اوراق بهادار چیست و چه انواعی دارد؟

اوراق بهادار چیست و چه انواعی دارد؟
زمان مطالعه: 5 دقیقه
انتشار ۲۴ تیر ۱۴۰۳
تعداد بازدید: 88570
سطح مبتدی

اوراق بهادار (Securities) هر نوع ورقه یا مستندی است که متضمن حقوق مالی قابل نقل‌و‌انتقال برای مالک آن باشد. به‌بیان‌دیگر اوراق بهادار نوعی ابزار مالی با قابلیت نقل‌و‌‌انتقال است. این اوراق از هر نوع آن شامل سهام عادی، سهام ممتاز، حق تقدم، سهام جایزه، اوراق مشارکت، مشتقات، اختیار معامله، قرارداد آتی و صکوک که باشد، نوعی ارزش مالی را برای مالک آن به‌همراه دارد.

انواع اوراق بهادار

همچنین شرکت یا نهادی که اوراق بهادار صادر می‌کند، به‌عنوان صادرکننده (توزیع‌کننده) شناخته می‌شود. این اوراق در بازار سرمایه به سه بخش کلی «اوراق بدهی»، «اوراق حقوق صاحبان سهام»، «ابزارهای مشتقه» تقسیم می‌شود.

آنچه در این مطلب می‌خوانیم:

اوراق بهادار نوعی ابزار مالی

همان‌طور که اشاره شد اوراق بهادار نوعی ابزار مالی است که یا موقعیت مالکیت فرد را در شرکت‌هایی که به‌طور عمومی در بورس معامله می‌شوند (سهام)، نشان می‌دهد، یا نشان‌دهنده نوعی رابطه طلبکاری از یک‌نهاد دولتی یا شرکت است (اوراق مشارکت) یا نماینده حقوق مالکیتی است که به‌صورت اختیار خرید یا فروش نمایش داده می‌شود. در واقع اوراق بهادار از هر نوع (سهام، اوراق قرضه و مشارکت یا اختیار معامله) که باشد، نوعی ارزش مالی را به نمایش می‌گذارد.

۱- اوراق بدهی

اوراق بدهی یا اوراق قرضه اسناد یا اوراق بهاداری هستند که به‌موجب آن شرکت انتشاردهنده متعهد می‌شود مبالغ مشخصی (بهره سالانه) را در زمان‌هایی خاص به دارنده آن پرداخت کند و در زمان مشخص (سررسید) اصل مبلغ را بازپرداخت کند. دارنده اوراق مذکور به‌عنوان بستانکار حق دریافت اصل و سود آن را دارد، ولی هیچ مالکیتی در شرکت ندارد.

انواع اوراق‌بدهی را می‌توان تحت عنوان اوراق خزانه دولتی، اوراق صکوک شرکتی، اوراق مشارکت ‌دولتی و شرکتی، اوراق مرابحه، اوراق استصناع، اوراق منفعت، اوراق سلف موازی استاندارد، گواهی‌سپرده، سهام ممتاز و اوراق بهادار وثیقه‌ای نام برد.

اینکه چرا به این اوراق، اوراق بدهی گفته می‌شود، به دلیل ویژگی‌های مختلف این اوراق است. در درجه اول به این دلیل است که عمدتا شرکت‌هایی که مشکل منابع مالی دارند یا نقدینگی کافی برای انجام کارهایشان ندارند، به‌جای اینکه از بانک وام بگیرند با انتشار این اوراق به‌نوعی اقدام به جمع‌آوری نقدینگی سرمایه‌گذاران کرده که اصطلاحاً در علوم مالی به آن تامین‌مالی جمعی گفته می‌شود.

این کار به این دلیل انجام می‌شود که شرکت برای ادامه فعالیت‌هایش یا انجام پروژه‌های جدیدتر نیاز به پول دارد. از جنبه دیگر در علم اقتصادی بدهی هم نوعی دارایی ارزشمند تلقی می‌شود، چراکه شما از طریق خلق آن و بازپرداخت آن در آینده صاحب دارایی بیشتری می‌شوید.

متقاضیان اصلی انتشار اوراق بدهی معمولا دولت‌ها هستند و اوراق بدهی دولتی یکی از معتبرترین نوع اوراق بدهی در جهان است که در عین حال ریسک اعتباری کشورها را هم نمایان می‌کند. در واقع هرچه اوراق بدهی دولتی یک کشور ارزشمندتر باشد، به معنای این است که اقتصاد و دولت آن کشور از شرایط بهتری برخوردار است.

۲- سهام

در میان اوراق بهادار موجود در بازار، سهام متداول‌ترین ورقه بهادار محسوب می‌شود. سهام، دارای ارزش اسمی بوده و تعداد آن برای هر شرکت، بسته به میزان سرمایه آن شرکت متغیر است. ارزش اسمی هر سهم عادی در بورس اوراق بهادار برابر با ۱۰۰ تومان یا ۱۰۰۰ ریال است. تعداد سهام عادی هر شرکت نیز حاصل تقسیم سرمایه آن بر ارزش اسمی هر سهم است. سهام عادی یک نوع دارایی مالی است که نشان‌دهنده مالکیت صاحب آن در یک شرکت است. گفتنی است سهامداران صاحب سود سهام سالیانه، دارای حق رای در مجامع آن شرکت و برخوردار از منافع افزایش یا کاهش قیمت سهام هستند. برخلاف دارندگان اوراق بدهی که عموماً فقط سود و ارزش اسمی دریافت می‌کنند، دارندگان سهام قادر هستند تا از سود سهام خود منفعت کسب کنند.

۳- اوراق بهادار مشتقه

قراردادهای مشتقه به نوعی از قراردادهای مالی اطلاق می‌‌‌‌شود که ارزش خود را از کالای فیزیکی (دارایی پایه) یا مالی می‌‌‌‌گیرند. دارایی پایه می‌‌‌‌تواند به شکل سهام، کالا، نرخ‌های بهره، صنعت ساخت‌و‌ساز یا هر نوع دارایی دیگر باشد.

اوراق مشتقه در واقع نوعی اوراق بهادار با قیمتی هستند که ارزش آن به یک یا چند دارایی که از آن مشتق می‌شوند، بستگی دارد. خود مشتقه قراردادی است بین دو یا چند طرف بر اساس یک یا چند دارایی. ارزش مشتقه به‌وسیله نوسانات دارایی مبنا تعیین می‌شود. رایج‌ترین دارایی‌های مبنا عبارت‌اند از سهام، طلا، کالاها، ارز، شاخص‌های بازار و…

اوراق مشتقه به‌طورکلی یا در بازار بورس یا در بازارهای متشکل خارج از بورس معامله می‌شوند. اوراق مشتقه خارج از بورس بخش بزرگ‌تری از مشتقه‌ها را تشکیل می‌دهند و قانون‌گذاری نشده‌اند، درحالی‌که مشتقه‌های معامله شده در بورس استانداردسازی شده‌اند. اوراق مشتقه معامله شده خارج از بورس معمولاً ریسک بیشتری نسبت به مشتقه‌های استاندارد دارند.به‌طور مشروح امروزه چهار نوع اوراق مشتقه اصلی مورد معامله قرار می‌گیرد که شامل «قراردادهای سلف»، «قراردادهای آتی»، «قراردادهای اختيار معامله» و «قراردادهای معاوضه» می‌شود.

شناخت انواع اوراق بهادار و ویژگی‌های آن‌ها، به تصمیم‌گیری مناسب برای سرمایه‌گذاری کمک می‌کند. سرمایه‌گذاران با توجه به سطح ریسک‌پذیری و اهداف خود، می‌توانند در انواع مختلف این اوراق سرمایه‌گذاری کنند. همچنین با توجه به تلاطم و نوسانات موجود در بازارها، لازم است قبل از هر اقدامی، شرایط بازار به طور کامل بررسی شود.

بیشتر بخوانید: اوراق جعاله چیست؟

سوالات متداول

۱- مفهوم اوراق بهادار چیست؟

اوراق بهادار (Securities) هر نوع ورقه یا مستندی است که متضمن حقوق مالی قابل نقل‌و‌انتقال برای مالک آن باشد.

۲- انواع اوراق بهادار کدام است؟

سهام عادی، سهام ممتاز، حق تقدم، سهام جایزه، اوراق مشارکت، مشتقات، اختیار معامله، قرارداد آتی و صکوک

۳- اوراق بدهی چیست؟

اوراقی است که شرکت انتشار دهنده متعهد می‌شود مبالغ مشخصی را در زمان‌هایی خاص به دارنده آن پرداخت کند. همچنین می‌بایست در زمان مشخص (سررسید) اصل مبلغ را بازپرداخت کند.

۴- مفهوم قراردادهای مشتقه چیست؟

به نوعی از قراردادهای مالی اطلاق می‌‌‌‌شود که ارزش خود را از کالای فیزیکی (دارایی پایه) یا مالی می‌‌‌‌گیرند. دارایی پایه می‌‌‌‌تواند به شکل سهام، کالا، نرخ‌های بهره، صنعت ساخت‌و‌ساز یا هر نوع دارایی دیگر باشد.

Mohammad Farrokhian کارشناس بازار سرمایه
Subscribe
Notify of
22 دیدگاه
قدیمی ترین
جدیدترین پر بحث ترین
Inline Feedbacks
View all comments

بسیار عالی و مفید

با سلام
رضایت شما باعث دلگرمی ماست. با تشکر

سلام ممنون خیلی دقیق توضیح میدهید سپاسگزارم

با سلام
از این که در کنار ما هستید خرسندیم.

خیلی خوب بود ممنون

با سلام.
از توجه شما متشکریم.

سلام عالی بود سپاس

با سلام.
از اینکه همراه ما هستیم، مفتخریم.

خیلی خوب و کلی و ساده توضیح میدید
ممنون

با سلام.
از توجه و نظر ارزشمند شما صمیمانه سپاسگزاریم.

مختصر و مفید! عالی بود

با سلام.
سپاس از همراهی و توجه شما.

از سال‌75 سهام شرکت جهان چیت دارم. ولی اون شرکت ورشکست شده است. میخواهم بدونم راهی برای گرفتن سهام خود دارم یا خیر؟

با سلام.
جهت پیگیری این موضوع می‌توانید با در دست داشتن برگه سهام خود، به دفاتر پیشخوان دولت مراجعه نمایید، یا با امور سهامداران شرکت مربوطه تماس بگیرید.

ببخشید تاریخچه ارزش سهام شرکت های مختلف رو کجا میشه پیدا کرد؟

با سلام.
تاریخچه ارزش و قیمت سهام شرکت ها را در سامانه بورس ویو تحت وب می‌توانید مشاهده کنید.
جهت کسب اطلاعات بیش‌تر، مقاله تاریخچه قیمت سهم شرکت‌ها در بورس ویو را مطالعه نمایید.

بسیار مفید، واضح و متین بود.

سلام
از ارائه نظر ارزشمند شما در خصوص مطالب صمیمانه سپاسگزاریم، در صورتی که برای موضوعی نیاز به راهنمایی و دریافت اطلاعات داشتید، پاسخگوی شما هستیم.

برای‌فروش‌سهام‌راهنمایی‌کنید

سلام.
برای فروش سهام، لازم است تا روی دارایی خود در پرتفوی سپرده گذاری کلیک کنید و پس از مشخص کردن تعداد و قیمت، سفارش خود را ارسال نمایید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر لطفا مقاله «نحوه ارسال سفارش خرید یا فروش در مفید آنلاین» و «ارسال سفارش در ایزی تریدر نسخه جدید (اربیس)» را مطالعه نمایید.