مروری بر مفهوم سود تقسیمی هر سهم

مروری بر مفهوم سود تقسیمی هر سهم
زمان مطالعه: 5 دقیقه
انتشار ۲۲ مرداد ۱۴۰۳
تعداد بازدید: 35752
سطح مبتدی

شرکت‌ها، لزوماً همه سودی را که در پایان سال مالی به دست می‌آورند، بین سهامداران توزیع نمی‌کنند و بخشی از آن را برای اجرای برنامه‌های توسعه‌ای شرکت مثل افزایش سرمایه، استفاده می‌کنند. میزان سودی که به ازای هر سهم، بین سهامداران توزیع می‌شود، سود تقسیمی هر سهم (Dividend Per Share) یا اصطلاحاً DPS گفته می‌شود. اگر یک شرکت به ازای هر سهم، ۵۰ تومان از ۱۰۰تومان سود را توزیع کند، DPS شرکت ۵۰تومان خواهد بود.

تصمیم‌گیری در خصوص میزان تقسیم سود، در مجمع عادی سالیانه و با رأی‌گیری از سهامداران انجام می‌شود. پس از تصویب این مبلغ، شرکت موظف است حداکثر ظرف مدت ۴ ماه، این مبلغ را به سهامداران بپردازد. البته معمولاً شرکت‌ها سود سهامداران خرد را زودتر از این موعد پرداخت می‌کنند. منظور از سهامداران خرد، سهامدارانی هستند که در مقایسه با سهامداران عمده، تعداد کمی از سهام شرکت را در اختیار دارند. این سود به افرادی تعلق می‌گیرد که در زمان برگزاری مجمع شرکت، سهام آن شرکت را در اختیار داشته باشند.

فرمول محاسبه درصد سود‌ تقسیمی هر سهم

این مفهوم از تقسیم «سود نقدی هر سهم»، به «سود هر سهم» به دست می‌آید:

فرمول محاسبه نسبت سود تقسیمی

نحوه پرداخت سود تقسیمی به سهامداران

پرداخت سود نقدی به سهامداران شرکت معمولاً به روش‌های زیر انجام می‌شود:

الف) مراجعه سهامداران در زمان تعیین‌شده به بانک تعیین‌شده و ارائه مدارک هویتی و دریافت سود نقدی

ب) واریز سود نقدی سهامدارانی که احراز هویت سجام را انجام داده‌اند، به همان شماره‌حسابی که سهامداران در سامانه سجام معرفی کرده‌اند

تصمیم‌گیری در خصوص اینکه پرداخت سود دقیقاً به چه روشی انجام شود، در مجمع انجام می‌شود. ممکن است مجمع یک شرکت، تنها روش الف را انتخاب کند و مجمع شرکتی دیگر، برای سهامدارانی که احراز هویت سجام انجام داده‌اند، روش ب را انتخاب کند و برای سهامدارانی که احراز هویت سجام را انجام نداده‌اند، روش الف را انتخاب کند. برای اطلاع از جزئیات چگونگی پرداخت سود تقسیمی یک شرکت می‌توانید اطلاعیه‌های کدال مربوط به آن شرکت را بخوانید.

لازم به‌ذکر است در حال حاضر بیشتر شرکت‌ها سود سالیانه خود را از طریق شرکت سپرده گذاری مرکزی به حساب ثبت شده سهامداران در سامانه سجام واریز می‌کنند.

نحوه بررسی سود نقدی سهام

برای بررسی سود نقدی سهام تعلق گرفته به شما می‌توانید مراحل زیر را طی کنید:

۱) به درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه مراجعه کنید و کد ملی (یا شناسه ملی) و رمز عبور خود را وارد کنید. سپس بر روی گزینه «ارسال کد» کلیک کنید تا رمز یکبار مصرفی از طرف شرکت سپرده‌گذاری مرکزی به شماره همراه ثبت شده شما در سجام پیامک شود. با درج کد یکبار مصرف و انتخاب گزینه «ورود به درگاه» به حساب کاربری خود در سامانه ذینفعان منتقل خواهید شد.

۲) پس از ورود موفقیت‌آمیز به حساب خود، به سربرگ «گزارش سودهای تعلق گرفته از سال ۹۶ به بعد» مراجعه کنید.

سود نقدی سهام DPS

۳) در این بخش، امکان مشاهده کلیه اطلاعات مرتبط با سود‌های تعلق گرفته را خواهید داشت.

گزارش سودهای تعلق گرفته از سال ۹۶ به بعد

توجه کنید …

  • ورود به درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه تنها برای کسانی امکان‌پذیر است که احراز هویت سجام را انجام داده‌اند.
  • چنانچه احراز هویت سجام را انجام نداده‌اید، از طریق آدرس اینترنتی reg.emofid.com می‌توانید مراحل احراز هویت خود را به صورت کاملا غیرحضوری و رایگان طی کنید.

روش مشاهده میزان سود نقدی شرکت‌ها

برای مشاهده اطلاعات مربوط به میزان سود تعلق گرفته به هر سهم (EPS) و سود نقدی  (DPS) شرکت‌ها می‌توانید با مراجعه به سایت کدال و با وارد کردن نام نماد سهم مورد نظر، در قسمت “نوع اطلاعیه‌ها”، گزینه “خلاصه تصمیمات مجمع‌عمومی عادی سالیانه” را انتخاب کرده و با جست‌وجو، به اطلاعیه‌های پرداخت سود سال‌های گذشته و امسال دسترسی پیدا کنید.

برای اطلاع از نحوه دریافت سود سهام شرکت‌ها نیز می‌توان به سایت کدال مراجعه کرد. در این سایت، ابتدا نماد سهم مورد نظر را در قسمت جست‌وجوی اطلاعیه‌ها وارد کنید. سپس در قسمت “نوع اطلاعیه‌ها”، گزینه “زمان‌بندی پرداخت سود” را انتخاب کنید. در نهایت با کلیک بر روی دکمه جست‌وجو، اطلاعیه پرداخت سود سهم برای شما نمایش داده خواهد شد. این اطلاعیه‌ها معمولاً به‌صورت فایل PDF یا عکس در سایت کدال قرار دارند و می‌توان آن‌ها را دانلود کرد. در این اطلاعیه‌ها می‌توان از جزئیاتی مانند تاریخ پرداخت سود، میزان سود هر سهم و … اطلاع پیدا کرد.



سوالات متداول

۱- سود تقسیمی هر سهم چیست؟

میزان سودی که به ازای هر سهم، بین سهامداران توزیع می‌شود، سود تقسیمی هر سهم یا اصطلاحاً DPS گفته می‌شود. DPS مخفف عبارت Dividend Per Share است.

۲- تصمیم‌گیری در خصوص تقسیم سود چگونه انجام می‌شود؟

تصمیم‌گیری در خصوص میزان تقسیم سود، در مجمع عادی سالیانه و با رأی‌گیری از سهامداران انجام می‌شود. پس از تصویب این مبلغ، شرکت موظف است حداکثر ظرف مدت ۴ ماه، این مبلغ را به سهامداران بپردازد. این سود به افرادی تعلق می‌گیرد که در زمان برگزاری مجمع شرکت، سهام آن شرکت را در اختیار داشته باشند.

۳- سود تقسیمی از چه روش‌هایی به سهامداران پرداخت می‌شود؟

الف) مراجعه سهامداران در زمان تعیین‌شده به بانک تعیین‌شده و ارائه مدارک هویتی و دریافت سود نقدی
ب) واریز سود نقدی سهامدارانی که احراز هویت سجام را انجام داده‌اند، به همان شماره‌حسابی که سهامداران در سامانه سجام معرفی کرده‌اند.



سروش شاه صفی کارشناس بازار سرمایه
Subscribe
Notify of
16 دیدگاه
قدیمی ترین
جدیدترین پر بحث ترین
Inline Feedbacks
View all comments

1. توی سال های گذشته بعضی شرکت ها سود رو به این صورت واریز میکردن که باید توی یه بانک به خصوص حساب باز میکردی و شماره حساب رو به شرکت معرفی میکردی. برای دریافت سود مربوط به اون سال ها به همون روش باید اقدام کرد یا راه دیگه ای وجود داره؟
2. مبالغ حاصل از فروش حق تقدم استفاده نشده رو چگونه باید دریافت کرد؟

با سلام
در صورتی که سهامدار در زمان تعیین‌شده در آگهی «زمان‌بندی دریافت سود» که در سایت کدال برای نماد مربوطه منتشر می‌شود، سود تقسیمی تعلق‌گرفته به دارایی خود را دریافت نکند، می‌بایست با امور سهامداران شرکت مربوطه تماس حاصل نماید و مراحل قانونی جهت دریافت سود خود را جویا شود.
همچنین حق تقدم‌های استفاده نشده توسط شرکت مربوطه در مرحله‌‌ی «پذیره‌نویسی عمومی» به فروش می‌رسند. جهت اطلاع از نحوه دریافت وجه می‌‌بایست آگهی «نتایج حاصل از فروش حق تقدم‌های استفاده نشده» را در سایت کدال بررسی نموده و در صورت نیاز با امور سهامداری شرکت در ارتباط باشید.

Last edited 2 سال قبل by کارگزاری مفید

با سلام، حداکثر زمان پرداخت سود نقدی چه مدت است؟

با سلام
مطابق با قانون تجارت، در صورتی که مجمع عادی سالیانه نماد مد نظر تقسیم سود را تصویب کند، شرکت مربوطه می‌بایست حداکثر تا هشت ماه پس از تاریخ تصویب، سود نقدی را به سهامداران پرداخت کند. جهت کسب اطلاعات بیش‌تر مقاله «نکاتی مهم درباره سود سهام شرکت ها» را مطالعه نمایید.

سلام چرا شرکتها بعد از پرداخت سود مجمع کل مبلغ پرداختی به سهامدار را به زیان ان اضافه میکنند

با سلام
پس از تقسیم سود توسط شرکت، قیمت سود تعیین‌شده از ارزش سهم کسر می‌شود و سهم در روز بازگشایی بعد از «مجمع عادی سالیانه» بدون دامنه نوسان باز شده و قیمت آن براساس عرضه و تقاضا در روز بازگشایی تعیین خواهد شد. همچنین مقدار سود تقسیمی در «عملکرد» سامانه «ایزی‌تریدر» و «پرتفوی لحظه‌ای» سامانه «آنلاین‌پلاس» قابل مشاهده می‌باشد. لازم به ذکر است، قیمت سربه‌سر تغییر نکرده و در نتیجه با توجه به کم شدن قیمت سهم درصد ضرر نمایش داده می‌شود.

سلام، سود نقدی تصویب شده در مجمع که به سهامداران تعلق میگیرد، به ازای هر برگه سهم داده میشود ؟ یعنی یک نفر ۱۰۰،۰۰۰ برگه سهم داره با اون کسی که ۲،۰۰۰،۰۰۰۰ برگه سهم داره به ازای هر برگه سهم میدن سودو بهشون

با سلام
سود تقسیمی به ازای هر سهم می‌باشد که به سهامداران تخصیص داده می‌شود.

Last edited 1 سال قبل by کارگزاری مفید

من متوجه نمیشم ،اگه هر کس همون مقداری که سود بهش تعلق میگیره از ارزش سهامش کم میشه خب این چه سودیه؟ در کل که پولش تغییری نکرده

با سلام
کاهش قیمت سهم، شکاف‌های قیمتی ناشی از توزیع سود نقدی را پوشش می‌دهد.
قیمت سهم بعد از توزیع سود نقدی در مجمع کاهش می‌یابد، پس از بازگشایی به میزان سود نقدی، سهامداران از طرق مختلف مبلغ سود نقدی را به صورت ریالی از شرکت مورد نظر دریافت خواهندکرد.
لطفا برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله «قیمت تعدیل شده سهام» مراجعه نمائید.

سودها ماهانه حساب و پرداخت میشود یا سالانه؟

سلام، سود به‌صورت سالانه محاسبه می‌شود.

سلام . شرکتی که افزایش سرمایه از محل سود انباشته توی برنامه ش داره ، همون سودی رو که توی صورت حسابرسی نشده به عنوان سود خالص هر سهم نوشته شده به عنوان سود نقدی پرداخت میکنه یا ممکنه مقدار کمتری پرداخت کنه؟

شرکت‌ها لزوما تمامی سودی که در پایان سال مالی مشخص می‌شود را بین سهامداران توزیع نمی‌کند.

باسلام
سود برای هرسهم چگونه محاسبه میشه یعنی اگه یه نفر ۱۰۰هزارسهم ازیه شرکت را ۸ماه در پرتفوی خودش نگه داشته باشه تا زمان سود دهی ومجمع بایه نفر دیگه که همان مقدار سهم را مثلا یک ماه در پرتفوی داره به ازای هر سهم یک اندازه سود تعلق میگیره یا اینکه کسی که ۸ماه داشته به ازای هرسهم سود بیشتری دریافت میکنه؟

سلام، مدت زمان داشتن سهم ملاک دریافت سود نقدی نمی‌باشد. سهامدارانی مشمول دریافت سود نقدی می‌شوند که در هنگام توقف نماد جهت شرکت در «مجمع عمومی عادی سالیانه»، سهامدار شرکت مربوطه باشند و هر شخص متناسب با تعداد سهمی که با آن در مجمع شرکت کرده، سود دریافت خواهد کرد.