مزیتهای سرمایهگذاری در صندوقهای مفید
در این گفتوگو، به نحوه مدیریت دارایی و سرمایه گذاری به روش غیرمستقیم پرداخته میشود. همچنین مزایای این نوع سرمایهگذاری و انواع صندوق های سرمایه گذاری متعلق به کارگزاری مفید مورد بررسی قرار خواهد گرفت. شما میتوانید ویدیو این گفتوگو را مشاهده نمایید یا متن زیر، که گزارشی از مهمترین بخشهای این گفتوگو است را مطالعه کنید.
مدیریت دارایی چیست؟
مدیریت دارایی روشی است که برای حفظ، بهبود و توسعه داراییهای مختلف یک فرد یا شرکت با روشی مقرون بهصرفه بهکار گرفته میشود. مدیریت دارایی دو تعریف کلی دارد که یک تعریف آن مربوط به امور مالی شرکتها و دیگری مربوط به خدمات مشاوره است. در امور مالی شرکتها، مدیریت دارایی فرآیندی است که داراییهای یک شرکت را نگهداری میکند و نتیجه آن بهترین و بیشترین استفاده از داراییهای شرکت است. مدیر دارایی سعی دارد داراییهای فیزیکی، مالی، انسانی و اطلاعاتی شرکت را به بهترین نحو بهکار گیرد تا ارزش شرکت به حداکثر مقدار خود برسد. داراییها، چه فیزیکی باشند و چه ریالی یا ارزی، به مدیریت صحیح نیاز دارند. چرا که بدون مدیریت صحیح، ارزش داراییها از دست رفته و باعث زیان شخص میشوند. از طرفی با مدیریت دارایی میتوان بازدهی مناسبی را از سرمایه کسب کرد.
انواع روشهای سرمایهگذاری در بورس
سرمایه گذاری در بورس به دو دسته مستقیم و غیر مستقیم تقسیم میشود. سرمایهگذاری به روش مستقیم همان سرمایهگذاری سنتی است که شخص با استفاده از کد معاملاتی خود در بازار سرمایه مستقیما خرید و فروش را انجام میدهد. حقیقت ماجرا این است که سرمایهگذاری مستقیم در بورس حتی با وجود یک مشاور خبره، نیازمند صرف زمان و تخصص است؛ اما اگر بخواهید بهصورت غیرمستقیم به این حوزه وارد شوید، میتوان گفت که کار چندان سختی در پیش روی شما نیست. در ادامه به توضیح این نوع روش سرمایهگذاری میپردازیم.
سرمایه گذاری به روش غیرمستقیم
با گسترش بازار سرمایه، زیر نظر گرفتن رفتار سهمها و انجام انواع تحلیلهای بنیادی و تکنیکالی، تابلوخوانی و… در صنایع گستردهای که وجود داشت، بهتنهایی و توسط یکنفر امکانپذیر نبود. راهکاری که برای این چالش در نظر گرفته شد تحت عنوان سرمایه گذاری به روش غیرمستقیم ارائه شد. این نوع از سرمایهگذاری مناسب افرادی است که به دلایل مختلف نمیتوانند به صورت مستقیم اقدام به خرید و فروش سهام نمایند. در واقع به افرادی که فرصت، اطلاعات یا مهارت کافی را برای بررسی، تحلیل و خرید و فروش سهام ندارند توصیه میشود که به صورت غیرمستقیم در بورس سرمایهگذاری نمایند. در سرمایه گذاری به روش غیر مستقیم، سرمایهگذار مدیریت سرمایه خود را بهدست افرادی میسپارد که دانش و مهارت بالایی دارند.
انواع روشهای سرمایهگذاری غیر مستقیم
در حالت کلی، دو راه برای سرمایه گذاری به روش غیرمستقیم در بورس وجود دارد. روش اول سرمایهگذاری از طریق صندوقهای سرمایهگذاری است. به این صورت که سرمایهگذار با توجه به سطح ریسکپذیری خود در یک یا انواعی از صندوقها سرمایهگذاری میکند. صندوقها سرمایه افراد را جمع کرده و در بازار به خرید سهام مناسب میپردازند. در این نوع سرمایهگذاری تمامی سرمایهگذارانی که واحدهای صندوق را خریداری کردهاند در سود و زیان صندوق سهیم خواهند بود.
روش دوم، سرمایهگذاری از طریق شرکتهای سبدگردانی و در واقع انعقاد قرارداد سبدگردانی با این شرکتها است. طی این قرارداد، شرکتهای سبدگردانی، سرمایه فرد را با مالکیت وی در سهام و سایر اوراق بهادار سرمایهگذاری کرده و برای او بازدهی کسب میکنند. در ادامه به بررسی مزیتهای سرمایه گذاری به روش غیرمستقیم خواهیم پرداخت.
مزیتهای سرمایهگذاری بهروش غیرمستقیم
- عدم نیاز به صرف زمان برای انجام معاملات
افرادی که قصد سرمایهگذاری در بازار سرمایه را دارند، ممکن است در ساعات معاملات بازار به سامانههای معاملاتی دسترسی نداشته باشند و در واقع نتوانند معاملات خود را انجام دهند. این افراد میتوانند از سرمایهگذاری بهروش غیرمستقیم استفاده کرده و بدین ترتیب یک تیم حرفهای به جای سرمایهگذار خرید و فروش را انجام دهد.
- عدم نیاز به فراگیری دانش تحلیلی
انتخاب سهام مناسب علاوه بر صرف وقت، نیازمند دانش و آگاهی در خصوص معاملات سهام و تسلط بر مباحثی همچون انواع تحلیلهای بنیادی و تکنیکال، تابلوخوانی و… است. با سرمایهگذاری بهروش غیرمستقیم، سرمایهگذار دیگر نیاز به تحلیل سهام مختلف و شناسایی سهام مناسب ندارد. در واقع تیم مدیریت دارایی صندوق، این اقدامات را به جای سرمایهگذاران انجام میدهند.
هدف از مدیریت دارایی در کارگزاری مفید چیست؟
مدیریت دارایی، مبحث جدیدی در فرهنگ سرمایهگذاری کشور است. اما این بحث در دنیا و فرهنگ سرمایهگذاری جهانی دارای سابقهای طولانی است و طرفداران زیادی دارد. کارگزاری مفید همیشه در تلاش بوده تا در این زمینه پیشرو و پیشقدم باشد. در کارگزاری مفید سعی بر این شده است تا با فرهنگسازی در بحث مدیریت دارایی و کاهش ریسکهای موجود در بازار سرمایه، سرمایهگذاران به صورت اصولی و صحیح با فرهنگ سرمایهگذاری آشنا شوند.
سابقه هلدینگ مفید در مدیریت دارایی
کارگزاری مفید از سال ۷۳ فعالیت خود را آغاز نمود و در حال حاضر دارایی تحت مدیریت کارگزاری مفید بیش از یک میلیارد دلار است. فعالیت حرفهای کارگزاری مفید در خصوص مدیریتدارایی و صندوقهای سرمایهگذاری، با صندوق سرمایهگذاری پیشتاز در سال ۸۷ شروع شد. پس از صندوق پیشتاز، دیگر صندوقهای کارگزاری مفید فعالیت خود را آغاز نمودند.
از سال ۹۵ به بعد نیز با افزایش تقاضا در بازار و با توجه به نیاز بازار سرمایه کشور، شرکت سبدگردان مفید تاسیس گردید. این شرکت در قالب یک شرکت حرفهای سبدگردانی، صندوقهای سرمایهگذاری کارگزاری مفید را مدیریت میکند. از جمله دیگر دستآوردهای مفید در مدیریت دارایی میتوان به انعقاد قرارداد همکاری بین شرکت سبدگردان مفید و شرکت سبدگردان آزیموت ایتالیا اشاره کرد. آزیموت، بزرگترین شرکت سبدگردان مستقل ایتالیا است.
صندوق پیشتاز کارگزاری مفید با ۱۳ سال سابقه فعالیت توانسته است که تا تاریخ خرداد ماه سال ۱۴۰۰ بهعنوان برترین صندوق سرمایهگذاری از نظر میزان بازدهی شناخته شود. افراد میتوانند به مراکز مشاوره سرمایهگذاری کارگزاری مفید مراجعه کنند تا کارشناسان مرکز، بهترین گزینه مناسب سرمایهگذاری را به آنها پیشنهاد دهند.
خدمات قابل ارائه در مراکز مشاوره
کارگزاری مفید در سال ۹۷ اولین مرکز مشاوره سرمایهگذاری در بازارهای مالی را افتتاح نمود و پس از آن نیز مراکز زیادی در سطح شهر تهران و مراکز استانها افتتاح شد. در حال حاضر تعداد ۴ مرکز مشاوره سرمایهگذاری در سطح شهر تهران و ۳ مرکز مشاوره نیز در شهرهای بزرگ ایجاد شدهاند که این مراکز به تدریج در حال توسعه هستند.
کارگزاری مفید در زمان ایجاد این مراکز، به صورت تخصصی بهسوی مدیریت دارایی قدم برداشت و در این راستا، کارشناسان و مشاوران زبده و با تجربه مفید در این مراکز آماده ارائه مشاوره شدند.
در این مراکز هدف صرفا جذب مشتری نیست و با توجه به نیاز سرمایهگذار، کارشناسان روشهای مناسب را به سرمایهگذاران معرفی خواهند کرد. در حال حاضر ۱۳ صندوق سرمایهگذاری در کارگزاری مفید فعال است که مشتریان میتوانند با توجه به تنوع موجود در میان صندوقها و افق سرمایهگذاری و میزان ریسکپذیری خود، صندوق سرمایهگذاری مناسب خود را انتخاب کنند.
مزیت صندوقهای کارگزاری مفید
در حال حاضر صندوقهای مختلفی در بازار سرمایه ایران در حال فعالیت هستند. حال ممکن است برای یک مشتری این سوال بهوجود بیاید که چرا باید از میان این صندوقها، صندوقهای کارگزاری مفید را انتخاب کند؟
در کارگزاری مفید، سهام شرکتهایی برای سرمایهگذاری صندوقها در آنان انتخاب میشود که شناخته شده باشند و از نظر بنیادی نیز در وضعیت مناسبی قرار داشته باشند. سبدگردانی در این مجموعه در تمام زمانها بهدور از هیجانات بازار بوده و انتخاب سهام به صورت اصولی انجام شده است. این نوع استراتژی تصمیمگیری باعث میشود که بازدهی صندوقها در این کارگزاری بهصورت آهسته و پیوسته باشد.
نحوه سرمایهگذاری در صندوقهای کارگزاری مفید
برای سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری دو روش وجود دارد که در ابتدا باید این دو روش شرح داده شود. سازوکار معاملات صندوقها به طور کلی به دو صورت صدور و ابطالی و قابل معاله (ETF) است. برای خرید واحد صندوقهای قابل معامله کافیست مشتریان نام صندوق مورد نظر خود را در سامانههای معاملاتی نظیر ایزیتریدر جستوجو کرده و اقدام به خرید کنند.
بهعنوان مثال صندوق اطلس کارگزاری مفید یک صندوق از نوع ETF است که توانسته بازدهی خوبی را در دورههای قبل کسب کند. همچنین صندوق سرمایهگذاری ETF عیار نیز در کارگزاری مفید وجود دارد که سرمایهگذاری این صندوق در اوراق مبتنی بر طلا است. در میان صندوقهای قابل معامله کارگزاری مفید میتوان به صندوق آرام نیز اشاره کرد. صندوق آرام یکی از انواع صندوقهای سرمایهگذاری است که هدف آن، پیروی از شاخص کل بورس است تا عملکردی مشابه این شاخص داشته باشد.
برای خرید واحد صندوقهای صدور و ابطالی نیز سرمایهگذار میتواند به صورت حضوری یا اینترنتی از طریق شعب و سایت مربوط به هر صندوق و همچنین مفید اپ و سامانههای ایزی تریدر اقدام کند. صندوقهای سرمایهگذاری صدور و ابطالی کارگزاری مفید شامل امید توسعه، پیشرو، پیشتاز ممتاز و حامی۲ میشوند.
حداقل سرمایه مورد نیاز برای سرمایهگذاری در صندوقها
حداقل میزان سرمایهگذاری در صندوق حامی کارگزاری مفید، مبلغ ۶۰ هزار تومان است. مبلغ سرمایهگذاری در صندوقها از ۱۰۰ هزار تومان شروع میشود و در صندوق پیشتاز کارگزاری مفید، قیمت حدودی صدور هر واحد صندوق ۵۵۰ هزار تومان میباشد (اطلاعات قیمت واحدهای صندوق پیشتاز مربوط به مهر ماه سال ۱۴۰۲ است).
آیا امکان خرید واحدهای سرمایهگذاری صندوق با مانده حساب حامی برای مشتریان فراهم است؟
با مانده حساب موجود در سامانههای معاملاتی کارگزاری مفید که طرح حامی برای آن فعال است، امکان خرید سهام بدون هیچ مانعی وجود دارد. مشتریان میتوانند با این مانده حساب صندوقهای ETF کارگزاری مفید را خریداری کنند. در خصوص خرید واحدهای صدور و ابطالی نیز این امکان با مانده حساب حامی مشتریان و از طریق مفید اپ امکانپذیر است. لازم به ذکر است که اگر یک مشتری مبلغی که حاصل از فروش سهام در روز جاری است در حساب خود داشته باشد، و در همان روز قصد خرید صندوق ETF عیار را داشته باشد، به علت زمان تسویه این صندوق (t+۱) این امکان برای وی فراهم نیست و باید با یک روز تاخیر این اقدام صورت بگیرد. برای خرید صندوقهای قابل معامله (ETF) در کارگزاری مفید میتوانید از طریق سامانههای معاملاتی و جستوجوی نام صندوق مورد نظر اقدام به خرید واحدهای آن کنید.
بهترین مدت زمان سرمایهگذاری در صندوقها چقدر است؟
در پاسخ به این سوال بهتر است ابتدا به ماهیت سرمایهگذاری پرداخته شود. ماهیت سرمایهگذاری این است که شخص از مبلغ سرمایهای که در حال حاضر دارد برای خرید سایر امکانات و نیازمندیها صرف نظر کند. به امید اینکه در آینده بتواند با سرمایهگذاری و افزایش دارایی خود نیازهای خود را بهتر رفع کند. در هر بازاری که قصد ورود به آن را داشته باشیم، بهتر است با دید سرمایهگذاری بلند مدت وارد آن بازار شویم چرا که در سرمایهگذاری کوتاه مدت یا به اصطلاح نوسانگیری، کسب سودهای بالا با ریسک بیشتری همراه است. سرمایهگذار بهمنظور سرمایهگذاری کوتاه مدت میتواند از صندوق های درآمد ثابت برای سرمایهگذاری استفاده کند. این نوع صندوقها هرچند سود بهنسبت کمتری را نصیب سرمایهگذار میکنند اما در شرایط منفی بازار بازدهی مناسبی را از خود نشان میدهند.
نحوه محاسبه سود صندوقهای سرمایهگذاری
گاهی اوقات صندوقهای سرمایهگذاری بهصورت دورهای پرداخت سود دارند. بهاین صورت که در اساسنامه صندوق درج شده است که صندوق X در یک تاریخ مشخص در هر ماه، سود را به حساب سرمایهگذاران خود واریز می کند. صندوق حامی۲ کارگزاری مفید از آن دسته صندوقهای سرمایهگذاری است که پرداخت سود دورهای دارند. صندوقهای (ETF) نیز از طریق خرید و فروش و تغییرات و نوسانات روند قیمت صندوق، سرمایهگذاران خود را بهسود میرسانند. بهعنوان مثال زمانی که یک شخص صندوق عیار را خریداری می کند، سود خود را از طریق تغییر قیمت خرید و فروش واحدهای صندوق و در واقع پس از فروش آن بهدست میآورد.
نحوه محاسبه سود مرکب در صندوقهای سرمایهگذاری
سرمایهگذار صندوق حامی۲ مفید میتواند مشخص کند که در آخر ماه و زمان واریز سود به حساب، چند درصد از سود واریز و چند درصد از سود مجددا برای سرمایهگذاری استفاده شود. در سرمایهگذاری همیشه افرادی موفق هستند که سود خود را در محل سرمایهگذاری استفاده کنند و با سود خود سودآوری کنند. ماهیت سود مرکب هم به همین صورت است که زمانی که سود به سرمایه اضافه میشود، با همان سود مجددا سرمایهگذاری انجام شود. این اقدام موجب بالا رفتن روند سود به صورت تصاعدی خواهد شد.
مزیت نقدشوندگی بالا در صندوقهای سرمایهگذاری به چه معناست؟
مهمترین مزیت یک صندوق سرمایهگذاری نقدشوندگی بالای آن است. اگر در یک سهم سرمایهگذاری کنیم و این سهم در صف فروش قرار بگیرد، امکان فروش و نقد شدن سهم سخت میشود. حتی ممکن است در آن روز معاملاتی به فروش با ۲۰ یا ۳۰ درصد پایینتر سهم نیز راضی باشیم، اما صف فروش و دامنه نوسان این اجازه را به ما نخواهد داد. در صورتی که در بدترین شرایط بازار و سنگینترین صفهای فروش، مانعی برای ابطال واحدهای صندوق وجود ندارد و سرمایهگذار طی چند روز کاری میتواند مبلغ حاصل از ابطال واحد را در حساب بانکی خود داشته باشد.
مزیت سرمایهگذاری در صندوقها نسبت به معاملات شخصی
سرمایه گذاری به روش غیرمستقیم و در صندوقهای سرمایهگذاری، مزیتهای زیادی نسبت به سرمایهگذاری مستقیم دارد. بهعنوان مثال در زمان هیجانات بازار، ممکن است فرد هیجانی رفتار کند و تصمیم اشتباهی بگیرد که منجر به ورود یا خروج اشتباه از یک سهم شود. اما در صندوقهای سرمایهگذاری یک تیم حرفهای مدیریت سرمایه را به عهده دارند. این افراد تحلیلها را انجام میدهند و سرمایهگذار نیاز به صرف وقت برای انتخاب سهام ندارد. همچنین از مزایای دیگر سرمایه گذاری به روش غیرمستقیم میتوان به نقدشوندگی بالای صندوقها اشاره کرد.
اطلاعات و بازدهی صندوقهای کارگزاری مفید را چگونه میتوان بررسی کرد؟
اگر شخصی واحدی از صندوقهای سرمایهگذاری کارگزاری مفید را خریداری کرده باشد، میتواند با مراجعه به آدرس https://my.emofid.com/invest/fund، جزئیات واحدهای خریداری شده خود را مشاهده کند. همچنین اطلاعات تکمیلی در خصوص صندوقهای کارگزاری مفید نیز در مفید اپ قابل مشاهده خواهد بود.
تماشا کنید: بازار طلا به کدام سو میرود؟
فرآیند سرمایهگذاری در صندوق حامی به چه صورت است؟
در گذشته امکان دریافت سود از مبالغ راکد داخل حساب کاربری مشتریان وجود نداشت. اما با فعال شدن این طرح اشخاص میتوانند حتی در صورتی که قصد خرید سهام ندارند، با استفاده از مبلغ موجود در حساب خود سود روزشمار دریافت کنند و در مواقعی که قصد برداشت مبلغ از حساب خود را دارند، بدون هیچگونه مشکلی مبلغ را از حساب کاربری به حساب بانکی خود منتقل کنند.
دلیل تنوع صندوقهای کارگزاری مفید چیست؟
کارگزاری مفید دارای صندوقهای متنوعی است. با توجه به هدف سرمایهگذاری و سطح ریسکپذیری افراد، صندوقهایی بهوجود آمدند تا نیاز افراد مختلف برای سرمایهگذاری برطرف شود. هر صندوق با توجه به نوع فعالیت و ماهیتی که دارد، میتواند برای یک فرد از نظر میزان ریسکپذیری او مناسب باشد.