اختیار معامله سهام

همه چیز درباره اختیار معامله و کاربردهای آن
زمان مطالعه: 16 دقیقه
انتشار ۱۵ آبان ۱۴۰۳
تعداد بازدید: 96664
سطح نیمه حرفه ای

اختیار معامله (Option)

اختیار معامله یکی از انواع قراردادهای مشتقه است و در حالت کلی به دو نوع اختیار خرید (Call Option) و اختیار فروش (Put Option) تقسیم می‌شود.

نوسانات شدید قیمتی و مکانیزم اهرم مالی موجود در این بازار، می‌تواند سرمایه افراد را متوجه زیان کرده یا حتی منجر به از بین رفتن کل سرمایه آن‌ها شود. برای فعالیت در بازار اختیار معامله، کسب دانش تخصصی و به‌کارگیری استراتژی‌های مناسب برای مدیریت این ریسک‌ها ضروری است.

به طور کلی یک اختیار خرید، این حق (و نه الزام) را به خریدار آن می‌دهد که دارایی موضوع قرارداد را با قیمت معین و در تاریخ مشخص یا قبل از آن، بخرد. یک اختیار فروش نیز این حق (و نه الزام) را به خریدار آن می‌دهد که دارایی موضوع قرارداد را با قیمت معین و در تاریخ مشخص یا قبل از آن، بفروشد.

داشتن استراتژی معاملاتی در اختیار معامله می‌تواند به مدیریت ریسک در اختیار معامله کمک کند.

همان‌طور که از تعاریف مشخص است، خریدار اختیار معامله هیچ اجباری برای خرید یا فروش دارایی در تاریخ سررسید ندارد. اما در طرف مقابل، فروشنده اختیار‌ معامله‌ ملزم است از تصمیم خریدار پیروی کند.

مزایای قرارداد اختیار معامله

اهرم مالی

در یک تعریف کلی می‌توان گفت که با توجه به مکانیزم اخذ وجه تضمین (مفهوم وجه تضمین در ادامه توضیح داده خواهد شد) در ابتدای ورود به قرارداد اختیار معامله که تنها درصدی از ارزش معامله را شامل می‌شود، می‌توانید بدون داشتن مبلغی به اندازه کل ارزش دارایی پایه، آن را معامله کنید و از بازدهی آن بهره‌مند شوید.

به طور مثال یک سرمایه‌گذار با پرداخت مبلغ ۱٬۰۰۰ تومان،‌ اختیار معامله ۱۰٬۰۰۰ سهم یک شرکت پتروشیمی را با قیمت توافقی ۳۵۰ تومان و با سررسید ۴ ماهه می‌خرد. تصور کنید قیمت آن سهم رشد کرده و قیمت به ۴۰۰ تومان رسیده است. در این حالت خریدار ۴۹۹٬۰۰۰ تومان (۱۰۰۰ – (۱۰٬۰۰۰ × (۳۵۰ – ۴۰۰))) در ازای پرداخت ۱٬۰۰۰ تومان سود خواهد کرد.

مزیت زمانی برای تصمیم‌گیری

قراردادهای اختیار معامله این امکان را برای سرمایه‌گذاران فراهم می‌کنند تا با پرداخت درصدی از قیمت سهم، جریان معامله خود را تثبیت کرده و در زمان باقیمانده تا سررسید، تصمیم مناسب را اتخاذ کنند.

كسب درآمد

چه قیمت‌ها افزایش یابند و چه کاهش، با تحلیل و پیش‌بینی صحیح می‌توان در این بازار کسب درآمد کرد. در واقع برخلاف معاملات سهام که تنها از افزایش قیمت آن می‌توان سود کسب کرد، در اختیار معامله اگر پیش‌بینی کاهش قیمت یک دارایی را در آینده دارید، می‌توانید با فروش اختیار‌ خرید و یا خرید اختیار‌ فروش، از سود آن بهره‌مند شوید. همچنین در بازارهای صعودی می‌توانید توسط موقعیت‌های خرید اختیار خرید و یا فروش اختیار فروش به سود برسید.

همینطور معامله‌گران این امکان را دارند تا بدون در اختیار داشتن سهم پايه، از نوسانات قيمت آن منتفع شوند.

بیشتر بخوانید: اختیار معامله در ایزی تریدر

ریسک‌های اختیار معامله

پیچیدگی و تنوع استراتژی‌ها: عدم دانش و تجربه کافی در خصوص اوراق اختیار معامله می‌تواند به ضررهای سنگین منجر شود. زیرا کسب سود و بازده در این بازار، نیاز به کسب دانش تخصصی و آشنایی با استراتژی‌های مختلف در حوزه اختیار معامله دارد. سرمایه‌گذاران لازم است تا پیش از ورود به این معاملات، دانش و تجربه کافی کسب کنند. 

نوسانات بازار: نوسانات شدید موجود در بازار اختیار معامله می‌تواند به ضررهای قابل توجهی منجر شود، زیرا ارزش اختیار معامله به شدت تحت تاثیر نوسانات قیمت دارایی پایه قرار دارد.

ریسک از دست دادن سرمایه: ارزش اختیار معامله می‌تواند به سرعت کاهش یابد و حتی به صفر برسد، به ویژه اگر بازار بر خلاف جهت پیش‌بینی‌های سرمایه‌گذار حرکت کند.

سررسید: اوراق اختیار معامله دارای سررسید زمانی مشخص هستند پس از آن دیگر قابلیت معامله ندارند و ارزش خود را از دست می‌دهند.

مفاد قرارداد اختیار معامله

در زمان انعقاد هر قرارداد اختیار معامله موارد زیر مشخص می‌شود:

مبلغ یا قیمت اختیار معامله (Premium)

قیمت اختیار معامله یا پرمیوم، مبلغی است که خریدار اختیار‌ معامله‌ به فروشنده اختیار معامله می‌پردازد.

دارایی پایه (Underlying asset)

دارایی پایه، همان دارایی موضوع قرارداد است که خریدار اختیار معامله، اختیار خرید یا فروش آن را می‌خرد.

قیمت اعمال یا قیمت توافقی (Exercise price or Strike price)

قیمت اعمال قیمتی است که در زمان عقد قرارداد مشخص می‌شود. خرید یا فروش دارایی در آینده بر مبنای قیمت اعمال انجام می‌شود.

سررسید یا تاریخ انقضا (Exercise date or Expiration date or Maturity)

سررسید یا تاریخ انقضا، تاریخ ذکر شده در قرارداد است که اعمال اختیار در آن تاریخ (نوع اروپایی) یا قبل از آن (نوع آمریکایی) امکان‌پذیر است.

انواع قراردادهای اختیار معامله از نظر سبک اعمال

قراردادهای اختیار معامله از نظر سبک اعمال به دو نوع اروپایی و آمریکایی تقسیم می‌شوند.

در نوع اروپایی، اعمال اختیار‌ معامله‌ فقط در زمان سررسید امکان‌پذیر است. خریدار اختیار معامله اروپایی قبل از سررسید نمی‌تواند از اختیار خود استفاده کند.

اما در نوع آمریکایی، اعمال اختیار معامله در سررسید و هر زمانی تا قبل از تاریخ سررسید امکان‌پذیر است.

تمام قراردادهای اختیار‌ معامله‌ سهام در بازار سرمایه ایران از نوع اروپایی هستند و فقط در زمان سررسید قابلیت اعمال دارند.

انواع موقعیت‌ها در اختیار معامله

در هر قرارداد اختیار معامله، یک طرف، فروشنده و طرف دیگر خریدار است. از طرف دیگر، دو نوع اختیار شامل اختیار خرید و اختیار فروش وجود دارد. بنابراین انواع موقعیت‌ها در معاملات اختیار‌ معامله‌ به شرح زیر است:

  • موقعیت خرید اختیار خرید (Long Call Option)
  • موقعیت فروش اختیار خرید (Short Call Option)
  • موقعیت خرید اختیار فروش (Long Put Option)
  • موقعیت فروش اختیار فروش (Short Put Option)

بیشتر بخوانید: زنجیره آپشن در ایزی تریدر

موقعیت‌های خرید و فروش اختیار خرید

خرید اختیار معامله خرید

این نوع اختیار معامله به خریدار این انتخاب را می‌دهد تا در صورت تمایل، مقدار مشخصی از یک دارایی را در آینده، در زمان و قیمتی معین خریداری کند.

نمودار بالا را در نظر بگیرید. فرض کنید خریدار اختیار معامله خرید، قرارداد را به مبلغ ۵ تومان از فروشنده اختیار‌ معامله‌ خریده است (پریمیوم). قیمت اعمال قرارداد اختیار معامله نیز برابر ۱۰۰ تومان و سررسید قرارداد هم ۲ ماه آینده است. اگر در زمان سررسید، قیمت نقدی دارایی پایه در بازار بیشتر از قیمت اعمال باشد، خریدار از این افزایش قیمت منتفع خواهد شد. به این صورت که اگر قیمت نقدی دارایی پایه در بازار به ۱۳۰ تومان رسیده باشد، اما قیمت اعمال ۱۰۰ تومان باشد، اعمال قرارداد اختیار‌ معامله‌ برای خریدار ارزان‌تر از خرید همان دارایی در بازار نقدی تمام خواهد شد و خریدار با اعمال اختیار خرید، ۲۵ تومان (۳۰ تومان منهای ۵ تومان) سود خواهد کرد.

توجه داشته باشید که افزایش قیمت از نقطه الف تا ب (تصویر بالا) سودی برای خریدار اختیار خرید نخواهد داشت. چرا که این بازه برابر با اختلاف مبلغ پریمیوم (۵ تومان) تا سطح صفر است.

در مقابل اگر قیمت نقدی در بازار، پایین‌تر از قیمت اعمال در زمان سررسید باشد، خریدار می‌تواند از حق خود استفاده نکرده و قرارداد خود را اعمال نکند. بنابراین الزامی برای فروشنده ایجاد نشده و ضرر خریدار محدود به مبلغ پرداختی برای پریمیوم خواهد بود. 

فروش اختیار معامله خرید

موقعیت فروش اختیار معامله خرید، عکس خرید اختیار‌ معامله‌ خرید است. در این قرارداد با کاهش قیمت نقدی نسبت به قیمت اعمال، فروشنده به اندازه مبلغ دریافتی پریمیوم سود خواهد کرد. در مقابل اگر قیمت افزایش یابد، به اندازه افزایش قیمت نقدی دارایی پایه نسبت به قیمت اعمال، متضرر خواهد شد.

موقعیت‌های خرید و فروش اختیار فروش

خرید اختیار معامله فروش

برای درک بهتر موقعیت خرید اختیار معامله فروش، نمودار بالا را در نظر بگیرید. فرض کنید قیمت اختیار‌ معامله‌ (پریمیوم) ۷ تومان و قیمت اعمال ۷۰ تومان است. اگر قیمت نقدی دارایی پایه، کمتر از قیمت اعمال گردد، برای خریدار اختیار معامله فروش بهتر است تا از اختیار خود استفاده کند. مثلا فرض کنید قیمت نقدی دارایی به ۵۰ تومان رسیده ولی خریدار اختیار‌ معامله‌ فروش، با اعمال اختیار خود می‌تواند دارایی پایه را به قیمت ۷۰ تومان به فروش برساند. در این حالت خریدار اختیار معامله فروش به اندازه ۱۳ تومان (قیمت اعمال منهای پریمیوم) سود خواهد کرد.

البته توجه داشته باشید که کاهش قیمت از نقطه الف تا نقطه ب (مشخص شده در تصویر بالا) همچنان عایدی برای خریدار اختیار معامله نخواهد داشت. چرا که این فاصله برابر با مبلغ پرداختی پریمیوم (۷ تومان) تا نقطه صفر است. 

همچنین اگر قیمت نقدی دارایی پایه افزایش یابد، منطقی نیست که خریدار از اختیار‌ معامله‌ خود استفاده کند و نهایتا تا سقف قیمت پریمیوم متضرر خواهد شد.

فروش اختیار معامله فروش

موقعیت فروش اختیار معامله فروش نیز عکس خرید اختیار معامله فروش است. در این قرارداد افزایش قیمت دارایی پایه منجر به سود فروشنده اختیار معامله تا سقف پریمیوم (۷ تومان) خواهد شد. کاهش قیمت دارایی پایه نیز هر چه نسبت به مبلغ اعمال بیشتر باشد،‌ ضرر فروشنده اختیار فروش نیز بیشتر می‌شود.

دامنه سود و زیان قراردادهای اختیار معامله

معاملات قراردادهای اختیار معامله بدون دامنه نوسان انجام می‌شود. در نتیجه دارندگان موقعیت خرید اختیار معامله‌های خرید و فروش، میزان ضرر خود را محدود می‌کنند. همچنین دامنه سود در خرید اختیار خرید نامحدود و در خرید اختیار فروش محدود به قیمت اعمال است. اما در مقابل ممکن است دارندگان موقعیت فروش در اختیار معامله‌ی خرید، نامحدود و دارندگان موقعیت فروش در اختیار معامله فروش، محدود به قیمت اعمال ضرر کنند.

دامنه سود و زیان

وضعیت بازدهی اختیار معامله

یک قرارداد اختیار معامله از لحاظ بازدهی می‌تواند در یکی از وضعیت‌های زیر قرار بگیرد:

الف) اختیار معامله در سود (in the money): اختیار معامله در سود وضعیتی است که در آن، خریدار اختیار‌ معامله‌ با اعمال اختیار خود به سود می‌رسد.

ب) اختیار معامله بی‌تفاوت (at the money): اختیار معامله بی‌تفاوت وضعیتی است که در آن، خریدار با اعمال اختیار خود نه سود می‌کند و نه زیان.

ج) اختیار معامله در زیان (out of the money): اختیار معامله در زیان وضعیتی است که در آن، خریدار اختیار‌ معامله‌ با اعمال اختیار خود زیان می‌کند.

به طور خلاصه و با توجه به قیمت اعمال و قیمت نقدی دارایی پایه، داریم:

وضعیت بازدهی

وجه تضمین اختیار معامله سهام

به طور کلی وجه تضمین به ۲ دسته «وجه تضمین اولیه» و «وجه تضمین لازم» تقسیم می‌شود. 

وجه تضمین اولیه

همانطور که پیش‌تر اشاره شد حق اعمال قرارداد، در اختیار شخصی است که موقعیت خرید را در قراردادهای اختیار معامله دارد. در نتیجه خریدار نیازی به تودیع وجه تضمین در هیچ یک از قراردادهای اختیار خرید و اختیار فروش ندارد. خریدار اختیار معامله برای ثبت سفارش صرفا باید به اندازه ارزش معامله‌ به همراه کارمزد‌های مربوطه در حساب عملیاتی خود پول داشته باشد. برای محاسبه ارزش معامله کافی است قیمت اختیار‌ مورد نظر را در اندازه قرارداد ضرب کنید. 

اما در مقابل چون فروشنده ملزم به اجرای تعهدات در قبال خریدار است، باید برای ثبت سفارش فروش مبلغی تحت عنوان وجه تضمین اولیه در حساب قدرت خرید خود در سامانه‌های معاملاتی داشته باشد. مبلغ وجه تضمین اولیه ثابت بوده و فقط در زمان ثبت سفارش فروش کاربرد دارد. شما می‌توانید مبلغ وجه تضمین را در تابلو معاملاتی نماد مشاهده کنید.

وجه تضمین لازم

پس از ثبت سفارشات فروش (موقعیت باز معامله) بورس مبلغ نهایی وجه تضمین را تحت عنوان وجه تضمین لازم، در پایان جلسه معاملاتی محاسبه و اعلام می‌کند. در نتیجه بر اساس مبلغی که هر روز اعلام ‌می‌شود، مشتری باید حداقل ۷۰ درصد از مبلغ اعلامی را در حساب قدرت خرید خود در سامانه‌های معاملاتی داشته باشد. در غیر این صورت اخطاریه افزایش وجه تضمین دریافت کرده و باید قدرت خرید خود را شارژ کند. 

وجه تضمین اختیار معامله

بیشتر بخوانید: بخش بیشترین‌ها و نقشه بازار آپشن در ایزی تریدر

تاثیر اقدامات شرکت بر روی اختیار معامله

اگر نماد مربوط به شرکت به هر دلیلی متوقف یا بازگشایی شود، توقف یا بازگشایی نماد معاملاتی قرارداد اختیار معامله آن نیز به صورت همزمان با سهم پایه در بازار نقدی و به یک روش انجام می‌شود.

همچنین در صورتی که یک شرکت افزایش سرمایه داشته باشد، قیمت اعمال، اندازه قرارداد و سقف موقعیت‌های یک گروه اختیار معامله تعدیل خواهد شد. در همین راستا بورس پیش از بازگشایی نماد اختیار معامله تغییرات لازم را اعمال و اعلام می‌کند. این تعدیل از طریق فرمول زیر محاسبه می‌شود:

اقدامات شرکتی

تقسیم سود نقدی نیز منجر به تعدیل قیمت اعمال در قرارداد‌های اختیار معامله خواهد شد. بورس نیز پیش از بازگشایی نماد اختیار معامله، تغییرات لازم را از طریق فرمول زیر بر روی قیمت اعمال انجام خواهد داد.

قیمت اعمال تعدیل شده

نحوه معامله قراردا‌د اختیار معامله در ایزی تریدر

ارسال سفارش برای نمادهای اختیار معامله همانند سایر نمادهای معاملاتی است. برای این کار ابتدا نماد مورد نظر خود را جستجو کنید. 

جستجوی نمادهای اختیار

بعد از انتخاب و جستجوی نماد در ایزی تریدر، در قسمت «اطلاعات قرارداد» جزئیاتی مانند تاریخ تسویه فیزیکی، تسویه نقدی، وجه تضمین و قیمت اعمال نمایش داده خواهد شد.

جزئیات نماد

در گام بعدی با توجه به مظنه‌های اصلی سفارشات، با وارد کردن تعداد و قیمت دلخواه در قسمت خرید و فروش، می‌توانید قراردادهای اختیار را سفارش‌گذاری کنید.

مظنه‌های اصلی اختیار معامله

توجه به این نکته ضروری است که هنگام ارسال سفارش فروش اختیار خرید و یا فروش اختیار فروش، اگر سفارش شما فزاینده باشد وجه تضمین اولیه در قدرت خرید شما بلوکه خواهد شد.

*سفارش فزاینده به سفارشی گفته می‌شود که باعث افزایش موقعیت‌های باز معامله‌گر می‌شود.

در صورت انجام سفارش یا برای اطلاع از تعداد موقعیت‌های باز، وارد بخش «صفحه اختصاصی آپشن» ایزی تریدر شده و روی قسمت «موقعیت‌های باز» کلیک کنید.

وضعیت حساب مشتقه را نیز می‌توان از پایین صفحه و کنار قدرت خرید چک کرد.

به طور کلی وضعیت حساب مشتقه سه حالت مختلف دارد:

  • عادی: مانده مشتری برای وجوه تضمین و مبلغ مسدود شده سفارش کافی است.
  • در خطر: مانده مشتری از حداقل وجه تضمین (به علاوه مبالغ مسدود شده سفارشات) بیشتر است اما برای مجموع وجوه تضمین و مبالغ مورد نیاز برای سفارشات کافی نیست.
  • اخطار افزایش وجه تضمین: مانده مشتری از حداقل وجه تضمین به‌علاوه مبالغ مسدود شده سفارشات کمتر است.
وضعیت حساب مشتقه

بیشتر بخوانید: جزئیات نماد اختیار در ایزی تریدر 

تسویه قراردادهای اختیار معامله

تسویه در اختیار معامله، به دو روش انجام می‌شود:

نحوه تسویه نقدی اختیار معامله سهام

برای تسویه نقدی قراردادهای اختیار معامله،‌ نیاز است یک روز قبل از تاریخ سررسید قرارداد، روش تسویه نقدی را در سامانه معاملاتی خود انتخاب کنید. برای تسویه نقدی در ایزی‌تریدر پس از ورود به بخش موقعیت‌های باز، نیاز است گزینه «ثبت» را در ستون تسویه نقدی مقابل نماد انتخاب کنید. همانطور که در تصاویر زیر قابل مشاهده است، در تسویه نقدی شما باید علاوه بر مشخص کردن تعداد درخواست، تصمیم خود در رابطه با اعمال حداکثری و همچنین موافقت با تسویه به کسر را تعیین کنید. با انتخاب گزینه «اعمال حداکثری»، در روز تسویه، کلیه موقعیت‌های باز شما در نماد مدنظر اعمال خواهد شد. فعال‌کردن گزینه «موافقت با تسویه به کسر» در تسویه نقدی به معنای موافقت با تسویه بخشی از قرارداد در صورت امکان و سوخت مابقی آن است. 

موافقت با تسویه به کسر: با فعال کردن این گزینه تنها بخشی از قرارداد شما که امکان تسویه نقدی دارد، به صورت نقدی تسویه خواهد شد. به عنوان مثال در صورتی که اندازه قرارداد ۱۰۰۰ سهم باشد ولی تعداد سهم قابل تخصیص جهت تسویه نقدی ۷۵۰ سهم باشد، برای آن ۷۵۰ سهم، تسویه نقدی انجام شده ولی برای الباقی ۲۵۰ سهم باقی مانده، فرآیند تسویه نقدی انجام نمی‌شود و در صورت تایید، به صورت فیزیکی انجام می‌شود.

نکته: توجه داشته باشید تنها مشتریانی که در سود باشد می‌توانند وارد فرآیند تسویه نقدی شوند. 

نحوه تسویه نقدی اختیار معامله سهام

نحوه تسویه فیزیکی اختیار معامله سهام

برای تسویه فیزیکی قرارداد اختیار، نیاز است تا در روز سررسید قرارداد، درخواست تسویه فیزیکی را از طریق سامانه معاملاتی خود ثبت کنید. 

معمولا زمان تسویه فیزیکی یک روز پس از انجام و مشخص شدن نتایج تسویه نقدی آغاز می‌شود. برای ثبت درخواست تسویه فیزیکی اختیار معامله در سامانه ایزی‌تریدر پس از ورود به بخش موقعیت‌های باز، کافی است گزینه «ثبت» را از ستون تسویه فیزیکی مقابل نماد انتخاب کنید. در تسویه فیزیکی شما باید علاوه بر تعیین تعداد درخواست، تصمیم خود در رابطه با اعمال حداکثری و همچنین موافقت با تسویه در کسر را مشخص کنید. با انتخاب گزینه «اعمال حداکثری»، در روز تسویه، کلیه موقعیت‌های باز شما در آن نماد اعمال خواهد شد. همچنین فعال‌کردن تیک گزینه «موفقیت با تسویه به کسر» نیز به معنای موافقت با تسویه بخشی از قرارداد در صورت امکان و سوخت مابقی آن است.

نحوه تسویه فیزیکی اختیار معامله سهام

پس از ثبت درخواست تسویه قرارداد هر نماد، با استفاده از گزینه «ویرایش»، امکان حذف درخواست یا تغییر شرایط اعمال قرارداد را دارید. همچنین مشابه با تصویر زیر با کلیک بر روی گزینه «دانلود سابقه درخواست‌ها»، می‌توانید فایل اکسل مرتبط با سابقه درخواست‌های خود را دریافت کنید.

ویرایش یا حذف درخواست تسویه

بعد از تکمیل فرم با انتخاب گزینه «ثبت درخواست تسویه فیزیکی اختیار» درخواست شما ثبت می‌شود. سپس باید منتظر اعلام نتایج تسویه فیزیکی از سمت مدیریت فناوری بورس باشید. معمولا بروزرسانی در روز کاری بعد انجام خواهد شد. 

توجه داشته باشید که دارندگان موقعیت اختیار خرید که تقاضای تسویه فیزیکی دارند، باید به اندازه مبلغ مورد نیاز برای تسویه، حساب خود را شارژ کنند. این مبلغ را می‌توان از طریق فرمول زیر محاسبه کرد.

مبلغ مورد نیاز برای تسویه اختیار معامله

آموزش بورس با آموزش مفید

اگر علاقه‌مند به آموزش بورس به صورت رایگان هستید، سامانه آموزش مفید با برگزاری کلاس‌های آنلاین، دوره‌های ویدیویی و بیش از ۱۰۰۰ مطلب آموزشی، مرجع مناسبی برای شما خواهد بود. این آموزش‌ها شامل تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادی، تابلوخوانی، صندوق‌های سرمایه‌گذاری و ده‌ها موضوع مرتبط دیگر است.

بیشتر بخوانید: نحوه خرید صندوق سهامی برای نوزادان

سوالات متداول

۱- قرارداد اختیار معامله چیست؟

اختیار معامله یکی از انواع قراردادهای مشتقه است و در حالت کلی به دو نوع اختیار خرید (Call Option) و اختیار فروش (Put Option) تقسیم می‌شود.

۲- اختيار معامله سهام چیست؟

دارایی پایه این اختیار معامله، سهام است. این قرارداد به خریدار امكان خريد و يا فروش تعدادی معين سهم را در زمان و قيمت معین می‌دهد.

۳- نحوه خروج از بازار اختيار معامله چگونه است؟

خريدار يا دارنده اختیار می‌تواند با فروش قرارداد خریداری شده و فروشنده قرارداد نيز با اتخاذ موقعيت معكوس (خريد همان قرارداد) در بازار طی دوره معاملاتی اقدام به خروج از بازار قرارداد اختيار معامله کند. همچنين با انقضا قرارداد اختيار معامله در سررسید نیز موقعیت باز معامله‌گر بسته خواهد شد.

۴- انواع قرارداد اختيار معامله از نظر وضعيت سود يا زيان كدامند؟

الف) اختیار معامله در سود (in the money): اختیار‌ معامله‌ در سود وضعیتی است که در آن، خریدار اختیار‌ معامله‌‌ با اعمال اختیار خود به سود می‌رسد.
ب) اختیار معامله بی‌تفاوت (at the money): اختیار‌ معامله‌ بی‌تفاوت وضعیتی است که در آن، خریدار با اعمال اختیار‌ خود نه سود می‌کند و نه زیان.
ج) اختیار معامله در زیان (out of the money): اختیار‌ معامله‌ در زیان وضعیتی است که در آن، خریدار اختیار‌‌ معامله‌ با اعمال اختیار خود زیان می‌کند.

۴- قراردادهای اختیار معامله از نظر سبک اعمال به چند دسته تقسیم می‌شوند؟

قراردادهای اختیار‌ معامله‌ از نظر سبک اعمال به دو نوع اروپایی و آمریکایی تقسیم می‌شوند.
در نوع اروپایی، اعمال اختیار‌ معامله‌ فقط در زمان سررسید امکان‌پذیر است. خریدار اختیار‌ معامله‌ اروپایی قبل از سررسید نمی‌تواند از اختیار خود استفاده کند.
اما در نوع آمریکایی، اعمال اختیار معامله در سررسید و هر زمانی تا قبل از تاریخ سررسید امکان‌پذیر است.
تمام قراردادهای اختیار‌ معامله‌ سهام در بازار سرمایه ایران از نوع اروپایی هستند.

Alireza Gitinavard کارشناس بازار سرمایه
Subscribe
Notify of
108 دیدگاه
قدیمی ترین
جدیدترین پر بحث ترین
Inline Feedbacks
View all comments

سلام برای هر مورد مثال بزنید / ترجیحامفید انجام داده باشد/

با سلام.
مثال‌هایی در متن ذکر شده است که می‌توانید مطالعه کنید.

سلام
چطور میتونیم این معاملات رو در کارگزاری مفید انجام بدهیم؟

با سلام
در حال حاضر، انجام معاملات اختیار از طریق سامانه آنلاین پلاس کارگزاری مفید امکان‌پذیر است.
جهت فعال سازی معاملات اختیار معامله لطفا وارد سایت ( app.emofid.com) شوید و یا از اپ مفید در قسمت پروفایل، قسمت قرارداد های من، قرارداد «اختیار معامله» را تایید نمایید و منتظر باشید تا دسترسی انجام معاملات برای شما ایجاد شود.
فرآیند تایید قرارداد نیز ۳ الی ۷ روز کاری زمان برخواهد بود.

از ۴ بهمن پارسال تمام قراردادها را اوکی کردم ولی خبری از فعال شدن معاملات نیست. لطفا رسیدگی کنید.

باسلام
با توجه به اینکه موضوع مد نظر نیاز به بررسی دقیق‌تر و دریافت اطلاعات از شما را دارد، خواهشمند است جهت بررسی بیشتر از طریق راه‌های ارتباطی زیر همه روزه و ۲۴ ساعت شبانه‌روز با کارشناسان در ارتباط باشید:
📞شماره تماس ۰۲۱۸۷۰۰
📲چت آنلاین کارگزاری مفید در سامانه‌های معاملاتی
📩email: 8700@emofid.com

توضیحات عالی بود .ممنون

با سلام
با تشکر از توجه و نظر ارزشمند شما.

سلام
آیا کارگزاری مفید برنامه ای در آینده نزدیک جهت راه اندازی قابلیت انجام معاملات اختیار دارد؟

با سلام
در حال حاضر، انجام معاملات اختیار از طریق کارگزاری مفید امکان‌پذیر است
برای فعال سازی معاملات اختیار معامله لطفا وارد سایت ( app.emofid.com) شوید و یا از اپ مفید در قسمت پروفایل، قسمت قرارداد های من، قرارداد «اختیار معامله» را تایید نمایید و منتظر باشید تا دسترسی انجام معاملات برای شما ایجاد شود.
فرآیند تایید قرارداد نیز ۳ الی ۷ روز کاری زمان برخواهد بود.

Last edited 2 سال قبل by کارگزاری مفید

چندین سایت رو خوندم راجب این موضوع اما توضیحات شما از همه روان تر و بهتر بود . ممنون از شما

با سلام
رضایت شما مایه افتخار ماست. سپاس از همراهی شما

معاملات اپشن کی در کارگزاری مفید امکانش فراهم خواهد شد؟

با سلام
در حال حاضر، انجام معاملات اختیار از طریق کارگزاری مفید امکان‌پذیر است
برای فعال سازی معاملات اختیار معامله لطفا وارد سایت ( app.emofid.com) شوید و یا از اپ مفید در قسمت پروفایل، قسمت قرارداد های من، قرارداد «اختیار معامله» را تایید نمایید و منتظر باشید تا دسترسی انجام معاملات برای شما ایجاد شود.
فرآیند تایید قرارداد نیز ۳ الی ۷ روز کاری زمان برخواهد بود.

بسیار هم خوب

با سلام.
از همراهی شما صمیمانه سپاسگزاریم.

با سلام و احترام. لطفاً دوره‌هایی را برای معرفی دقیق قراردادهای اختیار معامله در نظر بگیرید و حتی‌الامکان آموزشهای ویدئویی در سایت خود قرار دهید. باتشکر

با سلام
ضمن عرض تشکر از ارائه پیشنهاد شما، موضوع مورد نظر بررسی و به واحد مربوطه ارجاع داده خواهد شد.

خيلي خوب وروان توضيح داديدامااگر كاربردي وعملي ترباشه خيلي عالي ميشه.

با سلام.
از توجه و همراهی شما متشکریم.

سلام
امکان خرید اعتباری اختیار هست؟
قانونی در این رابطه هست؟

سلام
امکان خرید اعتبار اختیار سهام وجود ندارد.

سلام ببخشید مفید میگید اختیار معامله نداره هنوز ولی تو جستجو میاد یه چیزایی اونا واسه چیه؟ مثه ضشگویا و ضاریا و … ! همینطوری هستن یا اونارو خرید میشه کرد؟

با سلام
در حال حاضر، انجام معاملات اختیار از طریق کارگزاری مفید امکان‌پذیر است
برای فعال سازی معاملات اختیار معامله لطفا وارد سایت ( app.emofid.com) شوید و یا از اپ مفید در قسمت پروفایل، قسمت قرارداد های من، قرارداد «اختیار معامله» را تایید نمایید و منتظر باشید تا دسترسی انجام معاملات برای شما ایجاد شود.
فرآیند تایید قرارداد نیز ۳ الی ۷ روز کاری زمان برخواهد بود.

درود و وقت بخیر
آیا در حال حاضر امکان انجام معاملات آپشن در کارگذاری مفید مقدور میباشد؟

با سلام
در حال حاضر، انجام معاملات اختیار از طریق کارگزاری مفید امکان‌پذیر است
برای فعال سازی معاملات اختیار معامله لطفا وارد سایت ( app.emofid.com) شوید و یا از اپ مفید در قسمت پروفایل، قسمت قرارداد های من، قرارداد «اختیار معامله» را تایید نمایید و منتظر باشید تا دسترسی انجام معاملات برای شما ایجاد شود.
فرآیند تایید قرارداد نیز ۳ الی ۷ روز کاری زمان برخواهد بود.
جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله «همه چیز درباره اختیار معامله و کاربردهای آن» را مطالعه نمایید.