قیمت اسمی سهم (ارزش اسمی) با قیمت روز آن چه تفاوتی دارد؟

تفاوت قیمت اسمی سهم و قیمت اسمی آن چیست؟
زمان مطالعه: 4 دقیقه
انتشار ۲۱ شهریور ۱۴۰۳
تعداد بازدید: 18279
سطح مبتدی

قیمت اسمی یا ارزش اسمی سهم، مبلغی است که در اساسنامه برای هر سهم معین شده و این مبلغ روی ورقه سهم نیز قید می‌شود. تعیین قیمت اسمی هرگز به این معنا نیست که سهم باید به قیمت اسمی به فروش برسد. با توجه به وضع بازار و شرایط شرکت، ممکن است سهام بیشتر یا کمتر از ارزش اسمی آن فروخته شود. به طور کلی ارزش اسمی سهم‌ ارتباط مشخصی با قیمت بازار آن ندارد.

گفتنی است در بازار سرمایه ایران، قیمت اسمی تمام سهم‌ها برابر با یک هزار ریال یا صد تومان است.

همان‌طور که می‌دانید آنچه قیمت سهم در بورس را تعیین می‌کند، میزان عرضه و تقاضا برای یک سهم است. برای مثال، ممکن است به علت عملکرد خوب یک شرکت، سرمایه‌گذاران زیادی متقاضی خرید سهام آن شرکت در بورس باشند. بنابراین، قیمت آن در بورس براساس میزان تقاضا، افزایش خواهد یافت و حتی ممکن است این افزایش تا چندین برابر قیمت اسمی هم باشد. در نقطه مقابل، عملکرد ضعیف یک شرکت ممکن است باعث بی‌رغبتی سرمایه‌گذاران به خرید یا نگهداری سهم مذکور و در نتیجه، افزایش عرضه آن در بورس باشد. طبیعتا با افزایش عرضه، قیمت سهم کاهش‌یافته و اگر این روند ادامه یابد، ممکن است قیمت سهم حتی به زیر قیمت اسمی ( ۱۰۰ تومان) برسد.

حاصل‌ضرب ارزش اسمی هر سهم در تعداد سهامی که شرکت منتشر کرده، نشان‌دهنده جمع سرمایه یا سرمایه قانونی شرکت است. همچنین حاصل ضرب قیمت روز سهام در تعداد سهامی که شرکت ثبت کرده است، ارزش بازار سهام شرکت را نشان می‌دهد.

دو نوع قیمت دیگر که بهتر است با آن آشنا شویم

  1. قیمت بازاری: نشان‌دهنده قیمتی است که سهام بر اساس آن، در بورس معامله می‌شود. اگرچه قیمت اسمی هر سهم در بورس ۱۰۰ تومان است، اما سهام اغلب شرکت‌ها در بورس براساس قیمت اسمی و حتی ارزش دفتری معامله نمی‌شود.
  2. قیمت ذاتی: این قیمت در مباحث مالی به ارزش ذاتی سهام یک شرکت یا یک دارایی گفته می‌شود. محاسبه آن بر پایه بررسی تمامی ابعاد کسب‌وکار مورد نظر، از جمله صورت‌های مالی، پتانسیل رشد شرکت و لحاظ دارایی‌های مشهود و نامشهود انجام می‌گیرد.
  3. قیمت دفتری: ارزش دفتری، مبلغی است که از کسر بدهی‌های شرکت از دارایی‌های آن به دست می‌آید. این مبلغ، نشان‌دهنده ارزش واقعی سرمایه سهامداران است. اگر این مبلغ را بر تعداد سهام شرکت تقسیم کنیم به قیمت دفتری دست پیدا خواهیم کرد. به عبارت دیگر، اگر شرکت تصمیم به تسویه و فروش دارایی‌هایش بگیرد، مبلغی که به سهامداران تعلق خواهد گرفت، بر اساس قیمت دفتری آن سهم خواهد بود. همچنین محاسبه ارزش دفتری به مدیران شرکت کمک می‌کند تا بتوانند تصمیمات مناسبی در مورد آینده شرکت اتخاذ کنند.

سوال مهمی که به کمک شناخت قیمت‌ها می‌توان به آن پاسخ داد آن است که چه زمانی سهامی را خریداری کنیم. برای پاسخ می‌توان گفت که معمولا سهامی ارزنده است که قیمت بازاری آن از قیمت ذاتی کمتر باشد. برای یافتن قیمت ذاتی سهم باید با استفاده از اطلاعات صورت‌های مالی شرکت‌ها که به صورت دوره‌ای منتشر می‌شود، به محاسبه قیمت ذاتی و مقایسه آن با قیمت بازاری پرداخت. این نوع محاسبه نیاز به دانشی تحت عنوان تحلیل بنیادی دارد.

سوالات متداول

قیمت اسمی سهم به چه معناست؟

مبلغی است که در اساسنامه برای هر سهم معین گردیده است. این مبلغ روی ورقه سهم نیز قید می‌شود.

قیمت اسمی شرکت‌ها در بازار ایران چقدر است؟

در بازار سرمایه ایران، قیمت اسمی تمام سهم‌ها برابر با یک هزار ریال یا صد تومان است.

سرمایه قانونی شرکت از چه فرمولی قابل محاسبه است؟

حاصل‌ضرب ارزش اسمی هر سهم در تعداد سهامی که شرکت منتشر کرده، نشان‌دهنده جمع سرمایه یا سرمایه قانونی شرکت است.

قیمت بازاری سهم چیست؟

نشان‌دهنده قیمتی است که سهام بر اساس آن، در بورس معامله می‌شود.

قیمت ذاتی سهم چه مفهومی دارد؟

این قیمت در مباحث مالی به ارزش واقعی سهام یک شرکت یا یک دارایی ارزش ذاتی اطلاق می‌شود.

Reza Aliasgari کارشناس بازار سرمایه
Subscribe
Notify of
6 دیدگاه
قدیمی ترین
جدیدترین پر بحث ترین
Inline Feedbacks
View all comments

عنوان مطلب ظاهرا باید تفاوت قیمت اسمی سهم با قیمت بازار باشد. زیرا قیمت اسمی سهم با قیمت روز کمی مبهم است. متشکرم.

با سلام
ضمن عرض تشکر از نظر ارزشمند شما، پیشنهاد شما به واحد مربوطه ارجاع داده خواهد شد.

سلام شرکت هایی که با ارزش اسمی ۱۰۰۰ریال پدیره نویسی می شوند، ممکنه که بعد از بازگشایی به زیر ارزش اسمی برسند؟

باسلام
این مورد بستگی به شرایط سهم و میزان عرضه و تقاضا آن دارد. تعیین قیمت اسمی هرگز به این معنا نیست که سهم باید به قیمت اسمی به فروش برسد. باتوجه به وضع بازار و شرایط شرکت، ممکن است سهام بیشتر یا کمتر از ارزش اسمی آن فروخته شود. به طور کلی ارزش اسمی سهم‌ ارتباط مشخصی با قیمت بازار آن ندارد.
برای مثال، ممکن است به علت عملکرد خوب یک شرکت، سرمایه‌گذاران زیادی متقاضی خرید سهام آن شرکت در بورس باشند. بنابراین، قیمت سهم در بورس براساس میزان تقاضا، افزایش خواهد یافت و حتی ممکن است این افزایش تا چندین برابر قیمت اسمی هم باشد. در نقطه مقابل، عملکرد ضعیف یک شرکت ممکن است باعث بی‌رغبتی سرمایه‌گذاران به خرید یا نگهداری سهم مذکور و در نتیجه، افزایش عرضه آن در بورس باشد. طبیعتا با افزایش عرضه، قیمت سهم کاهش‌یافته و اگر این روند ادامه یابد، ممکن است قیمت سهم حتی به زیر قیمت اسمی ( ۱۰۰ تومان) برسد.

اگر سهمی را که قیمتش به زیر 100 تومان رسیده مثلن 57 تومان را بخوایم بخریم ، همون 57 ت رو برای هر سهم باید پرداخت کنیم یا 100 تومان را هم باید بدیم یعنی 157 تومان ؟

هر سهم با هر قیمتی که در تابلو معاملات مشخص شده باشد، معامله می‌شود.