چرا به کد بورسی نیاز داریم؟

چرا به کد بورسی نیاز داریم؟
زمان مطالعه: 4 دقیقه
انتشار ۶ آبان ۱۴۰۲
تعداد بازدید: 9812
سطح مبتدی

افراد به دلایل مختلفی نیاز به دریافت کد بورسی پیدا می‌کنند. ‌کد ‌بورسی در واقع  کد شناسایی هر فرد در بازار سرمایه است. کد ‌بورسی از ترکیب ۳ حرف و ۵ عدد ایجاد می‌شود. این کد مانند کد ملی اشخاص حقیقی یا شناسه ملی اشخاص حقوقی، منحصربه‌فرد برای هر شخص است. در بیشتر مواقع ۳ حرف کد بورسی متشکل از نام خانوادگی فرد خواهد بود، اما در بعضی مواقع خاص هم ممکن است به این صورت نباشد و حروف از نام خانوادگی فرد تشکیل نشود.

چنانچه قصد دارید به‌صورت غیرحضوری کد بورسی دریافت نمایید، کافیست ثبت‌نام خود را در کارگزاری مفید انجام دهید.

از جمله دلایل دریافت یا صدور ‌کد ‌بورسی می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

دریافت کد بورسی برای شروع فعالیت در بازار سرمایه

اولین گام برای شروع فعالیت در بازار سرمایه و خرید و فروش انواع اوراق بهادار، دریافت کد ‌بورسی است. شرکت سپرده‌گذاری مرکزی و تسویه وجوه، به عنوان یکی از ارکان اصلی بازار سرمایه برای هر شخص متقاضی ‌کد بورسی صادر می‌کند.

تخصیص سهام ترجیحی 

سهام ترجیحی در واقع بخشی از سهام یک شرکت، نهاد یا سازمان است که در اختیار کارمندان آن قرار می‌گیرد. امور مربوط به ثبت و نگهداری مالکیت اوراق بهادار هر شخص در بازار سرمایه بر عهده شرکت سپرده‌گذاری مرکزی است. این شرکت نیز با صادر کردن کد بورسی، دارایی هر فرد را به کد ‌بورسی وی نسبت داده و ثبت و ضبط می‌کند. به همین دلیل شخصی که فعلا قصد فعالیت در بازار سرمایه را نداشته باشد، برای تخصیص سهام ترجیحی به ‌کد ‌بورسی نیاز پیدا خواهد کرد.

تخصیص سهام عدالت

برای آن دسته از افرادی که در گذشته جزو متقاضیان دریافت سهام عدالت بوده‌اند، کد بورسی توسط شرکت سپرده‌گذاری مرکزی صادر شده است.

دریافت کد بورسی برای سرمایه‌گذاری در صندوق‌های سرمایه‌گذاری

سرمایه‌گذاری در صندوق سرمایه گذاری، یکی از راهکارهای سرمایه‌گذاری غیر مستقیم در بازار سرمایه برای سرمایه‌گذاران است. افرادی که قصد سرمایه‌گذاری در برخی از صندوق‌ها را دارند نیز باید در سامانه سجام ثبت‌نام کنند و کدبورسی خود را دریافت کنند.

دریافت کد بورسی برای فروش صندوق‌های قابل معامله دولتی

پذیره‌نویسی در صندوق‌های ETF دولتی نظیر صندوق دارا یکم و صندوق پالایشی یکم به دو روش امکان‌پذیر بوده است. در روش اول، اشخاصی که در بازار سرمایه فعال بودند و ‌کد بورسی داشتند، می‌توانستند از طریق سامانه‌های معاملاتی آنلاین کارگزاری‌ها اقدام به خرید واحدهای این صندوق‌ها کنند. در روش دوم، امکان شرکت در پذیره‌نویسی از طریق بانک‌های عامل نیز برای افرادی که کد ‌بورسی نداشتند، وجود داشت.

اما فروش واحدهای خریداری شده از این صندوق‌ها، تنها از طریق کارگزاری‌های بازار سرمایه امکان‌پذیر است. افرادی که فاقد کد بورسی باشند، باید برای فروش این واحدها ‌کدبورسی خود را دریافت و به صورت کامل در کارگزاری‌ مد نظر خود ثبت نام کنند. پس از دریافت کدبورسی نیز باید از طریق کارگزاری که ثبت نام را انجام داده‌اند، در صورت تمایل اقدام به فروش این واحدها نمایند.

در صورتی که واحدهای این صندوق‌‌ها در پرتفوی فرد قابل مشاهده نبود، نیاز است تا در سامانه‌های معاملاتی بر خط، درخواست خود را مبنی بر تغییر کارگزار ناظر ثبت کند و پس از اضافه شدن واحدهای مد نظر به پرتفوی سپرده‌گذاری نسبت به فروش این واحدها اقدام کند.

سوالات متداول

چرا به کد بورسی نیاز داریم؟

اولین گام برای شروع فعالیت در بازار سرمایه و خرید و فروش انواع اوراق بهادار، دریافت کد ‌بورسی است. شرکت سپرده‌گذاری مرکزی ، به عنوان یکی از ارکان اصلی بازار سرمایه برای هر شخص متقاضی ‌کد بورسی صادر می‌کند.

سهام ترجیحی چیست؟

سهام ترجیحی در واقع بخشی از سهام یک شرکت، نهاد یا سازمان است که در اختیار کارمندان آن قرار می‌گیرد.

آیا برای فروش صندوق‌های قابل معامله دولتی به کد بورسی نیاز داریم؟

بله فروش واحدهای خریداری شده از این صندوق‌ها، تنها از طریق کارگزاری‌های بازار سرمایه امکان‌پذیر است. برای افتتاح حساب در کارگزاری‌ها نیز باید کد بورسی داشته باشید.

Reza Aliasgari کارشناس بازار سرمایه
Subscribe
Notify of
2 دیدگاه
قدیمی ترین
جدیدترین پر بحث ترین
Inline Feedbacks
View all comments

وقت بخیر
من هم کد بورسی دارم وهم ثبت نام سجام را کامل انجام دادم ولی بعضی از سودهای مجمع ب حسابم نمی اید و باید ب بانک مراجعه کنم دلیل این امر چیست؟

با سلام
زمان و نحوه پرداخت سود مجمع توسط شرکت مربوطه تعیین شده و معمولا به روش‌های زیر انجام می‌شود:
1) مراجعه سهامداران در زمان تعیین ‌شده به بانک منتخب و ارائه مدارک هویتی و دریافت سود نقدی.
2) واریز سود نقدی سهامدارانی که احرازهویت سجام را انجام داده‌اند، به همان شماره‌حسابی که سهامداران در سامانه سجام معرفی کرده‌اند.
همچنین جهت اطلاع از زمان‌بندی و نحوه واریز سود مجمع، می‌بایست آگهی «زمان‌بندی پرداخت سود» نماد مد نظر را در سایت کدال بررسی نمایید و در صورت نیاز به بررسی دقیق‌تر با امور سهامداری شرکت در ارتباط باشید. جهت کسب اطلاعات بیش‌تر مقاله «نکاتی مهم درباره سود سهام شرکت‌ها» را مطالعه نمایید.

Last edited 2 سال قبل by کارگزاری مفید