بازار کارا
فهرست مطالب:
فرضیه بازار کارا
فرضیه بازار کارا یکی از مباحث اصلی در مدیریت سرمایهگذاری و زیربنای اصلی اقتصاد مالی و شرط لازم برای تخصیص بهینه منابع مالی در یک بازار میباشد. آشنایی با این فرضیه، به شما در انتخاب صحیح روش تحلیل یاری میرساند.
کارایی بازارها به دنبال پاسخ به این سوال است که آیا بازارها از نظر اطلاعاتی کارا هستند یا خیر؟ در صورت کارا بودن، قیمت اوراق بهادار مانند سهام منعکسکننده کلیه اطلاعات مربوط به آن است. در این صورت صرف وقت و هزینه برای کسب اطلاعات و تحلیل، بازدهی به همراه ندارد. اما در حالتی که بازارها کارا نباشند، صرف وقت و هزینه بهمنظور تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال میتواند منجر به بازده بالاتر البته همراه با ریسک شود.
فرضیه بازار کارا توسط جین فاما اقتصاددان مالی به سه دسته زیر تقسیم میشود:
شکل ضعیف
در شکل ضعیف فرضیه بازار کارا، قیمتها منعکسکننده کلیه اطلاعات گذشته اوراق بهادار نیست. از این رو بررسی آنها تأثیری در پیشبینی تغییرات آتی قیمتها ندارد. این شکل از کارایی بازارها بهطور خاص در تقابل با تحلیل تکنیکال است که تلاش میکند با بررسی الگوهای قیمتی گذشته، روند قیمتها را در آینده پیشبینی کند.
شکل نیمه قوی
در شکل نیمه قوی فرضیه بازار کارا، قیمتها شامل کلیه اطلاعات منتشر شده و عمومی درباره یک دارایی هستند. بنابراین سرمایهگذاران نمیتوانند تنها با تکیه بر اطلاعات انتشار یافته بازدهی کسب کنند. زیرا اطلاعات جدید به محض انتشار در قیمت سهام شرکتها منعکس خواهد شد.
شکل قوی در بازار کارا
تئوری بازار کارا در شکل قوی خود ادعا میکند که قیمتها منعکسکننده کلیه اطلاعات عمومی و پنهان شرکتها است. در این حالت حتی اگر به کسب اطلاعات نهانی شرکت بپردازید، تاثیری در بهبود تحلیل شما نخواهد داشت.
قابل ذکر است که شکل قوی تئوری کارایی، کلیترین و شکل ضعیف کارایی، جزییترین نوع کارایی هستند. بنابراین شکل قوی دربردارنده شکل نیمه قوی و ضعیف است و شکل نیمه قوی، شکل ضعیف را در بر میگیرد. به شکل زیر توجه کنید.
مطالعات زیادی برای آزمون اشکال کارایی بازارها صورت گرفته و جمعبندی آنها در مورد بازارهای توسعهیافته مانند بازار بورس آمریکا، انگلستان و ژاپن این است که شکل ضعیف و نیمه قوی این فرضیه را تایید اما شکل قوی را تایید نمیکنند. این درحالی است که در کشورهای درحالتوسعه شواهدی مبنی بر عدم تایید شکل ضعیف و نیمه قوی نیز وجود دارد.
ویژگیهای بازار کارا
بازار كارا یک سری ویژگیهایی دارد که به بعضی از آنها اشاره خواهیم کرد:
- بازار کارا باید یک بازار بزرگ با نقدینگی كافی باشد.
- اطلاعات در بازار کارا به صورت غیر قابل پیشبینی و تصادفی است.
- این بازار از قیمتهای روز گذشته برای پیش بینی قیمت روز کاری بعد استفاده نمیکند و به اصطلاح یک بازار بیحافظه است.
سوالات متداول
به سه شکل ضعیف، نیمه قوی و قوی تقسیم میشود.
در شکل ضعیف فرضیه بازار کارا، قیمتها منعکسکننده کلیه اطلاعات گذشته اوراق بهادار نیست. از این رو بررسی آنها تأثیری در پیشبینی تغییرات آتی قیمتها ندارد.
در شکل نیمه قوی فرضیه بازار کارا، قیمتها دربردارنده کلیه اطلاعات منتشر شده و عمومی درباره یک دارایی هستند. بنابراین سرمایهگذاران نمیتوانند تنها با تکیه بر اطلاعات انتشار یافته بازدهی کسب کنند.
شکل قوی تئوری کارایی، کلیترین و شکل ضعیف کارایی، جزییترین نوع کارایی هستند.
“در شکل ضعیف فرضیه بازار کارا، قیمتها منعکسکننده کلیه اطلاعات گذشته اوراق بهادار نیست. از این رو بررسی آنها تأثیری در پیشبینی تغییرات آتی قیمتها ندارد. ”
“نیست” تو جمله اول نباید هست باشد؟
باسلام
فرضیه بازار کارا به سه شکل ضعیف، نیمهقوی و قوی معرفی شده است. در شکل قوی تئوری بازار کارا، قیمتها منعکس کننده کلیه اطلاعات عمومی و پنهان شرکتها میباشد. در حالی که در شکل ضعیف، قیمتها منعکسکننده تمامی این اطلاعات نیست. لذا بررسی آنها تاثیری در پیشبینی تغییرات آتی قیمتها ندارد.
سلام
کاش معادل انگلیسی کلمات کلیدی را داخل پرانتز مینوشتید. در کل عالی می باشد.
با سلام
پیشنهاد شما به واحد مربوطه ارجاع داده می شود. با تشکر از همراهی شما