آشنایی با الگوی تیک

الگوی تیک در تابلوخوانی
زمان مطالعه: 3 دقیقه
انتشار ۳ مرداد ۱۴۰۰
تعداد بازدید: 13810
سطح مبتدی

الگوی تیک یکی از الگوهای پرکاربرد در تابلو خوانی است که به کمک آن می‌توان اطلاعاتی در خصوص روند آینده سهم به دست آورد. الگو‌‌ی تیک خود به دو نوع صعودی و نزولی تقسیم می‌شود. در ادامه به بررسی جزئیات آن‌ها پرداخته می‌شود.

الگوی تیک صعودی

فرض کنید معاملات یک سهم با قیمت مشخصی آغاز می‌شود. سپس طی چند معامله، قیمت سهم روند نزولی پیدا کرده و به کمترین مقدار خود می‌رسد. در ادامه معاملات نیز روند قیمت سهم صعودی شده و قیمت آخرین معامله از قیمت اولین معامله نیز بیشتر شده و نسبت به آن، فاصله قابل توجهی پیدا می‌کند. در این شرایط قیمت اولین معامله، کمترین قیمت و قیمت آخرین معامله در کنار یکدیگر الگوی تیک صعودی را تشکیل می‌دهند.

به عبارت دیگر، در یک بازه زمانی مشخص، الگوی تیک صعودی زمانی تشکیل می‌شود که:

  • کمترین قیمت از اولین قیمت کمتر باشد.
  • آخرین قیمت با فاصله قابل توجهی از اولین قیمت بیشتر باشد.

الگوی تیک صعودی

الگوی تیک صعودی می‌تواند نشان‌دهنده حالتی باشد که بازیگر سهم ابتدا با عرضه‌ی سهم، فشار فروش را بالا می‌برد. سپس با کمتر شدن قیمت سهم و افزایش تعداد فروشندگان، اقدام به خرید سهم می‌کند. در ادامه با کاهش فشار فروش، قیمت سهم روند صعودی پیدا کرده و نسبت به قیمت اولین معامله هم افزایش قابل توجهی پیدا می‌کند.

اگر الگوی تیک صعودی در محدوده‌های حمایتی یک سهم تشکیل شود و با ورود پول هوشمند نیز همراه باشد، می‌تواند به عنوان یک سیگنال خرید در نظر گرفته شود. چرا که بسیاری از تحلیلگران، تشکیل الگو‌ی تیک صعودی در چنین شرایطی را نشانه‌‌ای از افزایش حمایت‌ها می‌دانند که می‌تواند منجر به افزایش قیمت سهم شود.

بیشتر بخوانید: استراتژی واگرایی چیست؟

الگوی تیک نزولی

الگوی تیک نزولی نیز بر عکس الگو‌ی تیک صعودی است. فرض کنید معاملات یک سهم با قیمت مشخصی آغاز می‌شود. سپس طی چند معامله، قیمت سهم روند صعودی پیدا کرده و به بیشترین مقدار خود می‌رسد. در ادامه معاملات نیز روند قیمت سهم نزولی شده و قیمت آخرین معامله از قیمت اولین معامله نیز کمتر شده و نسبت به آن، فاصله قابل توجهی پیدا می‌کند. در این شرایط قیمت اولین معامله، بیشترین قیمت و قیمت آخرین معامله در کنار یکدیگر الگو‌ی تیک نزولی را تشکیل می‌دهند.

به عبارت دیگر، در یک بازه زمانی مشخص، الگوی تیک نزولی زمانی تشکیل می‌شود که:

  • بیشترین قیمت از اولین قیمت بیشتر باشد.
  • آخرین قیمت با فاصله قابل توجهی از اولین قیمت کمتر باشد.

الگوی تیک نزولی

الگوی تیک نزولی می‌تواند نشان‌دهنده حالتی باشد که بازیگر سهم ابتدا با خرید سهم، فشار خرید را بالا می‌برد. سپس با بیشتر شدن قیمت سهم و افزایش تعداد خریداران، اقدام به فروش سهم می‌کند. در ادامه با افزایش فشار فروش، قیمت سهم روند نزولی پیدا کرده و نسبت به قیمت اولین معامله هم کاهش قابل توجهی پیدا می‌کند.

اگر الگو‌ی تیک نزولی در محدوده‌های مقاومتی یک سهم تشکیل شود و با خروج پول هوشمند نیز همراه باشد، می‌تواند به عنوان یک سیگنال فروش در نظر گرفته شود. چرا که بسیاری از تحلیلگران، تشکیل الگوی تیک نزولی در چنین شرایطی را نشانه‌‌ای از افزایش مقاومت‌ها می‌دانند که می‌تواند منجر به کاهش قیمت سهم شود.

توجه: مشاهده الگوی تیک صعودی یا الگو‌ی تیک نزولی در نمودار قیمت یک سهم به تنهایی نباید مبنای تصمیم‌گیری در مورد خرید یا فروش سهم قرار گیرد. این الگوها زمانی معتبرتر و قابل اتکا هستند که بتوان با استفاده از تحلیل تکنیکال و بررسی سایر پارامترهای تابلو خوانی، به نتیجه‌ی مشابهی در خصوص آینده قیمتی سهم رسید.

Reza Aliasgari کارشناس بازار سرمایه
Subscribe
Notify of
8 دیدگاه
قدیمی ترین
جدیدترین پر بحث ترین
Inline Feedbacks
View all comments

با سلام
ممنون از زحمات خوب تون

با سلام
از اینکه همراه ما هستید سپاسگزاریم.

بسیار عالی

باسلام
سپاس از همراهی شما

در صورتیکه این الگوها ضعیف تشکیل شوند یا اصلا تشکیل نشوند،چگونه می توان برای روند قیمت فردا نتیجه تحلیلی گرفت؟

در صورتی که الگو تشکیل نشود، بازار تصمیمی برای صعود یا نزول ندارد و نامطمئن است.

با سلام و سپاس
بسیاری کمترین قیمت و یا بیشترین قیمت را با قیمت پایانی جایگزین می کنند. استفاده از قیمت پایانی در این تیکها مناسبتر است یا کمترین و بیشترین قیمت؟

سلام وقت بخیر، در این روش قیمت بسته شدن یا کلوز پرایس اهمیت بیشتری دارد.