زنجیره آپشن در ایزی تریدر

زمان مطالعه: 7 دقیقه
انتشار ۱۶ آبان ۱۴۰۳
تعداد بازدید: 149
سطح مبتدی

زنجیره آپشن یک بخش مهم در «صفحه اختصاصی آپشن» ایزی تریدر است که به سرمایه‌گذاران امکان می‌دهد به‌طور جامع به اطلاعات مربوط به قراردادهای اختیار معامله دسترسی پیدا کنند. این بخش به کاربران اجازه می‌دهد تا تمامی قراردادهای فعال اختیار مرتبط با نمادهای مختلف را با جزئیات کامل مشاهده کرده و از اطلاعات کلیدی مانند قیمت اعمال، حجم معاملات و نوسان‌پذیری  استفاده کنند. در ادامه، نحوه استفاده از این بخش و اطلاعات موجود در آن به صورت کامل توضیح داده خواهد شد.

زنجیره آپشن

کلیه قراردادهای فعال اختیار معامله نمادها، در بخش زنجیره آپشن قابل مشاهده هستند. برای  مشاهده این قسمت، ابتدا در نوار ابزار سمت راست گزینه «صفحه اختصاصی آپشن» را انتخاب کنید. سپس، در بالای صفحه، بر روی گزینه «زنجیره آپشن» کلیک کنید تا بتوانید به امکانات بخش مربوطه دسترسی پیدا کنید.

زنجیره آپشن

برای مشاهده زنجیره آپشن دارایی مدنظر، می‌توانید مطابق تصویر زیر نام نماد پایه را از طریق کادر مرتبط، جستجو کنید. در صورت تمایل، می‌توانید با فعال‌کردن علامت سنجاق در کنار نام نمادهای مدنظر، آن‌‌ها را در بخش جستجوی نماد پین کنید.

سرچ نماد در زنجیره اختیار

همچنین می‌توانید قراردادها را بر اساس تاریخ سررسید و نوع اوراق اختیار معامله (خرید، فروش یا  هر دو) طبقه‌بندی کنید. سررسید در اختیار معامله به تاریخ انقضای قرارداد اشاره دارد. دکمه‌های سررسید قبل و سررسید بعد به شما امکان می‌دهند بین سررسیدهای مختلف یک نماد جابجا شوید:

– سررسید قبل ←  نمایش اطلاعات قراردادهای با تاریخ سررسید نزدیک‌تر (زودتر)

– سررسید بعد ← نمایش اطلاعات قراردادهای با تاریخ سررسید دورتر (دیرتر)

انتخاب سر رسید و نوع اوراق در زنجیره اختیار

ستون‌های زنجیره آپشن

در زنجیره آپشن، اطلاعات مختلفی درباره قراردادهای اختیار معامله نمایش داده می‌شود که هر یک از آن‌ها برای سرمایه‌گذاران و تحلیلگران حائز اهمیت است. در ادامه به توضیح هر یک از این ستون‌ها پرداخته می‌شود:

نماد: در این قسمت نام نماد اختیار که شامل نماد پایه و تاریخ سر رسید است، نمایش داده می‌شود. حرف (ض) اول نام نماد پایه، نشان‌دهنده اختیار خرید و حرف (ط) نشان دهنده اختیار فروش است. برای مثال اگر نماد “توان” به عنوان اختیار فروش باشد، به‌صورت «ط + ۳ حرف اصلی نماد + یک عدد» نمایش داده می‌شود، مثل «طتوان ۱۰۰۵»، که در آن «ط» نشان‌دهنده اختیار فروش است. عدد انتهای نماد، تاریخ سررسید و یک شمارنده را نشان می‌دهد. برای مثال، در اختیار فروش “طتوان ۱۰۰۵”، دو عدد اول از سمت چپ تاریخ سررسید، یعنی ماه دی (۱۰) را مشخص می‌کنند.

قیمت اعمال: قیمت اعمال به قیمتی اشاره دارد که در قرارداد تعیین می‌شود. خرید یا فروش دارایی در آینده بر اساس این قیمت انجام می‌گیرد.

وضعیت قرارداد: این ستون وضعیت معاملاتی نماد را مشخص می‌کند و به دو دسته «در سود» (ITM) و «در زیان» (OTM) تقسیم می‌شود. این اطلاعات به سرمایه‌گذاران کمک می‌کند تا درک دقیقی از وضعیت فعلی قرارداد و فرصت‌های موجود برای سودآوری داشته باشند.

آخرین قیمت: این قیمت نمایانگر قیمت آخرین معامله‌ای است که بر روی آن نماد انجام شده است.

قیمت پایانی: اگر در یک روز معاملاتی، قراردادی از نوع اختیار معامله به فروش برسد، قیمت پایانی آن قرارداد به‌صورت میانگین وزنی قیمت‌های معاملات انجام‌شده در آن روز محاسبه می‌شود. اما اگر در طول روز هیچ معاملاتی برای آن قرارداد صورت نگیرد، قیمت پایانی روز با قیمت پایانی روز قبل از آن برابر خواهد بود.

نوسان‌ پذیری (ضمنی): نوسان پذیری ضمنی (Implied Volatility)، نشان‌دهنده پیش‌بینی بازار از میزان نوسان احتمالی قیمت یک دارایی در آینده است و در قیمت فعلی آپشن‌ها منعکس می‌شود. این مفهوم از طریق مدل‌های قیمت‌گذاری آپشن، مانند مدل بلک-شولز، استخراج می‌شود و نشان می‌دهد که بازار تا چه حد انتظار دارد قیمت دارایی تغییر کند. نوسان ضمنی به‌عنوان شاخصی از ریسک و عدم قطعیت، به معامله‌گران کمک می‌کند تا ارزیابی کنند که آیا قیمت‌گذاری یک آپشن منصفانه است یا خیر و می‌تواند به آن‌ها در تصمیم‌گیری‌های معاملاتی و مدیریت ریسک کمک کند.

بلک شولز: قیمت منصفانه معامله با استفاده از محاسبات بلک شولز را نمایش می‌دهد.

حجم و قیمت تقاضا: قیمت تقاضا، نمایانگر بالاترین مبلغی است که خریداران حاضر به خرید نماد اختیار هستند. همچنین حجم تقاضا، حجم معاملاتی که با این قیمت در تابلو معاملات ثبت شده است را نمایش می‌دهد. لازم به ذکر است که این موارد متناسب با عرضه و تقاضای موجود در نماد، به صورت لحظه‌ای تغییر خواهند کرد.

حجم و قیمت عرضه: قیمت عرضه، نمایانگر پایین‌ترین مبلغی است که فروشندگان حاضر به فروش نماد اختیار خود هستند. همچنین حجم عرضه، حجم معاملاتی که با این قیمت در تابلوی معاملات ثبت شده است را نشان می‌دهد. لازم به ذکر است که این موارد متناسب با عرضه و تقاضای موجود در نماد، به صورت لحظه‌ای تغییر خواهند کرد.

رزش معاملات: این مقدار به صورت حاصل‌ضرب حجم کل معاملات در قیمت محاسبه می‌شود.

ستون‌های زنجیره آپشن

در قراردادهای اختیار، به میزانی که در صورت اعمال یک موقعیت اختیار در روز جاری، خریدار آن سود کسب می‌کند، «ارزش ذاتی» گفته می‌شود. در واقع ارزش ذاتی عبارت است از اختلاف قیمت فعلی دارایی پایه و قیمت اعمال قرارداد.

قراردادهای «اختیار خرید» زمانی در سود قرار دارند که قیمت فعلی دارایی پایه از قیمت اعمال آن بیشتر باشد. همچنین در قراردادهای «اختیار فروش»، هنگامی که قیمت فعلی دارایی پایه کمتر از قیمت اعمال باشد، موقعیت در سود خواهد بود.

به صورت کلی، قراردادهای اختیار معامله از لحاظ بازدهی به ۳ دسته «ITM»، «OTM» و «ATM» تقسیم می‌شوند:

۱- قرارداد اختیار معامله در حالت In The Money: طبق این وضعیت، خریدار قرارداد اختیار‌ معامله‌ با اعمال آن در همان لحظه، سود کسب می‌کند.

۲- قرارداد اختیار معامله در حالت Out of The Money: اختیار معامله در زیان وضعیتی است که مطابق آن، خریدار اختیار‌ معامله‌ با اعمال اختیار خود در همان لحظه، زیان می‌کند.

۳- قرارداد اختیار معامله در حالت At The Money: اختیار معامله بی‌تفاوت وضعیتی است که در آن، خریدار با اعمال قرارداد خود در همان لحظه، نه سود محقق می‌کند و نه زیان.

وضعیت بازدهی قرار داد اختیار

همانطور که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید، در بخش زنجیره آپشن ایزی تریدر، قراردادهای اختیار معامله، با توجه به ارزش ذاتی آن‌ها، در وضعیت سود یا زیان قرار می‌گیرند. مرز این وضعیت نیز توسط خطی افقی که نشان‌دهنده آخرین قیمت نماد پایه است، مشخص می‌شود.

در اوراق اختیار خرید، نمادهای بالای خط افقی (قیمت اعمال بیشتر از آخرین قیمت) در وضعیت سود قرار داشته و نمادهای پایین خط در زیان هستند. همچنین در اوراق اختیار فروش، قراردادهای در سود پایین خط افقی بوده و قراردادهای در زیان، بالای خط قرار می‌گیرند.

موقعیت های در سود و زیان در زنجیره آپشن

شخصی سازی ستون‌ها

در این بخش، امکان شخصی‌سازی چیدمان ستون‌ها و دریافت فایل خروجی اکسل برای شما فراهم شده است. این ویژگی به شما این امکان را می‌دهد که نمایش داده‌ها را مطابق با نیازهای خاص خود تنظیم کنید. 

شخصی سازی ستون‌ها

استفاده از زنجیره آپشن به سرمایه‌گذاران این امکان را می‌دهد که با جستجوی نمادهای مدنظر و شخصی‌سازی چیدمان ستون‌ها، به سرعت به اطلاعات مورد نیاز خود دست یابند. همچنین، ویژگی خروجی اکسل به کاربران اجازه می‌دهد تا داده‌ها را برای تحلیل‌های بیشتر به راحتی استخراج و مورد استفاده قرار دهند.

در نهایت، با درک دقیق‌تر از وضعیت قراردادها و تحلیل داده‌های ارائه شده در زنجیره آپشن، سرمایه‌گذاران می‌توانند استراتژی‌ معاملاتی مؤثرتری را برای مدیریت ریسک و افزایش بازدهی اتخاذ کنند. این ابزار، با فراهم آوردن یک نمای شفاف از بازار، می‌تواند به بهبود عملکرد مالی کاربران کمک کند.

سوالات متداول

۱- کاربرد بخش زنجیره آپشن چیست؟

زنجیره آپشن در «صفحه اختصاصی آپشن» ایزی تریدر به سرمایه‌گذاران امکان دسترسی جامع به اطلاعات قراردادهای اختیار معامله را می‌دهد. این بخش شامل تمامی قراردادهای فعال و اطلاعات کلیدی مانند قیمت اعمال، حجم معاملات و نوسان‌پذیری است که به تحلیل دقیق‌تر بازار و اتخاذ تصمیمات بهینه کمک می‌کند.

۲- وضعیت قراردادها در زنجیره آپشن چگونه تعیین می‌شود؟

وضعیت قراردادها به دو دسته «در سود» (ITM) و «در زیان» (OTM) تقسیم می‌شود. این وضعیت بر اساس ارزش ذاتی قرارداد و اختلاف قیمت فعلی دارایی پایه و قیمت اعمال مشخص می‌شود.

۳- آیا می‌توان چیدمان ستون‌ها را شخصی‌سازی کرد؟

بله، در زنجیره آپشن این امکان برای شما فراهم شده است تا چیدمان ستون‌ها را به دلخواه خود تنظیم کنید و همچنین می‌توانید فایل خروجی اکسل دریافت کنید.

الهه نیازی کارشناس بازار سرمایه
Subscribe
Notify of
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments