کد بورسی چیست؟ + تفاوت آن با کد آنلاین

کاور کد بورسی چیست
زمان مطالعه: 6 دقیقه
انتشار ۱۹ مهر ۱۴۰۲
تعداد بازدید: 10576
سطح مبتدی

آنچه در این مطلب می‌خوانید:

برخی از افرادی که قصد ورود به بازار سرمایه را دارند، با شنیدن واژه‌های کد بورسی و کد آنلاین دچار ابهام شده و پیش خود فکر می‌کنند که کد بورسی همان کد آنلاین است. از همین رو، ممکن است که این افراد کد بورسی و کد آنلاین را به اشتباه به جای یکدیگر استفاده کنند و تفاوتی برای آن‌ها قائل نباشند. در ادامه ضمن تاکید بر متفاوت بودن کد بورسی و کد آنلاین، در خصوص هر یک بیشتر توضیح خواهیم داد.

کد بورسی چیست؟

کد بورسی یک شناسه منحصر به فرد است که برای هر شخص حقیقی یا حقوقی که قصد فعالیت در بازار بورس یا فرابورس را دارد، صادر می‌شود. این کد از پنج رقم تصادفی و سه حرف فارسی (بعضا سه حرف اول نام خانوادگی شخص) تشکیل می‌شود.

با داشتن کد بورسی، می‌توانید در بازار بورس و فرابورس به خرید و فروش سهام، اوراق مشارکت، اوراق قرضه و سایر اوراق بهادار بپردازید. برای دریافت کد بورسی، باید مراحل زیر را طی کنید:

  • ثبت نام در سامانه جامع اطلاعات مشتریان (سجام)
  • دریافت کد پیگیری سجام
  • احراز هویت
  • افتتاح حساب در کارگزاری

برای آشنایی کامل با مراحل دریافت کد بورسی مطلب «ثبت نام رایگان سجام + دریافت کد بورسی» را مطالعه کنید.

کد آنلاین و کد آفلاین چیست؟

کد آنلاین، همان نام کاربری و رمز ورود به سامانه‌های معاملاتی آنلاین کارگزاری‌ است. شخص به وسیله آن می‌تواند وارد سامانه معاملاتی آنلاین کارگزاری گشود و در بازار سرمایه خرید و فروش کند.

همچنین کد آفلاین، نام کاربری و رمز ورود به سامانه معاملاتی آفلاین کارگزاری‌هاست که شخص به وسیله آن می‌تواند وارد سامانه معاملاتی آفلاین کارگزاری شود و سفارش‌های خود را ثبت کند تا معامله‌گران کارگزاری، سفارش وی را وارد هسته معاملات کنند. البته امروزه با توجه به برتری غیر‌قابل وصف سامانه‌های معاملاتی آنلاین نسبت به سامانه‌های معاملاتی آفلاین، سامانه‌های معاملاتی آفلاین تقریبا کارایی و کاربرد چندانی ندارند.

سامانه آفلاین کارگزاری مفید با آدرس c.emofid.com در دسترس کاربران کارگزاری مفید است. ورود به سامانه آفلاین بدین گونه است که ابتدا با نام کاربری و رمز عبوری که کارگزاری در اختیار مشتری قرار داده است، فرد وارد سامانه شده و بعد از آن امکان تغییر نام کاربری و رمز عبور برا وی وجود دارد، یا بر روی گزینه ورود با حساب مفید کلیک کرده و با نام کاربری و رمز عبور یکپارچه کارگزاری مفید (ایزی تریدر) وارد سامانه آفلاین می‌شود.

برای ورود با حساب یکپارچه کارگزاری مفید باید حتما مشتری قرارداد آفلاین داشته باشد و در صورتی که مشتری قرارداد آفلاین نداشت، امکان انتخاب گزینه ورود با حساب کارگزاری مفید به سامانه آفلاین را نیز نخواهد داشت.

مشتریان با تماس به واحد پشتیبانی کارگزاری مفید (۸۷۰۰-۰۲۱) می‌توانند درخواست فعال سازی اکانت آفلاین را ثبت کنند و در نهایت با آن ها در این رابطه تماس حاصل خواهد شد.

تفاوت کد بورسی و کد آنلاین چیست؟

کد بورسی و کد آنلاین را می‌توان از جنبه‌های متفاوتی مقایسه کرد که عبارتند از:

مرجع صادر کننده

 کد بورسی توسط شرکت سپرده‌گذاری مرکزی و اداره تسویه وجوه صادر می‌شود. در حالی که کد آنلاین شخص در هر کارگزاری، توسط همان کارگزاری‌ ایجاد می‌شود.

ساختار

کد بورسی به ترتیب از کنار هم قرار گرفتن سه حرف و پنج عدد ایجاد می‌شود. سه حرف ابتدایی کد بورسی، معمولا سه حرف ابتدای نام‌خانوادگی شخص متقاضی است. هر چند این موضوع همیشگی نبوده و ممکن است این سه حرف، به صورت تصادفی نیز انتخاب شوند. موارد زیر می‌تواند نمونه‌ای از کد بورسی افراد باشد:

“علی۷۲۲۱۵” ، “ع ب ط ۳۰۹۸۳” ، “احم۷۸۳۳۱” ، “فرخ۷۰۰۹۱” “مح م۴۹۰۸۱”

از طرف دیگر، کد آنلاین کارگزاری‌ها، ساختار یکسانی ندارد. هر کارگزاری معمولا چارچوب خاصی را برای نام کاربری و رمز ورود افراد به سامانه‌های معاملاتی تعیین می‌کند. این نام کاربری ممکن است ترکیبی از حروف انگلیسی و اعداد، کد ملی فرد، شماره تلفن افراد و … باشد. اغلب اوقات، کاربران می‌توانند نام کاربری خود برای ورود به سامانه‌های معاملاتی را نیز ویرایش کنند و تغییر دهند.

یکتا بودن

همانطور که می‌دانیم، هر شخص ایرانی، کد ملی یکتا و منحصر به فرد خود را دارد. از طرفی، هر شخصی می‌تواند از خدمات چندین بانک استفاده کند و در بانک‌های مختلف حساب داشته باشد. در واقع، کد ملی شخص تغییر نمی‌کند و ثابت است ولی شماره حساب‌ها و شماره کارت‌های وی در بانک‌های مختلف، فرق دارد.

درست شبیه به همین موضوع، کد بورسی هر شخص، مثل کد ملی هر شخص حقیقی یا شناسه ملی هر شخص حقوقی، ثابت، یکتا و منحصر به خود اوست و در کل بازار سرمایه، با همان کد بورسی شناسایی می‌شود. اگر در شرایطی برای شخص چندین کد بورسی صادر شده باشد، باید ضمن اطلاع این موضوع به شرکت سپرده‌گذاری مرکزی، به تجمیع کد بورسی های خود در یک کد بورسی واحد اقدام کند.

 از طرف دیگر، هر شخصی می‌تواند با مراجعه چندین کارگزاری، از هر کدام یک کد آنلاین دریافت کند و در حقیقت از طریق سامانه‌های معاملاتی چندین کارگزاری، در بازار سرمایه فعالیت کند.

در شرایطی که شخص از طریق چندین کارگزاری در بازار سرمایه فعالیت کند، مفهومی به نام کارگزار ناظر بیشتر اهمیت پیدا می‌کند. چرا که طبق قوانین و مقررات، تنها می‌توان از طریق کارگزار ناظر آن سهم، اقدام به فروش آن سهم کرد.نکته دیگر اینکه دارایی‌های هر شخص از سهام شرکت‌ها، به کد بورسی وی منسوب می‌شود. به همین خاطر، در شرایطی که شخص بخواهد کارگزار ناظر سهم خود را تغییر دهد و اصطلاحا درخواست تغییر کارگزار ناظر ثبت کند، استعلامات مربوط به آن به وسیله کد بورسی وی انجام خواهد شد.

سوالات متداول

تفاوت اصلی کد بورسی و کد آنلاین چیست؟

کد بورسی توسط شرکت سپرده‌گذاری مرکزی صادر می‌شود اما کدآنلاین توسط هر کارگزاری برای افراد به صورت متغیر تعریف می‌شود.

تفاوت کد آنلاین و کد آفلاین چیست؟

کد آنلاین، همان نام کاربری و رمز ورود به سامانه‌های معاملاتی آنلاین کارگزاری‌هاست اما کد آفلاین، نام کاربری و رمز عبوری است که کارگزاری‌ها در اختیار کاربران می‌گذارند تا سفارش‌های خود را ثبت کنند تا معامله‌گران کارگزاری، سفارش آن ‌ها را وارد هسته معاملات کنند.

ساختار تشکیل دهنده کد بورسی به چه صورتی است؟

 کد بورسی معمولا در بیشتر مواقع به ترتیب از کنار هم قرار گرفتن سه حرف و پنج عدد ساخته می‌شود. سه حرف ابتدایی کد بورسی، معمولا سه حرف ابتدای نام‌خانوادگی شخص متقاضی است.

Amir dejman کارشناس بازار سرمایه
Subscribe
Notify of
4 دیدگاه
قدیمی ترین
جدیدترین پر بحث ترین
Inline Feedbacks
View all comments

متشکرم اطلاعات مفید بود

با سلام
همراهی شما باعث افتخار ماست. با تشکر از نظر ارزشمند شما

عالی بود

با سلام.
بازخورد مثبت شما مایه خرسندی ماست. با تشکر از همراهی شما