت روند را داریم. این انتظار بیشتر وقتی عملی می‌شود که  قیمت  در یک روند خنثی قرار گرفته باشد. اما زمانی که ما در یک روند صعودی یا نزولی قرار داریم ماجرا اندکی تفاوت می‌کند.

برای مثال در یک روند صعودی رفتن اندیکاتور RSI به بالاتر از سطح ۷۰ همیشه به معنای بازگشت روند نیست و در طی یک روند صعودی ممکن است بارها این اتفاق افتاده و روند تغییری نکند. حتی بعضی از تحلیل‌گران در روندهای صعودی به جای سطح ۳۰ سطح ۵۰ را سطح حمایت در نظر می‌گیرند و اگر در جریان یک روند صعودی اصلاحی اتفاق افتاده باشد، انتظار دارند که در این سطح اصلاح تمام شود و قیمت به روند صعودی خود برگردد، مانند تصویر زیر:

اندیکاتور RSI در یک روند صعودی

این اتفاقات به همین صورت ممکن است برای روند نزولی هم پیش بیاید، مانند مثالی که در زیر می‌بیند:

RSI در یک روند نزولی

پس به این موضوع پی بردیم که یکی از نکات بسیار مهمی که در کار با RSI  باید در نظر داشته باشیم این است که در چه روندی قرار داریم و با توجه به روند و تجربه‌ای که با تمرین و گذر زمان به دست می‌آوریم از RSI استفاده کنیم و بر مبنای آن دست به معامله بزنیم.

بیشتر بخوانید: آشنایی با اندیکاتور باند بولینگر

واگرایی در RSI 

واگرایی در RSI زمانی اتفاق می‌افتد که روند قیمت و روند RSI با یکدیگر یکی نباشند. برای مثال در شکل زیر در چارت قیمت، دو قله پشت سر هم شکل گرفته است که قله دوم بلند‌تر از قله اول است. ولی در اندیکاتور RSI می‌بینم که قله دوم پایین‌تر از قله اول تشکیل شده است و دلیل این موضوع هم قدرت پایین‌تر خریدارها در قله اول نسبت به قله دوم می‌باشد. به این حالت واگرایی می‌گوییم و انتظار برگشت روند قیمت را داریم. 

در بررسی واگرایی‌ها، واگرایی دو قله RSI و نمودار قیمتی، به مفهوم احتمال شروع روند نزول قیمت و واگرایی دو دره RSI و نمودار قیمتی به مفهوم احتمال شروع روند صعودی است.

واگرایی

شکست در خطوط روند

یکی از روش‌های دیگر تحلیل با اندیکاتور RSI رسم خطوط روند است. مانند رسم خطوط روند در چارت‌های قیمت این‌بار این خطوط را برای نوسان‌های اندیکاتور RSI رسم می‌کنیم و با شکستن این خط‌های روند می‌توانیم با توجه به اینکه خط روند شکسته شده صعودی یا نزولی بوده است، آن‌ها را سیگنال خرید یا فروش در نظر بگیریم. مانند عکس زیر:

شکست در خطوط روند

RSI مانند تمامی اندیکاتورهایی که در تحلیل تکنیکال از آن‌ها استفاده می‌شود به تنهایی نتایج قابل اطمینانی به ما نمی‌دهد و بارها ممکن است سیگنال‌های خرید یا فروشی را صادر کند که اشتباه باشد. به همین دلیل در استفاده از RSI‌ دو نکته را باید توجه کنیم:

  • بهتر است اندیکاتور RSI هم‌زمان با چند اندیکاتور دیگر مانند MACD مورد استفاده قرار گیرد.
  • سیگنال‌هایی که اندیکاتور RSI‌ در تایم فریم‌های بالاتر صادر می‌کند قابل اطمینان‌تر و صحیح‌تر از سیگنال‌های تایم فریم‌های کوچک است و کم‌تر احتمال دارد تا ما را دچار اشتباه کند.

تنظیمات اندیکاتور RSI

یکی از قابلیت‌های کاربردی اندیکاتورها، امکان شخصی‌سازی تنظیمات آن، متناسب با ورودی‌ها یا خروجی‌های مدنظر شما است. برای این کار،‌ مطابق تصویر زیر ابتدا گزینه تنظیمات در کنار نام اندیکاتور را انتخاب کنید. سپس پنجره تنظیمات اندیکاتور RSI برای شما به نمایش درمی‌آید. در این بخش می‌توانید ورودی‌ها، نحوه نمایش دلخواه یا متغیرهای زمانی را تنظیم کنید. در این صورت، اندیکاتور به حالت شخصی‌سازی شده نمایش داده می‌شود.

بخش تنظیمات اندیکارتور

اندیکاتور RSI مزایای زیادی دارد که آن را به یکی از ابزارهای محبوب تحلیل تکنیکال تبدیل کرده است. این اندیکاتور قابل استفاده در انواع بازارها و بازه‌های زمانی مختلف است. همچنین به شناسایی نقاط مناسب ورود (خرید) و خروج (فروش) کمک می‌کند. RSI نمای کلی از حرکت قیمت، روندها و تغییرات آن‌ها را نمایش می‌دهد و استفاده از آن بسیار ساده است. علاوه بر این، RSI می‌تواند به عنوان یک ابزار مستقل یا در ترکیب با سایر اندیکاتورهای تکنیکال مورد استفاده قرار گیرد.

سوالات متداول

۱. آیا مقدار RSI برای اعداد ۳۰ و ۷۰ را می‌توان به عنوان مبنا برای بازگشت روند در نظر گرفت؟

خیر. به صورت قطعی نمی‌توان اینگونه گفت، و بستگی به روند صعودی و یا نزولی سهم مبنای سطح حمایت متفاوت است و تنها در روند خنثی می‌توان مبنی را اینگونه قرارداد.

۲. اندیکاتور RSI چیست؟

اندیکاتور RSI یا شاخص قدرت نسبی، مخفف Relative Strength Index است. RSI اندیکاتوری بازگشتی است که برای تأیید و تعیین نقاط قیمتی و سطوح بازگشتی بازار به‌کاربرده می‌شود

۳. آیا امکان اشتباه در اندیکاتور RSI وجود دارد؟

بله. استفاده از اندیکاتور RSI به تنهایی نتایج قابل اطمینانی به ما نمی‌دهد و بارها ممکن است سیگنال‌های خرید یا فروشی را صادر کند که اشتباه باشد و برای تحلیل دقیق‌تر، بهتر است در کنار چند اندیکاتور دیگر به صورت همزمان مورد استفاده قرار بگیرد.

Amir dejman کارشناس بازار سرمایه
Subscribe
Notify of
12 دیدگاه
قدیمی ترین
جدیدترین پر بحث ترین
Inline Feedbacks
View all comments

بسیار ساده و عالی و رسا و کاربردی

با سلام
از حسن نظر شما سپاسگزاریم.

سپاس .‌‌‌‌‌…

با سلام
از بازخورد مثبت شما متشکریم.

واقعا مطالب آموزشی و مفید هست ممنونیم اگه نکات کاربردی تر درجهت تشخیص روندها ارائه کنید متشکریم.

با سلام
جهت کسب آموزش بیش‌تر می‌توانید در کلاس‌های آموزشی آنلاین و رایگان کارگزاری مفید شرکت نمایید. امکان بررسی برنامه زمانی کلاس‌های آموزشی پیش‌رو و شرکت در آن‌ها در بخش «رویدادها» مهیاست.

درود برشما، درمورد روند خنثی هم توضیح بدید ممنون میشم.

با سلام
ضمن عرض تشکر از نظر ارزشمد شما، پیشنهاد شما به واحد مربوطه ارجاع داده خواهد شد.

باسلام درمورد آموزش بورس اگر آموزش بصورت تصویری باشد که مدرس با تشریح کامل موارد آموزش دهد مردم بیشتر راغب میشوند تا در بورس سرمایه گذاری کنند البته نوشتاری بیشتر برای کسانی تقریبامثمر ثمر است که در بورس تجربیاتی دارند وبرای کسانیکه میخواهند در ابتدا در بورس فعالیت کنند به نظر جاذبه ندارد البته در کارگزاریهای مفید و اگاه آموزشهایی تصویری ارایه شده ولی نحوه آموزش وترغیب سرمایه گذار ی بسیار ضعیف است باتشکر

باسلام
در کارگزاری مفید برای افزایش یادگیری مطالب بورسی٬ تخصصی و مبتدی، دوره‌های آموزشی به صورت آنلاین و رایگان برگزار می‌شود که می‌توانید در این کلاس‌ها شرکت نمایید. امکان بررسی برنامه زمانی کلاس‌های آموزشی پیش‌رو و شرکت در آن‌ها در بخش «رویدادها» مهیاست.

موفق باشين. متن ساده و خيلي مفيد بود.

سلام، رضایت شما باعث خرسندی ماست. با تشکر