بهترین صندوق درآمد ثابت در بورس 

بهترین صندوق درآمد ثابت
زمان مطالعه: 9 دقیقه
انتشار ۱۵ آبان ۱۴۰۳
تعداد بازدید: 3893
سطح مبتدی

سرمایه‌گذاری در صندوق‌های درآمد ثابت (Fixed Income) یکی از گزینه‌های جذاب برای افرادی است که به دنبال حفظ سرمایه و کسب بازدهی پایدار با حداقل ریسک هستند. این صندوق‌ها به‌طور معمول بیش از ۸۵ درصد از دارایی‌های خود را در اوراق بهادار با درآمد ثابت، سپرده‌های بانکی و دیگر دارایی‌های مالی کم‌ریسک سرمایه‌گذاری می‌کنند. در ادامه، به بررسی ویژگی‌های بهترین صندوق‌های درآمد ثابت پرداخته خواهد شد تا افراد بتوانند با آگاهی کامل، تصمیم‌گیری بهتری در زمینه سرمایه‌گذاری در این نوع صندوق‌ها داشته باشند.

ویژگی‌های سرمایه گذاری در صندوق‌های درآمد ثابت

از جمله مزایای صندوق‌های درآمد ثابت می‌توان به دریافت سود روزشمار، نقدشوندگی بالا و ریسک کم اشاره کرد. صندوق‌های درآمد ثابت به دو دسته، عادی و نوع دوم تقسیم می‌شوند.

۱صندوق درآمد ثابت نوع عادی
صندوق‌های درآمد ثابت نوع عادی حداقل ۸۵ درصد از دارایی‌های خود را در ابزارهایی با درآمد ثابت مانند اوراق بهادار، گواهی سپرده‌های بانکی و سپرده‌های بانکی سرمایه‌گذاری می‌کنند. مدیران این صندوق‌ها مجاز هستند تا سقف ۱۰ درصد از دارایی صندوق را در صندوق‌های سرمایه‌گذاری دیگر و همچنین حداکثر ۱۰ درصد را در سهام، حق تقدم سهام و اوراق اختیار معامله مربوط به سهام به کار ببرند. صندوق‌ درآمد ثابت نوع عادی، سود نقدی را در دوره‌های زمانی مشخص (۱ ماهه، ۳ ماهه و …) به حساب بانکی سرمایه‌گذاران واریز می‌کند.

۲صندوق درآمد ثابت نوع دوم
در صندوق‌های درآمد ثابت نوع دوم، حداقل ۹۰ درصد از ترکیب دارایی‌ها به اوراق بهادار با درآمد ثابت، گواهی سپرده‌های بانکی و سپرده‌های بانکی تخصیص می‌یابد. این صندوق‌ها همچنین می‌توانند حداکثر ۵ درصد از دارایی خود را در سهام، حق تقدم سهام و اوراق اختیار معامله سرمایه‌گذاری کنند. علاوه بر این، حداکثر ۵ درصد از دارایی صندوق نیز می‌تواند در واحدهای صندوق‌های سرمایه‌گذاری دیگر سرمایه‌گذاری شود. صندوق‌های درآمد ثابت نوع دوم عموما پرداخت سود نقدی ندارند و سود حاصل‌شده به قیمت واحدهای صندوق به صورت روزانه اضافه خواهد شد.

ترکیب دارایی صندوق درآمد ثابت

صندوق‌های درآمد ثابت می‌توانند به عنوان بخشی از استراتژی تنوع‌بخشی پرتفوی عمل کنند و ریسک کلی سرمایه‌گذاری‌ها را کاهش دهند. در حالی که صندوق‌های درآمد ثابت ریسک کمتری دارند، ممکن است بازدهی کمتری نیز نسبت به سایر ابزارهای سرمایه‌گذاری داشته باشند.

تفاوت سود در سپرده‌های بانکی و صندوق‌های درآمد ثابت

پرداخت سود در سپرده‌های بانکی و صندوق‌های درآمد ثابت به‌صورت نقدی و در بازه‌های زمانی مختلف است. برای تعلق گرفتن سود به سپرده‌های بانکی، مدت زمان مشخصی برای ماندن وجه در سپرده بلندمدت در نظر گرفته می‌شود. چنانچه در این مدت به پول خود نیاز داشته باشید و قصد برداشت وجه را داشته باشید، به دلیل وجود نرخ شکست، سود کمتری به شما تعلق خواهد گرفت.

اما در صندوق‌های درآمد ثابت، نرخ شکست وجود ندارد. علاوه بر این، سود در این صندوق‌ها به‌صورت روزشمار محاسبه می‌شود و شما می‌توانید هر لحظه وجه خود را برداشت کنید بدون اینکه با جریمه یا کاهش سود مواجه شوید.

معیارهای انتخاب بهترین صندوق درآمد ثابت

برای انتخاب بهترین صندوق‌ درآمد ثابت، لازم است عوامل مختلفی چون کارمزد صندوق، ارزیابی عملکرد مدیر صندوق، بازدهی صندوق در دوره‌های گذشته و …. را در نظر بگیریم.

۱. بازدهی صندوق 

یکی از معیارهای انتخاب بهترین صندوق درآمد ثابت، بررسی بازدهی دوره‌ایی هر صندوق و مقایسه آن‌ها است. معمولا افرادی با ریسک‌پذیری کم واحدهای این صندوق‌ها را خریداری می‏‌کنند و انتظار دریافت سودی معقول و پایدار را با حداقل ریسک ممکن دارند. 

۲. ارزیابی عملکرد مدیر صندوق

مدیریت صندوق های سرمایه گذاری توسط گروهی از تحلیل‌گران و معامله‌گران حرفه‌ای انجام می‌شود تا ریسک معاملات به نحو مطلوبی کنترل شود. مدیر صندوق وظیفه اجرایی کردن اهداف صندوق را دارد. بنابراین قبل از سرمایه گذاری در صندوق‌های درآمد ثابت نیاز است عملکرد و سابقه سبدگردان مدنظر قرار گیرد.

۳. دارایی تحت مدیریت

دارایی تحت مدیریت (AUM) یک صندوق درآمد ثابت به مجموع ارزش کل سرمایه‌های  جذب‌شده از سرمایه‌گذاران گفته می‌شود. AUM یکی از شاخص‌های مهم برای ارزیابی صندوق است؛ زیرا میزان بالای دارایی‌های تحت مدیریت در صندوق‌های سرمایه‌گذاری معمولاً نشان‌دهنده اعتبار، توانایی جذب سرمایه و اعتماد بیشتر سرمایه‌گذاران هستند. علاوه بر این، میزان AUM می‌تواند تأثیر زیادی بر نقدشوندگی صندوق و عملکرد آن در بازار داشته باشد، صندوق‌های با AUM بالا معمولا از نقدشوندگی بیشتری برخوردار هستند.

۴. کارمزد صندوق

کارمزد صندوق‌های درآمد ثابت (از نوع ETF و صدور و ابطالی) در امیدنامه صندوق‌ها ذکر می‌شود. میزان این کارمزد در صندوق‌های مختلف، متفاوت خواهد بود. کارمزد معاملات صندوق درآمد ثابت از نوع ETF به شرح زیر است. 

کارمزد صندوق

صندوق‌های درآمد ثابت مفید؛ انتخابی مناسب برای سرمایه‌گذاری 

گزینه‌های متعددی برای سرمایه‌گذاری وجود دارد. سپرده بانکی یکی از ساده ترین انتخاب ها برای سرمایه گذاری و کسب سود است. لازم به ذکر است که با انتخاب بهترین صندوق درآمد ثابت، معمولا نرخ سود بیشتری نسبت به سپرده‌های بانکی کسب خواهید کرد. کارگزاری مفید برای سهولت در انتخاب بهترین صندوق درآمد ثابت، امکان سرمایه‌گذاری امن و کم ریسک، صندوق‌های درآمد ثابت آوند، حامی و حامی۲ را تاسیس کرده است. ‌

صندوق‌های درآمد ثابت مفید

صندوق آوند

صندوق ETF «آوند»، یک صندوق با درآمد ثابت تحت مدیریت کارگزاری مفید است که از طریق سامانه‌های آنلاین قابل معامله است. این صندوق از نوع صندوق‌های با درآمد ثابت نوع دوم بوده و حداقل ۹۰٪ از دارایی‌های خود را به اوراق با درآمد ثابت و سپرده‌های بانکی اختصاص می‌دهد. سود این صندوق به صورت نقدی پرداخت نمی‌شود، بلکه مجدداً سرمایه‌گذاری می‌شود و سرمایه‌گذاران از سود مرکب بهره‌مند می‌شوند. برای سرمایه‌گذاری در صندوق آوند در کارگزاری مفید می‌توان ازطریق ایزی‌تریدر و مفیداپ اقدام کرد. صندوق حامی و حامی۲ از دیگر صندوق‌های با درآمد ثابت کارگزاری مفید هستند.

نمودار زیر، تفاوت ارزش سرمایه‌گذاری یک میلیون تومانی در صندوق آوند و سپرده بانکی را از تاریخ ۱۴۰۱/۰۵/۰۱ تا ۱۴۰۲/۱۲/۲۹ نشان می‌دهد.

تفاوت ارزش سرمایه‌گذاری یک میلیون تومانی در صندوق آوند و سپرده بانکی

روند تغییرات بازدهی موثر سالیانه صندوق های درآمد ثابت کارگزاری مفید از تاریخ ۱۴۰۱/۱۱/۲۹ تا ۱۴۰۲/۱۲/۱۵ به شرح زیر است.

بازدهی موثر سالیانه صندوق های درآمد ثابت کارگزاری مفید

صندوق حامی

صندوق‌های درآمد ثابت با مدیریت حرفه‌ای، پرداخت سود روزشمار، عدم وجود نرخ شکست و … برتری بیشتری نسبت به سایر روش‌های سپرده‌گذاری دارند.

طرح حامی علاوه بر داشتن مزایای یک صندوق سرمایه‌گذاری با درآمد ثابت، یک طرح حمایتی ویژه برای مشتریان کارگزاری مفید به شمار می‌رود. در طرح حامی به مانده حساب شما نزد کارگزاری (همان قدرت خرید) سود روزشمار تعلق می‌گیرد. سود صندوق حامی به صورت روزشمار محاسبه می‌شود و در بازه‌های زمانی ماهانه (اولین روز کاری هر ماه) به قدرت خرید شما در سامانه‌های معاملاتی اضافه خواهد شد. همچنین با استفاده از مفیدکارت به صورت آنی در هر لحظه‌ای از شبانه روز (حتی در ایام تعطیل) امکان برداشت سود طرح حامی و استفاده آن در شبکه بانکی وجود دارد.

نمودار زیر، تفاوت ارزش سرمایه‌گذاری یک میلیون تومانی در طرح حامی و سپرده بانکی را از تاریخ ۱۳۹۳/۰۶/۱۲ تا ۱۴۰۲/۱۲/۲۹ نشان می‌دهد.

تفاوت ارزش سرمایه‌گذاری یک میلیون تومانی در طرح حامی و سپرده بانکی

مقایسه صندوق‌های درآمد ثابت مفید  

در بررسی عملکرد صندوق‌های درآمد ثابت، مقایسه شاخص‌های مختلف آن‌ها از جمله ارزش بازار، قیمت هر واحد، تعداد واحدهای سرمایه‌گذاری و … نیز ضروری است. در ادامه به بررسی هر یک از این شاخص‌‌ها در صندوق‌های درآمد ثابت کارگزاری مفید می‌پردازیم. لازم به ذکر است که اطلاعات یاد شده در تاریخ ۴ مهر ۱۴۰۳ جمع‌آوری شده است.

ارزش بازار صندوق درآمد ثابت آوند برابر با ۱۰۴,۴۹۳,۵۵۳,۱۱۷,۸۴۶ ریال و تعداد واحدهای سرمایه‌گذاری در این صندوق ۶,۱۳۹,۶۰۰,۰۱۶ است که نشان‌دهنده ظرفیت سرمایه‌گذاری و جذب منابع بالای آن است. قیمت صدور هر واحد آن نیز با توجه به ترکیب دارایی‌های صندوق، به طور پیوسته بر اساس شرایط بازار به‌روزرسانی می‌شود. مقایسه بازدهی این صندوق با شاخص کل بورس نشان می‌دهد که عملکرد آن در بازه یک‌ساله منتهی به تاریخ ۱۴۰۳/۰۷/۰۴ برابر با ۲۶.۵۷ درصد بوده و بازدهی شاخص کل برابر با ۸.۷۷ درصد بوده است. 

ارزش بازار صندوق حامی نیز معادل ۶۰۷,۶۷۴,۷۶۵,۱۵۲,۴۴۲ ریال و بازدهی آن در بازه سه‌ساله منتهی به تاریخ ۱۴۰۳/۰۷/۰۴ به ۸۹.۱۳۹ درصد رسیده است، در حالی که بازدهی شاخص کل در همان مقطع زمانی ۵۱.۲۵۸ درصد بوده است. همچنین ارزش بازار صندوق حامی ۲ برابر با ۵۷,۰۲۶,۸۱۹,۶۸۵,۸۳۱ ریال است. این صندوق نیز بازدهی ۶۶.۴۵۷ درصدی را طی بازه زمانی یاد شده کسب کرده است که همچنان بیشتر از بازدهی شاخص کل است. اطلاعات هر صندوق در تاریخ ۴ مهر ۱۴۰۳ نیز در تصویر زیر نمایش داده شده است.

مقایسه صندوق‌های درآمد ثابت مفید  

نحوه سرمایه گذاری در صندوق‌های درآمد ثابت

صندوق‌های سرمایه گذاری از نظر نحوه خرید و فروش به دو دسته «قابل معامله (ETF)» و «صدور و ابطالی» تقسیم می‌شوند.

برای سرمایه‌گذاری در صندوق های مبتنی بر صدور و ابطال می‌توان به دو طریق اقدام کرد. روش اول مراجعه حضوری به یکی از شعب صندوق و دیگری استفاده از سامانه اختصاصی صندوق مدنظر است.

اما صندوق ETF، صندوقی است که خرید و فروش واحدهای آن از طریق سامانه معاملاتی آنلاین کارگزاری‌ها امکان پذیر است. به عبارت دیگر، صندوق‌ های ETF مانند سهام شرکت‌ها معامله می‌شوند. این صندوق ها با نماد مربوط به خود در تابلوی معاملاتی مانند سهام عادی، قابل خرید و فروش هستند. همچنین قابلیت سرمایه‌گذاری در صندوق‌های درآمد ثابت مفید از طریق مفید اپ نیز امکان پذیر است.

در پایان می‌توان گفت که انتخاب بهترین صندوق درآمد ثابت برای سرمایه‌گذاری، نیازمند تحقیق و ارزیابی دقیق است. لازم است که افراد برای سرمایه گذاری در صندوق های درآمد ثابت، مواردی همچون بازدهی، ریسک، هزینه‌ها و استراتژی سرمایه‌گذاری صندوق‌های مختلف را مقایسه کنند تا بتوانند انتخابی مطابق با اهداف و تحمل ریسک خود داشته باشند.

بیشتر بخوانید: بهترین صندوق مختلط

سوالات متداول

۱. برای انتخاب بهترین صندوق‌ درآمد ثابت، بهتر است چه عواملی بررسی شود؟

عوامل مختلفی مانند کارمزد صندوق، ارزیابی عملکرد مدیر صندوق، بازدهی صندوق در دوره‌های گذشته و …. را بهتر است مورد بررسی قرار دهید.

۲. تفاوت پرداخت سود در سپرده‌های بانکی و صندوق درآمد ثابت در چیست؟

پرداخت سود بانک و صندوق‌های درآمد ثابت به صورت نقدی و در بازه‌های زمانی مختلف است. در سپرده های بانکی نرخ شکست وجود دارد و معمولا پرداخت سود به صورت ماه شمار است ولی در صندوق های درآمد ثابت، علاوه بر اینکه سود در این صندوق‌ها به صورت روزشمار محاسبه می‌شود، هر لحظه نیز امکان برداشت وجه فراهم است.

۳. صندوق های درآمد ثابت مفید کدام‌اند؟

صندوق‌های درآمد ثابت کارگزاری مفید، آوند، حامی و حامی ۲ هستند که امکان سرمایه‌گذاری امن و کم ریسک را برای سرمایه‌گذاران فراهم می‌کنند.

۴.نحوه سرمایه گذاری در صندوق‌های درآمد ثابت چگونه است؟

واحدهای صندوق‌های ETF مانند سهام شرکت‌ها از طریق سامانه‌های معاملاتی آنلاین قابل خرید و فروش هستند. برای سرمایه‌گذاری در صندوق‌های صدور و ابطالی کارگزاری مفید نیز می‌توانید از طریق مفیداپ یا بخش سرمایه‌گذاری در سامانه ایزی‌تریدر اقدام کنید.

زهرا عامری کارشناس بازار سرمایه
Subscribe
Notify of
10 دیدگاه
قدیمی ترین
جدیدترین پر بحث ترین
Inline Feedbacks
View all comments

سلام چرامشخص نکردید چند درصد سوددهی داره چنددرصد ماه قبل داده تابتونیم دقیق ودرست سرمایه گذاری کنیم

سلام، جهت اطلاع از بازدهی صندوق می‌توانید به سایت آن مراجعه نموده و از قسمت گزارش‌های صندوق‌، بازدهی دوره‌ای‌ یا روزانه آن را بررسی نمایید.

سلام وقت بخیر زمانی که صندوق حامی و نامی را در ایزی تریدر جستجو میکنیم یافت نمیشود علت را میفرمایید

باسلام. با توجه به تغییر ساختار صندوق نامی، در حال حاضر امکان صدور صندوق نامی وجود ندارد. در صورتی‌که شما مبلغ نقد و راکدی در قدرت خرید داشته باشید، به صورت روز شمار به آن سود حامی تعلق می‌گیرد، این سود انتهای ماه محاسبه شده و در اولین روز کاری ماه بعد به قدرت خرید شما اضافه می‌شود و سند واریزی در بخش گردش حساب سامانه‌های آنلاین در این روز (آخرین روز هر ماه) درج خواهد شد.

سلام فرق بین صندوق حامی با حامی۲ درچیست

سلام، هر دو صندوق درآمد ثابت هستند و بازدهی یکسانی دارند. در واقع تفاوتی در عملکرد و دارایی‌های آن‌ها وجود ندارد.

سلام آوند بهتراست یا حامی؟

سلام، حامی و آوند صندوق‌های درآمد ثابت هستند، اما از نظر مدیریت تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند. صندوق حامی بیشتر ماهیت پس انداز داشته و دارای تقسیم سود ماهیانه است. همچنین امکان برداشت وجه از صندوق حامی نیز به‌ راحتی فراهم است. در مقابل، صندوق آوند جزو صندوق‌های قابل معامله در بورس به شمار می‌آید و بیشتر ماهیت سرمایه‌گذاری دارد. در نتیجه هر کدام از این صندوق‌ها می‌تواند برای افراد با اهداف سرمایه‌گذاری متفاوت، مناسب باشد. در این خصوص می‌توانید با مشاوران ما به‌صورت رایگان نیز در ارتباط باشید.

صندوق با درآمد ثابت توان چه ویژگی‌هایی دارد؟

سرمایه‌گذاری بدون ریسک و نقد شوندگی بالا از مزایای واحدهای عادی صندوق توان است و امکان شروع سرمایه‌گذاری با مبلغ 100 هزار تومان وجود دارد.
همچنین حداقل بازدهی موثر سالیانه این واحدها 30٪ خواهد بود که این مقدار توسط صندوق تضمین می‌شود. در صورت مطلوب بودن شرایط بازار نیز بازدهی موثر سالیانه این واحدها می‌تواند تا 32٪ افزایش یابد.