اهداف ارزش گذاری سهام

اهداف ارزش‌گذاری سهام
زمان مطالعه: 4 دقیقه
انتشار ۲۸ آذر ۱۴۰۲
تعداد بازدید: 5859
سطح حرفه ای

ارزش گذاری سهام به معنای تخمین تقریبی ارزش شرکت از طریق بررسی پارامترهای مختلف است. مدل های ارزشگذاری سهام نیز بسیار متنوع هستند که می‌توان به ارزیابی براساس ارزش فعلی جریان‌های نقدی آتی، ارزیابی براساس مدل جریان نقدی آزاد، ارزیابی براساس جریان نقدی آزاد شرکت و … اشاره کرد.

استفاده از واژه تخمین تقریبی در این تعریف به این خاطر است که محاسبه دقیق ارزش واقعی یک شرکت تقریبا نشدنی است. سرمایه‌گذاران برای آگاهی از ارزش شرکت یا اوراق بهادار مورد نظر برای سرمایه‌ گذاری و صاحبان کسب‌و‌کار با هدف آگاهی از ارزش فروش بنگاه‌شان، ناگزیر به ارزش گذاری هستند.

آنچه در این مطلب می‌خوانید:

اهداف و کاربردهای ارزش گذاری سهام

ارزش گذاری سهام در موارد مختلفی کاربرد دارد که می‌توان به ارزش‌گذاری شرکت‌ها برای عرضه‌ی اولیه‌ی سهام آن‌ها در بورس، معامله‌ی عمده یا بلوکی سهام، وثیقه‌گذاری سهام شرکت و مشخص نمودن اهداف و ارزیابی عملکرد بخش‌های مختلف شرکت‌ها اشاره کرد.

 تحلیلگران سهام، در شرکت‌ها و مؤسسات مختلفی فعالیت دارند و با توجه به حوزه کاری خود، هر کدام هدف خاصی را از ارزش گذاری دنبال می‌کنند که برخی از این اهداف عبارت‌اند از:

انتخاب سهام

یکی از اصلی‌ترین اهداف ارزش گذاری، شناسایی سهام مناسب است. تحلیلگران همواره در پی یافتن ارزش ذاتی یک سهم و مقایسه آن با قیمت بازار آن هستند تا بتوانند از این طریق سهام کم ارزشیابی شده (Undervalued) و بیش ارزشیابی شده (Overvalued) را شناسایی کنند. از جمله مهم‌ترین وظایف تحلیلگران مالی، توصیه به خرید، فروش یا نگهداری سهام بر‌اساس ارزش گذاری است.

ارزیابی رویدادهای شرکتی

منظور از رویدادهای شرکتی مواردی مانند ادغام و تملیک، واگذاری، تجزیه سهام یا تغییر در ساختار سرمایه شرکت است. این موارد با تغییر در ساختار جریانات نقدی شرکت، ارزش سهم آن را تحت تأثیر قرار می‌دهد. در چنین مواردی، تعیین ارزش یک شرکت الزامی است.

 ارزیابی شرکت‌های غیر بورسی

با توجه به اینکه امکان کشف قیمت سهم برای شرکت‌های غیر بورسی وجود ندارد، ارزش گذاری به تعیین ارزش سهام این شرکت‌ها کمک می‌کند. این فرآیند به‌خصوص در عرضه‌های اولیه (یا IPO) از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. از این جهت ارزش گذاری نقش مهمی در توسعه فرآیند خصوصی‌سازی و عرضه سهم از طریق بازارهای مالی کشور ازجمله بورس و فرابورس ایفا خواهد کرد. 

 ارائه شاخص ارزیابی عملکرد

یکی از اهداف ارزش گذاری شرکت، کسب اطلاعاتی در خصوص فعالیت موسسات اقتصادی و عملکرد مدیران است. تجزیه و تحلیل نسبت‌های مالی به‌عنوان بخشی از فرآیند ارزش گذاری می‌تواند آگاهی سرمایه‌گذاران را در این زمینه افزایش دهد.

ارزش گذاری کسب‌و‌کارهای نوپا (استارت‌آپ‌ها)

مؤسسان یک استارتاپ برای جذب سرمایه و توافق با سرمایه‌گذاران نیازمند ارزش گذاری کسب و کار خود هستند تا معیاری برای مذاکره بین سرمایه‌گذاران و مؤسسان استارتاپ ها وجود داشته باشد.

پرداخت با استفاده از سهام

 در برخی از موارد، شرکت‌ها بخشی از حقوق و مزایای مدیران خود را از طریق تخصیص سهام شرکت به آن‌ها، پرداخت می‌کنند که در این شرایط برای تعیین تعداد سهامی که باید به هر شخص تخصیص پیدا کند، ارزش گذاری سهام شرکت ضروری است.

سوالات متداول

اصلی‌ترین هدف ارزش گذاری چه موردی است؟

انتخاب سهام مناسب از اصلی‌ترین اهداف ارزش گذاری است.

ارزش گذاری سهام به چه معناست؟

ارزش گذاری سهام یعنی با استفاده از بررسی پارامتر‌های مختلف بتوان تخمین تقریبی از ارزش شرکت را مشخص نمود.

ارزش گذاری به چه صورت به ارزیابی شرکت‌های غیر بورسی کمک می‌کند؟

در شرکت‌های غیر بورسی چون امکان کشف قیمت سهم وجود ندارد، با ارزش گذاری سهم می‌توان ارزش سهم را تعیین نمود.

Amir dejman کارشناس بازار سرمایه
Subscribe
Notify of
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments