ارزش بازار (ارزش روز)
از این مفهوم برای اندازهگیری میزان بزرگی و ارزندگی شرکت استفاده میشود. برای مثال شرکتی که ۱۰میلیون سهم دارد و هر سهم ۱۰۰۰ تومان ارزش دارد، ارزش بازار این شرکت ۱۰ میلیارد تومان میباشد. این مقدار برای یک شرکت زمانی افزایش مییابد که قیمت سهام آن افزایش یابد.
آنچه در این مطلب میخوانید:
تقسیمبندی شرکتها براساس ارزش بازار
تغییرات در ارزش بازار بازار شرکتهای بورسی و فرابورسی، همیشه برای سهامداران و سرمایهگذاران اهمیت داشته است.
شرکتها از لحاظ ارزش بازار به سه دسته “ارزش بالا”، “متوسط” و “پایین” تقسیم میشوند. همین تقسیمبندی بر انتخاب سهام جهت خرید تاثیرگذار است.
شرکتهای بزرگ در بازار برای دورههای طولانی مدت فعال هستند و نمیتوان اندازه شرکتها را مربوط به یک دوره یا زمان خاصی دانست؛ بنابراین شرکتهای بزرگ بازیگران اصلی صنایع خود میباشند و از لحاظ درجه نقدشوندگی سهام نسبت به شرکتهای متوسط و کوچک عموما دارای درجه نقدشوندگی بالاتری میباشند.
شرکتهایی با ارزش بازار متوسط، رشد سریعتری دارند. این شرکتها در حال توسعه هستند و ریسک سرمایهگذاری در اینها بیشتر از شرکتهای بزرگ است.
شرکتهایی با ارزش پایین، کوچک و جوان هستند. سرمایهگذاری در این شرکتها با ریسک بالایی همراه است. در عوض با رشد قیمت، بازده بیشتری نصیب سرمایهگذار خواهد کرد. همچنین به طور کلی، قیمت سهام شرکتهای با ارزش بازار پایین نسبت به شرکتهای بزرگتر، نوسان بیشتری دارند و نقدشوندگی آنها نیز کمتر خواهد بود.
نکتهای که در شرکتهای کوچک مطرح است، فعالیت افراد سودجو و سفته باز در این شرکتها است؛ زیرا به دلیل پایین بودن ارزش روز و همچنین کم بودن تعداد سهام آنها، افرادی وجود دارند که با در دست گرفتن بخشی از سهام شرکت، میتوانند روند قیمتی آن سهم را تحت کنترل و اختیار خود بگیرند.
تاثیرگذاری روی شاخص
شرکتهای بزرگ به نسبت شرکت های متوسط و کوچک تاثیر بیشتری روی شاخص کل بورس دارند.
ارزش روز، ارزش واقعی کسب و کار شرکت نیست و ارزش ذاتی شرکتها با روشهای تحلیل بنیادی و تعیین خالص ارزش دارایی ها (NAV) به دست میآید.
محاسبه ارزش بازار
به ارزش روز یک شرکت سهامی عام در بازار، ارزش بازار (Market Capitalization) گفته میشود . شرکتهایی که ارزش بازار بزرگتری دارند، تاثیر بیشتری بر شاخص کل بورس دارند. اگر شاخص کل تقریبا ثابت بماند ولی شاخص هموزن صعودی باشد، این حالت نشاندهنده این موضوع است که شرکتهای کوچک با افزایش قیمت بیشتری نسبت به سهام بزرگ روبرو هستند.
ارزش روز هر شرکت در سایت TSETMC.COM با عنوان ارزش بازار ذکر شده است. ارزش روز طبق فرمول زیر محاسبه میشود:
ارزش روز یا ارزش بازار= قیمت پایانی سهم * تعداد سهام شرکت
در سایت TSETMC نیز قسمتی برای تعیین تغییرات ارزش روز شرکتها در نظر گرفته شده و گزارش آن به صورت روزانه در سایت بهروز میشود.
تغییرات در ارزش بازار
۱- تغییرات در قیمت سهام شرکت: قیمت سهام شرکت در بازار سرمایه، یکی از عوامل تأثیرگذار بر ارزش بازار شرکت است. افزایش یا کاهش قیمت سهام، ارزش بازار شرکت را نیز تغییر میدهد.
۲- انتشار یا بازخرید سهام جدید توسط شرکت: زمانی که یک شرکت، سهام جدیدی را منتشر یا سهام موجود را بازخرید میکند، این امر نیز بر ارزش بازار آن شرکت تأثیرگذار است.
سوالات متداول
شرکتها از لحاظ ارزش بازار به سه گروه “ارزش بالا”، “متوسط” و “پایین” تقسیمبندی میشوند و بر انتخاب سهام جهت خرید در معاملات تاثیرگذار هستند.
ارزش بازار روزانه در سایت مدیریت فناوری بورس تهران منتشر میشود.
رتبه ارزش بازار شرکت ها را به صورت روزانه از کجا می توان چک کرد؟ مثلا اینکه 50 شرکت برتر یا 200 شرکت بزرگ بازار کدامند؟
باسلام
امکان بررسی ارزش بازار شرکتها و شاخص ۵۰ شرکت برتر را در سایت مدیریت فناوری بورس تهران وجود دارد.
ارزندگي وارزش ذاتي يك سهم راچگونه ميتوان پيداكرد؟ويامحاسبه نمود؟
با سلام
برای بدست آوردن ارزش ذاتی یک سهم، باید تمام داراییهای شرکت را ارزشگذاری کرده و بدهیهای شرکت را از آن کم کنید. سپس خالص دارایی را تقسیم بر تعداد برگه سهم شرکت نمایید. تفاوت عمده ارزش ذاتی و ارزش دفتری، در ارزش داراییهای شرکت است.
سلام من می خواهم لیست کلیه شرکت ها به همراه ارزش بازار اونها را در یک صفحه اکسل داشته باشم، قبلا تو سایت بورس یا بورس ویو میشد ، اما الان پیدا نکردم، چطوری میشه این گزارش را گرفت؟
با سلام
امکان دریافت خروجی اکسل لیست شرکتها از سامانه بورس ویو بخش غربالگر پیشرفته ستون market cap وجود دارد.
سلام. ملاک ورود به سهم با استفاده از ارزش بازار چطوریه؟ مثلا اگه سهمی فلان مقدار ارزش بازار رو داشت برای ورود ارزنده باشه…. چطور میشه این رو فهمید؟
سلام.
شرکتهایی با ارزش بازار متوسط، رشد سریعتری دارند. این شرکتها در حال توسعه هستند و ریسک سرمایهگذاری در اینها بیشتر از شرکتهای بزرگ است.
شرکتهایی با ارزش پایین، کوچک و جوان هستند. سرمایهگذاری در این شرکتها با ریسک بالایی همراه است. در عوض با رشد قیمت، بازده بیشتری نصیب سرمایهگذار خواهد کرد.
شرکتهای بزرگ بازیگران اصلی صنایع خود میباشند و از لحاظ درجه نقدشوندگی سهام نسبت به شرکتهای متوسط و کوچک عموما دارای درجه نقدشوندگی بالاتری میباشند.