فرابورس ایران
دسترسی سریعتر به مطالب:
- تاریخچه شرکت فرابورس ایران
- بازارهای زیرمجموعه شرکت فرابورس ایران
- مزایای عضویت شرکتها در فرابورس
- امکان خرید و فروش سهام شرکت فرابورس
- سایت فرابورس ایران
- سوالات متداول
بازارهای سرمایه در همه کشورهای جهان نقش عمدهای در تحولات اقتصادی ایفا میکنند. فرابورس ایران یکی از بازارهای مالی کشور ایران است که در این مطلب به معرفی آن می پردازیم.
تاریخچه شرکت فرابورس ایران
بازار فرابورس ایران از مهر ماه سال ۱۳۸۸ فعالیت رسمی خود را آغاز کرد. در حال حاضر بیش از ۶۹۰ نماد در تابلو بازارهای مختلف فرابورس وجود دارد که ۳۱۳ مورد از آن مربوط به ابزارهای نوین مالی است. سایر اطلاعات مربوط به تاریخ ۱۴۰۲/۰۵/۲۵ به شرح زیر است:
بیشتر بخوانید: بازار داراییهای فکری فرابورس
بازارهای زیرمجموعه شرکت فرابورس ایران
در حال حاضر بازار فرابورس خود دارای چندین بازار مختلف است که از مهمترین آنها میتوان به بازارهای زیر اشاره کرد:
۱) بازار اول و بازار دوم
۲) بازارهای پایه (بازار پایه زرد، بازار پایه نارنجی، بازار پایه قرمز)
۳) بازار ابزارهای نوین مالی
۴) بازار SME (شرکتهای کوچک و متوسط)
۵) بازار توافقی
شرکتهایی که شرایط پذیرش در بورس اوراق بهادار را ندارند، میتوانند با توجه به شرایط و قوانین سادهتر بازار فرابورس ایران در این مجموعه قرار بگیرند. فرآیند خرید و فروش در بازار فرابورس مشابه با بازار بورس است. با دریافت کد بورسی و ثبت نام در یک کارگزاری، امکان معامله همزمان نمادهای بورسی و فرابورسی فراهم است. برای اطلاع از جزئیات آن میتوان به دستورالعمل پذیرش شرکتها در فرابورس و بورس مراجعه کرد. در بازار فرابورس نیز هر چه از بازار اول فاصله بگیریم و به سمت بازار پایه قرمز نزدیکتر شویم، شرایط پذیرش شرکتها سهلگیرانهتر میشود.
طبق تعریف، «بازار پايه، بازاري در فرابورس ايران است كه در راستاي اجراي ماده ۹۹ قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوري اسلامي ايران صرفاً به منظور ثبت نقل و انتقال اوراق بهادار ثبت شدهای كه در بورس اوراق بهادار تهران يا فرابورس ايران پذيرفته نشده يا پذيرش آن ها لغو شده است تشكيل شده و بر اساس ماده ۳۶ قانون احكام دائمي برنامههاي توسعه كشور به فعاليت خود ادامه ميدهد. بازار پايه شامل تابلوهاي پايه زرد، پايه نارنجي و پايه قرمز میشود.»
تفاوت بازارهای مختلف بورس و فرابورس در شرایط پذیرش شرکتها مانند حداقل سرمایه ثبت شده، درصد سهام شناور و … است. خرید سهام موجود در بازار پایه، به علت عدم پذیرش این سهام در بورس یا بازارهای دیگر فرابورس و برخی از مشکلاتی که در افشای اطلاعات دارند، معمولا از ریسک بالاتری برخوردار است.
همچنین، «كليۀ ابزارهاي مالي به استثناي سهام و حق تقدم خريد سهام كه به تأييد شورا رسيده و بنا به اعلام آن مشمول ثبت يا معاف از ثبت نزد سازمان تشخيص داده شده، قابل پذيرش در بازار ابزارهاي نوين مالي است.» اوراق مشارکت، گواهی سرمایهگذاری، گواهی سپرده سرمایهگذاری و انواع صکوک، از جمله مواردی هستند که در صورت داشتن شرایطی خاص، در این بازار درج میشوند.
مزایای عضویت شرکتها در فرابورس
شرکتهای فعال در حوزههای مختلف صنعتی و خدماتی با عضویت در بازار فرابورس از مزایای زیر بهرهمند میشوند:
۱) تامین مالی سریع
2) بهرهمندی از معافیتهای مالی در نظر گرفته شده
3) افزایش اعتبار به دلیل عضویت در این بازار و شفافیت بیشتر وضعیت مالی شرکت
4) امکان مبادله و خرید و فروش و نقدشوندگی بیشتر سهام شرکت
امکان خرید و فروش سهام شرکت فرابورس
شرکت فرابورس ایران از نوع سهامی عام بوده و سهام خود آن در بازار فرابورس معامله میشود. نماد این شرکت در بازار سرمایه ایران «فرابورس» است. افراد حقیقی و حقوقی علاقمند به حوزه فعالیت این شرکت میتوانند در آن سرمایه گذاری کنند.
سایت فرابورس ایران
وبسایت شرکت فرابورس ایران به نشانی www.ifb.ir علاوه بر در اختیار قرار دادن اطلاعات مهمی درباره خود این شرکت و خدمات آن، اطلاعات جامعی از شرکتهای پذیرفتهشده در این بازار را به اطلاع سرمایهگذاران میرساند.
منابع:
دستورالعمل پذیرش اوراق بهادار در فرابورس
دستورالعمل پذیرش اوراق بهادار در بورس
بیشتر بخوانید: بازار توافقی فرابورس
سوالات متداول
بازار فرابورس ایران از مهر ماه سال ۱۳۸۸ فعالیت رسمی خود را آغاز کرد. در حال حاضر بیش از ۶۹۰ نماد در تابلو بازارهای مختلف فرابورس وجود دارد که ۳۱۳ مورد از آن مربوط به ابزارهای نوین مالی است.
۱) بازار اول و بازار دوم
۲) بازارهای پایه (بازار پایه زرد، بازار پایه نارنجی، بازار پایه قرمز)
۳) بازار ابزارهای نوین مالی
۴) بازار SME (شرکتهای کوچک و متوسط)
۵) بازار توافقی
۱) تامین مالی سریع
2) بهرهمندی از معافیتهای مالی در نظر گرفته شده
3) افزایش اعتبار به دلیل عضویت در این بازار و شفافیت بیشتر وضعیت مالی شرکت
4) امکان مبادله و خرید و فروش و نقدشوندگی بیشتر سهام شرکت
حداکثر سودوزیان در بورس با فرابورس چه فرقی دارد
باسلام
سود و زیان در بازارهای بورسی و فرابورسی به صورت یکسان میباشد و با توجه به شرایط بازارسرمایه، عرضه و تقاضا سوددهی و یا زیاندهی سهم تعیین میشود.